12. ledna 2009

ČVUT a řídící systém pro bezpilotní letadla

"Spojené státy budou testovat unikátní systém Agentfly, který vyvinuli čeští experti z katedry kybernetiky na pražské ČVUT. Američané by ho mohli využít při řízení letového provozu."

,,Systém AgentFly slouží k řízení letového provozu bezpilotních letadel za těžkých podmínek. Představte si stovky letadel v omezeném prostoru a bouřce...“ Co by ale dělal roj stovek bezpilotních letadel v civilním provozu? (I. Větvička, viz odkaz dále.)"

Český rozhlas vysílal v listopadu pořad o úspěchu českých vědců z ČVUT, kteří vynalezli automatický systém pro dispečink bezpilotních letadel: letadla se domluví sama. Systém velice zaujal americkou armádu a ta ho chce zkoušet nebo koupit nebo co. US Army je, zdá se, úplně vedle nadšením. Odkaz zde.

Tip na tuhle informaci mám z dnešních Britských listů (12. 1. 09), z článku Současní vědci aneb kurs tvůrčího lhaní od Ivana Větvičky, odkaz zde. Je to skvělý výstižný článek o současné vědě, díky za něj, pane Větvičko.

Takže máme zase slavného Čecha vynálezce. Bohužel dal svůj vynález do služeb armády... jako ostatně téměř všichni v historii.

Co na to zajímá mě: myslím si, že amíci bezpilotní systémy dávno mají, jedním (nebo zatím jediným?) z nich by mohla být současná sprejovací letadla. Nemám pro to žádné důkazy, ale ten sprejovací letecký systém se chová naprosto nelidsky. Např. kontaktní průlety letadel, copak by to vůbec mohl řídit člověk?

Moje verze tedy je: amíci mají zájem o tento český vynález, ne že by ho potřebovali, ale aby ho nevyužil někdo jiný. To jim stojí za to zaplatit českého vědce a jako "zkoušet" systém. Oni vědí své...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.