4. ledna 2009

Jak nám ukradli sněžení a mrazy 4.1.09





Včera byla skutečně nad severem Evropy nadějná oblačnost směřující k nám. Kdyby ji meteokazové nechali na pokoji, skutečně mohly být slíbené mrazy a sněžení. Ale to ne, udělali si z toho zase cvičení: "Čechům ani vločku." Nechci sem dávat všechny satelitní snímky, na kterých to je vidět, každý si je může prohlédnout na příslušných webech. Přítomné fotky jdou kliknutím zvětšit.

Jak to bylo:

Včera dopoledne 3. 1. na snímcích Meteosat bylo jasně vidět, jak od severu postupuje fronta. Ale současně se před ní šířila nažloutlá oblačnost "deka", z falešných mraků. Ta má za úkol asi pozastavit/postupně rozptýlit frontu. V 15 hod. se deka zastavila na úrovni Ašského výběžku, pak už nešlo sledovat, to je už na satelitu tma. 

Přes noc: potmě jsou jen čb snímky, na nichž je vidět, že celou noc probíhalo úporné vlnění mraků nad ČR.

Dnes dopoledne 4. 1.: Teplota v 9hod. byla zde už jen těsně pod nulou, čtvrtjasno. První ranní snímek ukazuje, že oblačnost nad ČR je divně deformována, potrhána, nad ní jsou bílé vysoušecí chemické čáry. V některých lokalitách je přesto lehké sněžení. Během dopoledne se opět ukazují silné zásahy do oblačnosti vlněním. Odpoledne už je nad nulou, polojasno, kde je trochu víc modro, hned se tam objevuje vlnění. 

První tmavý snímek měl být nakonec, ale když ho přesunuju, přestane se kliknutím zvětšovat. Je to snímek z 16 hodiny, všimněte si čárování všemi směry, zase důkaz manipulace.

Takže mám dojem, že meteovýrobně se dnes dařilo, a my máme asi po sněžení. Sněžit zřejmě bude, až budou naši předpovídači předpovídat něco úplně jiného. Nebo to nechávají na pracovní den, abychom měli víc problémů?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.