29. ledna 2009

Polymerový sníh



Po několika týdnech sucha a vydatných manipulací všeho druhu (falešné mraky, rozvibrované mraky, chemické postřiky, falešné inverze atd.) zřejmě za účelem udržení toho sucha konečně trochu padá sníh. To je príma, od severozápadu jdou slušné mraky, konečně vláha.

Ale sníh ulpívající na sklech kolemstojících aut se mi zdá nějaký divný. Nepamatuju se, že by někdy sníh takhle vypadal. Padají samé tenoučké jehličky, dlouhé asi 5 mm. Jejich shluky vypadají ve vzduchu jako vločky, ale po dopadu se rozsypou. Tam, kde ho leží víc, má nápadně vláknitou strukturu. Mezi jehličkami se snaží pár chudinek zřejmě pravých vloček o šestiúhelníkovou krystalizaci, ale většinou jsou nedodělané. Na displeji foťáku tvoří zaschlé "vločky" chlupatý prach.

Co je to za sníh? Myslím, že je to typický produkt vzniklý rozprášením polymerových vláken nad oblačností. (viz Odkazy na tomto blogu: Patenty USA: vytváření srážek.)

Až to uschne, máme se na co těšit. Všechny nanočástice ve formě prachu pěkně vydýcháme a sníme s potravou.

Na obrázcích (dvojklikem zvětšíte): Od SZ přichází oblačnost, nad ČR již slušně promíchaná s chemickým postřikem, který má buď zabránit srážkám nebo naopak vyzkoušet umělý sníh. Vibrace mraků asi mají taky zabránit srážkám. Nikdo nemůže vědět, co ti šílenci vlastně chtějí, ale že nám nad hlavami čímsi vydatně manipulují, to je myslím jasné.

Ledové tyčinky jsou vyfocené na skle auta.

3 komentáře:

  1. Zdravím zase po nějaké době. Ty snímky oblačnosti jsou hrozivé. Je evidentní, že to vlnění je naprosto nepřirozené ! U nás v Ově byla ta oblačnost myslím od neděle. Měl jsem pocit jakoby Ovu přikryl někdo těžkou dekou. Zapl jsem na nějakou dobu PW. Poté vypnul. Jakoby se oblaka nasytily a po nějaké době začal padat sníh. Tady v Ově to nebyly takové do očí byjící tyčinky nicméně mě zarazila ta sypkost při teplotách kolem 0-2 °C bývá sníh spíše mokrý. Mějte se. T.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, to je ono, ta deka plná DOR. PW může trochu pomoct.
    Ty tyčinky neboli chlupatý sníh byly zřetelné jenom asi hodinu, pak začalo více tát a splynuly v neurčitý sníh. Jasně, že je nevydrží produkovat dlouhou dobu.
    První letošní snih někdy zač. prosince byl taky divný, jaksi lepkavý, 1 cm stačil na vytvoření ledovice... možná to byly taky ty jehličky.
    Je to celý šílený.

    OdpovědětVymazat
  3. Mohu také potvrdit že tento ty "vloček" padal v lednu a to v Písku :(

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.