16. září 2009

Řada blesků nad Atlantikem

Dnešní obrázek z Meteoxu - detekce blesků. Všimněte si řady blesků "ostřelující" oblačnost v Atlantiku. Řada vede zřejmě od ruského "haarpového" centra SURA u Nižního Novgorodu, které leží na stejné rovnoběžce (něco o tom už tu na blogu je, nevím teď přesně kde, aha tady to je.).
Myslím, že letošní hlavní vojenské projekty modifikací počasí se odehrávají nad Atlantikem za účelem řízení směrů hlavních proudění (jet stream) vůči Evropě. Na rozdíl od předchozích let, kdy v Atlantiku šlehali hlavně hurikány směrem k Americe. Letos je totiž zatím atlantických hurikánů výrazný nedostatek.

3 komentáře:

  1. Obrázek zachycuje jakousi chybu detekce (navíc nikde jsem nenašel, z jakého zdroje bere data).

    1. Při použité geografické projekci není ta čára v žádném případě rovnoběžkou
    2. Proč se výboje vyskytují i v místech, kde není žádná konvektivní oblačnost?
    3. Proč se 17. září v 14:30 nachází tato liniová struktura o pár set kilometrů jižněji (než je Nižnij Novgorod) a pohybuje se dále k jihu?
    4. Proč tuto liniovou strukturu nedetekují jiné celoevropské detekce blesků? Například http://www.euclid.org/realtime.html

    OdpovědětVymazat
  2. To je mi nějakých otázek... zřejmě se ptá odborník? Já nevím, jak to dělají, jenom upozorňuji, že se tam děje cosi podivného, co má zřejmě souvislost s manipulacemi počasí.
    Zeptejte se Meteoxu, a až to budete vědět, taky se to rádi dozvíme, jak to dělají.

    OdpovědětVymazat
  3. Meteox je propojen se SAT24, a tam všechno je, odkud se berou data.
    Euclid mi přijde jako nějaké občanské sdružení,které má podle jejich obrázku sensory jen sem tam v Evropě, takže asi nemůže detekovat nad Atlantikem. Však taky říkají, že si nečiní nárok na detekci veškerých blesků...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.