10. února 2012

Finta vlády zvyšující spotřebu elektřiny

Díky čtenářce za následující mail:
Zdravím všechny a přeposílám dosti znepokojivou zprávu, týkající se naší spotřeby elektrické energie...nemáte náhodou někdo z Vás ve svém okolí někoho, kdo by dle principiálního nákresu dokázal sestrojit generátor na volnou energii? Všichni víte, že tato zařízená dávno existují, ale Systém nechce, aby je měla k dispozici veřejnost...a přesto jsou tací, kterým na to již dávno funguje domácnost, pračkou počínaje, osvětlením konče :-))) 
PP 

PROČPAK HOŘÍ, MÁ PANENKO?
23.04.11   Petr Novák

Vy máte doma elektrický spotřebič. Neříkejte že ne, každý ho má, dokonce ne jeden, ale celou kohortu. Ale zůstaňme u toho jednoho. On je sestrojený tak, aby v širokých mezích kladl stejný odpor protékajícímu proudu a navíc funguje nejlépe při určitém napětí. Bejvávalo, že parametry napětí v naší síti byly v hodnotách 380/220V. Teď už ne. Nápadeček se zrodil v Německu a protože šlo o spolehlivé vykrádání peněženek občanů, vláda ho uvedla roku 1987 úplně potichoučku do praxe a změnila parametry sítě na 400/230V a navíc rozšířila toleranci z dřívějších 8% na 10%, takže dodavatel se může pohybovat v mezích od 360/208 do 440/254V. 

Je jasné, že pravda vadí a když se jí dopouštím, mnozí se budou snažit usvědčit mne ze lži. Mají na to chechtáky a slouhy od tajných služeb po kohorty právníků, také noviny, rozhlas a televizi, mají zkrátka všechno - kromě pravdy. Takže já bych začal něčím zdánlivě nepatrným a nedůležitým a zvolím něco, co si každý z nás může kliďánko ověřit. Multimetr mám na dosah ruky, nastavuji. Je 18.12.2010, čas 20.20. Měřím a napětí v zásuvce činí 235V. Multimetr si může opatřit každý a měření je snadné..Naměřená hodnota není vysoká, když si prohlížím záznamy o sérii 18-ti měření z intervalu 27.9.2009 až 12.2.2010, je průměrné naměřené napětí 238,5V v rozpětí od 231 do 245V. Nenudím vás? Viďte, že ano? Tak já s tím přestanu a začnu o něčem ještě horším.

Teď k principu fintičky: Lidé měli spotřebiče, které jsou hospodárné při 220V a když do nich pustíte v průměru 230V, sežerou navíc (zbytečný) výkon o velikosti 9,3%, takže aniž by vláda hnula prstem, zdražila lidem elektriku o 9,3% - a neinformovala je o tom. Navíc jsou spotřebiče stavěné na určité parametry a dlouhodobé přepětí nevydrží, shoří a občánek maže do krámu a koupí si za své šušníky nový spotřebič. To je tedy vláda za všechny prachy, nicht wahr? My máme lepší, heč!

 Ale co vás vede! Od roku 2009 vstoupila v platnost norma ČSN 330121 a  i v naší síti napětí poskočilo stejně, jako v Německu. Samozřejmě potichoučku,  přece nebudete lidem vykládat, že jim zdražíte elektriku v průměru o 9,3%?

 No ale podívejme se na některé technické důsledky. Řekněme, že máte  někde žárovku 100W - a ona najednou spotřebuje v průměru 109,3W a navíc, na  takové nominální zatížení není sestrojená a brzy zkolabuje (při průměrném  naměřeném napětí 238,5W vás vláda okradla o 17,5% platby a žárovka shoří ještě  dřív).

  Podnikáte? Tak podnikejte. Koupil jste jeden provoz a máte v něm sklad  nebo dílnu. A jste úspěšný, takže začínáte pěkně nasírat bolševika, který  dělá totéž, protože mu to soudruzi po převratu přiklepli. Zvedne tedy telefon a do  sítě vašeho nového provozu, která je konstruována na 380/220V, najednou proudí o 32% větší výkon - a už hoří, plameny šlehají do výše, hasiči houkají,  Všimněte si, furt u nás někde hoří. I trolejbusy nějak záhadně furt hoří. Vyšetřovatelé dospějí k názoru, že chyba byla v rozvodné síti - a nic! Pojišťovna si
s vámi následně vytře pr... pardon, nic vám nedá.

Když naši vládnoucí filutové viděli, jak jsou lidi blbí a nechají se v oboru energie okrádat jako jehňata, jejich sebevědomí se zvedlo a vymýšleli dál. Využili povolenek na emise (o tomhle podfuku byste měli vědět a jestli
ne, později si o něm počtete) a darovali spřáteleným firmám 100 miliard vašich penízků ve formě povolenek. Nejspíš docela nezištně, jak jinak, že? A prošlo jim to, takže pokračovali. Ve fotovoltaice. Dostali vás do situace, že budete zase platit víc, bude to něco pod pět procent. Poslancové se k tomu při veřejných projevech staví jako vyjevení jelimani, ale nevěřte jim. Oni totiž, pokud jde o vykrádání vašich kapes, pracují v naprosté shodě, tak říkajíc napříč politickým spektrem. Nejprve tedy sehráli hru, jako že hnusní fotovoltaici je oklamali a zdraží se o 10, ale oni, hrdinové, zasáhnou a zdraží se jen o 5. No nejsou k zulíbání? A to ještě mají v záloze excelentní lupičský nástroj jménem arbitráž a může se stát, že budeme všichni ronit krvavé
energetické slzy.

Mohu uvést příklady i z jiných oborů, ale myslím, že tenhle stačí. Budete platit za elektriku a jiné komodity jako mourovatí a pokud jde o popsaný elektrický podfuk, opravdu si ho můžete snadno ověřit. Chce-li někdo měřit a hrát si s  číslíčky, pak tedy výkon se změní podle vzorečku   P = P0 x (U : U0)2.  A právě druhá mocnina podílu napětí ukazuje, o kolik víc zaplatíte. Při přechodu z 220 na 230V odebere váš spotřebič o 9,3% výkonu víc a vy to zaplatíte. Nevymýšlím si. 

Když jsem byl kluk a bastlil krystalku a později i jednoduchý tranzistorák a další hračičky, měl jsem starý voltmetr z Metry Blansko. Neměl izolované kontakty a každou chvíli mne praštil, ale byl dost přesný. A tak vím, že tenkrát bylo v síti podpětí. Norma umožňovala výrobci jít až na 202,4V, ale tak daleko to nikdy nedošlo. Mez byla někde na 215V, ale tehdejší spotřebiče,  třeba první televizory, byly na podpětí citlivé a tak si lidé kupovali ještě  stabilizátory napětí. Občas dnes měřím a v síti jsem zatím nikdy nezjistil podpětí,
 vždycky jenom přepětí. A přepětí znamená, že spotřebiče polykají více  elektřiny a ta se musí vyrobit a zaplatit a výroba se neobejde bez devastace  prostředí...

 (c)2011 Petr Novák

62 komentářů:

  1. Ok. A jak se tomu dá bránit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aby se vse zmenilo musime jit do ulic a vymenit tenhle system

      Vymazat
  2. Tady je návod na generáto ale chybí mu posledních 6 stran :/

    http://ulozto.cz/xJPzmA1/green-energy-spiral-coil-generator-sp500-pdf

    Je to z http://fuellesspower.com/4_EngineFREE.htm

    Návod je z fotografií, chybí schémata.

    Zajímavé je, že všechny návody na postavení generátoru jsou na prodej od $20 a víc. Nikde jsem ještě nenašel návod zadarmo-z dobré vůle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je drsný, to mě fakt nenapadlo.....
    Jak to bude s plynem? Taky nějaký podfuky? Za loňský rok jsme platili na barák o 9tis. víc než předloni...
    Coccinelle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. do plynu se pridava pro dorovnani tlaku dusik aby nebyly vykyvy... takze jo, platite za dusik

      Vymazat
  4. Ačkoliv to zní poněkud neskutečně - mohu jen potvrdit, že je to přesně tak - sám jsem napětí v síti několikrát prověřoval . Všichni to již určitě sami zažili - některé žárovky Vám vydrží jen několik minut po výměně...

    V normální společnosti by to bylo nazváno mega-krádeží za bílého dne a tedy mega-trestným činem - s posvěcením státu...

    V té naší "pospolitosti" to bude nejspíš jen "podnikatelský záměr" - v tomto konkrétním případě - bez přívlastku "špatný"...

    Pan Roman by o tom mohl vyprávět...

    Hezký den všem Boban

    OdpovědětVymazat
  5. Najprv by som rád uvidel ten nákres, potom by sa dalo nad tým uvažovať. Inak strašne rád by som tým okrádačom vypálil rybník. O takom generátore som počul, ale nijaký, čo len nákres som nevidel. Takže ak ho niekto má, rád by som ho videl.

    OdpovědětVymazat
  6. Ešte by to chcelo odpovedať na otázku.

    OdpovědětVymazat
  7. aano,pokud moje skleroza pamatuje,tak byl rozvod měděnými dráty 120V a novější TV značky Athos jsme v roce 1957 týrali přes trafo ze 120/22OV.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji,na takovou zprávu jsem čekala.Je možné, že upravovali něco v rozvodných skříňkách?Byla mi podezřelá aktivita asi v srpnu loňského roku,kdy v obci na Praze-západ chodili dokonce po dva v ulici 2 muži a něco dělali ve všech skříňkách a pečlivě to zapisovali.Už tehdy mne napadlo,že za tím něco bude,ale nešla jsem se zeptat,protože jsem si myslela,že by mi stejně neřekli pravdu,ale že to bude nějaké přenastavení,aby mohli zvýšit spotřebu.Je to možné.O ten generátor generátor na volnou energii bych měla také velký zájem,nebo o panely na střechu,abych aspoň částečně vyrobila vlastní energii.To co se děje jsou zvěrstva.Je to vše tak důmyslně maskované,že si ty důsledky ještě ani neumíme domyslet,ale neměli bychom se nechat vydeptat.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  9. To je ptákovina. Když půjde o varnou konvici, tak vypne dřív. Pokud jde o akumulační kamna, nahřejí se na určitou teplotu. Udělají to prostě rychleji. Pokud jde o přímotopy, ty topí jen dokud se nedosáhne určité teploty v místnosti. Elektrická trouba i žehlička pracují stejným způsobem. I další velké spotřebiče pracují buď v cyklech zapnuto-vypnuto podle toho, zda je potřebné dosáhnout nějaké teploty. Elektrické motory odebírají příkon odpovídající jejich zatížení. Při běhu naprázdno příkon jen pokrývá ztráty třením v ložiscích... Vyšší napětí znamená naopak menší tepelné ztráty na vedení. Jen žárovky a jiné spotřebiče běžící bez jakéhokoliv regulátoru budou prostě svítit víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jako bys tvrdil, že když pojedu autem rychleji, tak ušetřím, protože v cíli budu dřív. :-)

      Vymazat
    2. U motorů jste vedle.Současně používané 3f. motory jsou většinou asynchronní.Znamená to,že jejich otáčky se snaží dosáhnout kmitočtu sítě )podle počtu pólů)a jsou na něm závislé daleko více,než na napětí.Budete-li zvyšovat kmitočet,budou se měnit i otáčky motoru.Naopak budete-li zvyšovat napětí,otáčky se nijak měnit nebudou.Co se měnit bude,je magnet.sycení statoru a následně rotoru,budou větší vířivé proudy,větší oteplení,větší ztráty.Tření v ložiskách představuje desetiny až setiny procenta výkonu motoru.
      Vyšší napětí v těchto případech má vliv na zvýšení příkonu a snížení životnosti zařízení.Bohužel.
      V.

      Vymazat
    3. Samozřejmě, že nemá, fyzikální zákony musí platit pořád. Ergo kladívko - motor odebírá tolik energie, kolik se po něm chce, aby vykonal práce + "tření v ložiskách", tedy nějaké tepelné ztráty, které by ale měly být ve srovnání s užitečným výkonem malé. Samozřejmě zbůchdarma puštěný stroj, který překonává jen to tření a generuje jen tepelné ztráty, bude mít při běhu naprázdno příkon větší právě přibližně asi o těch 9%.

      Vymazat
  10. A myslím si že je to přiživované i haarpem ty požáry. Když dokážou monitorovat člověka na ulici tak dokážou monitorovat elektronické vyzařování kdekoliv v budově. Já mám osobní zkušenost s tímto přepětím loni v létě nám z ničeho nic aniž by byl nějaký spotřebič zapnutý tj.tv satelit radio 2x začal jiskřit a vyhořel,elektrika tzv.tekla i ve zdi když přiložili zkoušečku a ukazovala 320V, byla jsem naštěstí doma tak jsem všechno odpojila i hlavním vypínačem. Po nějaké době asi 2hod to mělo zase nízké napětí jen 120V a až navečer se proud ustálil opravdu na těch 230V ???

    Tak co s tím uděláme ??? Věřím a také vím že nějaký koumák - koumáci přijde na jednoduchý způsob jak vyřešit tuto situaci ...nemyslím nějakou peticí,stížností atd...zkrátka alternativně. Je na čase řešit situace, události už jen touto cestou a nepodporovat temné zdroje tím že budu zase nadávat,zlobit se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento případ nebude zřejmě způsoben záměrně.Stalo se to i u nás,pří proražení izolace hlavního transformátoru bouchaly i zářivky,v síti bylo přes 400V.E.O.N. zaplatil jen něco,pojišťovny nic.
      Chtělo by to přepěťové ochrany(např.na prodlužovácích) nebo lépe přepěťový odpojovač přímo do rozvocné skíně.Odpojí hlavní přívod automaticky.
      V

      Vymazat
  11. tak to je špičkový článek - doporučím přátelům k dalšímu rozesílání!!!

    OdpovědětVymazat
  12. :) :) On už neplatí vzorec P=U*I ? :) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Platí.Ovšem v tomto případě se předpokládá konstantní odpor.Potom platí P=U2/R.Tedy opravdu druhá mocnina rozdílu napětí.Nehledejte problém ve změně odporu při ohřátí.Ten bývá konstantní vyjma speciálních materiálů(varistory,termistory aj.).Pokud by to bylo málo zřejmé,potom napětí= druhá odmocnina součinu příkonu a odporu.
      V.

      Vymazat
  13. Jenže tahle norma - ČSN IEC 38 33 0120 - platí u nás už od dubna 1993, takže 230V máme v síti už 19 let.

    Viz.: http://csnonlinefirmy.unmz.cz/html_nahledy/33/32712/32712_nahled.htm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano.Jenže dříve byla norma využívána na dolní hranici,tj.i 205V.Dneska není problém naměřit 242V.
      V.

      Vymazat
  14. No nenazyval bych to zdrazeni. Tech deset procent energie prece jen spotrebujeme. Mixer rychleji mixuje (mame driv umixovano), zarovka vic sviti (muzem si koupit o to slabsi zarovku :-) ) a tak dale. Takze zdrazeni to neni, jenom nam te energie cpou vice. Coz se mi ale take nelibi.

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím, dovolil bych si reagovat - ta první část článku se mi moc nezdá - když se odpor zařízení nijak zásadně nemění a změní se napětí, musí se změnit i proud (Ohmův zákon).
    Mohl by autor vysvětlit vztah P = P0 x (U : U0)2 ? Jak na něj přišel a jak se vypočítá P0?
    P.S. Mám takový dojem, že dle poslední normy je tolerance napětí v síti až 15%.
    J.N.

    OdpovědětVymazat
  16. Pěkný příklad hoaxu! Tolik nesmyslů pohromadě jsem už dlouho nečetl. :-)

    1) Tak především - napětí se rozhodně nezvedalo až v r. 2009. Že se z 220/380V přejde na 230/400V jsme se učili už na průmce (tedy někdy kolem r. 1984) a na VŠ už jsme běžně počítali s NN rozvodem 230/400V.
    V 80. letech bylo v síti skutečně jmenovité napětí 220V. Jelikož ale už tehdá bylo zvykem na distribučních trafech nastavovat odbočky tak, aby výstupní napětí bylo 231V (220V +5%), obyvatelé nejbližších objektů u trafostanice měli 230V běžně již za totality!
    Teoreticky se u nás z 220 na 230V přešlo už v r. 1993! – účinností normy ČSN IEC 38:1993. Ta vznikla převzetím evropské normy IEC 38 (z r. 1983 - tzn. v některých okolních státech bylo 220/380V, někde 230/400V, jinde 240/415V a bylo třeba to sjednotit). Následovalo přechodné desetileté období (230/400V +6%, -10%) a od r. 2003 máme síťové napětí oficiálně 230/400V s odchylkami: dlouhodobě ±5% (t.j. 219-242V pro fázové napětí a 380-420V pro napětí sdružené); resp. krátkodobě ±10% (207-253V). Zjednodušeně řečeno - většina z nás má 230V v zásuvkách už 20 let i víc.

    2) Dříve byly spotřebiče určené pro síťové napětí 220V konstruovány tak, aby byly schopny bez problémů pracovat s napájením 198-242V (±10%) (tedy ani 240V v dnešní síti jim rozhodně neuškodí a nic hořet nebude). Dnes jsou spotřebiče dimenzovány minimálně na 250V. Jen tak otázka do placu: Kolik spotřebičů na 220V máte v současné době doma? Já jsem nenašel ani jeden! - všechny jsou na 230-240V a tedy i udávaný výkon už s tím počítá. Např. žárovka má výkon 100W při 230V a ne při 220 jak tvrdí autor.
    Odporové spotřebiče (bojler, přímotop, plotýnka...) by skutečně měly při vyšším napětí vyšší výkon - ale o to rychleji se zahřejí a tedy "odvedou svou práci" (ohřejí vodu, vzduch...) a mohou se o to dříve vypnout. Takže žádné zvýšení nákladů.
    Většina elektroniky (PC, DVD, TV...) je dnes napájená spínaným zdrojem s regulační smyčkou ve zpětné vazbě, takže spotřebič si vždycky vezme výkon, jaký potřebuje, bez ohledu na napětí (na spotřebiči je např. uvedeno napětí U=100-250V). Při zvýšení napětí se tedy u těchto spotřebičů spotřeba nezvýší, jak tvrdí autor článku.

    3) Pokud by síť nového provozu byla konstruována na 380/220V (jak tvrdí autor), tak neodpovídá současným normám.

    4) Argument, že v této souvislosti hoří trolejbusy je úplně mimo - ty jezdí na úplně jiné napětí (600 nebo 750V) a ještě k tomu stejnosměrné.

    5) Vyšší napětí v rozvodu je také dobré k tomu, že k přenesení stejného výkonu potřebuji menší proud. A pokud teče vodičem menší proud, jsou menší ztráty.

    Článek je tedy vyloženě manipulační a matoucí. Autor ho napsal buď úmyslně, z legrace, aby naštval lidi, kteří se v této problematice neorientují, anebo neúmyslně, neboť si chtěl upřímně postěžovat a přitom si nezjistil základní skutečnosti.

    VN

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádný Hoax,žádné nesmysly.Propočítejte si navýšení příkonů u tzv."spících režimů",které jsou průměrně 150W na domácnost.Tady se nejedná o vykonanou prácí(např. v bojleru).A k tomu mi řekněte,kolik těchto zdrojů je opravdu spínaných a podle ČSN.Většina je čínské provenience a k tomu není třeba se vyjadřovat (primár namaštěný bez izolace v sekundáru,žádné jištění-naše trafa měla tepelnou pojistku,pamatujete se?,žádné normy na oteplení).Proto hoří.Proto jsou požáry aut z nabíječek.
      A pak tu máme motory praček,ledniček,ventilátorů,mrazáků,cirkulárek a jiných udělátek.Mnohé fungovalo již před Vaším teoretickým přechodem na vyšší napětí.Takže spotřeba navíc.
      A k bodu 5. Zkuste do 12V žárovky pustit větší napětí a zároveň měřte protékající proud.Pokud zjistíte jeho zmenšení,podejte to jako patent.Budete první.Bez ironie,ovšem s politováním.
      V.

      Vymazat
    2. Pokud máte doma spotřebiče 20 a více let staré, tak souhlasím, že někdy před 20 lety (kdy se přecházelo z 220 na 230V) se některým zvýšila spotřeba. Ale jestli vám ta lednička a pračka vydržela do dneška, tak jim to určitě neuškodilo. Přesto bych doporučil si zakoupit ledničku novou - jednak bude dimenzovaná na 230V a jednak bude mít poloviční spotřebu.
      Jestli jsou některé spotřebiče čínské "shity" a nesplňují normy, tak skutečně mohou hořet - ale to není kvůli napětí 230V v naší síti.
      K bodu 5: K přenesení STEJNÉHO VÝKONU je skutečně třeba menší proud. 100W žárovka se jmenovitým napětím 220V odebírá proud 0,45A; žárovka dimenzovaná na 230V potřebuje k výkonu 100W 0,43A! Pokud 12V žárovku připojím na vyšší napětí, tak protékající proud bude samozřejmě vyšší, stejně ale bude vyšší i výkon - takže to je jiný případ než v bodu 5.

      Vymazat
    3. ano, presne jestlize mate lednicku starsi 20 let, kupte novou, ma mensi spotrebu a vydrzi jen par let. Mensi doba zivotnosti dnesni elektroniky je zavinena ekologickym lobby a zavedenim ROHS, kdy sice mene znecistujeme prirodu ale diky tomu musime drive menit spotrebice, ktere diky dnesnimu zivotnimu stylu nekupujeme na desitky let (televize, lednicky, pracky apod.) ale jen na par let nez se budou muset vymenit diky nefunkcni nevymenitelne casti za novejsi, vykonnejsi, mene spotrebovavajici el. energii model.

      Vymazat
    4. Díky bohu... Já už se lekl že se nikdo nechytne. Každý tu tomu jak kkt věří. Národ je NEVZDĚLANÉ stádo ovcí, které věří všemu. Aspoň tys to tu uvedl na pravou míru, když už všichni jen přikyvují...

      Palec nahoru!

      LH

      Vymazat
  17. HM A TAKY MI TO VYSVĚTLILO DOST VĚCÍ:).......

    COCCINELLE

    OdpovědětVymazat
  18. Milý Petře,
    nerad oponuji, také mne politika dnešní garnitury leze někam, ale Vaše úvaha není správná. Pokud je zvýšené napětí u spotřebiče, tak se u něj v reálu sníží zase proud pro jeho funkci, vše se vším souvisí. Vezměme si základní vzorec P=U . I. Z toho nám vyjde pro výpočet proudu I=P/U. Vezměme tedy 100W žárovku napájenou 220V a dosadíme do I=P/U, tedy 100W/220V = 0,45A bude odebírán a teď dosadíme napětí vyšší, tedy 240V, pak nám vyjde odebíraný proud 100W/240V=0,41A, tedy menší proud, nutný pro plný výkon spotřebiče, který si bude odebírat. Jinak máte pravdu v tom, že dříve vyrobené přístroje s napětím 230V – 240V mají co dělat, jelikož jejich konstrukční izolace nebyla počítána na dlouhodobější přetížení napětím a to mohou být i ty staré žárovky na 220V, kde tlouška wolframového vlákna byla přesně spočítána na 220V s ohledem na jeho teplotu a tedy oxydaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inak - vyssie napatie znamena nizsie straty v prenosovej siety.
      Pocitate zle, ziarovka je staly odpor, kde velkost prudu zavisi od napatia.
      najpr treba vypocitat prud, ktory bude pretekat ziarovkou pri zvyseni napatia kedze nemame ziadny stabilizator prudu I=U/R,
      najprv zistime odpor ziarovky
      R=U/I, R=220/0,45,cize ziarovka ma odpor 489 Ohmov.
      Pri 220V
      I=U/R
      I=220/489
      I=0,449A pocitame spravne, 0,45A vyslo zo vzorca P/U
      Pri 240V
      240/489=0,490A

      Prud pretekajuci ziarovkou sa zvysil o 50mA.

      A dolezite upozornenie - v sieti mame striedave napatie, takze P = U.I.cos phi
      toto tu je len velmi orientacny vypocet.


      :)

      Vymazat
    2. Mýlíte se.Žárovka má "v uvozovkách"konstantní odpor při jmenovité teplotě .Zkuste připojit žárovku na 230V na 12V baterii.Ani se nehne,natož aby jí protékal proud 20x větší.Naopak připojte 12V žárovku(s rukavicemi,ochranným štítem,hasiči a záchrankou v zádech)na 230V.V tom nejlepším případě vyrazíte jističe.Určitě žárovka nebude akceptovat Vaše pojetí Ohmova zákona.Tady se totiž jedná o závislost proudu a napětí při určitém"konstantním" odporu.Podobně je to s transformátory,kde se jedná o indukční(nebo kapacitní v jiných případech) reaktanci,která slouží jako náhrada při výpočtech.
      V.

      Vymazat
    3. Vidíte... A žárovky nám už EU zakázala...

      Vymazat
    4. Jiří:
      Ano má pravdu předsedo , musíte vycháze nejprve z odporu té žárovky z 80-tých LET .. pak ano spotřeba je skutečně vyšší (= napští vyšší X proud výšší) ! - ale to platí jen u odporů , nebo indukcí z let 80-tých. U spínaných zdrojů NÉ né :)

      Vymazat
  19. Ahoj Orgonete,
    tak jsem schválně mrkl do krabice 100W žárovek,které jsem koupil do zásoby,než nějakému pitomci z EU dojde,že se zrušením jejich výroby nic neušetří,ale jsou na 240 V(voltů).Osobně nevím,proč došlo k té změně napětí z 220V na 230,ale už je to asi 10 let(to jsem ještě chodil do práce).A jako pamětník-na starých("lampových") radiopřijímačích byl "volič napětí"-který umožňoval změnu nejen 110(120)/ 220V,ale i drobné korekce při trvalém podpětí.A teď mně to došlo-110(120)V(původně stejnosměrných,později střídavých,ale 60Hz)se používalo v Americe "od Edisona",tak si myslím,že to sjednotili na dvojnásobek.Ale Ty(pokud se mýlím promiň) a asi ani ti mladší nepochopí,o čem je řeč.Jen Ti můžu říct,že se tím zjednodušilo přepínání ze 120 voltů,které pro přepnutí na 220 bylo nejen složitější ale i náročnější i na spotřebu mědi v transformátorech.Teď je to rovný dvojnásobek(240V),takže těch 230V je kompromis.Asi jsme se "přizpůsobili" novému "vzoru na věčné časy".

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den,

    mohu ten článek publikovat, samozřejmě s odkazem na tento blog, na svém blogu www.topcz.net?

    Prosím o stanovisko na info@topcz.net

    Zdraví

    Vladimír Mikuša

    OdpovědětVymazat
  21. Na elektroniku to má vliv nejednoznačný. Staré
    věci se ztrátovými stabilizátory ve zdrojích (nebo
    úplně bez stabilizátorů) mají vyšší spotřebu a
    zvyšuje to jejich tepelné namáhání. To se týká
    věcí asi 20-30 let starých. Od začátku 90. let se
    používají místo stabilizátorů v 99% případů
    měniče. Napájecí napětí je pak uvedeno v
    rozsahu třeba 90-250V, 50/60Hz. Taková
    zařízení mají odběr nezávislý na vstupním napětí
    a kolísání jim nevadí.
    U elektrických motorů, provozovaných v
    optimálním rozsahu zatížení (tj. u správně
    vybraných motorů pro určitou aplikaci) se
    neděje nic, protože odběr motoru je minimálně
    závislý na vstupním napětí, ale je přímo závilý
    na mechanickém zátížení motoru, tedy na síle,
    kterou musí motor vyvinout.
    U elektrických topení zvýšení napětí zvýší odběr
    a a tepelný výkon, ale na druhou stranu je třeba
    vědět, že zařízení pro trvalý provoz jsou velice
    robusní, není to žádná jemná elektronika. Navíc
    se tato zařízení vybavují regulací a tato regulace
    prostě celkové zvýšení příkonu nepřipustí a
    žádné okradení odběratele se nekoná.

    OdpovědětVymazat
  22. Je tu tedy zásadní otázka, zda zvýšení napětí v zásuvce z 220 na 230 nebo 240 V se projeví i zvýšeným odběrem elektřiny z této zásuvky u připojených spotřebičů nebo při zvýšení z 380 na 400 V u různých elektrických strojů a zařízení, nebo ne !!! Pokud by to vše fungovalo jen na bázi toho, že něco rychleji ohřeju, nebo že vstup do spotřebiče je chráněn před přepětím, a tím neodebere víc elektřiny, než má technologicky deklarováno, tak by to snad mohlo být jedno. Horší to už bude u spotřebičů, které žádné měniče nebo ochranu nemají (hlavně žárovky, zářivky, tzv.úsporné žárovky apod.). A to není malá spotřeba !!! Já nepotřebuji, aby mi 100 wattová žárovka svítila jako 110 nebo 115 nebo 120 wattová !!! A žárovek nebo svítidel je v každém bytě, domě, firmě, provozu požehnaně !!! Navíc ,když budu žhavit vlákno žárovky víc, než na kolik je stavěno, musí se to zákonitě odrazit na jeho kratší životnosti, než jakou má mít, nebo se náhle přepálí. Takže tu svinskou fintu vidím hlavně tady !!! Vezměte si, kolik stojí dnes svítidla oproti starým dobrým a spolehlivým žárovkám !!! Takže jeden chabrus za druhým, ostatně sionisté a jejich slouhové nic jiného neumí !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jakym zpusobem funguji prepetove ochrany? Nebude tam nejakej odpor na kterym se prebytecne napeti vyzari v podobe tepla?

      Vymazat
  23. Pane jste neznalý ... Mžná že na jiném poli třeba jak udělat stroj bez příkonu by jste se uplatnil ale tady jste na na 100% mimo

    OdpovědětVymazat
  24. Soustava 220V/380V se víc jak 15 let nepoužívá. Je to tedy nynější 230V/400V (400 V je třífázová soustava. Slabé zvýšení napětí je proto, že vzdálenější odběrná místa mají přirozený pokles napětí, tím pádem stoupá proud, a spotřebiče se někdy spálí. Spotřebič dimenzovaný na 220V slabé zvýšení hravě zvládne, naopak klesne proud nutný pro práci spotřebiče. Většina domácích mašin má ale vlastní zdroj (jako PC nebo nabíječky do mobilů, ostatní přístroje mají "nabíječky" uvnitř přístroje) a pracují na napětí několik voltů. Pokud pominu opravdu silové využití plných 230V/400V, tak bych řekl, že celé přenosová soustava je navržena výrobci zdrojů.
    (Zvýšení napětí tedy původně bylo myšleno aby vzdálená místa, kde byl pokles třeba na 190 -200 V. Což byla vzdálená odběrná místa od přenosové soustavy - vesnice, větší komplexy atp. měla těch 210V až 220V a nic tam nehořelo. Co se týká požárů, tak se to dá vysvětlit i jednoduše - šetření, zanedbání údržby, desítky let staré vedení v domech, přechodové odpory...)
    jm

    OdpovědětVymazat
  25. http://orgo-net.blogspot.com/2011/11/test-prvni-elektrarny-na-studenou-fuzi.html

    Už je známy ten tajný zákazník to najhoršie čo mohlo stať tak ,že asi koniec civilného využitia

    http://dolezite.sk/NASA_oficialne_oznamila_objav_noveho_druhu_nuklearnej_e_147.html

    OdpovědětVymazat
  26. Ještě dodatek k požárům v domech za dnešní noc hořelo třikrát a v jednom případě začalo hořet auto v garáži, si myslím že i laik by měl pochopit že se nic neděje jen tak, jako v tomto případě starších manželů že by si vytápěli garáž anebo nabíjel autobaterii aby nezamrzlo auto ???? a že by to auto od toho začalo hořet ? a také zde může být další varianta satelitní zaměření se na elektroniku což auto má také,myslíte si že tato pravděpodobnost je nereálná ??

    http://www.novinky.cz/krimi/258853-v-horicim-dome-zemrel-clovek.html?ref=ostatni-clanky

    OdpovědětVymazat
  27. V každém případě doporučuji na noc vypínat všechny spotřebiče...vyjímkou je jen lednička :)
    Vy co topíte plynem, temperujte teplotu na 20,7 C po celou topnou sezónu a ušetříte.
    3nYLP

    OdpovědětVymazat
  28. I mrazy zvyšují spotřebu energií. A co třeba tohle: http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/43089-kruty-mraz-prichazi-z-kremlu-pouziva-klimatickou-zbran/

    OdpovědětVymazat
  29. Po generátoru na volnou energii také prahnu. S radostí bych se totiž tomuto zlodějskému systému, nebo-li státu vysmál.

    OdpovědětVymazat
  30. 230V je už od 80 rokov...

    OdpovědětVymazat
  31. Chce to jen znát základy fyziky13. února 2012 v 1:10

    Autor si plete pojmy a dojmy. Za co se platí při spotřebě elektřiny? Za odebranou elektrickou práci. Tedy za kWh (MWh), tedy v základních jednotkách za wattsekundy (Ws). A z definice elektrické práce A = U x I x t, tedy v základních jednotkách Ws = V x A x s = VA x s = W x s = Ws (kWh, MWh) vyplývá, že autor je super mystifikátor. Váš přístoj odebere takový elektický příkon (v čase elektrickou práci), kterou pro svoji funkci potřebuje. Je-li tedy "vyšší" napětí U ve Voltech, vezme si v tu dobu "nižší" proud v Ampérech, ale příkon (práce) je pro jeho činnost konstantní. A za odebranou práci platíš!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu poze v tom,že se platí za vykonanou práci (ve Ws lépe kWh.)Dále je to již špatně.Téměř zšechny spotřebiče mají konstantní odpor,který byl stanoven pro napětí 220V a od toho se odvíjející konstantní příkon.Např. pro těleso 2200W je to 22 Ohmů.Při napětí 220V teče tímto tělesem proud 10A.Pokud zvýšíme napětí na 242V (odpor bude pořád stejný),proud vzroste na 11A a příkon se tudíž zvedne na 2662W.Příkon se zvýšil o celých 21%.Pokud je to těleso v konvici,pračce,bojleru nebo jinde do vody,je to,dá se říci,v pohodě.Horší je to u plotýnek vařičů-zvyšují se ztráty tepla přestupem do okolí.Nejhorší je to u motorů-komutátorové zvyšují otáčky a tím i příkon a opotřebení,asynchronní se více hřejí.Pokud se jedná o elektron.zařízení-velmi často se používají předřadníky ve formě tepelně závislých odporů z čehož plyne,že zařízení větší napětí zvládne ale teplo z ochran je vyzářeno bez užitku do okolí(naopak se musí krabice víc chladit).Pouze zdroje s aktivní reakcí na vstupní napětí si při vyšším napětí proud ubírají.Ostatní spotřebiče se chovají jako konstantní odpor.
      V.

      Vymazat
    2. Pro feb 04:10.Autor si plete pojmy a dojmy. Za co se platí při spotřebě elektřiny? Za odebranou elektrickou práci. Tedy za kWh (MWh), tedy v základních jednotkách za wattsekundy (Ws).
      Tak až sem je to pravda,ale jinak vrať výuční list,pokud nějaký máš.Tento problém byl jasný i pionýrům za minulého režimu."Váš přístoj odebere takový elektický příkon (v čase elektrickou práci), kterou pro svoji funkci potřebuje"-toto platí snad jen pro zařízení s pulzním zdrojem nebo termostatem.Žárovky,i jiné jednoduché spotřebiče , tak chytré nejsou.. Takže nejen autor,ale i ty plácáš nesmysly.Ale jinak-promiň-hlavně zdraví.

      Vymazat
    3. Plně souhlasím s komentářem 01:16. To, že se zvýší napětí v síti, je podstatné pro naši peněženku, a ne naopak, že se nic neděje ! Kolik vám z těch, co to tu blekotáte, čez nebo e.on platí ? Styďte se, chabrusáci !

      Vymazat
    4. Co se týče žárovek. Když se přiloží do ohně, taky nebude plamen stejný jako před přiložením,ale vyskočí čile nahoru, víc pálí, víc hřeje, tudíž musí vydat více kJ. Se zvýšením napětí elektřiny a neregulovatelnými spotřebiči je tomu zrovna tak. To vyzářené teplo navíc také navíc zaplatíme !!! Správci sítí si zvýšením napětí mastí kapsy dvakrát : poprvé podstatné snížení ztrát v přenosové soustavě jim přinese hromady peněz, za druhé nám jako spotřebitelům více naúčtují. Jako vždy na tom vydělal poskytovatel energií, ne zákazník. Už jste někdy viděli obchodníka, který by prodal něco zadarmo ? I slevy a různé bonusy jsou jen reklamní nebo marketinkové triky, aby získali co nejvíc zákazníků/smluv, a které v konečném důsledku stejně zákazník tak jako tak zaplatí. Jen o tom z pochopitelných důvodů neví. O nic jiného nejde : vytahat z kapes zákazníka co nejvíce peněz ve stylu - vlk se nažral (neinformovaný a eskamotérsky zpracovaný zákazník), ale koza přitom zůstala celá (příjmy a zisky obchodníka)!!! To samé platí o výměře záloh, nedoplatků a přeplatků, změny tarifů apod. - čert, aby se v tom vyznal i na jejich internetových stránkách. Klíčové informace buď zcela chybějí, nebo jsou tak fiškumtálsky zašoupnuté ve "stromečku" stránek, že si člověk řekne,když na ně složitě přijde, že to není chyba, ale záměr, účel mlžit a podvádět !!! V tom vidím základ svinstva tohoto státu : firmy a společnosti, které odvádějí státu daně a DPH smí "legálně " podvádět zákazníka, ale když zákazník podvede stát nebo firmu, jde sedět natvrdo do kriminálu !!! Firma, instituce nebo stát může požádat o ochranu před věřiteli,a je víceméně z obliga/z nejhoršího venku. Na občana, klienta, zákazníka obě zmíněné struktury skrze k nim servilní justici poštvou smečku satanských exekutorů, a občan je mávnutím proutku žebrák, bezdomovec a vyvrhel společnosti !!! Ku.evsky dobře si žijete satanovy pacholci !!! Ale i na vás brzy dojde, smrt má na vás zvláštní přednostní pořadník, který neustále aktualizuje !!!

      Vymazat
  32. Tím že se budu ohánět pořád nějakými vzorci,výpočty,fyzikálními zákony se vůbec nic nezmění,zatím zde nepadl ani náznak tuto situaci řešit jinak. Jen samý dohady a jak je kdo vedle s vědomostima což svědčí o tom že nějaká transformace lidí se vlastně ještě nekoná.
    Je to pořád to stálé naučené převzaté myšlení,dokazování ze zvyku dělalo se to tak dřív,dělali to tak naši rodiče tak to budeme dělat i dnes.
    Tak ke změně transformaci máme v tomto i jiných věcech ještě hodně daleko.
    Připadá mě že si každý myslí že nám najednou všechno spadne do klína,tady to člověče máš a dělej si s tím jak umíš nebo neumíš.
    Jsou i tací kteří stojí tzv.za bukem a čekají jak se všechno vyvine. Anebo že lidé budou jedním rázem vševědoucí?
    Jenže ta transformace - změna - přeměna je právě o tom, a nikdo to za nás neudělá,je to na každém jednotlivci,jak umí sám sobě pomoci a potom předávat zkušenosti i ostatním.
    Zatím ti jednotlivci na to ani neslyší.Chytrost a moudrost jsou dva rozdílné pojmy.Chytrost chytráků převládá a moudrost se někam vytratila pak není divu že jsme tam kde jsme.

    OdpovědětVymazat
  33. S tím, že mnoho lidí čeká "za bukem" v pohodlí svého domova,co a jak se vyvine,máte nepochybně pravdu. Ale jakmile by začala padat z nebe "nebeská mana", budou první, kdo ji budou doslova žrát, až jim docela prasknou z chamtivosti pupky ! Takový je přístup většiny lidí v ČR : když nemám, tak se stahuju a bojím, a když vidím naopak příležitost, vrhnu se na kořist,a žeru tak dlouho, dokud neprasknu. Co kdyby se soused nažral o sousto víc ?! To nikdy, to raději hamty, hamty, hamty, ať mám víc než tamti !!! A u takových lidí transformace nejenže ještě nezačala, ale NIKDY proto nezačne !!! Tady opravdu musí zasáhnout "vyšší moc", pokud se něco má opravdu pohnout kupředu !!!

    OdpovědětVymazat
  34. Nikdy nebojuj sám milý synu ,milá dcero a vždycky pěkně v teple a pohodlí bedlivě pozoruj vše co se děje kolem,včas se pak přidej na stranu která vítězí a vytěž z toho co můžeš.
    To však neznamená že nemůžeš pěkně hbitě za bílého dne přejít na stranu jiné vítězící strany, pokud strana ve které jsi začíná prohrávat a už ti neposkytuje dostatek dividendů nebo jiných Tobě prospěšných požitků a výhod.
    Pokud se ti naskytne možnost být v moci postavený- postavená , neváhej a uchop příležitost všemi dvavaceti. Šplhej, užívej anální alpinismus či jiné praktiky které ti pomohou se vyškrábat co nejvýše.V politice, v byznysu a mnohdy i jinde je vše dovoldno a co není zakázáno je dovoleno.Tak o tom mluví i zákon. Tak se pohybuj v intencích zákona (možná i na hraně, protože odvážnému štěstí přeje) a to co je zakázáno je tu přece proto aby se porušovaloa to proto aby bylo co zakazovat a porušovat. Nakonec i zákon § má dva konce a záleží z které strany se uchopí, nikdo to nepozná ze které strany protože platí až do výše úplatku či jiné výhody.
    Nezapomeň na pravidlo ,,rozděluj a panuj"Pokud ldidi budeš rozdělovat tak nebudou mít čas se zabývat se ňěčím tak nepodstatným jako je pravda,morálkou nebo momentálním stavem země,ekologijí nebo hospodářství.Každý si pěkně povalí tu svou kuličku a bude si jí hlídat aby mu jí nikdo neukradl, nebo aby mu z ní někdo něco nevzal, no přece SÁM MÁ MÁLO, tak proč by se ještě zatěžoval dobročinností,sociálním cítěním nebo jinými prospěšnými nesmyslnými hloupostmi.To mu přece může jenom ubrat, leda že by to pak vykázal jako dar aby mu snížilo daňové zatížení.
    Nezapomeň také další zlaté pravidlo ,,JÁ NA BRÁCHYSMUS, PŘECE TVŮJ BTRÁCHA BY SI RÁD DAL TAKY KUS"
    Pokud se vynoří přece nějaký problém tak se snaž upoutat pozornost těch kteří jej budou sledovat jiným méně podstatrným, nebo raději nepodstatným směrem. Problém pěkně potichu zameť pod koberec, nebo najdi nějakou oběť nejlépe která se nemůže bránit a na kterou to pěkně ušiješ. Zapamatuj si však dobře všechny ty kteří na problém upozornili, všechny rebely kterí pozvedali hlas. Až přijde čas a příležitost královsky se jim odměnˇ. ZAVŘI JE AŽ ZČERNAJÍ.DEJ SI ALE POZOR I NA TY KTEŘÍ TIO POCHLEBUJÍ A PŘITAKÁVAJÍ, CO KDYŽ SE TĚ SNAŽÍ VYHODIOT ZE SEDLA.Třeba topuží po tvém místě.
    Tvým nejlepším přítelem je LEŽ. Protože stokrát opakovaná lež se stane pravdou a pokud tupohlavý dav trochu pošťouchneš, trochu mu ,,podkouříš" tím že mu daruješ něco co je jeho ale on o tom neví,Trošíčku medu s jedem o kterém neví stane se lež PRAVDĚ-PODOBNÁ, POZDĚJI PRAVDĚPODOBNÁ a později tuto lež přijmou za svou jako pravdu A JEŠTĚ TI BUDOU VDĚČNI, budou tě oslopvovat Ó VELKÝ MISTŘE a MYSLITELI.Pak jim doporuč aby opakovali mantru ,,JÁ UŠ ATÝ OS EL SEM".Jako mantru nejvyššího lidského vědění a osvícení.
    Říkáš si, ale co svědomí, hm to je pěkná věc ale nic si za ně nekoupíš a ani nezískáš.Leda tak po smrti nebe. Ale kdo ví jestli nějaký je, ještě se od tamtuď nikdo nevrátil,tak že možná ani žádný není. A pak mrtvý, prd ví, tak co se s tím zatěžovat, Zatěžovat se takovými utopickými nemysly jako pravdou, Láskou , přátelstvím, nebo tím aby něco svítilo a hřálo aby se lépe žilo.No uznej ještě by přišli na to ýže tě vlastně ani nepotřebujou.
    Proto říkám milý synu, milá dcero nikdy nebojuj sám buď pěkně v klidu v teple...
    Už se moc těší na shledání tam u nás. Postavíme Ti slavobránu S nápisem WELCOME.A bude ti pěkně až na věky.
    TAK UŽ BRZY WELCOME v P...E
    Tvůj Devil a naše firma Devil @ Son








    Devil @ Son

    OdpovědětVymazat
  35. Myslim, že to je trochu přehnaný. Mají pravdu v tom, že čím je vyšší napětí v síti, tím víc budou spotřebiče žrát. A je pravda, že když měřim u sebe doma, tak mi to ukazuje 237 V. Souhlasim, že žárovky spotřebujou o něco více proudu. Jsou ale stavěný na 230 V a ne na 220 (Aspoň ty co se dnes prodávají). A doufam, že mají taky nějaké rozmezí, co snesou. Přepětí jim určitě životnost taky neprodlouží. To pak záleží jak drahý žárovky kupuješ. Já jsem zatim na úsporný nepřešel. Zatim čerpam zásoby těch, co mi stály 7 Kč/kus. Ale když jsem kdysi měřil, co mi v domácnosti nejvíc žere elektriku, tak svícení to zrovna nebylo. (A kdybych přešel na úsporný zářivky, tak už vůbec ne). Nejvíc žere myčka, pračka a lednice. A to hlavně proto, že 2 z těchto přístrojů elektrikou ohřívají vodu. A když ohřívají vodu o nějaké to % rychlejš, tak zase dříve vypne termostat, takže elektriky to spotřebuje stejně, jako při podpětí. Myslim, že kompresor v ledničce na tom bude podobně, i když tady už nemusí platit přímá úměra napětí a výkonu. Mohlo by to mít vliv na elektroniku. Takovej stolní počítač taky žere dost. Zálaží na tom, jak má dělanej zdroj. Ale i tam je stabilizátor, který by si měl vzít jen tolik elektriky, kolik potřebuje. U noťasu a různých nabíječek, které jsou dělány na 100 - 240 V je to úplně jedno. (Tam už se transformátory nepoužívají a oni si vemou jen to, co potřebují). Ještě možná to vadí mému třífázovému čerpadlu na vodu, které je z roku 1984 a místo 380 V do něj leze 400 V nebo víc. A otáčky se mu určitě nezvýší. No - zatim neshořelo.
    Takže bych řekl, že je to sice sviňárna, ale 9,3% je podle mě dost přehnaný údaj.
    Co se týče stabilizátorů napětí, nejjednodušší je Autotransformátor. Používali jsme ho ve škole v dílnách. Je to trasformátor, který má jen jedno vinutí na jádře. Nulák je společný a fázi odebíráš pomocí jezdce na vinutí. Můžeš tím napětí snižovat i zvyšovat. Asi by se i dal sehnat za rozumnou cenu, ale byl by ti na nic. Protože mívá malý výkon (Myslim, že bývá dělanej na proud do 2 A (Max 500W)) a navíc žere elektriku i naprázdno, takže by sis spotřebu spíš zvýšil. Stabilizátor, který jsem zahlíd na internetu za 18000 Kč a ňáký drobný už by snad naprázdno nežral - nevim, ale tolik bych do toho asi nevrážel. Navíc každý zařízení má nějaké ztráty, tak nevim jestli by to pak nežralo třeba stejně.

    Závěrem, Pokud tě vadí, že žárovky svítí víc, kup si slabší a ostatní neřeš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomohol by u tých žiaroviek stmievač na vypínači pre reguláciu svietivosti, teda výkonu? (Nie že by som ho potreboval, len sa pýtam.)

      Vymazat
  36. Zdravím, našel jsem tuhle rok starou diskusi, a myslím, že na toto téma se dá skvěle navázat dokumentárním snímkem
    "Politika planovaneho zastaravania elektroniky a dopad na ekologii". Určitě je někde ke shlédnutí či stažení.
    Jinak teda co se týče zákazu klasických žárovek a jejich nahrazením tzv. "úsporkami" je tady také super film.
    "Ziarivky - Usporne a nebezpecne" z roku 2011. Oba jsou dabovány slovensky, ale stojí za to je vidět.
    Inu jak by řekl jeden nejmenovaný android - jestli je tohle pravda, pak nechci být střízlivý.
    Pomalým odkrýváním faktů a náznaků s obyčejného všedního života se pomalu začínám i já transformovat.
    Žel v pesimisticky laděného zastánce teorií spiknutí všude kolem mě.
    Fandím myšlence energií éteru, vakua či nulového bodu. Jednou to přijít musí.
    žádný system totiž není podle mě úplně uzavřený, ale vždy je součástí vyššího celku (např naší planety a jejího magnetického a gravitačního pole, k tomu vše neustále sviští vesmírem a to relativně obrovskou rychlostí) až po Universum protkané neviditelnými pavučinami všelijakých siločar a plné záření různorodých vlnových délek.
    Je zde oceán energie která doslova drží vesmír pohromadě, je neustále přítomná a přitom plyne, a mění se v každém okamžiku. Kolem každého atomového jádra obíhá elektron. Stačí je jen zapřáhnout.

    Mějte se Thomas

    OdpovědětVymazat
  37. přátelé v této diskusi je jasně patrné kdo je a kdo není elektrikář , moc jsem se pobavil,HOAXům zdar joe

    OdpovědětVymazat
  38. V počítači je spínaný zdroj. Pokud se zvýší napětí, sníží se odběr proudu, celkový odebraný výkon bude stejný. Resp. velmi nepatrně nižší, protože při vyšším napětí mají počítačové zdroje nepatrně lepší účinnost.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.