17. dubna 2012

Herbicid Roundup od firmy Monsanto zabíjí vše živé

Díky zahrádkaření (:-)) mám tu čest se seznámit s další oblastí masívního mediálního a reklamního lhaní a legální destrukce životního prostředí. Jde o oblast herbicidů, a zvláště o Roundup, nejrozšířenější světový herbicid od neblaze proslulé firmy Monsanto.
Společnost Monsanto je vám asi dostatečně známa svým geneticky modifikovaným osivem, je o ní psáno i zde na blogu, i na jiných českých webech. Ve světě se proti ní zvedá hnutí odporu, někde úspěšně (např. Francie zakázala GMO), jinde nadějně. 
Česko je v tomto jako obvykle několik dekád za opicemi. Nedávno byl v ČB rozhlase pořad, a tam se rozplývala jakási paní docentka nad vlastnostmi geneticky modifikovaného osiva, jaká je to spása zemědělství.

Roundup je v obchodech pro zahrádkáře všudypřítomný, halasně vychvalovaný, jak je bezpečný a dokonale biologicky odbouratelný. Běžní lidé tomu naprosto věří ...
Přitom existují vědecké studie dokazující, že Roundup působí obrovské, možná nezvratné škody na životním prostředí ...

Studie dokazují, že Roundup: 
  • Kontaminuje pitnou vodu.
  • Poškozuje DNA.
  • Způsobuje neplodnost.
  • Je karcinogenní a neurotoxický.
  • Ničí buňky ledvin.
  • Působí vrozené defekty novorozenců. 
  • Nachází se ve všech zkoumaných vzorcích moči v Německu.
  • Umožňuje vznik superplevelů.
  • Při vdechování ničí buňky krku a plic.
Odkazy na tyto studie a články najdete níže.

Doufám, že to aspoň někoho odradí, aby si stříkal Roundup na zahrádku, když už nemůžeme ovlivnit použití v zemědělské velkovýrobě ...

Několik článků z poslední doby. Překlad: Orgonet


Monsanto je vinno falešnou reklamou a vědeckým podvodem
Nejvyšší soud ve Francii rozhodl v r. 2009, že Monsanto lže ohledně bezpečnosti svého herbicidu Roundup. Soud potvrdil dřívější rozhodnutí, že Monsanto lživě propaguje svůj herbicid jako „biodegradabilní“
Herbicid Roundup zabíjí vše, co je organické. Osivo označené jako „Roundup Ready“ je geneticky modifikované osivo, které má odolnost vůči Roundupu – většinou tak, že obilí (kukuřice) je smíchána s bakterií BT (Bacillus thuringensis). Roundup FYI je vyráběn z Rockefellerova fosilního paliva, nafty. Roundupová osiva jsou kukuřice, sója, vojtěška, řepka a bavlník na olej ... pokud je v plechovce nebo kanystru, můžete se vsadit, že je to GMO.

Rozdíl mezi registrovaným složením a prodávanými směsmi
V listopadu 2009 obvinila francouzská skupina ochránců (MDRGF) Monsanto z toho, že v Roundupu používá chemikálií, které nebyly uvedeny v registraci, a žádala odstranění těchto produktů z trhu.

Falešná reklama
V r. 1996 bylo Monsanto obviněno z falešné a zavádějící reklamy na glyfosfátové produkty, a žalováno státem New York. Monsanto prohlašovalo, že jeho sprejovací herbicidy založené na glyfosfátu, včetně Roundupu, jsou bezpečnější než kuchyňská sůl a prakticky netoxické pro savce, ptáky a ryby.
Bojovníci za životní prostředí a práva spotřebitelů ve Francii podali žalobu v r. 2001 za to, že je Roundup prezentován jako biorozložitelný, a že půda po jeho použití zůstává čistá. V Evropské unii je glyfosfát, hlavní složka Roundapu, klasifikován jako „nebezpečný pro životní prostředí“, „toxický pro vodní organismy“. V lednu 2007 bylo Monsanto odsouzeno za falešnou reklamu. Výsledek byl potvrzen v r. 2009.

Vědecký podvod
Při dvou příležitostech přistihla EPA (Americký úřad pro ochranu životního prostředí) vědce vědomě  falšující výsledky testů ve výzkumných laboratořích najatých Monsantem pro studium glyfosfátu. V prvním incidentu v Industrial Biotest Laboratories konstatovala EPA „běžné falšování dat“, takže bylo „obtížné důvěřovat vědecké čistotě studií, kde údajně brali vzorky z králičích děloh“. V druhém incidentu falšování výsledku testů v r. 1991 majitel laboratoře (Craven Labs) a tři zaměstnanci byli obviněni z dvaceti činů, majitel byl odsouzen na 5 let vězení a dostal pokutu 50 tisíc dolarů, laboratoř platila pokutu 15,5 miliónů dolarů a musela zaplatit náhrady ve výši 3,7 mil. dolarů. Craver Labs prováděly studie pro 262 společností vyrábějících pesticidy, včetně Monsanta.
Monsanto tvrdí, že studie byly opakovány, a že certifikát pro Roundup se nyní nezakládá na žádných studiích z Craven Labs ani IBT.


Herbicid Roundup od Monsanta působí poškození DNA

Mike Barett, NaturalSociety, 30. 3. 2012

Je důvod, proč se při aplikaci herbicidů nosí masky a na čerstvě postříkaných pozemcích jsou varovné cedulky  – vystavení se herbicidům, jak je známo, působí závažné zdravotní komplikace.

Nedávno byl zveřejněn nový výzkum ukazující, že glyfosfát, hlavní aktivní součást nalézající se v herbicidu Roundup Ultra Max od Monsanto, působi poškození jak DNA, tak i buněk nacházejících se v ústech a v krku. Vzhledem k tomu, že vdechování herbicidů a ingrediencí jako glyfosfát je velmi běžné, již jen tento výzkum sám o sobě je dostačující k tomu, aby vyvolal obavy z těchto substancí, které jsou užívány v rozsáhlém měřítku.

Zpráva Institutu vědy ve společnosti praví http://www.i-sis.org.uk/Glyphosate_Toxic_to_Mouth_Cells.php :

... Verze glyfosfátu Roundup Ultra Max vytvořená společností Monsanto způsobila poškození buněk a DNA včetně chromozomálních abnormalit, a ve vyšších koncentracích buňky zabila. Je významné, že poškození DNA nastalo v koncentracích nižších nežli v těch, které jsou uváděny jako nutné pro poškození buněk, což napovídá, že poškození DNA bylo způsobeno přímo glyfosfátem, a nevzniklo jako nepřímý důsledek buněčné toxicity.

Výzkum přichází krátce poté, co bylo prokázáno, že všeobecně populární Roundup od Monsanta zabíjí lidské ledvinové buňky http://www.i-sis.org.uk/Bt_Toxin_Kills_Human_Kidney_Cells.php – a to i v malých dávkách. Vědci při výzkumu prokázali, že nejen Roundup, ale i „biopesticid“ Bt od Monsanta působí přímou toxicitou na lidské buňky. Zjistili, že pouhých 100 ppm (částic z miliónu) biopesticidu vede ke smrti buněk, zatímco Roundup zabil při jejich výzkumu polovinu buněčné populace v koncentraci pouze 57,2 ppm. Ukazuje se, že množství Roundupu, které může způsobit toto poškození, je 200krát nižší nežli zemědělské použití.

I když se domníváme, že k poškození Roundupem a glyfosfátem dojde pouze u těch, kteří ho rozprašují, Roundup může ve skutečnosti způsobit poškození miliónům lidí. Roundup je nejen rozprašován na potravu, kterou jíme, ale je také užíván nesčetnými domácnostmi jako běžný herbicidní prostředek. Roundup je tak rozšířen, že byl nalezen v 41% ze 140 vzorků podzemní vody testované ve španělské Katalánii http://www.greenmedinfo.com/article/glyphosate-despite-its-low-mobility-soils-capable-reaching-groundwater-41-140-groundwater . Ještě více znepokojující je, že podle nedávné německé studie byl zjištěn glyfosfát ve všech vzorcích testované moče v koncentracích 5 až 20krát větší než je limit pro pitnou vodu http://naturalsociety.com/monsantos-infertility-linked-roundup-found-in-all-urine-samples-tested/ .

Navzdory těmto hromadícím se důkazům Monsanto nadále prosazuje své zdraví poškozující výrobky na veřejnosti k osobnímu a komerčnímu použití.


Více informací (anglicky):
  1. Monsanto’s Carcinogenic Roundup Herbicide Contaminating Water Supply (Karcinogenní Roundup kontaminuje pitnou vodu)
  2. Monsanto’s Roundup is Killing Human Kidney Cells  (Roundup zabíjí lidské ledvinové buňky)
  3. Monsanto’s Infertility-Linked Roundup Found in All Urine Samples Tested  (Neplodnost je spojena s Roundupem. Byl nalezen ve všech testovaných vzorcích moči.
  4. Monsanto’s Roundup Shown to be Ravaging Butterfly Population  (Roundup decimuje populaci motýlů).
  5. Monsanto’s Best-Selling Herbicide Roundup Linked to Infertility  (Roundup je spjat s neplodností.)
  6. Monsanto’s Roundup Spawns Superweeds Consuming Over 120 Million Hectares  
  7. (Roundup rozšiřuje superplevely na více než 120 miliónů hektarů)
Read more: http://naturalsociety.com/monsantos-roundup-is-causing-dna-damage/#ixzz1rfWB8mgJ

15 komentářů:

  1. http://dolezite.sk/GMO_insekticid_je_zodpovedny_za_hubeni_vcel_a_kontamina_52.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíte a problém je vyřešen. Místo toho aby se Monsanto postaralo o to aby jeho produkty neškodily včelám, tak koupí výzkumný ústav, který je kritizoval a zastaví výzkum spojitostí zavádění GMO a úhyny včel. Ptám se kde je stát, že tohle dopustil a jak daleko tohle všechno zajde? Jak je možné vůbec, že si výrobce může koupit kontrolní orgán? Začínám si připadat jak v Orwellově románu.
      viz:
      http://www.zahady-zdravi.cz/zdravy-zivot/ekologie/monsanto-koupilo-vcelarskou-vyzkumnou-spolecnost-pote-co-bylo-spojovano-suhyny-vcelstev

      Vymazat
  2. Wow..ja nemozem pochopit, ako mohla vlada Slovenskej republiky povolit a nechat volny priestor tejto "NAJVACSEJ DESTRUKTIVENEJ ZLOBE" na zasievanie semien z ulice "KUKURICNA 1"!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Brdská Vlčice18. dubna 2012 v 8:09

    K čertu s tím sajrajtem od Monsata. Uvědomují si kuřáci cigaret, co do sebe vdechují ? A přitom virgínskému tabáku se v našich zeměpisných šířkách i výškách náramně daří. V březnu stačí vysít semínka, v dubnu rostlinky rozsadit do květináčků a v půlce května zasadit do polostínu. Dorůstají přes 2 metry, krásně kvetou a z padesáti kytek získá nenapravitelný kuřák biotabák na celý rok.
    A to platí i o ostatních plodinách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tabák vypěstovat není problém, ale problém vidím v zpracování. Nejdříve jsem zkoušel jen listy sušit, pak jse použil všechny ozvětčené recepty na fermentaci (i ten v mikrotenu umístěném vzadu za ledničkou) a nikdy nebyl výsledek dobrý. I když nejlepší je nekouřit a nepoužívat herbicidy.

      Vymazat
  4. Přiznám se, že jsem to taky používala:kdysi jsme koupili velký zarostlý pozemek a něčím se to vyhubit muselo. Jen nevím, co bychom dělali, vědět tohle...

    OdpovědětVymazat
  5. Mam ho pripraveny na postrek a keby neprsalo uz by bol tam. Po tejto info nic striekat nebudem.

    OdpovědětVymazat
  6. Nikde tady ale nepadlo, co např.na pozemku o výměře 100x100 orné půdy zarostlé pýrem použít jako předseťovou přípravu. Odborníci raďte, aby to bylo "neroundupové".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne by to taky zajímalo, protože jak píšu výše, ten pozemek, který jsem potřebovala vyčistit, byl cca 2500 m2, neprostupně pokrytý náletovými křovinami. Muselo se to prvně vysekat a pak opakovaně hubit a hubit. A lidi, co koupí starší dům, se s tím potkávají často, bývá to leta neobdělávané a zarostlé až běda. Jaká je vlastně alternativa?

      Vymazat
    2. Tak to je hrozné, že je to až take silne a nebezpečné, to som netušila. I ked človek pri práci s tým používa všetky ochranné prostriedky.Takisto som s tymto ,svinstvom, čistila pozemok, od roznej pliagy. To som ale netušila, že som si tam dala ešte vačšie. Roundup, už nikdy, a Monsato a jeho geneticky modifikované potraviny, taktiež nikdy viac!!!!!! Nekupujte ich výrobky, ide im len o zisk, a zaplatíme za to velmi draho:(((

      Vymazat
    3. Zkuste si počíst např. zde:

      http://www.ekozahrady.com/ekozahrada.htm
      http://www.rodovystatek.cz/

      -emv-

      Vymazat
    4. Na pozemek můžete pustit zvířata:ovce, kozy,krávy, koně- stačí i přes zimu- vše zlikvidují, pak zorat nebo ručně křovinořezem pravidelně vysekávat bodláky, nálety. Není to až tak moc práce, naši předci na tom byli hůř. Zemědělci mají stroje-zmulčují i křoví.

      Vymazat
  7. http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/265366-neznama-nemoc-ve-vietnamu-zabila-19-lidi.html?ref=zpravy-dne
    Panuje podezření, že je nemoc způsobena chemikáliemi používanými na ochranu rostlin.
    N.B.

    OdpovědětVymazat
  8. Já chtěl zrovna vyjet Roundap koupit, ale ještě jsem to čeknul na netu a vida, mám na pozemku studnu s pitnou vodou, takže na roundap kašlu.

    OdpovědětVymazat
  9. No vidíte, konečně si toho někdo všiml. Já se doma Roundap snažím nepoužívat a i kvůli včelám co máme na pozemku. (5 včelstev). Vloni jsme dokonce v celém době přestali používat čistící sajrajty na bázi sava a jedeme čistě bio hlavně na bázi enzymů a bakterií. Hodně se nám to osvědčilo. Krom toho nesnáším, když máme doma plno lahví s lebkou a zkříženými kostmi...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.