1. června 2012

Úplatky lékařů

Díky čtenáři za výstižný text kolující po mailech. Vlastně je to tady už podruhé, ale chodí sem spousta nových lidí, tak kdyby to někdo neznal ...
Znám to i z vlastní zkušenosti, a už je to tu psáno, jak nově navštívená lékařka nabízela pro naši babičku výběr antibiotik, ukazovala prezentace v počítači (drahé antibiotikum nezabralo, druhá volba byl penicilín - zabral), výběr drahých léků na opary, drahá vyšetření ... to jsme si ještě pořád ještě mysleli, že je tak svědomitá, pak nám to došlo ... už tomu rozumíme ...

Úplatky lékařů

Pracoval jsem 3 roky pro farmaceutický průmysl jako Medical Representative.
Pracoval jsem u 2, z řekněme 5ti největších farmaceutických společností na světě.
Z 500 doktorů, které jsem navštěvoval, si za ty 3 roky nevzalo zájezd (rozuměj kongres) či peníze (rozuměj studii) asi 5 lékařů.

Kongresová turistika funguje následovně: 1. ledna si vás posadí na školení a řeknou, letos má každý rep 10x Mexiko, 40x Turecko, 40x Itálii a 40x Chorvatsko. Dostanete seznam a počty léků z vašeho portfolia, které musí doktor napsat svým pacientům, aby mohl jet na některý z těch kongresů.
Navštívíte lékaře...
"Pane doktore, tak kam byste si letos chtěl zajet na dovolenou, co byste řekl na Mexiko? ...
"Mexiko? Hmm, kolik vám toho musím napsat?" ...
Tady máte tabulku pane doktore ...
"Sakra to je moc, tolik pacientů nemám ..."No a co říkáte na Turecko?
Tam toho máte kolik? ... Tak to by šlo."

A je to... doktor vám dělá čárečky do tabulky, řekne Vám kam posílá pacienty do lékárny, vy si kontrolujete odběry lékáren přes centrální sjetiny prodejů léků (AMS data). Peníze se lékařům platí zcela legálně přes tzv. Klinické studie.
Domluvíte se s lékařem, že vám nasadí na váš lék například 50 pacientů, a že bude dostávat 100Kč měsíčně za jednoho.
Sepíšete s ním dohodu, že pro vás bude "zkoumat" účinky léků na pacienty (třeba bolí vás po požití hlava, noha, oko, nos ...) s odměnou třeba 2000 Kč na hodinu, on vám vykáže 2,5 hodiny za měsíc a na účet mu jede 5000Kč.
Měl jsem doktory, kterým se platilo i 50 - 70tis měsíčně. Tato data pak vyplňují dřepící doma u televize, tak, aby byla dohledatelná studie, kdyby se někdo ptal.
U jiných společností jsem potkával kolegy s počítači, notebooky, televizemi a tak dále. Vůbec se to nebere jako korupce, lékaři vám řeknou, že něco tomu pacientovi napsat musí, tak proč by si za to nemohl vzít zájezd, nebo televizi, když už mu to píše.

Výroba těch léků stojí pár halířů, pojišťovny proplácejí 1000x nadhodnocenou cenu. Farmaceutická firmy generují obrovské zisky a ještě uživí flotilu 300 obchodních zástupců na republiku, 300 aut, 300 noteboků, 300 telefonů.
Plat se pohybuje mezi 30 - 50ti tisíci Kč, mimořádné odměny za splnění plánu byly i 200 tis.Kč ročně. Proto nejsou peníze na zdravotnictví. Nefunguje tam trh.
Doktoři kradou a farmaceutický průmysl je masivně uplácí. Na českém trhu se uživí 300 farmaceutických firem. Jeden druh stejného léku dodává třeba 30 firem. V lékárně máte na polici 1000 různých krabiček, ale účinných látek je z toho 20.

Místo aby se psala na recept účinná látka, lékárník bral vagon od nejlevnějšího dodavatele za korunu, tak vám lékař předepíše konkrétní přesný název, který stojí 500 Kč. Bohužel změnu doktoři nepřipustí, budou vám tvrdit, že ten, či onen lék je mnohem lepší, že oni jsou lékaři a oni s ním mají své zkušenosti, ale že to plácá stejná výrobní linka v Indii, a akorát se na to tiskne jiný název, to už vám nikdo neřekne.

Stálé zdraví přeje J.H.

11 komentářů:

  1. článek je nečitelný, asi špatně vloženo

    OdpovědětVymazat
  2. Já ho četl dobře. K článku: Nejhorší je, že to tak je! Peníze, peníze, peníze....ale proto jsme tady, abychom se nedali! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. článek čitelný je, nicméně si myslím, že s tím uplácením lékařů se to nedá až takto paušalizovat

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, kdyz mam na vyber predepsat brufen, ibuprofen, iblagin, v stejnce cene se stejnym doplatkem, tak urcite si vyberem preparat ktery mi je nejvyhodnejsi - pacient dostava a plati uplne stejne. Kdyz tak nejde ani o lekaře, jako o lekarniky - lekarnik muže vačsinu léků zaměnit za tzv. generikum - t.j. lekar predepise ibalgin a lekarnik vyda brufen.
    Na trhu je k vacsine leku jenz jiz nejsou pod patentem alespon 5 ruznych preparatu s ruznym nazvem a stejnou latkou.
    Nikdo vam nebrani vyrabet levne preparaty splnujici bezpecnostne kriteria a prodavat je pod cenu - jsetli pojedete cenou na 1/3 z kazdeho preparatu, pak samotna pojistovna bude tlacit na zdravotnicke zarizeni aby se nic jine nepredepisovalo... A apcietn může žádat levnejsi preparat sam - staci rict v lekarně že chcete levnejsi variantu - jinak jestli do receptu neuvede ze se preparat nesmi zaměnovat (napr. nektere preparaty neobsahuji napr. lactosu - ba ktere muze byt nekto alergii) - pak potrebuje preparat bez teto pomocne laty - ale to musi vzdy zduvodnit !!!
    Zaverem - Kto by nesel na kongres zadara - jedna se o vzdelavaci akce - ja osobne mam vsechny kongresy zacalovane z vlastniho - jsou to desitky tisic - a beru si na ne dovolenou - jestli by mi nekdo ponukl moznost jit na vzdelavaci akci zadara jen za to ze změnim preparat (ktery je stejny , stoji cca stejně, jen ma jiny nazev ), pak bych to bral... proc ne? FAQ: ano jsem lekar, Ne neuznavam alternativni medicinu jestli nebyla ucinnost prokazana v double blind stuudiích,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasné, načo budeš pacientom radiť vitamín c alebo d, keď ich môžeš napchávať chémiou, vďaka ktorej môžeš ísť na "kongres", a ešte ma zaujíma, neviem aký si doktor, ale ako môžete vy doktori niekoho liečiť, keď nepoznáte príčinu choroby, len príznaky? Neuznávaš altern.medicínu, hlavne že uznávaš lieky, ktoré ľudí iba udržujú pri živote, ale príčinu neodstránia a ešte viac človeka zadrbú, takže mu môžte popredpisovať ďalšie lieky.... Vy doktori ste strašne múdri a popritom viete prd o príčinách chorôb, alebo nechcete vedieť. Aj to, čo sa deje na slovensku, ako sa správate k obyčajným ľudom, ako k nejakému stádu. Týmto samozrejme nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, ale kolko je takých, ktorým fakt záleží na pacientovi? Sú to všetko vlastné skúsenosti a skúsenosti môjho okolia...yoshi

      Vymazat
    2. Za mnou chodi lidi (ja se nikomu nenutim), chteji leky, doporuceni neakceptuji. myslis ze někdo zhubne na doporučení? Pche - 1% stěží! přestane kouřit , pár procent.
      A uznavam neco co se nazyva EBM - Evidence based medicine - http://cs.wikipedia.org/wiki/Evidence_Based_Medicine
      T.j. prokazane účinne postupy proti placebu!!!
      Co se tyce pricin, tak me pouc. Ukaz ze to delas lepe!!! Vysledky - ne kecy. ukaz ze mas na velke skupine mnohem lepsi vysldky nez lekari kolem a bude to v guidelines.

      Vymazat
    3. V tom máš pravdu, že ľudia kašlú na doporučenia a na dobré rady, sám viem, že koľkým som hovoril napr. o mms kvapkách alebo koloid.striebre a skoro všetci sa na mňa pozerali ako na debila, však čo nie je v médiách, to nie je pravda alebo je blbosť. Zato reklám na rôzne lieky je toľko, že sa čudujem, ako si z toho ľudia dokážu vybrať.:) Tak sa radšej starám sám o seba a moju rodinu a na ostatných kašlem, však každý si je sám sebe pánom, ale jednu vec som pochopil, ak chcem byť zdravý, nepotrebujem k tomu doktora. Čo sa týka tých príčin, napr. kolko ľudí má amalgánové plomby a trpí chronickou otravou ortuťou a vôbec o tom nevedia? Kolko príznakov má otrava ortuťou? Keď som doktorovi povedal, že mi hučí a píska v uchu, poslal ma na nejaké vyšetrenie na prítomnosť ťažkých kovov v tele? Nie, hneď mi múdro predpísal tabletky, ktoré mi samozrejme boli nanič. Takže toto som myslel tým, že doktori nepoznajú alebo nechcú poznať príčinu chorôb. Ak chceš vidieť nejaké výsledky napr. o mms, pozri si www.upramene.cz/mms , kde píšu konkrétni ľudia, ktorí sa úspešne liečia mms kvapkami a nie liekami. yoshi

      Vymazat
  5. Já to mám v pohodě. Všechno čitelné. To je fakt super. Nikdy jsem nevěděla, že je to tak obludné, ale hřeje mě u srdce, že jsem v životě neměla neschopenku a žádné léky na předpis. Tak proto jsem tak zdravá. . . .

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle melo kolovat pri strajku lekaru, to by bylo "to prave orechove"

    OdpovědětVymazat
  7. Pokud chci v lékárně lék se stejnou účinnou látkou, ale levnější , nemají s tím problém. U těch volně prodejných je to horší těch je kupa od paracetamolu za pár korun po paracetamol několikanásobně dražší.

    OdpovědětVymazat
  8. Každopádně souhlas, že byznys s léky, které neléčí a navozují přijatelný stav, aby mohl pacient jakž takž fungovat, je obrovský.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.