12. září 2013

Extrémní sucho v Sýrii - jedna z hlavních příčin občanské války

Pohled na nepřehledné události v Sýrii trochu jinak: válka o vodu.

Putin odradil Obamu před útokem na Sýrii varováním před humanitární katastrofou
11. září 2013
S použitím Sorcha Faal http://www.whatdoesitmean.com/index1703.htm a dalších zdrojů uvedených v článku: OrgoNet

Velmi znepokojující zpráva připravená Putinovou Prezidentskou kanceláří ohledně machinací stojících za rychlým odstoupením USA od použití vojenské akce proti Sýrii praví, že prezident Obama byl „silně odrazen“ od útoku na tento středovýchodní stát poté, když mu prezident Putin pohrozil, že v případě amerického útoku by došlo k „rozpoutání Armageddonu“.


Podle této zprávy se Putin a Obama setkali minulý týden na soukromé schůzce během summitu G-20 v Petrohradě, a ruský vůdce tam varoval svůj americký protějšek, že syrský vůdce Assad je „plně připraven“ zničit přehradní hráz Tagba, vytvářející přehradní jezero Asad  na řece Eufratu, což by způsobilo nejrozsáhlejší člověkem způsobenou katastrofu, jaká se kdy stala na Středním Východě.



Putin dále nabídl Obamovi, jak praví tato zpráva, „poslední šanci“ odvrátit totální zhroucení Středního Východu, které by způsobil americký útok na Sýrii. Výměnou za americké neútočení nabídl ruskou technickou pomoc k zajištění veškerých chemických zbraní Sýrie pod kontrolu OSN.

Jak pokračuje zpráva, Obama nejprve „briskně odmítl“ Putinovu nabídku a varování, načež ruští diplomaté uvědomili Assadův režim, který „do několika hodin“ provedl sérii leteckých útoků na přehradu Tagba s použitím ruských raket KAB-500L-K-E , ale „ponechal si v rezervě“ vysoce obávané rakety na prorážení bunkrů KAB-1500L-Pr, které jsou schopny proniknout 10-20m pod zem nebo 2m do zesíleného betonu, a přehradu Tagba by zcela zničily.

Jak praví zpráva, okamžitě po útoku Assadova režimu na přehradu Tagba vydali hlavní Obamovi spojenci v syrské občanské válce – Národní koalice syrských revolučních a opoziční sil a Svobodná syrská armáda společné prohlášení, v němž se praví, že tento útok, v němž syrské letecké síly shazovaly clusterové bomby na celé okolí přehrady, vydláždil cestu pro bezprecedentní humanitární katastrofu, a varovali, že touto katastrofou je ohrožena východní Sýrie.

Zpráva dále praví, že oblasti v blízkosti přehrady Tagba jsou od poloviny března pod kontrolou různých frakcí Svobodné syrské armády podporované Obamovým režimem.

Přehradní hráz Tagba, vysoká 60 m a dlouhá 4,5 km, tvoří největší přehradu v Sýrii. Její stavba umožnila vytvoření jezera Assad, které je největší syrskou zásobárnou vody. Kdyby Assadův režim provedl svou hrozbu jejího zničení, pokračuje zpráva, katastrofou by byla postižena nejen Sýrie, ale i Irák. V případě protržení přehrady by byly ohroženy nejen 3 milióny lidí v Sýrii, ale i 300 000 lidí na syrsko-irácké hranici.

Irák již dle svých představitelů přijímá nezbytná opatření proti možnému zaplavení zemědělských oblastí, obydlí a ropných pánví.

Iráčtí představitelé také varují, že v případě protržení přehrady by bylo ohroženo přes 430 historických památek a uměleckých děl, včetně zámku Ane z období vlády Abbasidovy a množství jeskyní z helénistické doby.

Jak rovněž praví zpráva, vodní krizi v Sýrii lze pokládat za jednu z hlavních příčin této občanské války. Extrémní sucho (největší v historii) trvá již více než 4 roky, takže milióny lidí z postižených zemědělských oblastí přesídlily do městských oblastí v okolí měst Aleppo a Damašek, což nejméně zdvojnásobilo tamější populaci. Od roku 2009 si noví obyvatelé v městských oblastech vrtají nové hlubší studně pro spodní vodu. Odborníci odhadují, že vlivem těchto ilegálních vrtů bylo ztraceno 60% spodní vody a zmizelo 177 milionů akrů vodonosných prostor, což znamená druhou největší ztrátu vodonosné vrstvy na světě .

Foto: Toto bývala zemědělská půda


Situace ve východní a severní části Sýrie se stala naprosto kritickou, jak praví Jay Famiglietti, hydrolog a vedoucí 7leté satelitní studie NASA. Ta ukazuje, že oblast Tigridu a Eufratu je po Indii na druhém místě co se týče rychlosti ztrát podzemních vod. Domnívá se, že k obnově vodonosných prostor již nedojde .

Mezinárodně uznávaný izraelský profesor Arnon Sofer, vedoucí Státního výzkumného centra obrany, rovněž varoval, že v této oblasti existuje bezprecedentní populační nárůst, a řekl, že jako geografovi mu bylo jasné, že při kombinace nárůstu populace a extrémního nedostatku vody musí vypuknout konflikt.

Události podobné těm, které se odehrávají dnes v suchem postižené Sýrii se odehrály i dříve: v r. 1973  Irák přivedl svá vojska k východním hranicím Sýrie, když Sýrie začala plnit jezero Assad vodou z Eufratu. V r. 1967 Izrael zahájil 6denní válku  z důvodu své snahy odvést vodu z řeky Jordán do pouště Negev. To rozzlobilo Araby, kteří pohrozili, že odvedou tok řeky do Galilejského jezera, a Sýrie zahájila zemní práce, aby odvrátila vodu od Izraele. Tyto zemní práce byly bombardovány Izraelem v letech 1965 a 1966, a v r. 1967 Izrael zahájil skutečnou válku na ochranu svých vodních práv.

Když se Obama dozvěděl o syrském útoku na přehradu Tagba, jak praví zpráva, nařídil zastavit veškeré vojenské akce, „rychle přeběhl“ na Putinovu stranu a začal hledat mírové řešení této války. A jako vždy, opět zapomněl říci americkému lido pravdu o tom, co se skutečně děje.

Jak uzavírá zpráva, vzhledem k tomu, že se syrská armáda nyní znovu zmocnila starého syrského křesťanského poutního místa - vesnice Maaloula, kde o minulém víkendu Obamův režim podpořil rebely nutící věřící pod hrozbou smrti ke konverzi k islámu, nelze vyloučit, že Assadův režim nakonec přehradu Tagba přece jen zničí, což by způsobilo, že oblasti Sýrie ovládané rebely by se staly bezútěšnou pustinou a Obamův režim společně se svými západními spojenci by nesl monumentální náklady na jejich podporu.

September 11, 2013 © EU and US all rights reserved. Permission to use this report in its entirety is granted under the condition it is linked back to its original source at WhatDoesItMean.Com. Freebase content licensed under CC-BY and GFDL.


38 komentářů:

  1. ...bydlim na vychodnim slovensku,tady po 2 roky neprselo, trava je suchaa puda vyprahla,stromy maji kolem sebe kruh mrtve svetle travy jak kazdou mokrou hrudku vyzdimaji,neni mozno okopavat ani kopat a bez umelehoroseni neni zadna uroda...budeme holt SYRII zanedlouho. ve meste je moc suchoa velke stromy padaji zizni. v listnatych zemich se vyvraci stromy, jsou kopce i zcela lyse,ale jaksi o tom nikdo nevi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Najděte si něco na internetu o klimatologických válkách a budete mít jasno. Proč jsou povodně, proč jsou sucha, proč jsou další klimatické anomálie.

      Vymazat
  2. Putin Puts Obama in Hot Seat - Putin usadil Obamu do horkého křesla.
    ‘What Will You Do If Rebels Are Ones Using Chemical Weapons?’
    ‘Co budete dělat, jestli rebelové jsou ti, co použili chemické zbraně?’


    http://deusnexus.wordpress.com/2013/09/11/putin-puts-obama-in-hot-seat/#more-10281

    OdpovědětVymazat
  3. to by slo tady taky hucej at se setri voda nedavno to bylo nekde ve zpravach

    OdpovědětVymazat
  4. Meditace-Čas zastavit aktivity světové stínové mafie.http://www.youtube.com/watch?v=ZIUXioSOkSU

    OdpovědětVymazat
  5. Silně pochybuji o tom, že by Assad chtěl ublížit svým lidem. Spíš bych to viděl na rakety ze strany Izraele...
    Honza J.

    OdpovědětVymazat
  6. http://www.youtube.com/watch?v=W5Unk0MDTsE

    OdpovědětVymazat
  7. Tak budou kromě vyzbrojování hord prokrmovat a letecky dopravovat cisterny vody "povstalcům" nebo je bude mít obamyč podnikající u nich doma a protiteroristé přeběhnou na výnosnější stranu povstalců již tak vyhubené oblasti lidí vykonávající hodnoty a bude to vzor pro dravce z volstrýtu.

    OdpovědětVymazat
  8. To je zase žvást. Ale škoda že k tomu nedošlo, zase o pár muslimů méně.

    OdpovědětVymazat
  9. No, pořád zde nevidím nikde žádné komentáře, takže se ptám- komentáře jsou zde již zakázané? Nemám totiž v úmyslu psát své komentáře někde, kde se již nic nezjeví.

    Orgonetko přiznejte si, že jste se zamotala do svých vlastních vysněných sítí, nejste totiž v mnoha věcech realistka tak jako já (Jarmila Kubátová).

    To nic ovšem nemění nic na tom, že Vás velmi obdivuji, nebuďte srab a znovu to tu všechno obnovte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by si Orgo bral každý rok v srpnu až září měsíc volno mi přijde nějaké divné. Proč Orgo děláš každý rok ve stejnou dobu měsíční odmlku ? Jaký to má význam ?

      Vymazat
    2. A proč Tě Orgo znovu častují jako ženu a ne muže ? Už to tady bylo několikrát, ale nikdy jsi se k tomu dostatečně jasně nevyjádřil !

      Vymazat
    3. Proč divné? Má to význam ten, že prostě se taky musím někdy věnovat rodině, a taky si potřebuju odpočinout. Jsem totiž cvok a klidně u blogu dokážu prosedět veškerý volný čas, na úkor všeho ostatního, třeba 8 hodin denně i více, místo spaní překládám a tak. Takže si musím jednou za rok Internet na nějakou dobu úplně zakázat, nebo by mi už dočista a doopravdy hráblo (:-))) A o prázdninách máme návštěvy, kterým se chci věnovat, a vnoučata na hlídání, takže se to hodí vypnout.
      A po té pauze se člověku moc nechce, když si zvykne na jiné aktivity (:-)), ale věřím, že to zase rozjedu, i když možná v trochu jiných kolejích.
      Jestli jsem muž nebo žena, na tom snad vůbec nezáleží. (:-))) Berte mě jako lidskou bytost (:-)))

      Vymazat
    4. Dík za odpověď :-))))

      Vymazat
  10. zajímavý dokument. http://www.czechfreepress.cz/uvadime-videa/proc-nas-k-sakru-sprejuji.html

    OdpovědětVymazat
  11. zajímavý dokument

    OdpovědětVymazat
  12. http://www.czechfreepress.cz/uvadime-videa/proc-nas-k-sakru-sprejuji.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože se podle mínění elit nekontrolovatelně množíme a stejným způsobem prý spotřebováváme zásoby neobnovitelných zdrojů Země. Proto !!!

      Vymazat
  13. http://www.czechfreepress.cz/uvadime-videa/proc-nas-k-sakru-sprejuji.html

    OdpovědětVymazat
  14. Co se to deje s touhle strankou? skoro 3 mesice nefunguje,zadne komentare,zeby kazdej odesel ke konkurenci?,no ani bych se nedivil,nic noveho se tu nedeje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orgo, záměrně blog blokuješ svou tak až neuvěřitelně dlouhou neaktivitou, aby se OrgoNet propadal a postupně přestal být prestižním blogem ? Už Tě OrgoNet nebaví ? Nebo co se děje, že se tu dějí tyto podivné věci ?!

      Vymazat
    2. Každý z nás má právo na dovolenku a oddych, prečo toto právo upierate Orgonetovi?
      Buďme radi, že blog existuje a že mu Orgonet venuje toľko času. Aj mne chýbali všetky tie zaujímavé články a komentáre a bála som sa či sa Orgonet ešte ozve, ale nemôžeme byť na ňom až tak závislí :)
      Orgonet, ďakujem Ti za Tvoj čas a energiu a nenechaj sa znechutiť kritikou a výčitkami. Jana

      Vymazat
  15. http://www.andelevmychvlasech.cz/clanky/novinky/modlitba-za-mir.html

    OdpovědětVymazat
  16. Primitivní článek.Hned má i hlupák pochopit kdo je ten zloduch v Sýrii.Jen nám nějak autor neobjasnil kdo komu před 50lety kradl vodu.
    Zprávu o ohrožení přehrady měla vyslat Umírněná syrská opozice,s tím,že to plánují ti hrdlořezové.Informace je uvedena jako neověřená.
    Kdo sleduje dění,Assad vyhrává.Tohle by nemělo smysl.Stejně jako ten sarin.

    Obamova pověstná červená čára-použití chemické zbraně....to je sebevražda. Tohle byl vyrobený důkaz.A všichni to ví,proto se odtáhli,naši spojenci.Zůstali ti co už do toho dali moc peněz-Saudští a Katarští princové,Turek-no jo plynovod od nich,...ale,že i Napoleon chce bojovat?Sýrie byla kdysi fr.kolonií,tak třeba za tu podporu bombardérů pak bude obnovovat co rozstřískal.A to je byznys.V Iráku se na nás nedostalo,ani v Lybii.Byla tlačenice.Tak se svět-?-dostával z krize dvakrát v minulém století.Obojí blbě.Ale na ně nefouká,tak hazardují potřetí. No nic,věřím,že to dopadne dobře.Přece nemůže pořád vyhrávat lež.A taky je to nejspíš poslední šance.Najít jiné hodnoty to chce.
    Končim.Moc dlouhé.Zdravím Alena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, anglosasům se nedá věřit ani nos mezi očima! Tu lstivou zrádnost mají již od Vikingů a "padlých" Hebrejců !

      Vymazat
  17. Dozvíme se pravdu ?
    Koho bude třeba bombardovat,aby se ochránily syrské děti?

    http://oko-planet.su/politik/newsday/210158-pravda-i-lozh-o-himatake-pod-damaskom-rol-brintacev-v-gryaznoy-istorii-s-otravleniem.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četl takovou suprovou myšlenku : že anglosasové považují celou planetu za svoji zemi, zatímco Rusové si brání jen tu svoji před jejich samozvanou okupační demokracií a imperialismem !

      Vymazat
  18. Na Levanetu je napsáno, že zdroj tohoto článku je tzv. dezinformační projekt. A přehradu chcou ve skutečnosti sejmout rebelové ..... ?!

    OdpovědětVymazat
  19. Tady je kapánek smysluplnější verze:
    http://zvedavec.org/komentare/2013/09/5659-agrese-skoncila-v-okamziku-vypaleni-dvou-balistickych-raket.htm

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to je jistě zpráva o které jsme neměli tušení. Těžko se pak nalézají souvislosti když nevíme o čem se jedná za oponou. Pokud by k popisované události skutečně došlo, pak by to skutečně znamenalo pro celou oblast nedozírné následky.

    OdpovědětVymazat
  21. http://www.cestyksobe.cz/meditace-cas-zastavit-aktivity-svetove-stinove-mafie-ab2849/

    OdpovědětVymazat
  22. tady se nic nezměnilo..pořád temnota a temnota , uvědomujete si vůbec koho podporujete ??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A koho podporuješ ty, joudo ?

      Vymazat
    2. No jouda jedině zase nějaký joudy, jinak to nebude :)

      Vymazat
  23. asi takto : http://www.outof-matrix.eu/cs/kdo-jsme

    OdpovědětVymazat
  24. Nebude to jen Syrie.Oni potřebují vyvolat konflikt http://svobodnenoviny.eu/izraelsky-premier-benjamin-netanjahu-tlaci-na-obamuaby-bombardoval-iran/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amíci se třesou nadržením rozdat si to s celým světem. Oni chtějí 3www za každou cenu, a budou dělat všechno pro to, aby ji nakonec vyvolali ! Když se jim to povede, budou moci za všemi svými dluhy a virtuálním dolarem udělat tlustou červenou čáru a připsat k ní bez skrupulí : zero - begin again !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.