23. února 2021

Chirurg: Nošení roušek na veřejnosti je nesmysl

Převzato z webu zemavek.sk z 22. 2. 2021: Chirurg: Nosenie rúšok na verejnosti je nezmysel - Zem&Vek (zemavek.sk)

Chirurg: Nosenie rúšok na verejnosti je nezmysel

· ČAS ČÍTANIA: 4 MIN.

Text obrázku: Dr. Jim Meehan: Chirurgové nosí roušku jinak a z jiných důvodů, než si lidé myslí.


Hoci chirurgovia rúška naozaj nosia, aby zabránili nimi vydychovaným kvapkám kontaminovať operovanú oblasť a odhalené vnútorné tkanivá našich operovaných pacientov, ďalej analógia nesiaha. Chirurg Jim Meehan odpovedá ľuďom na otázku: „Keď rúška nefungujú, tak prečo ich nosia chirurgovia?“

Som chirurg, ktorý s chirurgickým rúškom na tvári vykonal viac než 10 000 chirurgických zákrokov. Tento fakt sám osebe ma však ešte v skutočnosti nekvalifikuje za odborníka na túto záležitosť. Dôležitejšie je, že som bývalý redaktor lekárskeho časopisu. Viem čítať lekársku literatúru, viem odlíšiť správnu vedu od tej zlej a fakty od beletrie.

Verte mi, lekárska literatúra je plná zlej beletrie, vydávajúcej sa za lekársku vedu. Nechať sa oklamať zlou vedou je veľmi ľahké.

Čo vraví o rúškach veda

Od začiatku pandémie som ohľadom lekárskych rúšok prečítal stovky vedeckých štúdií.

Na základe rozsiahlych skúmaní a analýz v duchu nepochybujem o tom, že zdraví ľudia by chirurgické ani látkové rúška nosiť nemali. Ani by nám nemali odporúčať univerzálne nosenie rúšok všetkými členmi populácie. Toto odporúčanie nie je podporované najvyššou úrovňou vedeckých dôkazov.

Najprv si niečo vyjasnime. Predpoklad, že nosenie rúšok chirurgmi slúži za dôkaz toho, „že rúška musia fungovať na zabránenie prenosu vírusu“ je logická chyba, ktorú by som klasifikoval ako argument nesprávnej rovnosti, alebo porovnávanie „jabĺk s pomarančmi“.

Hoci chirurgovia rúška naozaj nosia, aby zabránili nimi vydychovaným kvapkám kontaminovať operovanú oblasť a odhalené vnútorné tkanivá našich operovaných pacientov, ďalej analógia nesiaha.

Chirurgovia si od svojich operovaných pacientov očividne nemôžu udržiavať „sociálny odstup“ (pokiaľ nepoužívame robotické zariadenia a v takom prípade by som rúško rozhodne nenosil).

Pandémia ochorenia COVID-19 je o prenose vírusu. Chirurgické a látkové rúška prenosu vírusu nijako nebránia!!!

Mali by sme si už všetci uvedomiť, že u rúšok nebolo nikdy dokázané, že bránia prenosu vírusov alebo že pred ním chránia. Čo je presne dôvod, prečo ich nikdy neodporúčali na použitie pri sezónnych epidémiách chrípky, epidémiách či predošlých pandémiách.

To, že vedecká literatúra opomenula podporiť lekárske rúška pri chrípke a všetkých ostatných vírusoch je tiež dôvod, prečo Fauci, hlavný lekár zdravotníckej služby USA, CDC, WHO a takmer všetci odborníci na infekčné ochorenia uviedli, že nosenie rúšok prenosu SARS-CoV-2 nezabráni.

Aj keď sa „autority“ verejného zdravotníctva krútili a neskôr svoje odporúčania zmenili, veda sa nezmenila a neobjavila sa ani žiadna nová veda, ktorá by nosenie rúšok na verejnosti podporovala.

V skutočnosti najnovšia systematická analýza znova potvrdzuje, že pri zabraňovaní prenosu vírusov ako COVID-19 sú rúška neúčinné: cdc.

Keby bol chirurg chorý, najmä keby mal nejakú vírusovú infekciu, tak by operáciu nevykonával, lebo by vedel, že jeho chirurgické rúško vírus NEZASTAVÍ.

Rúška a prostredie v ktorom sa nosia

Ďalšia oblasť „nesprávnej rovnosti“ súvisí s prostredím, v ktorom sa rúška nosia. Prostredia, v ktorých nosia rúška chirurgovia, nepriaznivé účinky chirurgických rúšok na svojich nositeľov minimalizujú.

Na rozdiel od verejnosti, ktorá nosí rúška v komunite, chirurgovia pracujú v sterilných operačných sálach s výkonnými klimatizačnými zariadeniami, ktoré udržiavajú pozitívne tlaky, na veľmi vysokej úrovni vymieňajú a filtrujú vzduch v miestnosti a zvyšujú v ňom obsah kyslíka.

Tieto podmienky obmedzujú negatívne účinky rúšok na chirurga a personál operačnej sály.

A aj napriek týmto extrémnym požiadavkám na klimatizáciu, klinické štúdie demonštrujú negatívne účinky (zníženie arteriálneho kyslíka a spätné vdychovanie oxidu uhličitého) chirurgických rúšok na fyziológiu a výkon chirurga.

Chirurgovia a personál na operačných sálach sú v udržiavaní sterilnosti dobre školení, skúsení a dôkladní. Nosíme len nové sterilné rúška. Rúško si nasadzujeme sterilným spôsobom.

Rúško nosíme len krátko a meníme ho pri prvých známkach nadmernej vlhkosti, o ktorej vieme, že znižuje účinnosť rúška a zvyšuje jeho negatívne účinky. Chirurgovia NIKDY nepoužívajú chirurgické rúško viackrát, ani nikdy nenosíme látkové rúška.

Verejnosti hovoria, že má nosiť rúška, no nebola školená v správnych technikách ich používania.

V dôsledku toho zaobchádzajú ľudia s rúškami zle, často sa ich dotýkajú a používajú opakovane spôsobom, ktorý zvyšuje kontamináciu a k zvýšeniu prenosu ochorenia skôr prispieva, než ho zastavuje.

Choďte si pozrieť ľudí do potravín alebo do akéhokoľvek supermarketu a povedzte mi, čo si myslíte o účinnosti rúšok v komunite.

Záver

Ak si neviete pomôcť a veríte chabým retrospektívnym pozorovacím štúdiám a popleteným „autoritám“ verejného zdravotníctva, klamúcich vám o prínosoch a úplne ignorujúcich riziká lekárskych rúšok, potom by ste mali odmietnuť aspoň nelogické a nevedecké odporúčanie zaistiť pri vírusových ochoreniach len 2 z 3 vstupných brán.

Rúška zakrývajú iba ústa a nos. Nechránia oči.

Jim Meehan, MD, chirurg

Zdroj z 30. 1. 2021: https://www.thelibertybeacon.com/surgeon-destroys-myth-if-masks-dont-work-why-do-surgeons-wear-them/ 


Click here for more related mask articles

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.