23. února 2021

Dr. Omar Šerý: Riziko nákazy covidem v obchodech a na poště je nulové

Převzato z Forum 24: Výzkum českých vědců prokázal, že riziko nákazy covidem v obchodech a na poště je nulové – Forum24

Výzkum českých vědců prokázal, že riziko nákazy covidem v obchodech a na poště je nulové




Protiepidemická opatření v obchodním centru | FOTO: FB

Tým vědců profesora Omara Šerého, který se zaměřuje na výzkum koronaviru v našem prostředí, došel k překvapivému poznatku. V obchodech a v dalších provozovnách nedochází k přenosu nákazy, a uzavírání obchodů je tudíž značně sporné. Výsledky podrobného vzorkování a zjišťování přítomnosti virů na jedné z největších pošt v České republice v Brně prokázaly, že je z hlediska šíření infekce její prostředí zcela bezpečné. Šerý proto rozporuje smysl některých vládních opatření, konkrétně zejména uzavírání obchodů. 

Vládní Laboratorní skupinu covid-19 opustil krátce před Vánocemi druhý expert, neurobiolog a specialista na DNA diagnostiku z Masarykovy univerzity v Brně Omar Šerý. Svůj odchod zdůvodnil rozpory s hlavní hygieničkou Rážovou.

„Jarmila Rážová usoudila, že Šerý pro Laboratorní skupinu covid-19 je nepotřebný, protože kritizuje PSA a antigenní testování, a nedávno ukončila mé členství ve skupině. S docentem Hajdúchem končím také já,“ uvedl profesor.

Nevymezoval se vůči rozhodnutím vlády poprvé. V polovině října prohlásil, že kdybychom poslechli epidemiologa Rastislava Maďara, který v srpnu prosazoval nošení roušek, „byli bychom dnes co se týče koronavirové krize někde jinde“. 

Rozpad laboratorní skupiny

Šerý tak následoval národního koordinátora testování na covid-19 a vedoucího laboratorní skupiny Mariána Hajdúcha, který rezignoval počátkem prosince. Hajdúch svůj krok odůvodnil tím, že nechce poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí, se kterými nesouhlasí a která se dozvídal z médií. Stěžoval si, že se málo testuje a většina strategických dokumentů a doporučení, které jeho skupina připravila od dubna, nebyla realizována.

Zatímco se Laboratorní skupina covid-19 rozpadá, vědecký výzkumný tým Omara Šerého se zaměřuje na vzorkování vzduchu a povrchů. S výsledky exkluzivního výzkumu na poštovní pobočce hlavního vlakového nádraží v Brně seznámil redakci CNN Prima News (23. 12. 2020).

Výzkumníci zjišťovali, jaké riziko nákazy koronavirem hrozí návštěvníkům pošty. Výsledky jsou jednoznačné. Pokud se dodržují základní hygienická opatření, tedy nošení roušek a rozestupy, nákaza je nulová.

Překvapivé výsledky

Vědecký tým pod vedením Omara Šerého strávil na pobočce v Brně mezi klienty a zaměstnanci pošty jeden pracovní den. K výzkumu využil citlivou testovací metodu PCR, která dokáže detekovat řádově desítky virů.

„Za tuto dobu, co jsme vzorkovali, se na poště vystřídalo více než 2600 lidí. My jsme po dobu více než 12 hodin vzorkovali vzduch, potom různé povrchy, dotykové displeje, přepážky a stírali jsme také ruce pracovnic pošty,“ vysvětloval postup svého týmu Šerý.

V laboratoři pak veškeré stěry prošly důkladnou analýzou. Výsledek překvapil i samotné vědce, kteří se chystají vzorkovat i na dalších místech.

„Zjistili jsme, že prakticky ani ve vzduchu, ani na žádném z dvaceti testovaných povrchů se žádný koronavirus nevyskytl. Musím se přiznat, že to je pro mě velké překvapení, protože spousta lidí si sahá na roušky během dne. Pak sahají právě na různé displeje, na platební terminály a tak dál. A tam jsme opravdu neobjevili ani jeden virus,“ uvedl profesor.

V obchodech se covid nepřenáší

Omar Šerý šel ještě dál, když zpochybnil aktuální rozhodnutí vlády zakazovat prodej vybraného zboží v supermarketech kvůli údajnému „zrovnoprávnění“ konkurence se zavřenými malými obchody.

„Domnívám se, že na mozek leze vše kolem koronaviru nejen nám všem, ale především lidem z vlády, co například vymýšlejí, co budou a co nebudou smět prodávat supermarkety. To je už opravdu za hranicí blbého béčkového sci-fi,“ prohlásil Šerý a kritizoval uzávěru v obchodech.

„Vím, o čem mluvím, z našeho výzkumu mám důkazy o tom, že se v prostředí, jako jsou obchody, při dodržování platných hygienických zásad koronaviry nepřenášejí ani na površích, ani vzduchem,“ uvedl na twitteru.

Chybějí vládní analýzy

Svým způsobem není divu, že profesor Šerý nezapadl do vládní sestavy, libující si v opakovaných lockdownech. Problém ovšem spočívá v tom, že nikdo jeho výzkum minimálních rizik nákazy covidem v obchodech a podobných veřejných prostorech při dodržování základních hygienických pravidel nevyvrátil.

„Řada ministrů opakovaně přiznala, že obchody nejsou problémem a nikdy nebyly zdrojem nákazy. Místo toho, aby vláda hledala cesty, jak nechat lidi co nejnormálněji žít, dojít si v klidu nakoupit nebo si jít zasportovat, přichází s těmito tresty vůči malým podnikatelům,“ oponuje vládě prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný zatím přes výzvy podnikatelských asociací nepředložil žádnou analýzu rizika, která by opravňovala takto drastickou redukci prodeje. Dokonce i jeho předchůdce Roman Prymula ještě v polovině prosince prohlašoval, že malé obchody velkým rizikem nejsou.

Potom není divu, že Babišově vládě, která není schopna odůvodnit svoje rozhodnutí a pohybuje se ode zdi ke zdi, věří stále méně lidí. U opakovaně poškozovaných podnikatelů, jimž není schopna na rozdíl od sousedních zemí ani zajistit adekvátní státní podporu, to prohrála už dávno.



1 komentář:

  1. Tak toto by mal robiť štát takýto prieskum aj napríklad vo verejných výťahoch v panelákoch
    https://aragonit11.blogspot.com/2021/03/sputnik-ludi-nezabija-po-pol-milione.html

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.