Občas ke mně dorazí mail o nebezpečí jogurtů, což se stalo i dnes. Protože byl doprovázen naléhavým dopisem čtenářky o "geneticky modifikovaných škrobech" v jogurtu, a protože už jsme dnes nastolili téma GMO, tak se na to podívejme blíže.
Dotyčný alarmující článek, který si lidé už tři roky rozesílají mailem, a který obsahuje řadu legračních nevědomostí a nepřesností, najdete i na webu Hoax, kde visí již od roku 2010.
Pod článkem jsou tři vyjádření odborníků, naprosto seriózní, vyčerpávající a důvěryhodná, a plně s nimi souhlasím, i pokud jde o vyjádření Danone.
Verze 1
Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost provedlo rozsáhlou výzkumnou studii na téměř 1.000 vzorcích jogurtů vyráběných různými mlékárenskými společnostmi, aby zjistilo, jestli jsou tolik oblíbené jogurty zdravé, jak tvrdí reklama. Výsledky výzkumu se ukázaly být zklamáním: jogurty nemají na lidské tělo zázračný terapeutický efekt, ani nezlepšují imunitní systém.
Podle výzkumu nemají jogurty žádná pozitivní vliv na chemické procesy v lidském zažívacím systému. Vlastně jsou jogurtové nápoje zcela neprospěšné – tělo nerevitalizují, jak tvrdí reklamní slogany jejich výrobců, uvedl Medpulse.