19. ledna 2010

Americké vojenské lety měly až dosud přednost před humanitární pomocí

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/haiti/7020908/US-accused-of-occupying-Haiti-as-troops-flood-in.html

Stručný obsah článku: Britský Telegraf napsal 18. 1., že francouzský ministr a koordinátor humanitární pomoci na Haiti Alain Joyandet obvinil Američany z okupace Haiti. Stalo se tak proto, že se nepohodl s operačním důstojníkem letiště, kde americké vojenské lety přivážející tisíce vojáků měly na letišti Port-au-Prince přednost před lety s humanitární pomocí a před evakuačními lety. Řekl mu prý: "Jde o pomoc Haiti, nikoliv o okupaci."
Teprve včera v noci údajně Američané umožnili přistávání většího množství letadel s humanitární pomoci.
Z reakcí čtenářů: Američané pokračují ve svém testování Haiti - co se stane, když budou co nejdéle zdržovat humanitární pomoc?

Američané popírají okupaci 19. 1.: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/haiti/7020735/Haiti-earthquake-US-denies-occupying-the-country.html

Zde se mimo jiné praví, že organizace Lékaři bez hranic se přidala na stranu Francouzů s tím, že Američané nenechali přistát na Haiti letadla s nezbytnými lékařskými potřebami.

Následkem je vzájemné diplomatické škádlení. Američané i Francouzi mají na Haiti své vroubky až pořádné vruby ze své kolonizátorské a okupační minulosti.  Do toho se pletou vojska OSN - ale jistě se nějak domluví. Odnesou to opět Haiťané.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.