25. června 2010

Snižování emisí uhlíku po japonsku

Nevím, jestli je tato kampaň geniální či pro zasmání. Má znaky obojího ... :-))) Jdu si najít, kolik hodin denního světla mají v Japonsku a zda znají "výhody" letního času.
Aha, už to mám: v Japonsku nemají letní čas. http://www.timeanddate.com/
Nejdelší den má v Praze 16 hod. 22 minut, v Tokyu 14 hod. 32 min. Nejkratší den má v Praze 8.03 hod, v Tokyu 9.46. Takže u nás je rozdíl mezi délkou denního světla v létě a v zimě mnohem výraznější nez v Japonsku - v Praze je až přes 8 hodin rozdílu, v Japonsku 4 a půl hodiny. 
Tak snad by to pro Japonce mělo nějaký smysl, kdyby chodili dříve spát, rozhodně větší, než "letní čas" u nás.

Japonci mají chodit o hodinu dříve spát, aby snížili emise uhlíku
Japonské domácnosti byly  požádány, aby chodily spát o hodinu dříve, což pomůže bojovat proti změně klimatu.

http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/7851292/Japanese-told-to-go-to-bed-an-hour-early-to-cut-carbon-emissions.html

Danielle Demetriou, Daily Telegraph, Tokio, 24. 6. 2010

Japonská vláda zahájila kampaň podněcující lidí, aby chodili spát dříve a vstávali dříve, čímž se sníží emise oxidu uhličitého produkované domácnostmi.

Kampaň zvaná Ranní výzva, vydaná ministerstvem pro životní prostředí, je založena na předpokladu, že vyměnit pozdní noční spotřebu energie za  hodinu ranního denního světla by mohlo významně snížit uhlíkovou stopu celého státu.

Podle této kampaně by mohla typická rodina takto snížit uhlíkovou stopu o 85 kg ročně, pokud každý bude chodit do postele i vstávat o hodinu dříve.

Množství oxidu uhličitého, které se takto může uspořit, se rovná 20% ročních emisí z domácího osvětlení. „Mnozí Japonci plýtvají v nočních hodinách elektřinou, například tím, že se dívají dlouho na televizi,“ řekl mluvčí ministerstva listu Daily Telegraph.

„Ale chodit spát brzo a vstávat brzo může zabránit plýtvání elektrickou energií, které způsobuje emise oxidu uhličitého. Když lidé změní svůj životní styl, můžeme ušetřit energii a snížit emise.“ Kampaň také navrhuje, aby lidé využili ranní hodiny a denního světla navíc k celkovému zlepšení životního stylu běháním, cvičením jógy a hodnotnou snídaní.

Ze strany japonského ministerstva životního prostředí je to nejnovější iniciativa na snížení redukce emisí oxidu uhličitého, které se mají v příštím desetiletí snížit o 25% oproti roku 1990.

Stejné ministerstvo před pěti lety provedlo kampaň zvanou Cool Biz („byznys v chládku“), která doporučovala kancelářským pracovníkům, aby nosili do práce košile s krátkým rukávem a aby se přes léto v kancelářích nezapínala klimatizace na nižší teplotu než 28°.

3 komentáře:

  1. uz se tesim az to bude povinne, potom 10 minut na obed a 5 min na srani, to bude zivot, zadny problem, uplna parada :D

    Tsignotschka

    OdpovědětVymazat
  2. Diktarura NWO je nimimálně v Evropě a USA na spadnutí. V USa ale lidi vytáhnou na vládu ze skříní zbraně,nedají se lacino a poteče krev. V Evropě lidi v čele s Čechy pokrčí rameny a řeknou si: už jsme přežili horší časy,dnes máme aspoň plný košíky levných krámů ze supermarketu..

    OdpovědětVymazat
  3. Je to jen o tom na co lidé myslí,když si budeme myslet že je diktatura na spadnutí tak se i stane....a když ( jako)poteče krev co se tím vyřeší ? nic násilí vytváří další násilí a na to ti kteří toto uměle vytváří nespokojenost a starost o holé žití jen čekají ....já se tomu už jen směji všem nesmyslům

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.