14. února 2012

Eckhart Tolle: Absolutně rozhodující bod ve vývoji

Pro pozvednutí blogu do vyšších vibrací to chce něco z Eckharta...

Eckhart Tolle TV, únor 2012, z audiozáznamu přel. OrgoNet

Přichází bod, kdy se můžete dívat po místnosti, nebo na jinou osobu, stůl, květinu, bez jakéhokoli mentálního komentáře. To jest, dosáhli jste absolutně rozhodujícího bodu ve vašem vývoji, který je samozřejmě pouze vývojem vědomí celku. Z omezeného hlediska vaší osoby je to rozhodující bod, kterého jste dosáhli, a v němž jste schopni, abych tak řekl, udržet dostatek přítomnosti. Dokonce můžeme říci generovat dostatek přítomnosti – i když slova nejsou nikdy zcela správná – a mít sílu přítomnosti. Tam, kde dříve bylo nálepkování, nutkavé označování jmény, souzení jiné osoby, je nyní pouze prostorná přítomnost.

Zajímavé je, že se můžete dívat na někoho či na něco, ať je to cokoliv, a víte, co to je, bez jakéhokoli jména či nálepky ve vaší mysli, aniž by něco vyvstávalo jako myšlenka. Takže se seznamujete s odlišným způsobem poznání věcí a lidí – poznání, které není pojmové, není myšlenkové.

Přijde den, kdy se tohle bude učit ve škole jako jedna z nejdůležitějších věcí. Ne jedna z nich, ale ta nejdůležitější věc v růstu vědomí lidské bytosti. Protože tím překračujete své založení, či vzorce svého založení, které vytvářejí osobu vašeho Já, pocit svého Já. Vaše Já se ještě příležitostně může prosadit a převládnout, ale vy jste už dosáhli rozhodujícího bodu a jste schopni existovat jako čistá svědčící přítomnost. To je nádherné, největší věc, která se vám může přihodit.

A pak jste schopni si ji udržet i tváří v tvář nějakému nepokoji kolem sebe. A už dále neživíte nevědomost nebo šílenost světa. (Jakmile totiž reagujete, živíte opět šílenost světa.) To je léčení v hlubším slova smyslu. Léčíte svět, bez myšlenky „Já léčím svět“. (:-))) Umožňujete, aby léčilo vyšší vědomí, nebo nepodmíněné vědomí, božské vědomí, světlo Zdroje – to léčí svět, ne Já.

Takže, v neutrálních situacích stále více prožíváte rozdíl mezi tím být v přítomnosti a být pohlcen myšlenkami. Takový kvalitativní rozdíl ve vašem životě! A v neutrálních situacích – když jdete odsud támhle, sedíte někde, řídíte, stále více budete zvát do svého života tento stav. A pak, když přijdou výzvy, můžete se buď vrátit do reaktivního stavu, anebo se můžete stát ještě více přítomnými. Můžete jít jednou z těchto cest. A pak dosáhnete stavu, kdy výzva nevyhnutelně prohloubí vaši přítomnost.

Je to nádherné, prosté – je to proces probuzení. Je tak zvláštní, že to nevědí všichni (:-))), divné (:-))) ...

Samozřejmě, předpokládám, že v každém je něco jako KGB, říkejte tomu jak chcete, co chce proces potlačit, protože se jím cítí ohroženo. Vnitřní KGB. Že v Rusku už to neexistuje? Tak možná někde jinde na světě (:-))) ... v Americe je CIA, a nemůžu si vzpomenout, co tam znamená to I (:-)))) (Pozn. Org.: Central Intelligence Agency) ... Ale existuje to zejména uvnitř vás: tohle musíme potlačit, to je nebezpečné ... ohrožuje to status quo ... Ale pokud by přišlo KGB z vaší mysli, poznáte to: Aha, tady je! Ale ve světle přítomnosti toho nemůže moc udělat. Jen něco zablekotá a bude pryč. (:-)))

Takže, toto se stane součástí každých školních osnov. Ale my na to nemusíme čekat. Stane se to součástí osnov jen tehdy, když to budeme prožívat – a tím šířit. 

24 komentářů:

  1. tohle žeru,vážení http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Stve-vas-cesky-stat-Zalozte-si-svuj-vlastni-222767

    OdpovědětVymazat
  2. výtvarník a sochař Černý musel být dálkově ovládán,když vytvořil partičku obřezaných panáku,jak močí na Českou republiku...v Evropě by mu to neprošlo,u NÁS ANO...jenže karma pracuje a pravdoláskařum černého typu reciprocitně vytvořil záchudek,kde se chčije na HAVLA s bombičkou v pozadí...autoři nebyli v Přítomnosti,ale v hlubokém BEZVĚDOMÍ,takže nevěděli,co činí.....

    OdpovědětVymazat
  3. odkaz http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/Articles/1506-verejny-zachodek-vaclava-havla-.aspx

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý článek. Tak v Kazachstánu už taky ví.

    http://procproto.cz/kuriozity/kazasska-vlada-buduje-zakladnu-ufo-a-mimozemskou-ambasadu/

    OdpovědětVymazat
  5. Tak nevím, celý článek mi připadá dost ujetý.
    K čemu mi tu na Zemi v hmotném světě bude bezmyšlenkovitý pohled na cokoliv. Kde budou emoce jež jdou ruku v ruce s myšlenkou? Přijít o pocity, myšlenky, když na jaře rozkvete louka, zpívají ptáci, slunce svítí a já budu jen s odpuštěním tupě zírat na toto vše bez myšlenek, bez zhodnocení jak je to krásné? Stát se strojem, co pouze diagnostikuje objekt v zorném poli a nemít na to svůj názor? Děkuji nechci. Přestal bych být člověkem, jehož nedílnou součástí je i EGO. Já jsem EGO přijmul a mám ho rád. A co vy? Chcete být jen bioroboti bez přemýšlení nad tím, co vidíte? Chcete se zříci své podstaty?
    Možná je článek jen výňatkem z celku a je díky tomu vytržen z kontextu, ale v této podobě je to pro mne nabádání k zůstání ve stavu nemyslící ovce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. EGO je práve ten betonový kryt cez mozog, ktorý bráni dokonalému zrkadleniu
      nášho skutočného JA do nášho vedomia.Je v ňom zabudovaný obranný mechanizmus
      tzv.perpetum mobille neustálym kopírovaním v rodine, škole, spoločnosti,
      vedomostí, zážitkov, emocií, predsudkov, odsudovania atd., túžby mať, závisť,
      nenávisť a iné podobné emocie, myslíte, že práve o toto nechcete prísť? Najlepšie cítime predsa v srdiečku a to nemá s EGOm nič spoločné, len telo nositela. Pokiaľ sme zahltení myšlienkami(tým čo je vlastné EGU), vnímanie je obmedzené. Cítiť a prežívať sa dá aj bez deformujúceho EGA (ono bude stále tvrdiť, že je nevyhnutné prepotrebné - myslím, teda som!). Ale keď hovorím Ja som - ukazujem si na srdce, nie na hlavu. To hovorí za všetko.

      Vymazat
  6. David Icke to vidi pozitivne. Hlavne v druhej polovici videa http://www.youtube.com/watch?v=fklAIozd-mM&feature=related

    OdpovědětVymazat
  7. alcyon12Feb 14, 2012 05:43 AM
    Tak tohle opravdu zeru taky,pratele tohle je sila,ja tu v anglii bydlim uz osm roku ,ale o tomhle sem vubec netusil.Clovek se proste uci cely zivot a nakonec zemre bez vedomosti jako male dite.

    OdpovědětVymazat
  8. Zažívám tento stav bez mentální emoce a je to nádherné...často si říkám, jestli je to dobře-bez emocí...., ale je...:). Je rozdíl mezi citem a emocí....
    Marie55.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak nevím, zda se mám na nějaké čtvrté nebo páté rozměry těšit. Vždyť to, co se tu popisuje, je chování člověka po lobotomii. Člověka bez vůle, bez snahy o nějakou činnost. Určitě jsme všichni viděli Formanův film Přelet na kukaččím hnízdem. Vždyť v tomto stavu člověk snad s úsměvem na rtech umrzne nebo umře žízní. To má být ta budoucnost, na kterou se máme těšit? Takové články snad píše nějaký agent Bilderbergu nebo něčeho podobného. Podle toho se lidé změní na usmívající se apatické mašiny bez jakékoliv vůle ovládáné nějakou partou shora. Autore, za koho mluvíš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představte si, že by jste ještě nikdy nepili pivo a někdo vám popisoval, jak je ta hořká chuť piva úžasná, barvu že má jako moč a že jen musíš dát pozor, aby jsi nevypil moc, protože by ti mohlo být fakt blbě,ale tak litr určitě nevadí.....
      No-dali by jste si pak pivo??? :-))

      To o čem píšeš, nemá nic společného s tím, co tu popsal Eckhart Tolle.
      Stejně tak MichalB v 10:10 AM se ve svém komentáři úplně plete.

      Popisuješ apatii a ještě apatii způsobenou léky a krutým zásahem do mozku a to je naprosto na opačném konci než Bytí v přítomnosti. Píšeš o člověku poškozené ruině a E.T. popisuje stav plnohodnotné nepoškozené bytosti-bytosti vědoucí a tedy milující s obrovským potenciálem zvládnout cokoliv...(také plné soucitu a krásy, jestli to Michale taky čteš:-))
      Přečti si to ještě jednou a za týden znovu a medituj-tím máš šanci získat zkušennosti o tom, co je v článku... Pokud to někomu zatím nic neříká, tak to neodsuzujte.

      Je to nepopsatelné a nesdělitelné. Přesto, kdo zažil aspoň záchvěv toho, co je v článku popsáno, tak ocení, že je to popsáno správně.
      Je to nádherný a potřebný text, který lidi, co mu porozumněli posouvá správně dál.
      Děkuju Orgonetovi za překlad a přeju všem:-) krásný den!
      P.M.

      Vymazat
    2. Všetko, čo robíme, je z našej vôle, či sa jedná o našu ideu, alebo impakt! a
      tu je ten rozdiel. Impakty(vložené myšlieny) v nevedomosti-neinformovanosti berieme ako vlastné, tak isto aj negatívne emocie môžu byť naprogramované a my si myslíme, že je to naše, lebo ich poznáme z rodiny, spoločnosti, filmy..
      Naša slobodná vôľa je nedotknuteľná až do sebazničenia a preto musíme byť vnímaví pri svojej činnosti a emociách, či sú naozaj naše. Byť pozorovateľom, nereagovať na podnety, ktoré často fungujú ako tlačítka u robotov a my tak často aj konáme, v nevedomosti ako roboti a sme spoľahlivými dodávateľmi negatívnych emocií. Vždy je priaznivejší úsmev na perách pre zdravie tela aj okolie. V tom je naša zodpovednosť za seba aj iných a našu planétu, ktorou to však nekončí. Držte si svoje voľby vo svojich rukách pevne.

      Vymazat
  10. Ono je těžké toto popsat někomu, kdo je teprve na začátku cesty.
    To bytí bez myšlenek je fakt plné, ale ne myšlenek- ty jsou jen opakováním minulosti, ty jsou jen opakovaná zkušenost, která něco popisuje. Být, jak píše Tolle, je plné vnímání té energie, a je to silné a nádherné. Možná bych řekla napojení se na Zdroj. Tam není strach nebo něco podobného.
    Příklad: Manžel se mi ptá, na co myslíš? A já říkám: na nic, jen pociťuji. Nejdřív jsme se smáli, že budu jak mentál, ale říká, že to začíná chápat, a že to tak začíná taky mít. :-) Ovšem denně na sobě pracujem, mám kineziologickou poradnu a o myšlenkách a emocích toho vím dost.
    Jo a kde není myšlenka, tam je intuice, což jsou nové nápady a vhledy. Je to fakt dobroružné.

    OdpovědětVymazat
  11. Myslim, ze jste to nepochopili, autor se snazi popsat jak vnimat vse na 100%, ale bez toho aniz by do toho zasahovaly myslenky a muselo to jimi byt ovlivnovano. Obcas to tak mam a je to jako kdyby se zastavil cas... Kubi.s

    OdpovědětVymazat
  12. Původně se mi ani nechtělo vyvěšovat komentáře těch, co zatím nechápou, ale teď je dobře, že jsou tu, protože to některé z vás inspirovalo ke krásným formulacím, za které moc děkuju (:-)),

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stále to prostě nechápu. Pokud budu žít jen dneškem a nepřipustím si žádné pomyšlení ani obavy ze zítřka, tak co mne potom bude nutit, abych např. zasil a díky tomu neumřel s úsměvem na rtech hlady? Je to možná smutné, ale obavy jsou jakýmsi motorem, který nas popostrkuje dopředu. Ten stav, který popisuje E.T., je snad popis prožitků andělů v nebi, ale zcela jistě ne normálních lidí v reálném světě.
      Nejsou nakonec všechny tyto úvahy právě tím, před čím někteří varují? Tvrdí, že nadcházející totalita se nakonec možná bude lidem na začátku i líbit.
      Nechci se nikomu posmívat nebo se nad někým pohoršovat. Chci se jen o tom stavu dozvědět něco víc a nejraději od lidí, kteří to už zažívají.

      Vymazat
    2. jenže on je rozdíl mezi - chovat se rozumně a třást se strachy před tím co bude když něco udělám/neudělám co třeba zasít abych se mohl radovat z toho že jsem pomohl vytvořit nový život a jak mi to krásně roste? proč do toho pořád tahat nějakou pitomou práci a odměnu? prostě zaseju jen proto abych něco vytvořil
      proč zasívat proto abych pak prodávaj pšenici za nějaký papírky? vždyt to nedává smysl to není reálný svět....

      Vymazat
  13. A já si myslím, že to, co autor popisuje nepatří do 3D. Tady jsme v hmotných tělech a hmotné realitě a právě díky tělu=EGU máme možnost reagovat na hmotu a to několika způsoby, přičemž jedním z nich je zrak. Chtěl bych vidět, jak budete toto chtít aplikovat například pro slepého. Je snad kvůli svému handicapu vyloučen z duševního postupu? On si předmět ohmatá. Bez myšlení nemá šanci zjistit, co má před sebou. Prostor musí očichat či "ohmátnout" sluchem. Bez myšlení toto nelze. Nevím proč by zrak měl být jiný než ostatní smysly.
    Až bude moje tělesná schránka "prdět do hlíny" a EGO ztratí svůj nástroj pro kontakt s hmotou realitou, pak se mohu zaobírat tím, co je v článku, protože ten je právě zaměřen na osobu s potlačeným EGEM nebo úplně na chvíli vynulovaným EGEM třeba jako v meditaci. My ale nežijeme v meditaci. Kdo si myslí, že je potřeba EGO zadupat, ať si tak učiní, ale ať se pak nediví, že ztrácí kontakt s realitou.
    Berte to jako můj postoj, jako projev mojí vlastní intuice, kterou se budu řídit a nikoliv jako pokus zdiskreditovat autora.
    Já své EGO ještě potřebuji a jsem mu vděčný za to, co pro mě dělá, protože jen díky němu se mohu podívat na mrak a přemýšlet nad tím, co hezkého mi připomíná, mohu sledovat potok a představovat si, jak mi obtéká bosé nohy, sledovat svého psa jak blbne s klackem a myslet na to, co udělá za vteřinu. Nemohl bych sportovat, protože koukaje na míč a soupeře bych bez přemýšlení jen stál a viděl míč a člověka v barevném triku, ale už bych nevěděl, kam míč odskočí, zda se nesrazím skolegou. Stejně tak za volantem bych moc nedoporučoval za jízdy koukat na blížící se zatáčku před sebou a nepřemýšlet kdy zpomalit a kdy začít točit volantem. Chápete mě? Přemýšlení nad tím co vidím je součástí mé existence v tomto těle a v homotné realitě. Bez přemýšlení tu nelze existovat.
    Něco jiného je meditace a o tom onen článek podle mě je, ale rozhodně ne o životě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neda mi, aby som nieco k tomu tiez nepridala. Ja som sa k mystikovi E. T. dostala nahodou pocuvanim rozhovoru J. Duska s M. Ebenom. Kedze som v mladosti prezila nieco podobne ako E.T., zakupila som si knihu:"MOC PRITOMNEHO OKAMZIKU".Mozem povedat ze ma to ohromne oslovilo.Teraz sa snazim to aj v realnom zivote praktikovat. Skusal si to? Staci len trivialne veci kazdodenneho zivota robit v maximalnom sustredeni, bez myslienok, byt pritomny v tom okamziku a zistis, ze sa ti to omnoho lepsie dari, preco by sa aj vecsie veci nedarili v pritomnom okamziku? Si sustredenejsi a tym padom ta nic nezaskoci, omnoho lepsie reagujes....mam vyskusane. A to nehovorim o uzastnom pocite po meditacii, ta lahkost bytia...myslela som si ze to mozu robit iba podla urcitych pravidiel...E.T. dava navod, je to tak jednoduche a zaroven genialne.

      Vymazat
  14. Člověk jakoby měl strach opustit svou ulitu, neboli ego. Ale také by měl umět připustit, že ego, které máme je naučené. Naučené systémem, vírou, přesvědčením. Díky egu člověk soudí a také pociťuje strach. Bez ega není strach a to je to oč tu jde. Být v přítomnosti bez myšlenek nemá nic společného s bezduchým strojem. V tomto stavu jsme tvořiví. Když jsem naplno v přítomnosti, cítím pocit pohody a radosti uvnitř sebe a vidím to co cítím i na lidech okolo sebe. Věci jakoby plynou tak jak si přejete. Nejsem v tom ještě dost sběhlý, takže mám záchvěvy přítomnosti, ale jde to a pocit je to nádherný. Když myslím na budoucnost není mi příjemně, minulost mě někdy i rozesměje, ale neprožívám ji. Toto je podle mě jediná cesta jak se stát člověkem v pravém slova smyslu, protože jen díky přítomnosti prožíváme každou minutu svého drahocenného života. Teprve ten, kdo prožívá není strojem.

    PS.: neodpustím si převzatý citát. ,,Láska, kterou v sobě zadržuješ je bolestí, kterou neseš"

    Ládis.
    :).

    OdpovědětVymazat
  15. Nazdárek..nejde o to úplně se zbavit Ega...to v určitých životních situacích potřebujeme..jde spíš o to sfouknout Ego na správnou mez aby nám neblokovalo cestu do rozšířeného vědomí k rovnováze a harmonii s Vesmírem.

    OdpovědětVymazat
  16. Hezká diskuze ... myslím, že pro toho, kdo se s podobným pohledem dosud blíž nesetkal je takový krátký článek málo. Doporučuju přečíst si Tolleho knihy, a to ne jednou, ale několikrát, prostě je studovat a praktikovat. Pro mě to byly nejdůležitější knihy posledních několika let, knihy, které mě fakt pomohly řešit konkrétní situace v životě - tím, že jsem zaujala jiný postoj. A to hlavně ve vztazích k lidem, ale i světu vůbec.

    OdpovědětVymazat
  17. Zdravim, jeden citat od E. Tolleho sa mi strasne paci a dokonca som sa z chuti zasmiala: "Nechajte zivot na pokoji, nic mu nevnucujte". To co E. Tolle hovori, treba tak citit, neni mozno to pochopit rozumom....EGOM....

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.