9. února 2012

Kam se podělo Made in Czechoslovakia/Czech Republic?

Nejen radary živ je člověk, tak zase něco z jiného soudku ... díky čtenáři za článek, který mě zaujal - člověk tušil, že to tak nějak je, ale tady je to konkrétně sepsáno ...  (Zdroj článku nevím (týdeník Ekonom?), když tak pošlete.)

Made in Czechoslovakia - tohle by mělo zajímat každého občana ČR

Mochov východně od Prahy byl dlouhá léta považován za místo, odkud k českým hospodyňkám plyne mražená česká zelenina. Pokud dnes do Mochova zavoláte a budete chtít hovořit s někým, kdo má na starost výrobu, neuspějete. "To musíte volat do Rakouska, veškerá výroba se přesunula tam, tady je už jenom obchod", říká do telefonu spojovatelka. A skutečně. Výrobky, které jsou dnes v obchodní síti stále prodávány pod značkou Mochov, respektive Mochovská zelenina, mají na obalu připsáno Made in Austria. Nadnárodní koncern Ardo o přesunu výroby obchodní partnery informoval v listopadu loňského roku.

Podobných příběhů najdeme celou řadu, psány jsou jak přes kopírák. Během letošního roku zcela ukončil v Česku výrobu i koncern Unilever. V povltavských tukových závodech v Nelahozevsi dostalo výpověď přes šest stovek lidí. Výsledkem je, že všechny rostlinné tuky, které z Nelahozevsi do českých kuchyní putovaly (Perla, Flora, Rama, Hera) jsou dnes dováženy z jiných evropských závodů. Týdeník Ekonom se zajímal,
odkud k nám míří například Hera, Tradiční surovina pro vánoční cukroví. Místem výroby jsou polské Katowice, uvádí mediální zástupce Unileveru Martina Janebová. Z Polska se na český trh dovážejí i některé cukrovinky s logem pražské čokoládové hvězdy Orion, zrozené v roce 1896. Dnes z produkce švýcarského koncernu Nestlé. Konkrétně Oplatka Delissa.

Tajné informace? U některých firem je cítit, že o tomto tématu se baví jen velmi nerady. Když chtěl týdeník Ekonom do koncernu Tchibo informaci o aktuálním místě výroby kávy Jihlavanka, nejprodávanější kávy na našem trhu (která se kdysi skutečně pražila v Jihlavě, ale v roce 2005 sevýroba přestěhovala do Vídně), odpověď nedostal. Výrobní závody máme ve více zemích, ale konkrétní místa nesdělujeme, uvedla PR manažerka české pobočky Tchibo Eva Kadlecová. Na zaslané otázky nereagoval ani švýcarský koncern Hero, který na český trh uvádí dětskou výživu pod tradiční značkou Sunar. Z údajů na obalech lze ale dovodit, že aktuálním místem původu je převážně Velká Británie, u některých produktů Španělsko.
Přitom ještě do roku 1999 se Sunar vyráběl v Zábřehu na Moravě. Zákazníci v supermarketech si těchto přesunů většinou ani nevšimnou, protože na obalech informace o původu chybějí či je zde uvedeno pouze Made in EU.

Navíc řadě spotřebitelů je možná ukradené, kde se co vyrábí.

Jedno by jim to ale být nemělo. ,,Kdo tady jednou bude platit daně, z čeho ten stát bude žít a kde lidi seženou práci, když se všechna výroba přesune pryč?" táže se prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman.

Z těchto důvodů komora chce, aby se informace o místě Výroby na obalech povinně zveřejňovaly. Klamání spotřebitele? Kdo by neznal televizní reklamu o Pepovi ze středočeských Sedlčan? Plísňový sýr prodávaný pod značkou >Sedlčanský Hermelín< je další ze stálic českých ledniček. Jaké překvapení na zákazníky asi čeká, když zjistí, že některé šarže pocházejí z Polska. Týdeník Ekonom se opakovaně snažil od zástupců firmy Bongrain získat k celé věci nějaké stanovisko.

Bez úspěchu. 

Výrobce přitom nijak neomluví, že polská výroba je výrazně menšinová a dochází k ní jen tehdy, když česká mlékárna kapacitně nestíhá. Alespoň tak zní neoficiální odpověď jednoho z manažerů. V Polsku se dnes ale částečně vyrábí I některé sýry Lučina, další tradiční produkt sedlčanských mlékáren. Skupina Bongrain v tom ale není sama.

Konkurenční Francouzský koncern Bel, který od roku 2000 vlastní Želetavskou sýrárnu na Třebíčsku, používá podobné praktiky. Část tavených sýrů - chlubících se více než stoletou značkou Želetava - vyrábí na Slovensku. Konkrétně v Michalovcích.

České značky z ciziny, to není jen záležitost potravinářského průmyslu.

Například autobaterie Akuma se dnes vyrábějí v Itálii (veškerou výrobu tam z Mladé Boleslavi přesunul italský koncern Fiamm, který Akumu ovládl v roce 1998). Tužky pod značkou Koh-I-noor vyrábí impérium rodiny Břízových nejen v Česku, ale i v Rusku, Bulharsku a Číně. Výroba zápalek Solo se ze Sušice přesunula do Indie, elektrospotřebičů ETA zase do Číny. Altruismus nečekejme. Vraťme se ale k hypotetickému importu škodovek z Číny. Filiálka Volkswagenu v Šanghaji už vyrábí modely Fabia, Octavia a Superb a v roce 2013 přibude I Yeti. Čína je už pro Škodovku největším trhem. Letos by tam mělo být prodáno 180 tisíc vozů. Nynější šéf Škodovky Winfried Vahland v minulých dnech uvedl, že Škodovka bude zvažovat i dovoz levnějších čínských autodílů pro výrobu v Evropě. Kolik už zbývá k tomu, aby se do Evropy vozily celé čínské škodovky, nejen díly? Mzdové náklady mluví jednoznačně ve prospěch čínských dělníků...

UŽ VÍTE PROČ NAŠI OBČANÉ NEMAJÍ PRÁCI ?????

11 komentářů:

  1. Konkretně u dětské výživy se používají potraviny z celé Evropy,díky tomu vzniká zcela nová imun ologická zátěž v dětském organismu, ten se s ním vyrovnává po svém....je obrovský nárůst autoimunitních onemocnění jako diabetes, např. Říkám maminkám, vařte z domácích surovin, jezděte kupovat zeleninu a králíky na vesnici,nepoužívejte stravu ve skleničkách a neohřívejte v mikrovlnce, no, někdy je to fuška :-), ta osvěta.
    Dita

    OdpovědětVymazat
  2. Asi takhle http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/proc-vas-nezamestnam/
    Dokud budou pro zaměstnavatele náklady na jednoho zaměstnance v podstatě dvojnásobek jeho čisté mzdy, tak se od nás bude práce přesouvat do míst, kde je toto zatížení nižší.

    OdpovědětVymazat
  3. milý Češi,teprve nedávno jsem si dal do historických souvislostí např. to.co se dělo za masarykové republiky....byla tady britsko-francouzská vojenská mise,která diktovala české vladě,jak vojensky buzerovat německé pohraničí,ted po Listopadu by se dalo konečně uvažovat o tom,že si budeme vládnout sami sobě...okolnosti ukázali,že si navzájem krademe,co stojí,leží,je státní....bud si vládnout neumíme,nebo nechceme,nebo si vládneme příbuzensky do vlastní kapsy...ostře řečeno. komouši si zprivatizovali fabriky,napřed se řádně zpravicovali do ODS....zejména,zároven práskaně nechali chuděrku KSČM,jako fackovacího panáka,či odstrašující příklad pro mlíčkáky MÁDLA A ISSOVOU,kteří přemlouvají dědky,co něco pamatují a mohli by osvětou pravicujícím komoušum, zlodějum leccos připomenout.....takže si vládneme prý sami,dobře nám tak....bezdomovci to tehdy odcinkali klíči od aut,bytu a chalup a ted starosti o majeteček holt nemají.

    OdpovědětVymazat
  4. Ešte pridám k tomu Váš textilný nábytkársky priemysel cenovo zničilo Belgicko a to takým spôsobom že sprivatizovali malé textilky a zrazu tie látky stáli o 100% aź o 500% viac tým sa stali nepredajné asi do 1995 brat chodil nakupovať k vám čalunnícke látky aj kožu lebo takto zas zničila v Bošanoch kožiarsku firmu malá ale velka zlodejina.Tak že Belgičania vyrovnali ich cenu svojich látok s vašimi kvalitnými látkami a zničili váš trh a začali sa dovážať až do teraz z Talianska (z Rumuska nebrať to je odpad to si len IKEA môže dovoliť) za polovicu pred tým ale boli drahšie ako vaše a kvalita českomoravských bola na vyššej úrovni.
    A o sklárstve ČSR ani nehovorím to je úplná tragedia .

    OdpovědětVymazat
  5. Plakať len ostáva mi, horšie že moje deti a ich deti budú plakať ešte viac...

    OdpovědětVymazat
  6. Strojírenství,automobilky,textilní průmysl,obuv,sklárny,porcelánky,zemědělství,potravinářství,obchod - co se nepodařilo Rakousko-Uherské monarchii,co přežilo I.sv.válku,hospodářskou krizi ve 30.letech XX.století,6 let nacismu a 41 let komunismu,to zlikvidoval tento režim!Zlikvidovala se totálně hospodářská základna a nyní nemáme dostatek finančních prostředků na zdravotnictví,školství,sociální oblast-rodiny s dětmi,dchody,nižší sociální vrstvy,kulturu,atd.Stali jsme se lokaji ve vlastním státě:-( Zisky jdou do zahraničí,zahraniční firmy si diktují podmínky a z našich,mnohdy kvalifikovaných a vzdělaných pracovník s mnohaletou praxí učinili gasarbeitry"!

    OdpovědětVymazat
  7. Jeden můj známý mi před léty řekl,když to půjde tak dál budeme vybrakovaným překladištěm Evropy potažno světa. Skoro nic se zde nebude vyrábět,naše nenažranost způsobí,že momentálnímu prospěchu podlehneme a prodáme i "postel pod matkou"!! A tak u nás skončily tradiční výroby : CUKR - ŽILETKY - ZÁCLONY - KOČÁRKY - MLÉKÁRNY - ČERPADLA - MOTORY - MOTORKY - JEHLY - PLETACÍ DRÁTY - TRAKTORY - ZEMĚDĚLSTVÍ V CELÉM ROZSAHU - TEXTLNÍ PRŮMYSL - VAGONY - TÉMĚŘ I LOKOMOTIVY - VĚTŠINA PIVA JE ZESRAČKOVÁNA - TABAČKA - PAPÍRNY - TĚŽBA SUROVIN - HRAČKY - PLETAŘSKÝ PRŮMYSL - LETECKÝ PRŮMYSL - VÝROBA NÁKLADNÍCH VOZŮ TATRA.LIAZ,AVIA - MLÉKÁRENSKÝ PRŮMYSL ATD.Zbojařský průmysl -světová 1 - dnes o, díky "režisérovi a autorovi sraček" daroval na stříbrném podnose západu,proto ten potlesk v kongresu!
    ZLIKVIDOVÁNA NÁRODNÍ ZÁMORSKÁ FLOTILA (Kožený) Čachry s předními scénami Státní opera Praha + ND. Finanční bilance z přebytku 3bl. Kč - za 22 let mínus 1,6 bl.Kč. A poslední rána z milosti je "vyrovnání s církvemi"-zde už se rozum zastavil úplně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Copak nevíte, že jsme sionisty trestáni za to, že jsme se Slováky byli nejservilnější národ v nacisty okupovaných zemích za 2.sv.války? Že mnoho výrobků, munice a zbraní naší servilní otrockou poslušností a pilnou prací bylo příčinou smrti obrovského množství lidí, ale zejména židů ? Sionista zná jedinou satisfakci za oběti svých soukmenovců : smrt 1 žida = smrt 1000ce Gojimů. Navíc naše vláda je po USA druhým nejvěrnějším spojencem a přítelem Izraele na světě. Vždyť si všímejte, kolik našich poslanců, senátorů a různých politických činitelů jezdí (někteří dokonce pravidelně - pro instrukce? na kobereček?)do Izraele !!! Teď naposledy věčně ospalý Švarcotrautenberk. Proto se v ČR dějou tato zvěrstva !!! Genocida za genocidu neboli Vendeta !!! Nic vám to neříká ???!!! Pak čekejte dál ve strachu,zoufalství a nejistotě až na vás dojde řada pod "sionistickou gilotinou"... ONI se nás rádi zbaví !!! ONI nás nepotřebují !!! Vám to ještě nedošlo ???!!!

      Vymazat
    2. Vítej, nevím, kolik ti je let, že tu píšeš že náš národ "POSLUŠNĚ" a "PILNĚ" za okupace vyráběl zbraně a munici. Asi nevíš nic o nasazení do Raichu, poviné otrocké práci, jenž jeho neuposlechnutí se rovnalo zastřelením, nejen jednotlivce ale vyhlazením celé jeho rodiny. A zapomínáš, že mnoho těchto jak píšeš "POSLUŠNÍCH" lidí, tuto práci sabotovali tím, že dávali například špatně rozbušky do bomb, jen němci používali při náletů, které pak nevybuchly. Pokud znáš historii z dějepisu, co se ve škole učilo, bude lepší, když o tom raději nebudeš psát.
      Co se týče toho ostatního, že lezem do zadnice USA i jiným státum, s tím s tebou souhlasím

      Vymazat
  8. Nejhorší na celé situaci je, že se může opakovat "jaro 1968",až lidem křapne v gambě, a bude tady pořádnej tanec. Věřím, že naši kolaboranti ve vládě zavolají spřátelené armády EU, a bude znovu po ptákách. A začne nové sociální inženýrství s lidskou tváří jako byl projekt normalizace a socialismu s lidskou tváří po událostech ze srpna 1968...nemyslete si, ty kur.y (zvláště ty, co se téměř přes noc stali ze soudruhů rychlokvašní kapitalisté) ve vládě to mají dobře ošetřené ! Jak to už tady někdo naznačil : jedině krácení hlaviček to může vyřešit !

    OdpovědětVymazat
  9. Co k tomu všemu dodat? Koukáme na to všichni, co se děje, ale opravdu to vidíme? Bydlím naproti dřevařskému průmyslu - pila Lesů České republiky.
    Nejdříve sem pro to jezdili s kamiony, nakonec se to nakládá už i na vlaky a hádejte kam to všechno směřuje. Rakousko a Německo. Tam si sami neporazí stromek, nač taky, vždyť mají bodrého souseda, co pro pár zlatek si vyplundruje co má.
    Za Českýma Budějovicema je lom na písek, patří to německé společnosti. Český písek, jde do německa, kde ho pak prodávají českým stavebním firmám. V lomu se rovnou třídí na hrubost, kameny se odvážejí taky kde se v něměcku pytlují a vozí se zpět, do mega prodejen jako je OBI.
    Pískovna se nachází v bývalém řečišti, kde mimo jiného se dají naléz různé zkameněliny, které se ovšem těžbou písku ničí!
    Co za tím vším stojí?
    Nevšímavost lidí, lhostejnost, peníze, hamounství...
    P.S. U Mochovské zeleniny je skutečně napsán výrobce Austria, ale má kod ČR začínající 85

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.