6. února 2012

Meteorolog: Co jsou meteorologické modely a komu slouží?

Snowman právě poslal superzajímavý příspěvek - velký dík!!!

Co jsou to vlastně meteorologické modely a komu slouží?


Už delší dobu mi v hlavě leží toto téma. Na meteorologických předpovědních modelech je v tuto chvíli totiž založena naprosto celá předpověď počasí, a to nejen ta dlouhodobější, ale i ta jeden den dopředu. Co udělá profesionální meteorolog, když chce vědět, jak bude zítra? Prohlídne si všechny dostupné modelové výstupy (mapky a grafy, které mu naprosto automaticky vyjedou na PC) a celé své vzdělaní uplatní jen v jediné věci – vybere ze zobrazených variant tu, kterou považuje za nejpravděpodobnější.

Většině lidí na tomto asi nepřijde nic divného. Dnešní (oficiální) věda prostě neumí předpovědět počasí jinak, než že se nacpou nějaké údaje do počítače a ten vyhodí přepověď. Na pochopení tohoto obrovského problému je ale potřeba vědět o těchto modelech nějaká data, takže to vezmu celé ze široka:

Meteorologický numerický předpovědní model je neuvěřitelně složitý počítačový program. Když chcete výpočty zjistit chování počasí v nějakém místě na delší dobu, než pár hodin dopředu, tak je totiž nezbytně nutné modelovat úplně celou atmosféru Země.
Počítače, které to dokážou, jsou jedny z nejvýkonějších počítačů na světě a jejich hodnota se pohybuje ve stovkách miliónů dolarů, tedy v miliardách Kč...
A takový výdaj za meteorologický počítač si můžou dovolit pouze vládní (příp. armádní) organizace nejbohatších států.
Aby mi zase někdo nepsal, že manipuluju s fakty a neuvádím příklady, tak vám tady vypíšu všechny důležité globální modely na krátko-střednědobou předpověď (které jsou civilně dostupné) a napíšu, komu patří:


  • GFS - Global Forecast System; americký model, patřící USA vládní organizaci NOAA, neboli National Oceanic and Atmospheric Administration, tedy Americké meteorologické službě, která je přímo napojená na všechny další vládní složky USA. Tato organizace stojí původně za celým podvodem s Globálním Oteplováním a na její popud bylo založeno nechvalně známé centrum IPPC.  Tento model je vůbec nejpoužívanější a navazují na něj, nebo z něj vycházejí, další méně známé modely, různých typů a účelů. Co se týče organizace NOAA, tak by to chtělo, aby někdo znalý rozkódoval jejich vlajku, protože mi na první pohled přijde velice pochybná http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/NOAA_Flag.svg

  •  ECMWF - European Centre for Medium-Range Weather Forecasts; Takto se jmenuje jak samotný model, tak organizace, které patří. Je to organizace patřící EU, financovaná Bruselem a se sídlem v Británii. To zní snad ještě "lépe" než předchozí, ne? Tento model má více částí – na různědobé předpovědi – a vychází z něj všechny lokální evropské krátkodobé předpovědní modely, včetně českého ALADINA, o kterém bude ještě řeč, protože to ani v nejmenším není doopravdy náš (čhmu) model, jako žádný lokální evropský. Mimochodem z porovnávání výstupů modelů GFS a ECMWF vychází téměř celá předpověď čhmú na 3-10 dní...
  •  Dále tu máme: GME - Německý model; GEM - Kanadský model; UKMO – Britský model; JMA – Japonský model...a všechny jsou napojené na sytémy gfs a ecmwf tedy na NOAA a EU. A ještě je tu další model patřící USA resp. NOAA, s názvem FAX.


Tak, to bysme měli všechny hlavní modely - a ty na menší úrovní patří stejně zase těm stejným státům a organizacím, takže je nemá smysl je ani zmiňovat.

Možná vás teď napadlo – a co nějaký ruský model? Nebo třeba čínský? Obě země přece dávají obrovské finance do výzkumu počasí, a to i oficálně.
Zklamu vás, vážení – veřejně jsou dostupné pouze modely, které patří výše uvedeným státům, a ani čhmú nemá, co vím, žádný "cizokrajnější" model. 

Pak jsou tu ještě ty takzvaně lokální krátkodobé evropské modely, s předpovědí na 2-3 dny dopředu, v Evropě především v rámci projektu ALADIN, ve kterém je hodně Evropských zemí pod záštitou Francouzké státní organizace Météo-France. Model v každém takovémto státě počítá tu malinkou část atmosféry, co je v těsném okolí státu, a vyměňuje si neustále data s okolnímy ALADINy. Stejně ale dají dohromady jen kus Evropy a o zbytku světa dostávají data přímo od...zkuste hádat...od modelu ECMWF.... 
A přesně toto je ten slavný "český model ALADIN", jehož počítač stál "pouhých" 15 miliónů Kč. No bodejť když počítá počasí pro cca. 1/1000 rozlohy Země a to jen na 2 dny dopředu.

 Tak, teď už je myslím na první pohled vidět, co z tohoto v prvé řadě vyplývá.
Nejvyšší orgány klimaterorisky aktivních států mají prakticky pod naprostou kontrolou všechny meteorologické modely, co se v jejich "sféře vlivu" používají.
Algoritmy modelů jsou po léta vytvářeny obrovským množstvím lidí a mohlo do nich být zaneseno kdoví co...

A můj názor na to, jak je této situace využíváno je, že ve chvíli, kdy se někde v USA rozhodne o nějaké klimateroristické akci, tak jsou z centrály poslány údaje do meteorologických modelů, aby se v určitých chvílích výpočtů změnily hodnoty pro něterá místa atmosféry, a model pak částečně počítá s plánovanou klimateroristkou akcí, a meteorologové si prakticky nevšimnou "ničeho divného". I tak ale samozřejmě jsou na modelech vidět seky a hlavně náhlé změny předpovědí. "Díky" tomuto ale přece jen předpověď tak na 4-5 dnů ještě "jakž takž" vychází.

To bysme měli k faktické stránce věci, a teď se pojďme podívat do psychologického efektu modelů, které jsou totiž přímo dokonalá vymývárna mozků a to především pro amatérské meteorology.

Co se týče profesionálních meteorologů, tak ti prostě v pracovní době prochází modely, konzultují, píšou předpovědi, ale celkově mají na věc vesměs docela střízlivý pohled.
I když, že by se někdy podívali v pracovní době místo do modely na oblohu, to ani ne, to max. středoškoláci – pozorovatelé na profesionálních stanicích – ale ti jsou tam pouze na zapisování dat a nikdo se jich na nic odborného neptá...
A mozek už mají "profíci" většinou vymytý z Vysoké, takže nejsou v tomto smyslu myslím ani ta hlavní cílová skupina vymývání mozků modely (navíc na ně jsou páky, jelikož je platí stát).

Daleko zhoubnější vliv mají modely na komunitu amatérských meteorologů. Za poslední léta jsem jich přes internet poznal mnoho desítek, letmo možná i stovek, tak mám o této "komunitě" velmi podrobný přehled.
Podívejme se na to, jak vypadá v dnešní době typické chování člověka, který se právě začal zajímat o počasí a o meteorologii. Že by začal sledovat oblohu, naučil se typy oblačnosti a začal studovat jak fungují v atmosféře různé procesy? Ne! Že by si začal vést zápisky o teplotách, srážkách, o sněhu? Kdepak! Hned jak si rozkliknou na internetu první meteorologické fórum, s cílem získat informace, tak jim naskočí, konce neberoucí diskuse, o výstupech meteorologických modelů a spousta odkazů a doporučení na ně. A nadšený začinající meteoamatér už s uchvácením sleduje různobarevné mapky předpovídaných teplot, srážek, větru, snaží se naučit číst v synoptických mapách, grafech, v modelových ansámblech.....a velmi rychle ho virtuální "meteorologická" realita naprosto pohltí.
Ti lidé už často nejsou schopní se v počasí radovat z přítomnosti. Když napadne sníh tak se neradují, ale nadávají, že na modelech je za týden obleva. Když jsou to bouřkoví nadšenci, tak nejsou rádi že dnes odpoledne se čekají bouřky, ale nadávají, že CAPE index potenciální konvektivní energie v předpovědi na 3 dny výrazně klesl...atd....
A i ti, kteří jsou alespoň trochu rozumní (nejčastěji trochu starší lidé; s rozsáhlou generací mladých nadšenců o stáří kolem 15 let je to nejhorší) a sledují i počasí za oknem, tak stejně u modelů sedí půl dne, každých 6 hodin nervózně čekají na aktualizace, nadávají, málem pláčou, nebo se  málem hystericky radují z toho co modely nakreslí na 3, 5, 7 dní dopředu; a přitom to je jen virtuální svět řízený klimateroristy.
Vážení... v tomhle opravdu nepřeháním, tohle je realita...
Zajímavostí je tu slovní hříčka model-modla; modely-modly...že by náhoda?  
    
A když si někdo chce vést "zápisky", tak si koupí meteostanici za 10 tisíc, která mu všechny údaje automaticky nahraje do počítače. Měření sněhu už lidé moc neprovádí, to se musí dělat ručně. Každodenní ručně dělané teplotní záznami si vedou vesměs jen lidé, kteří už sledují počasí víc jak 15-20 let.
A záznamy o oblačnosti...kde těm je konec??
Tak pak se nedivme, že si klimaterorismu nikdo nevšímá!

Pěkný den,
Snowman

P. S. Orgonet: Snowmane, jsi génius. Parádně jsi to napsal. Na něco takového čekám celou dobu, coby příslušník starší generace, co se na počasí ještě kouká z okna ...


14 komentářů:

  1. Díky Snowmane, pěkné shrnutí. Opravdu mě mrzí, že nikdo nepředpovídá v souladu s přírodou -kolik úrody se urodí, jak a kdy odlétají ptáci (-někteří již neodlétají na zimu) a pod. Mám ráda pohled z mého okna do údolí a na vzdálený Klínovec - z viditelnosti, druhu mraků a bolesti hlavy se dá hodně vyčíst o počasí a druhu HAARPu, kterým ho ovlivňují... :-)
    Přeji krásné sluníčko Danda

    OdpovědětVymazat
  2. Vcelku jasne: Cervena pyramida, cela ocni bulva s modrou duhovkou, jenom toho ptaka neumim zaradit. Zeby ODS? :) (Ovce-Dojime-Strihame...)

    OdpovědětVymazat
  3. Oficiální výklad k vlajce zde http://www.omao.noaa.gov/flag.html

    -emv-

    OdpovědětVymazat
  4. Pro informaci - Jak se dělá pandemie - Podvody ve vědě a v politice, Nanočástice a jiné:
    http://www.paprsky1.de/Jak_se_dila_pandemie.pdf
    ...Prasečí chřipka neuspěla především díky šíření informací, jejichž reprezentativní výběr je obsažen v této brožurce. Nebýt tohoto nasazení mnoha jedinců odvažujících se „myslet proti proudu“, skončila by možná prasečí hysterie pro lidstvo neblaze.
    A jelikož se informace v této brožurce netýkají pouze prasečí chřipky, ale „virových“ onemocnění vůbec a tudíž všech minulých i budoucích pandemií, je zapotřebí šířit je i po fiasku prasečí chřipky.
    Brožurku poskytujeme proto zdarma ke stažení pod adresou:
    - http://www.paprsky1.de/Jak_se_dila_pandemie.pdf

    OdpovědětVymazat
  5. Paráda,už to tisknu a zakládám k ručně psaným poznámkám o počasí vedle CD s nožná několika tisíci fotek oblohy a chemošmejdů! Díkas!!!!!!!!
    V.

    OdpovědětVymazat
  6. Tá vlajka - akoby oko v pyramíde a to celé v bielej žiare. Pozrite sa na jednodolárkovku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedno je jisté : modrá je barvou zednářů a sionistů. My ji dodnes máme také na vlajce ve formě klínu. Je to symbol vražení zednářského klínu do rakousko-uherské monarchie (měla původně červenobílou zástavu), čímž je v symbolech řečeno, že první republiku československou založili zednáři a sionisté. A ti naší zemi vládli i po 2.sv.válce, ovšem musel,i se o moc v rámci Železné opony o ni dělit s komunisty. A modré bratrstvo vládlo naší zemi i po r.1989, a vládne až dosud (ODS+TOP09). Proč si myslíte, že měl V.Havel na pohřebním výstavu modré koberce, modrá sukna na katafalku, a modrou tonsu přes rakev ?! A dva mohutné svícny se svícemi po stranách rakve jako dva zednářské sloupy Šalamounova chrámu ?! Celé to bylo jedno veliké zednářsko-sionistické divadlo. A proto se lidem nedivím, že nechápali jeho smysl, když nevěděli, o co se jedná. Věděli však lidé na příslušných místech a hlavně postech. Proto se museli toho divadla účastnit, i kdyby měli přikulhat o berlích nebo na vozíčku. Kabbala je nemilosrdná a krutá !

      Vymazat
  7. moc pěkně a srozumitelně napsáno. Děkuji. no, a ta vlajka by mě taky moc zajímala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tej vlajke(logu) sú prekryté 4 symboly:
      1)Pyramída
      2)Oko
      3)Zemeguľa
      4)Orol(asi)

      Pyramída symbolizuje pôvod skutočných (skrytých) vládcov na planéte Zem - prísne utajená sekta niekedajších vysokých kňazov (hierofantov) v starovekom Egypte, ktorí boli skutočnými vládcami miesto faraóna a uviedli do života hlavné náboženstvá - judaizmus,kresťanstvo a islám. Predpokladá sa, že žijú v hlbokom utajení vo Švajčiarsku (centrum finančníctva a ovládania dnešného sveta), kde sa usadili po prechode z Egypta do Rímskej ríše a nakoniec si vybrali Švajčiarsko (za posledných vyše 300 rokov sa ho nedotkla žiadna vojna, nie je v EÚ ,je tam uplatňovaná ako v jedinej krajine určitá forma priamej demokracie...).
      2)Oko je symbol staroegyptského najvyššieho boha Hóra - nachádza sa v logách(často v trochu skrytej forme) mnohých globálnych firiem (ich majitelia sú zasvätení do tohto kultu sily a moci),inštitúcii, TV staníc (napr. v SR je to logo TV JOJ)...Oko nad pyramídou je aj na 1 USD bankovke - slobodomurárske USA boli vytvorené ako plán na celosvetovú dominanciu a sú nástrojom na globálne ovládnutie sveta.
      3)Zemeguľa je cieľom ovládnutia - je uzatvorená do pyramídy moci
      4)Orol je symbol boha slnka, v tomto kontexte staroegyptského boha Amon-Ra, najvyššieho božstva. Orol taktiež symbolizuje voľnosť, moc a nadvládu nad vzdušným priestorom - NOAA.

      NOAA je teda "nadnárodná" inštitúcia založená zasvätencami vyššie spomínaného dominantného kultu na Zemi.Je to len jedna z množstva inštitúcii, ktoré boli založené za účelom dosiahnúť globálnu vládu nad svetom (napr. OSN-projekcia svetového orgánu, WHO-prasačia chrípka,WTO-voľný pohyb kapitálu a tovaru, Svetová banka...atď.).
      Čiže od NOAA neočakávajte, že bude "hovoriť" pravdu, skôr sú jej vlastné tie klimatoteroristické útoky a manipulácie počasia a davu!

      Vymazat
    2. Hlavně tam vidím stříbrný měsíc (mo(o)n-itor, dohled)

      To vnitřní logo: obráceně: hora/kopec, nad horou bílá vrstva (čeho?) na vrcholu startující raketoplán, nad tím vším a zarektoplánem cíp měsíce

      Vymazat
  8. Díky Snowmane.
    Dnes se pro změnu objevil kruhočtverec (čtvercokruh) se středem v okolí Wolfsburgu.
    N.B.

    OdpovědětVymazat
  9. To bylo první, co mě napadlo, když se slávou přebírali naši meteorologové ten nový superpočítač - aby byli dost zasíťováni s klimateroristy a mohlo jim to trošku vycházet...

    Moje babička si denně psala jaké bylo počasí-teda srážky neměřila. Psala kdy se daly brambory do země, kdy se vykopávaly... Nevím, kdy začala. Babička už není, ale štafetu po ní převzal její syn. Nevím, jestli jsou schovány ještě kalendáře po babičce, ale otec má ty svoje, nahlídne, když potřebuje srovnání. Nevím, zda plynule navázal hned po ní. Tak uvidíme, třeba v předdůchodovém věku chytnu kalendář a budu zapisovat...

    OdpovědětVymazat
  10. neni nic krajsie ako pozerat na oblohu :)) najviac rano a ked su oblaky v inych rovinach...aj chemtrails maju svoje caro ajked by si ich tam clovek neprial

    a vecer pred spanim si pozrem nocnu mikrofyziku raz za cas tak to ma byt nie? ;)

    L.

    OdpovědětVymazat
  11. :)
    už jen věta že v těch modelech je za tu dobu zaneseno kdoví co... dává každému nadeji

    a pak mě fungujou dobře (nemyslím tím to co na nich je zobrazeno) a to měsíc dopředu a plánovat si výlet a vědět jaký bude počasí je prostě super :)

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.