15. února 2012

Mlžné vlny na Floridě a pileus

Děkuji Snowmanovi za vysvětlení k článku o mlžných vlnách. http://snowman-orgonet.blogspot.com/2012/02/o-floridskych-mlznych-vlnach.html,

Snowmane, mám ještě takový nápad - ty čepice na floridských panelácích mi připomínají tzv. pileus - čepičku mraku. V létě ji často vidím, zejména na rychle květákovitě rostoucích obrovských kumulech objevivších se "z ničeho", z modré oblohy (třeba nad budějovickým náměstím - možná táhne vodu z kašny?(:-) - myslím že se netvoří jen tak samy) ...
Nad nimi bývá mlžná kapuce a někdy se vyvine ve větší "kovadlinu". (Fotka z internetu).
(Powerwand namířený na tento uměle vytvořený úkaz ho spolehlivě rozpouští (:-)) během pár minut ... )

Z wikipedie:
Pileus (http://en.wikipedia.org/wiki/Pileus_(meteorology):
(Najdete tam více obrázků.)


"Pileus, zvaný také šátek nebo čepička je malý horizontální oblak objevující se nad kumuly či kumulonimby a vytváří nad původním mrakem jakousi "kapuci". Pileus má tendenci rychle se měnit, je tvořen rychlým vzestupným prouděním působícím na vlhký vzduch v nízkých nadmořských výškách, což ochlazuje vzduch na rosný bod. Jsou obvykle indikátory nebezpečného počasí, a pileus na kumulu je často předzvěstí transformace na kumulonimbus, protože znamená silné vzestupné proudění uvnitř mraku.
Pileus se může tvořit i nad oblaky sopečného prachu a pyrokumuly při erupci vulkánu, i nad houbovitým oblakem z výškových jaderných detonací; v tomto kontextu je zván ledová čepička. 

Čepička "pileus" značí, že mateřský mrak rychle roste, má spoustu vlhkosti a je vysoce nestabilní. To znamená, že může rychle růst, může se z něj stát kumulonimbus a pak kumulonimbus s kovadlinou. Tyto mraky mohou způsobit nebezpečné meteorologické jevy, a vidíte-li pileus, mělo by to být varování před blížící se bouří. Pileus je také předzvěstí silného a ničivého větru.


Mohlo by to být, Snowmane? Ty taky říkáš, že jde o vzestupné proudění ... Akorát že tady na Floridě (viz výše) je to naopak, čepičky jsou místo nahoře nad mraky pod nimi nad paneláky, asi fór (:-)))

Pileus (pokud to tak můžeme nazvat) tedy není jev v přírodě neobvyklý, ale paralelně nad několika paneláky přece jen překvapí ...

To je jedno, jestli se to nějak jmenuje, hlavně si myslím, že se to samo neudělalo, ale že třeba nějaký Homer Simpson od Klimateroru, a. s.,  si hrál s tlačítky nebo si je popletl (:-)))




7 komentářů:

  1. Rakovinotvorný vzduch v ČR

    Tak při pohledu na tuhle mapku http://imageshare.web.id/images/zw9q823zrgqbj4o7ec8a.jpg už konečně chápu, proč Orgo tak vlažně reaguje na příspěvky o chemické mlze. On tam má zřejmě modrou oblohu :)
    Nejen ve velkých městech jako je Brno nebo Ostrava, ale také v Beskydech – na vesnicích kde není žádný vzduch znečišťující průmylysl, a kde je minimální provoz aut. Autoři článků, které o tom informují na Britských listech http://blisty.cz/art/62327.html , http://blisty.cz/art/62316.html bohužel pořád netuší, že ten smog je rozlezlý po celé republice proto, že je vytvářen záměrně letadly.
    Je opravdu s podivem, že i inteligentní lidi, kteří píšou do Britských listů, nebo je dokonce řídí, si nejsou schopni všimnout tak prostého jevu, jako že už v zimě neexistuje modrá obloha. Už si nejsou schopni vzpomenout, jak vypadala obloha v zimě před 15 lety. Že byla i větší část měsíce blankytně modrá a krásně svítilo Slunce.
    Samozřejmě není náhoda, že den po zveřejnění článku se konečně po měsíci aspoň na hodinu pročistila obloha -větrem a že se „vysněžilo“), ono aby se nějak zvýšeným výskytem měření nezjistilo, jaký chemický koktejl ten vzduch obsahuje.
    Proto má cenu co nejčastěji informovat o současné čistotě nejen vzduchu, ale i oblohy.

    Moravák

    vyvěsíš to? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato záležitost nesmírně s..e i mne.Pořád se žvaní o smogové situaci,o polétavém prachu,o nutnosti zpřísnit zákony na lokální zdroje znečištění a jejich kontrole!!!!Atd.
      Tady je pouze kousíček z obsáhlejšího článku.

      Vzdušné částečky v roce 2010: Antimon, arzenik, železo a mangan

      Následující čísla naznačují, o kolik jsou převýšeny nad „dovolený“ toxický limit:

      Hliník: 15,8

      Antimon: 63,3

      Arzenik: 418,-

      Barium: 5,3

      Kadmium: 6,-

      Chróm: 6,4

      Měď: 9,-

      Železo: 43,5

      Olovo: 15,7

      Mangan: 513,8

      Nikl: 10,7

      Zinek: 7,5

      Z těchto čísel je patrné, že neexistuje žádná kvalita ovzduší, ale místo toho existuje jakási kombinace nebezpečných kovů prostupujících ovzduší. Tyto toxiny nepatří do vzduchu, který dýcháme. Ve skutečnosti, kdyby byla přesně stanovena prevence v „povoleném“ toxickém limitu, měla by být nula. Díky extrémně vysoké hladině manganu, ve zprávě Arizona Skywatch, je o tomto prvku zahrnuta následující informace:

      Více zde:

      http://nwo.corpx.eu/
      V.

      Vymazat
  2. Moraváku, nevím proč vlažně reaguju, asi jsi něco poslal o chemické mlze a nebylo to vyvěšeno? Sorry, to je jiná záležitost, na všechno se prostě nedostanu. A taky, člověk si zvykne i na šibenici, takže když tu mlhu má pořád, tak se přestane pořád rozčilovat, to nepomůže ...
    A ostatně myslím, že se tu o tom psalo dost ... ale hrne se sem i spousta jiných věcí ... pošli znovu, co máš, já to vyvěsím, slibuju.

    OdpovědětVymazat
  3. Pileus to opravdu připomíná, ale to je jiný typ oblačnosti, vzniklý odlišným způsobem.

    Pileus vzniká, když sušší vzduch, často i proudící, prudce stoupá při překonávání velkých překážek, jako je právě konvektivní oblačnost, ale i nejmenší typ orografických mraků, na horách, bývá nazýván Pileem....u bouřek naopak ani nemusí vzduch proudit, aby vznikl.

    Důležité je, že jde o sušší vzduch, a proto zkondenzuje jen malá vrstva a to až na úplném vrcholku často vysoké překážky - musí jít o velkou změnu nadmořské výšky.


    Tady jde o něco jiného - je to přízemní mlha, která vzniká i mimo paneláky, právě proto, že jde naopak o vlhký vzduch, u paneláků se sice trochu koncentruje, ale zvýrazňují ji spíše opticky, než fyzicky. ;)




    A co se týče paraely klimaterorismu, s textem z wikipedie o tom, že se dá Pileus nad konvektivní oblačností brát jako varování před silnými projevy, tak tam bych viděl jednu zajímavou věc. Zdá se mi, že pokud nad bouřkovým mrakem visí Pileus, tak tento Cb paradoxně zatím nebyl zasáhnut elektromagneticky do vrcholku, v pozdějším stádiu do tzv. Overshooting Topu. Vícekrát jsem totiž viděl dělat Cb "psí kusy" po té, co se nad ním rychle ztratil Pileus tak, že ho Cb pohltil, což je samo o sobě znak neúměrného-nepřirozené vzestupného proudění v Cb.
    Co ale může množství Pileú nad bouřkovými mraky značit, je uměle zvyšený výpar u země. Ano, psal jsem že pileus vzniká ze suššího vzduchu, jenže když nevznikne, znamená to, že je tam vzduch ještě suuší - s moc nízkým rosným bodem...nebo je to moc slabá bouřka.
    Jinak - co se týče toho Overshootin Topu, tak tuto problematiku jsem ti tuším kdysy vysvětlovat v mailu. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Reaguji na "Moravaka", napadlo me totiz kdo tak muze mit zajem "vymitit" Cesko...v pondeli vysel z pera novinare Bartose clanecek -Praha.Novy Jeruzalem?- a ihned to sypani zhora ma jiny vyznam...Izrael zada Cesko o poskytnuti azylu pro svych 1.000.000 obyvatel.Je to zajimave, protoze u nas na Slovensku lukrativni zakazka vystavby islamskych obyvatel nevi se verejne kdo tozadal ale byla vystavena osada u obce Vrbovo, videla jsem to v TV.A tim padem je jasne, i proc cirkev chce spatky majetek. Nu,zda se ze ve stredni Evrope nemaji evropane na ruzich ustlano. A tim padem je jasne proc se vlada chova tak jak se chova , je jedno zda v Cesku nebo na Slovensku.

    OdpovědětVymazat
  5. Bratislava 15.2.2012, dnes medzi 11.30 - 12.30 intenzivna snehova burka (co je na toto obdobie akceptovatelny jav), co vsak bolo hodne scifi - niekolkokrat sa blyskalo spolu s klasickym tiahlym hrmenim. video aj s bleskom a hrmenim http://tv.sme.sk/v/23448/bratislavou-sa-prehnala-snehova-burka.html

    OdpovědětVymazat
  6. Ráda bych se zeptala na jednu věc: dnes večer, přesně 21,00 až 21,50 jsem jela autem na Šumavě směr Klatovy- Železná Ruda. Chumelilo, vločky jedna vedle druhé, ale zároveň mlha - zastavila jsem, vylezla z auta a podívala se - normální mlha...nikdy jsem tuto kombinaci nezažila a nějak mi nedává smysl. Je to možné?
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.