17. prosince 2015

John McAfee: Přichází kyberválka s ISIS, mnohem ničivější než jaderná válka


John McAfee: Přichází kyberválka s ISIS, mnohem ničivější než jaderná válka

Zdroj: https://www.rt.com/usa/326181-world-war-cyber-attacks-mcafee/
‘More devastating than any nuclear war’: John McAfee on the coming cyber war with ISIS
Published time: 17 Dec, 2015 04:48
Překlad: Orgonet


Každý uchazeč o presidentství říká, že chce zničit Islámský stát, ale John McAfee je jediný z nich, který předpovídá válku s IS spočívající v kyberútocích, nikoli na konvenčních zbraních. „Musíme se připravit na nepřítele, který je daleko chytřejší“, řekl McAfee v interview pro RT. 



Když byl McAfee dotázán, zda strategie republikánského kandidáta Donalda Trumpa proti IS je rozumná, řekl: „Ne, absolutně ne.“ S touto odpovědí by většina jeho soupeřů souhlasila , ale McAfee ví, že nejde o to, kdy a jak použít vojsko. K porážce ISIS se musí Amerika vyrovnat se svou vlastní „kybernegramotností“ a dalšími nedostatky, nežli se pustí do boje, jaký McAfee předpokládá: další světovou válkou bude kyberválka.

https://youtu.be/-TMKL5zDu8I?t=42


„Jsou v kybervědách daleko chytřejší , než si o nich myslíme,“, řekl McAfee o Islámském státu v interview pro RT. Kandidát, který si vytvořil svou vlastní politickou značku, Kyberstranu, dále popisoval zpravodajskou aplikaci teroristické skupiny Amaq pro smartphony. 

„V zásadě je to aplikace propagandy Islámského státu, která funguje na androidu. Podařilo se nám získat kopii této aplikace. Bylo to velmi obtížné, protože ISIS ji distribuuje tajně skrze emailové přílohy a přílohy textovek, a žádá své stoupence, aby ji předávali stejným způsobem.“

„Aplikace je více než prostá propaganda. Usnadňuje teroristické útoky, ale takovým způsobem, že většina masové populace nic takového ještě neviděla. Objevili jsme, že součástí aplikace je schopnost útoků k odmítnutí služby na celý internet,“ řekl McAfee, čímž měl na myslí útoky DdoS, které mají za úkol vyřadit nebo převzít kontrolu nad digitálními sítěmi.

„Například, domníváme se, že právě tato aplikace se pokusila v minulém týdnu vyřadit kořenové servery internetu, byl to obrovský útok, který nemá obdoby, nic takového jsme ještě neviděli.“ řekl. Minulý týden 13 světových kořenových serverů bylo cílem přívalu útoků odmítnutí služeb, což způsobilo, že některé webové stránky se načítaly pomaleji, než útočníci polevili. 

https://youtu.be/Nr_aTJ4z90Y


„Neexistuje způsob, jak jim všem sebrat smartphony. Ani není možnost vědět, co každý z nich dělá na svém smartphonu, takže kyberválka se přenesla z velkých serverů, které se snaží útočit na jiné servery, na software vyvinuté v ISIS, které funguje na každém smartphonu. A uvědomte si, že na světě je 1,6 miliardy muslimů, a z nich 15-25% jsou extrémisté. I kdyby je malé procento z nich používalo tuto aplikaci, měli bychom milióny uživatelů. Je to děsivá situace,“ řekl McAfee.

Na otázku, zda domácí masový dohled hraje nějakou roli při porážce IS, to McAfee zcela popřel.

„Masové sledování neznamená, že máte schopnost analyzovat data, která sledujete. To je ten problém,“ řekl. „Každý den americká vláda sbírá terabyty informací. To jsou trilióny bytů informací o tom, co se děje, ale nemají žádnou možnost je účinně analyzovat.“

„Když něco zjistí, je to obvykle náhoda.“
https://youtu.be/n7sxdHu73ng

McAfee však nevyloučil sledování potenciálních cizích nepřátel. Také poznamenal, že sledování a špionáž vedou k problematickému zasahování a intervencím.

„Jaký je běžný postoj občanů Iráku, Iránu a Sýrie? Co cítí ohledně Ameriky? Co si myslí o věcech, které děláme? To bychom měli zjišťovat.“ „Na jiné země úplně zapomínáme. Máme terorismus, protože si jako Američané hrajeme na světovou policii a zasahujeme už příliš dlouho do záležitostí cizích států.“

„Nyní můžeme zjišťovat informace o vnějším světě, takže můžeme vědět, co jiní lidé plánují a reagovat na to, ale prosím, podívejte se do historie. Uvědom si svou vinu, Ameriko.“

Interview se poté věnovalo hackerské skupině Anonymous, která před několika týdny shodila tisíce účtů Islámského státu na sociálních médiích. McAfee řekl, že Anonymous „si vybírají daň z kyberválky s Islámským státem“.

Například řekl, že v rámci zpravodajské aplikace IS se skupina Anonymous zmocnila jejich nového serveru a vysílala dotazy, kde je jejich nynější server. Řekl, že Anonymous je „určitě tlačí do kouta,“ ale je nepravděpodobné, že tato skupina by zcela zastavila komunikaci Islámského státu.

Může se jim podařit je umlčet? Nemyslím, to si nemyslím. Extrémistů je příliš mnoho, příliš mnoho oddaných, a ISIS má obrovské technické kompetence v kybersvětě,“ varoval McAfee.

Na závěr řekl McAfee pro RT: „Musíme se připravit, protože v příští válce se nebude bojovat bombami, loděmi a letadly. Bude to kyberválka, daleko ničivější nežli jakákoli jaderná válka.“


Překlad poprvé zveřejněn 17. 12. 2015 na: http://orgo-net.blogspot.cz/2015/12/john-mcafee-prichazi-kybervalka-s-isis.html

16 komentářů:

  1. Musim sa nad tym pousmiat ako ten pan robi z nich fakt it specialistov.. Tak nejakeho naseho politicky nekorektneho blogera neni problem pre system "znevyditelnit" zrusit, odpojit, vypnut, sledovat, ale u muslimskych IT specialistov to jaksi nefunguje. Tomu mam akoze verit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano za ISIL se schovává někdo jiný ...!!!

      Vymazat
    2. dnes už se ti psychopati spojili do jediné obedience nwo - zednáři, sionisti a satanisti. Černotemná nesvatá trojice nad námi s chlupatým kozlem na jejich trůně.

      Vymazat
    3. Take mne to přijde trochu uhozene ,ale kdyz to vezmes logicky tak co se asi tak muze stat kdyz ti takovej magor vyřadí nebo jen pozmení nastavení v počítaci vodní elektrarny? a to nemluvím o jadernych a tech ostatních... to nejspís nebude mít zadne smrtelne nasledky co?

      Vymazat
  2. Ak je pre niekoho daleko nicivejsie vyradenie par serverov z cinnosti ako odporna smrt milionov ludi na radioaktivitu s neodvratitelnymi nasledkami na dalsie desatrocia - tak co to je za cloveka. Pomyleny chamtivec alebo pometeny blazon.

    OdpovědětVymazat
  3. Všimli jste si, že takřka ve všech článcích publikovaných na různých webech, když popisují migranty, takřka všude mluví o převážné většině "mladých mužů" vybavených dostatkem peněz a "smartphonem". Jestliže je ten článek pravdivý, pak se máme na co těšit, protože si položme otázku - kolik z těch desítek tisíců těch mladých mužů, vybavených smartphonem, má v něm uloženou tu aplikaci?

    OdpovědětVymazat
  4. McAfee je typický představitel crisis actor celebrity! Divadlo je přímo ukázkové. On plácá o tom, jak jsou Daesh chytrí! To určitě - s americkými mozky jo! Rusky Boeing byl sestřelen taktéž s pomocí CIA expertů navádění raket.Akorát že "popravčí" byli Turkové. Všude, kde jsou podle McAfee údajně "chytří", maji prsty Amíci a jejich služby, globální prediktor si tyto žvásty prímo objednal, jelikož Daesh je prořídnutá, a zmatena. Pořád jim bouchají ruské bomby u hlav. Médialní bubliny neoconů nemají konce....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monte ISIL flying circus https://www.youtube.com/watch?v=-pb-i_PlBlA

      Vymazat
    2. Taťulda spejbl od hurvajse ne, možná fotřík lexe luthora.

      Vymazat
    3. Naprosto souhlasím. Mecfí opět cítí potenciální možnost, jak udržet své tržby.
      On sám si vytvářel viry a pak na ně jako první měl ochranu ve svém antiviru.
      Je to smutné, ale tenhle svět je opravdu zhovadělí. Co někteří udělají pro své zisky, už asi všichni víme.

      Vymazat
    4. On plácá jen to, za co byl zaplacen, nic víc nic míň. A takových ochotných parazitů se najdou po světě celé zástupy. Takže temnáři nemusejí mít obavy, že jim kvůli blbosti a snadnému příležitostnému zisku těch dole něco nevyjde.

      Vymazat
    5. http://www.pentablue.net/temata/11001.html viz mobilní telefony

      Vymazat
  5. https://radicalrevival.wordpress.com/savitri-devi/

    OdpovědětVymazat
  6. hehé, kto sa pridal, komu priniesol ježiško smartfónek ?

    OdpovědětVymazat
  7. Nejsem zadnej IT technik ani nic takoveho a ani se ho tu nechci zastavat ale sedlackej rozu mne ríka pokud se najde IT borec a je jedno s jakym vyznaním. Dokaze se nabourat do ruznych elektraren,vodní, jaderna to je jedno ale staci jen pozmenit nastavane a hned muze byt katastrofa tak mne tu netvrdte ze to nemuze myt smrtelne nasledky... a co kdyz se naboura do tveho pc kdyz tam budes sedet a neco ti tam tak skurví ze ti vybuchne? Myslís ze to není mozne ? tak mne vysvetli jakto ze kdyz se ti prehreje v kapse telefon tak muze vybuchnout....

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.