28. října 2008

Meteorologické války - ruská verze

Toto píšu pod čerstvým dojmem zhlédnutí ruského dokumentu Pogodnyje vojny z r. 2006 (na Z1, úterý od 20.00). Třeba to budou opakovat, ale není třeba se namáhat. Sice jsou tam vidět jakási zařízení, i slavný HAARP na Aljašce, ale celkem jde o propagandu stylu Já nic, já muzikant.

Mottem dokumentu je, že jakýsi nejmenovaný americký meteorolog říká, že velká zemětřesení v Asii způsobují ruské klimatické zbraně. Tak se Rusové ospravedlňují. Citují můj oblíbený dokument (zde na blogu částečně přeložený) Owning the Weather in 2025, v němž se vysvětluje význam ovládání počasí pro vojenské účely. Pak se ukazují různá zařízení pro ovlivňování klimatu: HAARP na Aljašce, podobné zařízení v Norsku a projekty Aurora a SURA v Rusku. Ale to vše je údajně v rukou vědců, vojáci s tím nemají nic společného, vědci se vzájemně navštěvují, vyměňují si paprsky záření, prostě pohoda. Kromě toho projekt v Rusku už byl dávno zastaven, stát již nefinancuje základní výzkum, takže zařízení na ohřívání ionosféry (antény na dřevěných sloupech) na Sibiři - asi Nižnyj Novgorod - tam hlídá jeden dobrovolník, aby místní obyvatelé nerozebrali sloupy na topení.

Dále se uznává, že jaderné výbuchy mohou způsobit zemětřesení, a že v této oblasti probíhal a probíhá výzkum. Zemětřesení v nedávné době a tsunami v r. 2004 byly pravděpodobně způsobeny jadernými výbuchy - asi si někdo nedal pozor. Nicméně, všechny země OSN již v roce 1977 podepsaly dohodu o zákazu ovlivňování přírodních sil pro vojenské účely (atmosféra, litosféra, ionosféra a všechny sféry), takže v téhle oblasti se nic nemůže dít. Taky se tu kmitne Nikola Tesla se svými vynálezy na přenos energie atd., který by snad něco zmohl, ale naštěstí zemřel, než je stačil realizovat.

V blízkosti Moskvy působí vědecké centrum pro výzkum počasí, ale vědci popírají, že jsou schopni ovlivňovat počasí. Jejich pokusy s výrobou a rozpouštěním mraků probíhají v uzavřených prostorách, jakýchsi věžích, a vše je ve fázi experimentů (při pohledu odspoda na věž jsou však vidět na obloze umělé mraky, tzv. sluneční štít - takové ty vatové obláčky jakoby popraskané).

Jediné, co Rusové s počasím umějí a dělají, je: v době státních svátků a přehlídek vyletí meteorologická letka a stříká do mraků, takže se udělá jasno. To ovšem trvá, jen dokud letadla létají a stříkají. Další druh ovlivňování jsou děla proti lavinám, celkem běžná, s jejichž činností se už počítá natolik, že se staví zimní střediska i v lavinových oblastech. A třetí věc, co umějí, jsou rakety proti krupobití, tak účinné, že si je objednávají i v Argentině. Pak taky mají šamany, co přivolávají déšť...

V zásadě ale ruští vědci tvrdí, že ovlivňovat počasí ve větším měřítku je dosud nemožné, protože je vše velmi propojeno a příliš rychle se mění. Né že by bylo nemožné vyvolat hurikán, ale nikdo ho pak neumí řídit...

Taky řekli, že po zrušení ruského státního výzkumu v téhle oblasti odešli mnozí jejich vědci do USA, kde nyní pracují. A Rusko pokládá za poněkud znepokojivé, že americký výzkum v této oblasti financuje ministerstvo obrany a je tajný. Ale jinak je to fajn, vědci se navštěvují a půjčují si vzájemně radary o rozloze fotbalových stadionů...

Takže ruská verze: My nic, my muzikanti. Něco se sice kolem ovlivňování počasí děje, ale vlastně to celkem nestojí za řeč. Celé je to jakoby v oblasti sci-fi.

Zajímavé, že se nezmínili vůbec o chemtrails. Ale je to dokument v ruštině a pro Rusy, a je možné, že chemtrails v Rusku nemají, Kouknu se na to na internet.

Tak vida, ukázalo se jakoby hodně pravdy, a vlastně se neukázalo vůbec nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.