17. července 2009

Čtení, co vám život změní: Eckhart Tolle

Než odjedu na další prázdniny, tak ještě malé doporučení duchovní četby.

Před pár lety mě dcera upozornila na americké bestsellery, knihy Eckharta Tolle: The Power of Now (česky Moc přítomného okamžiku) a A New Earth (česky Nová země). Řekla, že jí tyto knihy zcela změnily život ...

Mě nadchly rovněž a dodnes jsou mou oblíbenou četbou a duchovní inspirací. Po dlouhém duchovním hledání prostřednictvím jógy mi Eckhart Tolle pomohl pochopit, co vlastně hledám. Čím více ho poslouchám/čtu, tím větší je moje úcta před vesmírnou inteligencí, která promlouvá jeho ústy.

Z obálky knihy New Earth:
"Eckhart Tolle inspiroval svým duchovním bestsellerem Moc přítomného okamžiku milióny čtenářů, kteří objevili svobodu a radost žití "v přítomném okamžiku". Tolle rozvíjí tyto silné myšlenky v knize Nová země, aby ukázal, jak je překonání našeho stavu vědomí založeného na ego důležité nejen pro osobní štěstí, ale je také klíčem k ukončení konfliktů a utrpení po celém světě. Tolle popisuje, jak naše připoutanost k egu vytváří dysfunkci, která vede k hněvu, žárlivosti a pocitu neštěstí, a ukazuje čtenáři, jak se probudit do nového stavu vědomí a jít cestou skutečného naplnění své existence. Nová země je osvětlující, informující a povzbuzující duchovní výzva k lepšímu způsobu života - a pro vytvoření lepšího světa.
Eckhart Tolle je současný duchovní učitel, který není spjat s žádnou s existujících tradic či náboženství. Ve svých knihách a seminářích předává prosté, avšak hluboké poselství s nadčasovou a nekomplikovanou jasností starých duchovních mistrů: Existuje způsob, jak najít cestu ven z utrpení k vnitřnímu míru. Tolle hodně cestuje a přednáší po celém světě. Je původem z Rakouska, žije ve Vancouveru, British Columbia."


Eckhart Tolle je prostý a nenápadný svým zjevem i chováním, jeho přednášky jsou skutečným duchovním diskursem .,.

Jeho oficiální web je http://www.eckharttolle.com/eckharttolle. Dají se tam koupit jeho CD a DVD (anglicky, přednáší i německy a španělsky). Má rovněž streaming video za celkem levný peníz, a nově i streaming television . (Ukázka přednášky zdarma.)

Jak to souvisí s orgonitem? Asi takhle: my si říkáme gifteři - dárci. Snažíme se zlepšit svět prostřednictvím rozdávání orgonitu. Důležité ale je, abychom jej rozdávali jako skutečné dárky světu, s pocitem vnitřního míru, a nikoliv z pocitu boje. Až si přečtete Eckharta, pochopíte to, co se tady snažím zjednodušeně vysvětlit: abychom mohli něco změnit, musíme nejprve změnit své vědomí. Velmi jednoduše, tím, že přijmeme přítomný okamžik, nečiníme si z něj svého nepřítele a dosáhneme vnitřního míru. Tím se napojíme na vesmírnou inteligenci, s jejíž pomocí můžeme konat s mnohem vyšší kvalitou než z pocitu odporu, strachu a boje. To je podstata transformace...

Ono je to velmi prosté, ale není to snadné provést, to naše ego nás nutí stále bojovat ... Tak si pokaždé opakuji, co říká Eckhart v New Earth (stránku nevím): Váš nejcennější dar světu je vnitřní mír.

5 komentářů:

  1. Eckhart je jeden z nejsrozumitelnějších a nejjasněji se vyjadřujících autorů, na které jsem za svůj život narazil. Co píše nejsou žádné čáryfuky a funguje to pro věřící i ateisty, úplně pro všechny - už při čtení je člověku jasné, že tohle je něco víc, každé slovo rezonuje s něčím hlubším uvnitř. Tedy... jak u koho samozřejmě :) moc doporučuji. Ale nečekejte od toho návod na instantní spasení, je to jen ukazatel směru, i když mnohem lepší než jiné a jdoucí k jádru věci bez zbytečného balastu, ale jako u všeho vás čeká spousta dřiny, bez které se to nikdy neobejde. Překonat sám sebe je ta nejtěžší věc a největší výzva.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, to je moc hezky řečeno a úplně souhlasím.
    Orgonet

    OdpovědětVymazat
  3. po E Tomášovi další arahat.Ale každý je osamělý bojovník-viz film-viz citát Krisnamurti.

    OdpovědětVymazat
  4. Ano, a taky je hezky řečeno, že bychom měli orgonit rozdávat s mírem v mysli, i když je to boj proti zlu. To je ono... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. MOc pritomneho okamžiku som prečítal, vynikajúca kniha do života... Treba na sebe pracovať............

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.