1. července 2010

Cibule chrání proti chřipce

Od francouzských přátel mi přišla prezentace, jak cibule chrání proti chřipce. Možná to znáte, chodí to i po českém webu. Máte-li zkušenosti, můžete je připsat. Text (volně, prezentace sem nejde):

"V roce 1919 byla epidemie španělské chřipky, na kterou zemřelo mnoho lidí. Jeden lékař se staral o rodiny rolníků, které byly značně postiženy chřipkou, mnoho z nich i zemřelo. Jednou přišel na usedlost, kde byli všichni naprosto zdraví. Ptal se, co dělají jinak než ostatní, a bylo mu řečeno, že mají po celém domě, v každé místnosti, na talíři cibuli. Lékař poprosil o jednu cibuli, prozkoumal ji a objevil v ní virus chřipky. Cibule nepochybně absorbovala virus a rodina zůstala zdravá.
Něco podobného vyprávěla jedna kadeřnice. V jejím salónu se jeden rok všichni zaměstnanci nakazili chřipkou a byli nemocní. Další rok umístila v každé místnosti talíř s cibulí. Všechen personál zůstal zdravý.
Z Oregonu: známý si přečetl v článku, že nemocnému se má dát přes noc k lúžku talíř s cibulí (uříznout oba konce a napíchnout na vidličku). Cibule údajně do rána zčerná. Když měl silný zápal plic, použil takto cibuli. Druhý den ráno byla cibule opravdu černá a on se cítil mnohem lépe.
Ve středověku se používala cibule a česnek jako ochrana před černým morem.
Takže jednoduchá rada, jejíž vyzkoušení téměř nic nestojí. Kilo cibule je asi za jedno euro. V chřipkovém období rozložte neloupanou cibuli po celém bytě, i na pracovišti. My jsme to neudělali, takže jsme letos chřipku chytili, ale příště to určitě vyzkoušíme."

15 komentářů:

  1. Čínani vaří cibuli ve vodě a inhalují ji, taktéž proti nachlazení. Vyzkoušeno.. funguje

    OdpovědětVymazat
  2. Vařená cibule s medem a citronem je výborná na odhlenění.Vyzkoušeno na sobě!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu jsem na letošní zimu nainstalovala u nás ve škole cibuli. Do ředitelny k ekonomce i do sborovny. A výsledek? Žádná chřipka. A kdo si ji dal i doma, tak neměl ani rýmu. Ve finále ji použila výtvarnice jako vzor pro děti.

    OdpovědětVymazat
  4. To byl teda opravdu šikovný lékař, i kdyby měl elektronový mikroskop, tak nemá šanci ten virus najít. Jak ho např. odliší od jiných virů.
    Jak vůbec můžete psát takové blbosti?

    OdpovědětVymazat
  5. No, třeba to bylo tak, že lékař se díval mikroskopem, ale nic neviděl, kromě buněk cibule, oblíbené to pozorování školního žactva. Tak zkusil nepřímou diagnostiku na protilátky, jak se to tehdy dělalo a dělá dodnes, a co myslíte? Byl tam.

    OdpovědětVymazat
  6. určitě vyzkouším....včera mě začala šílená rýma :-( je to tady :-(

    OdpovědětVymazat
  7. jenom ne med,šíleně se rozbouří kašel,jen čistou cibuli

    OdpovědětVymazat
  8. Mne nic kolem cibule neprekvapi. Uz leta pouzivam a sirim recept nasi starenky z Vidče. Do hrnku na kafe pul vetsi nebo celou ale napul rozkrojenou mensi cibuli a zalit varici vodou. Po cca ctvrthodine ji vyndat a az voda povychladne, po kousickach treba i 2-3 hodiny popijet. Je to prijemne, prakticky zadny zapach. Uzasne to vyspravi uz chycene sliznice a prudusky, zmirni rymu, dychani. Urychli i "odchod" zanetu hlasivek. Ale pozor, zadny med, zadny cukr, zadne vareni. Az po letech jsem se se zadostiučiněním docetl, ze vedci zkoumajici silice, zjistili ze po rozkrojeni cibule nalezli stopy jeji silice i za 10 cm cihlovou zdi. (Bohuzel asi ne za betonovou v nasich panelacich.) Mluvi to o agresivite ale asi i sile a ucinnosti, a tak bych i tem Spanelum docela veril. Hlavne vsak - zkuste recept nasi starenky z Vidče - mne je 72 let a funguje. PH

    OdpovědětVymazat
  9. No lékař nemohl mikroskopem nic vidět i kdyby tam byl. A a tak řekněme, že jeho přítomnost odhalil jinak. To dokazuje co? Našel by je i na stole. Stůl taktéž působí proti chřipce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je až neuvěřitelné,jak vůbec může někdo takto stupidně reagovat - od pradávna jsou účinky cibule ( i česneku )známé a nepopiratelné - jen idiot může napsat něco takového,jestli stůl účinkuje proti chřipce - jímá mě z toho hrůza...

      Vymazat
    2. Je mi veľmi ľúto, keď niekoho ovláda až natoľko jeho ľavá mozgová hemisféra ako vás. Jednoducho občas treba prijať fakt, že nie vždy sa treba rýpať v tom, čo sa "deje". Kašlite na mikroskop a ak chcete žiť v zdraví, vyskúšajte tú cibuľu. Ak nie, tak radšej to nekomentujte.

      Vymazat
    3. Konečně někdo logicky uvažuje! Ale protože máte jiný názor, hned vám to ostatní musí dát "sežrat"...

      Vymazat
  10. Už začínám chápat, proč to u nás nefunguje: Nedala jsem cibuli na talíř!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj všichni. Ta nakrájená cibule opravdu funguje,člověk pokud sám na vlastní kůži nevyzkouší, jiným neuvěří. Každý rok v prosinci či lednu na mě přišlo silné nachlazení,14 dní vzteklá a mimo,přes plnou nosní dutinu neslyšíte,necítíte chuť,nemůžete se vysmrkat ani vykašlat. Recept jsem taky v nějakém mejlu dostala,tak 1 rozkrájená cibule šla na noční stolek1 do práce a znovu čerstvá na noční stolek Vůni (smrad) jsou právě ty léčivé silice, do 2 dnů jsem vykašlala a vysmrkala všechno,co snad šlo. Kapesníky jen lítaly. Takže parelen šel k ledu. Kdo něvěříte,vyzkoušejte...a dejte vědět.

      Vymazat
  11. Nevěřím,že by někteří lidé tak nevkusně kritizovali účinky cibule.Ať je to jak chcete,co se řídím podle rady stařenky z Vidče a piji čaj z cibule hned co cítím, že se se mnou něco děje, tak jsem za den v naprostém pořádku.Už nemusím žádná antibiotika, před tím tak 2 - 3 ×do roka. Na to můžete vzít jed. Ale nesmíte nechat propuknout nemoc, pak.trvá léčba déle. Stará pravda praví - čím dříve , tím lépe ,jistě ji znáte všichni.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.