4. ledna 2011

Čeští meteorologové pochybují o umělých lijácích

Opět díky čtenáři za odkaz na aktualitku, já už ani skoro nemusím nic dělat :-)))
Čeští meteorologové na portálu ČHMÚ popírají možnost výroby umělého deště v následujícím článku, rétorikou, na kterou jsme již od nich zvyklí. Zajímalo by mě, kteří jejich kolegové v zahraničí také sdílejí jejich pochyby, rozhodně o tom zapátrám na netu, protože by si je jistě nenechali pro sebe.

Hoši meteorologičtí, co kdybyste si přečetli třeba patent vynálezce metody aplikované v Abu Dhabi, kde je vše popsáno? Snad to zvládnete i v angličtině. Odkaz zde: http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2010012354&IA=EP2009004905&DISPLAY=STATUS
Odkaz na společnost Meteo Systems provádějící modifikace: http://www.meteo-systems.com/
Proč se neobrátíte přímo na zdroj, dr. Fluhrera, a nezeptáte se na jeho zkušenosti?

A proč se domníváte, že "kolega z Ománu" o tom něco musí vědět? Ani vy přece nevíte nic o modifikacích probíhajích u nás a v Evropě, aspoň to tvrdíte. Tamější modifikace jsou záležitostí bohatých fundací z kapes bohatých šejků, a ti si mohou dovolit koupit i počasí, a nemají důvod se svěřovat insignifikantním meteorologům, co s ním provádějí (:-))))

Jo, Jára Cimrman o tom určitě něco věděl, a kdyby se mu chtělo, mohl by nám o tom něco napsat, to by bylo príma .....


Umělé" lijáky v Abú Zabí - ?
2011-01-04 | 09:24 | Autor: Milan Šálek
comments: 2
hits: 99


Na serveru Idnes se dne 3. ledna objevil článek o ”výrobě” lijáků v Abú Zabí, odkaz na něhož je uveden níže. Informace zmíněné ve článku o možnostech umělého deště jsou však krajně podezřelé a neodpovídají současným poznatkům o tvorbě srážek. Je pravda, že v případě vytváření srážek svoji roli hrají kondenzační jádra, popř. elektricky nabité částice (ionty), ale v naprosté většině případů jsou pro tvobu srážek v atmosféře přítomné v dostatečném množství. Padající atmosférické srážky vznikají především ochlazováním určitého objemu (vlhkého) vzduchu až do stavu nasycení, což se děje buď vyzařováním nebo (častěji) dostatečnými výstupnými pohyby vzduchu. Právě procesy ochlazování vzduchu výstupnými pohyby jsou pro tvorbu srážek dominantní, ale docílení dostatečně intenzivních výstupných pohybů technologiemi zmíněnými v článku je v podstatě nemožné. Zvýšenou ionizací vzduchu či injektováním (ionizovaných?) kondenzačních částic do mraku lze tvorbu srážek ovlivnit pouze částečně, ale uvedené působení nemůže samo o sobě vyvolat lijáky. Pro definitivní posouzení okolností uvedené podezřelé informace by bylo nanejvýše vhodné mít k dispozici data těch padesáti ”lijáků”, které by údajně jinak nevznikly.

Zmíněné vážné pochybnosti o vyvolávání umělého deště uvedeným způsobem sdílejí i mnozí naši kolegové v zahraničí.

P.S. Orgonet: V článku http://www.arabianbusiness.com/abu-dhabi-backed-scientists-create-fake-rainstorms-in-11m-project-371038.html dr. Fluhrer praví, že zapínali ionizátory celkem 74x, tehdy, když vzdušná vlhkost dosahovala 30% (požadovaných pro fungování metody.) Celkem 52x se podařilo vyvolat z jasné oblohy lijáky, bouře, kroupy, blesky, a tím šokovat místní obyvatele ... To mi nezní jako přirozené počasí a drobné zásahy. Při 30% vlhkosti nemá co pršet ...
Internetové odkazy
Diskuse:

2011-01-04 14:35
Přes spřízněné kolegy (a zásluhou M. Setváka) ze západní Evropy jsme se dostali k vyjádření kolegů z Ománu, kteří potvrdili, že u Abú Zabí se opravdu nějaké pokusy s ovlivňováním srážek konají. Potvrdili, že diskutovaný článek velmi přehání (mírně řečeno), pokusy probíhají POUZE za vhodných podmínek v době, kdy je atmosféra na srážky přirozeně "nachystaná", tj. vyskytuje se tam dostatek vlhkosti. Tyto podmínky (a pokusy) se tam objevují v NĚKOLIKA MÁLO DNECH v roce, a to během července a srpna, kdy se tam bouřky přirozeně vyskytují nejčastěji (na rozdíl od toho, co tvrdí uvedený článek). Kolega z Ománu navíc napsal, že běžně se v srpnu tam vyskytuje asi 7 dní se srážkami, většinou bouřkami.

Nejde tedy o nějaké vyvolávání deště, ale o pokusy (s nejasným výsledkem) ovlivňovat procesy tvorby srážek, které se ale vytvářejí dominantně přirozenou cestou.

2011-01-04 09:30
Možná Jára Cimrman by o tm mohl něco vědět.



5 komentářů:

  1. Co k tomu dodat. Představte si že chcete shodit ze skály několikasettunový kámen. Vyvalit jej nahoru a shodit není v lidských silách. Pokud tam ale je a balancuje na krajíčku, tak není až takový problém jej postrčit.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, prosim, prosim, smutne koukam ...
    uz pred pomerne dlouhou dobou tu zaznela iniciativa k prekladu "What In The World Are They Spraying". Od ty doby to natesene hlidam a je nejak ticho po pesine. Muzu se zeptat, jak to zhruba s tema titulkama vypada? Diky moc.

    OdpovědětVymazat
  3. Když už se tu cituje Infomet, doufám, že se všichni podívali na http://infomet.cz/index.php?id=read&idd=1294128838 - na kěkolika snímcích se zde zcela veřejně ukazuje zatmění Nibiru :D

    OdpovědětVymazat
  4. 6.39: Konečnou fázi filmu na sebe vzal pan Kopecký, nevím, jak je s tím daleko. Vím, že publikuje části překladu. Snad se ozve.

    OdpovědětVymazat
  5. Jen tak pro zajímavost jsem zadal do vyhledávače výraz:"Cloud seeding"-očkování či osévání mraku.Jsou to naprosto legální oficiální programy probíhající již desítky let po celém světě.Rozesměje mě když naši meteorologové s ohněm v očích křičí že nic takového neexistuje.Stačí hledat,tyhle informace nejsou vůbec tajné.Armády či nadnárodní korporace je nejspíš dělají také,ale jako zbraň k ničení.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.