11. února 2010

Jak se dělá test na toxické kovy?

Pořád ještě nemám jasno ohledně chemického rozboru sněhu.
Ještě jednou prosím, pokud někdo poznáte, zda v zde publikované analýze královéhradeckého sněhu je někde uvedeno, že byl proveden test na toxické kovy, prosím napište.
Přidávám jeden italský test, tam jsou oba kovy jmenovány.
Třeba se test na ně dělá jen na výslovnou žádost (a když se předem neřekne, že je to kvůli přeletům letadel.)

2 komentáře:

  1. V Královehradeckém testu NEBYL proveden žádný test na těžké kovy! Byla provedena pouze základní analýza vody...tzn. Vodivost, pH, souhrnná koncentrace rozpustných a nerozpustných látek, měření množství kyslíku ve vodě pomocí CHSK Mn, koncentrace organických látek nerozpustných ve vodě,...apod. V analýze musí být jasně uvedeno (pokud tak zadavatel provedl)jaký rozbor chce provést...pokud chtěl provést analýzu vody, tak mu provedli základní testy...pokud by si třeba přál provést rozbor na dusitany, dusičnany ve vodě musí být uvedeno v zadání a limitní koncentrace v porovnání se vzorkem (viz. Italský rozbor). Ano test musíte jasně zadat na co chcete provést konkrétní analýzu...pokud to neuvedete, tak dělají jen základní testy...a pokud budete chtít speciální rozbor na některé prvky, tak to musíte uvést a zdůraznit...možná se dočkáte i odpovědi, že to nedělají...pak se musíte obrátit na specializovaná pracoviště nebo chemické fakulty, tam by vám to měli provést (za úplatu) (a dovolím si tvrdit, že tam to budete mít " na tuty"...)

    OdpovědětVymazat
  2. Ve vyhodnocení je napsáno : "vážitelný zbytek byl pod mezí stanovitelnosti dané metody"..tzn. že rozp.i nerozp. látek po "odpaření" bylo tak málo, že ho podle metodiky stanovení nebylo možno analyzovat...., ale podle jiné metodiky by to možné bylo ;-)...voda je pitná (podle norem a množství látek)..., ale už nikoho nenapadlo udělat elementární (prvkový) rozbor..., ale to už asi nebude v základním rozboru vody, ale speciálním rozboru na požádání...v zadání také není jasně uvedeno, že zadavatel žádá elementární rozbor na Ba a Al...což je škoda (nebo záměr)...jinak v NEL (org látek ve vodě) je použita metoda IR-spektrometrie..., takže předpokládám, že AAS metodu a přístroje mají na určení Ba, Al...příště to zkuste natvrdo žádat elementární analýzu na Ba a Al...žádný rozbor vody...normálně jenom tyto dva prvky...(nebo tři ať to tolik nebije do očí...třeba Al, Si, Ba...:-)...i když ta analýza vody může taky něco napovědět)

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.