18. srpna 2010

Orwell, klimaterorismus a crimestop

Kdo si přečetl aspoň kousek z Orwellova románu 1984, byl jistě šokován a shledal, že přesně v takovém světě žijeme. Mě to taky šokovalo a je možné, že tu budu nějakou dobu s orwellovskými podobenstvími otravovat. 

Orwell dokázal v románu 1984 předpovědět všechno, v čem dnes žijeme. (Možná že to nepředpověděl, ale prostě byl seznámen s plány vládců světa.) Snad jen kromě čtení myšlenek (hrdina Winston se domnívá, že i když jsou všichni nepřetržitě sledováni, to, co si myslí, nemůže nikdo vědět - ale vlastně se taky plete) a řízení počasí.

V Orwellově Oceánii existují rakety, které nepředvídaně dopadají na obyvatelstvo, tu zabijou pár lidí, tu pár set lidí - těch nejnižších, tzv. prolétů. Oficiálně se to klade za vinu nepřátelské mocnosti, a udržuje se tak strach a bezmocnost lidí, jeijich závislost na státu a jejich nenávist k nepříteli. Někteří lidé sice tuší, že ty rakety střílí sama vláda... nic se s tím ovšem nedá dělat, jako s ničím v systému státu Oceánie.

V naší společnosti, a vlastně na celé planetě, se ke stejnému účelu používá nejen raket, ale v poslední době se osvědčuje i řízení počasí a klimaterorismus. Velká většina lidí o něm neví, někteří tuší, ale pomyšlení na něj patří mezi "nebezpečné myšlenky" - pryč s nimi. Asi tak, jako když tušíme, že máme vážnou nemoc - bojíme se dozvědět pravdu, nepřipouštíme si ji,  odmítáme ji, bagatelizujeme ji, nechceme se jí zabývat - až může být pozdě. 

Bleskové povodně, zemětřesení a jiné pohromy, to je dnešní obdoba orwellovských raket. Výborně se hodí k použití na obyvatelstvo států, které právě nejsou ve válce. (Tam, kde je válka, se dají použít i rakety vojenské. Ale to přece jenom vyvolá určitou nespokojenost. A klimatické zbraně jsou zatím zcela neviditelné.

Ještě úryvek z Orwella o tom, jak stát Oceánie učí lidi schopnosti zvané crimestop, a to pomocí médií a "Minut nenávisti". I dnes má většina lidí  na světě tuto schopnost, vypěstovanou rovněž médii a dalšími formami vymývání mozků. (V americkém slangu se člověk s touto schopností nazývá blisstard nebo fluoride head, jsou i další výrazy. V Americe jsou na tom tedy  lépe v tom, že tuhle "schopnost" aspoň někteří lidé vnímají a umějí pojmenovat ... )

"První a nejjednodušší stupeň této kázně, kterému je možno naučit i malé děti, se v newspeaku nazývá crimestop, a znamená schopnost zarazit se skoro instinktivně už na prahu každé nebezpečné myšlenky. To zahrnuje schopnost nechápat analogie, nevšimnout si logické chyby, nerozumět nejjednodušším argumentům, jsou-li nepřátelské Angsocu, cítit se znuděn anebo odpuzován jakýmkoli myšlenkovým pochodem, který by mohl směřovat ke kacířství. Crimestop, stručně řečeno, znamená ochrannou hloupost." (Orwell, román 1984, elektronická verze překladu, str. 123)

5 komentářů:

  1. Taky se spis priklanim k nazoru, ze Orwell spis vedel nez, ze by predpovidal. Sdilim nadseni z 1984 a s radosti si ji dam znovu, kdyz uz jste ji tu tak pripomnel:) u te kniky je docela zvlastni, ze i spousta lidi, kteri jinak maji zvladnuty crimestop nebo dokonce doublethink, prece si z ni neco odnesou a k urcitemu zamysleni dojde. Aspon je to napsane tak skvele, ze se dokazi do te hruzy vzit. Ze si ji prozatim nespoji s dnesnim svetem uz neni tak dulezite, jednou k tomu bude muset dojit. Otazkou je jen jestli to nebude pozde

    OdpovědětVymazat
  2. Již teď je pozdě.

    OdpovědětVymazat
  3. http://www.novinky.cz/finance/209154-katastrofy-prichazeji-na-cesko-o-vikendech-zjistila-pojistovna.html No to sou nám náhody že :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Další možností je, že se někdo inspiroval románem...

    OdpovědětVymazat
  5. Mám pocit, že za chvíli budu hledat paralely mezi 1984 a naší současností neustále - čím víc vím, tím více k tomu mám nutkání. Kromě Orwella bych osobně doporučil Nahý Oběd od Burroughse, ačkoli na jeho četbu musí mít člověk ,,buňky": V letadle, autě, na koni, velbloudu, slonu a traktoru, na byciklu a parním válci, pěšky, na lyţích, saních, o berlích a pérových tyčích ztékají turisté hranice a neoblomně a důrazně
    poţadují azyl před nepopsatelně hnusnými poměry, vládnoucími v republice Freeland, a Obchodní komora se marně snaţí zabránit zmatku: Zachovejte prosím, klid. Jedná se jen o několik ztřeštěnců, kteří uprchli z blázince.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.