1. června 2011

Hold Islandu aneb fakta o revoluci, která nastartovala nejen Španělsko

Převzato z Indymedia.

Hold Islandu aneb fakta o revoluci, která nastartovala nejen Španělsko

Média nás zásobovala do posledního detailu o nepokojích v Egyptě a Libyi. Mlčela však o revoltách a příkladné ukázce občanské revoluce, která se odehrála před dvěmi lety na Islandu, kde občané donutili odstoupit vládu a přepsat ústavu.

Právě proto, že případ Islandu je modelem občanské revoluce, byl tento případ ututláván. Cenzura revoluce na Islandu je nejlepším důkazem jak se zachází s informacemi, které můžou být nebezpečné pro politickou a ekonomickou elitu.

Na Islandu lidé rezignovali na jakoukoliv podobu vlády, velké banky byly znárodněny a bylo rozhodnuto, že lidé nezaplatí dluhy, které vytvořili politici, protože je to problém špatné finanční politiky, ne lidí. V nové ústavě bylo zakotveno, že občan je hlavním politickým protagonistou, nikoliv politik.

Island je v současnosti nejlepším příkladem mírové a důstojné reakce veřejnosti proti této moci, která dovedla zem i celý svět ke krizi. Islandský model, který ukazuje, že politici musí mít strach z reakce lidí, pakliže nebudou jednat ve prospěch nich. Ne ale strach o život ale o svoji kariéru.

Umlčená fakta o Islandu:

V roce 2008 byla znárodněna největší banka. Měna se zhroutila, trh pozastavil svou činnost. Země zkrachovala.

2009. Obrovské protesty před parlamentem, lidé donutí k rezignaci předsedu vlády a celý jeho vládní blok.
Politici volají po splacení dluhu vůči Británii a Nizozemsku a to ve výši 3.500 milionů eur, což je částka, kterou má zem zaplatit v příštích 15 letech s 5,5% úrokem.

Rok 2010. Lidé jdou do ulic a vybojují si zákon o obecném referendu. V lednu 2010 ho prezident odmítne ratifikovat, a oznámil, že ho bude konzultovat s EU. Lidé jdou znovu do ulic. V březnu se koná referendum, jehož výsledek je, že 93% lidí odmítne zaplatit dluh vůči Británii a Holandsku.

Vláda byla donucena k tomu, aby zahájila vyšetřování, které má vyřešit právní odpovědnosti státních představitelů za krizi. Dojde k zatčení několika vedoucích bankéřů a manažerů. Interpol vydal rozkaz a všichni zúčastnění bankéři opouštějí zemi.

Lidé dávají dohromady novou ústavu, která není kopií dánské ústavy jako to bylo doposud.
Ústavodárné shromáždění složené z lidí přímo volených lidmi zahájilo svoji činnost v únoru 2011 a předložilo návrh ústavy na základě konsensu a doporučení. Musí být schválena parlamentem, který byl vytvořen po nových volbách.

Toto je stručná historie islandské revoluce: odstoupení celé vlády, znárodňování bank, obecné referendum, uvěznění odpovědných lidí za krizi a přepsání ústavy přímo občany.

Co se stalo na Islandu bylo pozorováno politiky jako je Merkelová, Sarkozy, Cameron, Zapatero, Berlusconi a další a vyhodnoceno jako nebezpečné pro jejich zkorumpovaný systém. Bojkot informací o Islandu byl striktně dodržován tisíci novináři v rámci veškerého korporátního tisku, rozhlasu a televize. Masmédiím vladní vyjednávači údajně nabídli i v některých zemích daňové úlevy výměnou za mlčení.

Ale přesto přese všechno se islandská revoluce šíří po celé Evropě. Postavila se tomuto zkorumpovanému a neudržitelnému systému a dává světu lekci z opravdové demokracie. Po celém světě bude známa a oceňována, dříve nebo později, a to navzdory vládě politických a ekonomických elit, které zapříčinily celosvětovou krizi. Touha po svobodě nezná hranic!

Přeložil Rudolf Černý z http://www.votoenblanco.com/Las-democracias-degradadas-de-Occidente-silencian-la-revolucion-civica-de-Islandia_a4122.html

28 komentářů:

  1. nojono, co si člověk nenajde sám to OD STÁTU NEDOSTANE ANI ZA NIC!!
    Já už to rozesílám na FaceBook :o) a kde se dá

    Nasgol

    OdpovědětVymazat
  2. Brzy bude revoluce a pořádná nejen v dalších státech Evropy, ale i v ČR! Slyšeli jste tu tu zvěst, že Němci ustupují od jaderných elektráren a v ČR se má díky tomu zvednout cena elektr.energie o nejméně 30%???
    Naši vrcholní politici začínají zmatkovat a měloby se s tím něco dělat.

    OdpovědětVymazat
  3. Bože,jak já tě OrgoNete miluji...dáváš naději !!!
    Pavla

    OdpovědětVymazat
  4. proc
    nejsme informovani o spanelsku...

    OdpovědětVymazat
  5. To 19:24: Proč nejsem informování o ničem... Jsi Chtěl říct, ne? :oD

    Pavla: taky mám z toho radost! Upříme, jako prase!! :oD :oD

    Nasgol

    OdpovědětVymazat
  6. Není pravda že fakta o Islandu byla umlčována. V době bankrotu a referenda se o všem v médiích rozsáhle informovalo a stále informuje, viz. například:

    http://zpravy.e15.cz/zahranicni/udalosti/na-island-ceka-nove-referendum-o-odskodneni-britanie-a-nizozemska?utm_source=avmania&utm_medium=selfpromo&utm_campaign=rsshub

    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropska-unie/clanek.phtml?id=677010

    http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/financni-krize-polozila-prvni-vladu-sveta-island_101945.html

    Stačí akorát použít google.

    OdpovědětVymazat
  7. Jen tak bych pridal.
    Na Islandu nemaji armadu.
    Proste zadne vojaky.

    Dhuni

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní 22:41

    A základna US Army v Keflaviku je pak co? Ale je pravda, že kromě té základny není na tom kusu skály, ledu a občasného ohně nic, co by svět muselo nějak zvlášť zajímat...

    OdpovědětVymazat
  9. je třeba aby jim vikingove ukazali, zac je toho loket...

    OdpovědětVymazat
  10. Souhlas, neni pravda, ze fakta o Islandu byla zamlcovana. Cele je to zkonspirovano umele, pokracuje to ve Spanelku a infekci v Nemecku a okurkach.....
    Jen je mi lito lidskeho utrpeni
    Lhali nam cely zivot a lzou nam dal....
    Laura Edysom

    OdpovědětVymazat
  11. Celovečerní dokumentární film k tématu :
    http://dokumentarni.tv/penize-ekonomika/financni-krize-inside-job

    OdpovědětVymazat
  12. strávil sem na islandu parádních 13 měsíců .. krásná zem a především výborní lidi .. odjížděl sem na podzim 2008, zrovna v momentě, kdy se průser rozjel naplno .. nejagresivnější jedinci pocákali domy zodpovědných politiků a bankéřů červenou barvou .. přestože celý národ svorně volal po potrestání viníků finančního krachu, všechny noviny potažmo společnost takovéto jednání odsoudili .. i na islandu je známé pořekadlo Na každou svini se vaří voda

    OdpovědětVymazat
  13. Tady u nás se jen o tom všem kecá v práci,nadává po hospodách,píše v mejlech,který se hromadně rozesílají,ale aby český národ řekl,jdeme do ulic a s tou naší zkorumpovanou mafiánskou vládou zatočíme a hodíme do Vltavy,to prostě český člověk nedokáže......umíme fakt jen kecat a potají si jen ztěžovat!!!...ach ta naše povaha česká!!!!!

    OdpovědětVymazat
  14. No svým způsobem umlčovaná ty fakta byla. Pokud se děje něco o čem podle nich máme vědět, nebo co nám chtějí natlouct do hlav. Vysílá se to všude, na novinkách to je na prvním místě třeba dva dny. To co nemáme vědět šoupnou do zpráv jen okrajově a ještě upraveně a novinky to stáhnou po 5 minutách,jen aby si toho nikdo nevšiml.Viz Libye hrdinné NATO tam je celé dny ,ale jakmile by byla zpráva, že to je vlastně masakr na lidech,humanitární bombardování a někdo by řekl jiný názor než se hodí,je to tam dvě minuty a jen to prolétne,jen aby si to lidi nepřečetli.Teď Španělsko,všichni řeší průjem po okurkách / kdoví kde nebo kdo je původcem této bakterie/, ale že tam probíhá brutalita,demonstrace to už nikde není,nojo okurky jsou okurky.To stejný se přiznám, že mi ten Island utekl taky,anglicky neumím, rusky to nikde nepsali,alespoň jsem to nenašla a novinama to projelo jak v rychlíku a ještě upravené.

    OdpovědětVymazat
  15. Marek tam byl v tu správnou dobu a mohl by vědět: kdo to organizoval a jak. Jak to začalo a pokračovalo.Prostě kuchařku. Ono není žádné "se" kecající po hospodách, jsou jen lidi, jednotlivci, vždycky musí být někdo, kdo řídí ty lidi a určuje směr.Měli bychom to být my , než se toho ujmou zase nějací profesionální revolucionáři a agenti placení americkými bankéři jako v 89.

    OdpovědětVymazat
  16. ...jj, 9:11...je to tak. Nyní můžeme krásně vidět, jak se připravuje válka. Izreal - Irán ( Sýrie do toho bude vtažená, viz.. Na prázdniny se dozvíme, že virus v Německu byl teroristický čin, financovaný z Iránu. Mimochodem, Irán se chystá vyplout s civilní lodí a humanitární pomocí pro Palestinu v půli června, do toho začne Mistrovství světa ve fotbale žen v Německu...je to všechno docela zajímavě poskládáno. Modlím se, aby to nezasáhlo.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji Markovi za komentář.

    Asi dva lidi se tu podivují nad tím, že by naše sdělovací prostředky něco z událostí zamlčovaly. Samozřejmě blokáda informací není absolutní, ale pozornost se odvádí jinam a o důležitosti ani nemluvě...
    Dnes byla u mne exkurse žáků a profesorů z umělecké školy. Pustil jsem jim toto báječné video :

    http://www.youtube.com/watch?v=pXVezml1SD8&feature=share

    řekl jsem jim, že je to akce mladých lidí ze Španělska a ptal jsem se jich, zda vědí, co se ve Španělsku poslední tři týdny děje. Z dvaceti žáků a profesorů nikdo nic nevěděl!! A to je 2.června 2011! Říkali, že slyšeli jen o "španělských okurkách" :-))

    Ota

    OdpovědětVymazat
  18. Sirlon
    Přijetí Eura znamenalo prakticky ve všech zemích jižního křídla nekonečný tok peněz z Franfurktu do Athén, Madridu (spíš na Costa Bravu ..) a do Říma. Tyto úvěry bez kurzového rizika způsobily neúměrné investice ale i spotřebu a s tím související růst reálných mezd v těchto ekonomikách. Španělé se v podstatě bouří proti tomu, že dříve si díky přitékajícím investicím mohli více vydělat a nyní nemohou. Osobně je chápu, ale je to stejné jako když má někdo dobroý job a pak o něj přijde. V tomto případě se na celospolečenské úrovni děje to samé co je běžné na úrovni individuální ....

    OdpovědětVymazat
  19. K Anonymu 15:12 :
    Vy jste to ještě nepochopili ?! ONI (tzn.sionisté,ilumináti, globalisté, prostě ta špinavá korporátní kapitalistická pakáž)se snaží ze všech sil rozpoutat "revoluce" všude tam, kde dochází k "probuzení" lidí, aby mohli vyhlásit stané právo a zavést vojensko-mocenskou diktaturu, která se pak následně "slije" v programové vyhlášení NWO!!! Když tyto "revoluce" nebudou mít kýžený účinek, sáhnou TAMTI po "matce všech válek" a rozpoutají 3.světovou. Tu mají jako trumfové eso v rukávu. Proč si myslíte, že nepřestali dráždit Írán, Sýrii a vůbec celý Blízký Východ ?! ONI si ti šílenci to chtějí "rozdat" s celým světem !!! Tak vysokou a ohavnou pýchu předkládají celému světu !!! Ale víte přeci, že každá historická velmoc "dojela" na své vlastní chyby. Je proto třeba ty chyby registrovat, odhalovat, a rozbíjet JEJICH konspirace proti nám !!!

    OdpovědětVymazat
  20. I ONI mají strach !!! A dobře vědí proč !!!

    OdpovědětVymazat
  21. Až se lidé budou mít RÁDI, pak nebude těchto událostí, které vidíte na planetě Zemi. Na jiných planetách mají vyspělejší společnosti (nemluvím o temných světěch). Ve vyspělých společnostech neválčí a nemají hlad, neokrádají a nezotročují se navzájem, nehromadí nic, žijí neustálým dáváním užitků a dober druhým. Z nich si mohou lidé vzít příklad, pokud chtějí nápravu věcí pozemských.

    stahuje-cely-svet.cz

    OdpovědětVymazat
  22. Tady už pomůže jen opravdu Božský vůdce, který bude mít moc svrhnout všechny ty satanistické vlády světa do ohně jejich uměle rozpoutávaných sopek, a nastolit skutečný Řád a Zákon, které nedovolí vykořisťovat člověka člověkem a ničit plody jeho práce.

    OdpovědětVymazat
  23. Můj osobní protest proti politikům.
    Myslím, že patřím k dnes už většině Čechů, kteří nejsou spokojeni se stavem politiky v naší republice.
    Máme sice stále ještě demokracii, ale asi tohoto druhu: Vy si můžete říkat co chcete, a my si budeme zase dělat co chceme. Jednou jste nás zvolili a teď nám dejte klid na práci. Nazdar před dalšími volbami. Klidem na práci myslí naši politikové klid k tunelování, rozkrádání a korupci.
    Dnes už se všeobecně ví – a také se o tom veřejně hovoří, že nám vládnou psychopati, pokud to není ještě horší. Čest výjimkám. Jestli se nějaké najdou, jsou převálcováni k obrazu většiny anebo vystrkáni z politiky.
    Co proti tomu mohu jako občan dělat? Můžu akorát nadávat v hospodě, nebo na internetu a to je tak asi všechno. Co je platné jít jednou začas k volbám, když se po nich tak akorát změní loutky, ale jejich vodiči zůstanou stejní? Strany pro nás občany akorát hrají divadlo - jako že dělají politiku, ale v pozadí v podstatě spolupracují, protože peníze jsou vždy až první v řadě. Hlavní snahou politických stran je naplnit stranickou pokladnu, při tom nějaká „malá domů“ a teprve zbude-li čas, možná uděláme něco pro lidi. Pro občana je deprimující že nevidí žádné východisko, protože tento systém je už hluboce zakořeněný a i podle znalců je nereformovatelný.
    Stále ještě jsem zastáncem našeho členství v Evropské unii. Věřím, že kdybychom více využívali zkušeností vyspělejších demokracií, na příklad v zákonodárství, nebyli bychom tam, kde jsme teď. Podívejte se jen na zákony, které u nás byly vytvořeny. Většinou špatné, a to buď proto, že je nedělají odborníci, ale pouze majitelé stranických knížek, nebo jsou záměrně udělány tak, aby byly snadno zneužitelné ve prospěch určitých kruhů.
    Na EU mi toho vadí dost. Mnoho úředníků, vytváří si práci tím, že si vymýšlí prkotiny jako zakřivení okurek a podobně, místo toho aby řešili například imigraci z mimoevropských zemí. Tím nemyslím přistěhovalectví zakazovat, ale trvat na přizpůsobení těchto přistěhovalců Evropským podmínkám a nikoli naopak. Jsou vítáni, pokud se do několika let naučí jazyk, pracují a začlení se do společnosti. Pokud nechtějí, mohou se vrátit zpět do své země. Nelze brát přistěhovalce, kteří tu budou nezaměstnaní, nebo budou tvořit zvláštní enklávy, kde budou platit jejich zákony, jak je to již u nás například s Vietnamci. To by mi připadalo spravedlivé. Jsem přesvědčen, že naše členství v EU přece jen poněkud svazuje ruce tunelářům a rozkrádačům, a že bez EU by byl stav naší republiky ještě horší. Všimněte si, že stále ještě píšu „naše“ republika, i když si uvědomuji, co nám tady vlastně ještě patří, či nepatří. Pocitově je to ale stále ještě naše republika – jsme tu doma. Jsem přesvědčen, že rozumná politika EU je jedinou alternativou naší budoucnosti v Evropě.
    Proč tady tohle všechno píšu? Nechci už dál nečinně přihlížet, jak to jde od desíti k pěti, bez vyhlídky na změnu. Co ale můžu jako občan z malého města udělat? Čas na velké demonstrace jaké byly v roce 1989 zřejmě ještě nenastal. Mnoho lidí vidí situaci pouze z materiální stránky, a tam stále ještě nejsme na dně. Jinde jsou na tom i hůř. Po morální stránce ale k tomu dnu máme již hodně blízko. Lidé podlehli apatii a politika je nezajímá, nechtějí se s ní špinit a kazit si život. A to je špatně.
    Když je člověk nevyléčitelně nemocný a již nepomáhají žádné běžné léčebné prostředky, uchyluje se k různým alternativním prostředkům. Nemocní podnikají poutní cesty třeba do Lurd a podobně. Naše republika /ale i Evropa/ je nemocná, a zdá se, že nevyléčitelně.

    OdpovědětVymazat
  24. Jistě se nemohou všichni, kteří myslí podobně jako já sebrat a jít nějakou poutní cestu za naši republiku. Věřím, že by nás bylo tolik, že by to naši sousedi nepřežili.
    Proto jsem se rozhodl uskutečnit takovou cestu za ně. Možná tedy i za Vás. Půjdu symbolicky požádat sv. Jakuba do Santiaga de Compostella, aby osvítil nejen naše, ale i Evropské politiky a dal jim tolik rozumu, aby konečně začali dělat politiku pro blaho všeho svého obyvatelstva a nejen nějaké malé skupiny. Svatého Jakuba jsem nevybral náhodně. Již v devátém století pomohl Španělům a tedy i Evropě vyrovnat se s přívalem Maurů na Pyrenejský poloostrov. Tehdy se pod jeho jménem Evropa sjednotila a podařilo se je vytlačit zpět. Jistě dnes není Jakubská cesta vyhlášená „Evropským kulturním dědictvím“ pouze náhodou.
    S důvody své cesty se budu snažit seznamovat lidi cestou po Německu, Francii i Španělsku, ale také na cestě těmito zeměmi zpět domů s „poselstvím“ sv. Jakuba.
    Náročnost úkolu, který před sebou mají národy Evropy – ale hlavně naší republiky je veliká a politici to za nás dobrovolně neudělají. Uvědomuji si, že moje cesta bude dlouhá /kolem 5800 km/ a náročná. Ale náročnost cesty odpovídá náročnosti změn, které oprávněně žádáme.
    Chci, aby moje cesta byla skutečnou poutí a nikoli průvodem. Je to můj osobní protest a snaha vyburcovat lidi proti politice, která nám škodí. Budou-li na mě a moji cestu lidé myslet a při tom myslet na to, co mohou oni pro tuto věc udělat doma, myšlenky všech se sečtou a pak i ony mají velkou sílu. Vím, že ne každý se může vydat na podobnou cestu. Můžete se na ní ale podílet i vy jakoukoliv – třeba i malou - pomocí.
    Jaké mohu dát záruky, že tuto cestu dokončím? Žádné.
    Jsem starší člověk a cestou se může stát opravdu všechno. Může přijít nemoc, nebo nehoda.
    Ale mám už nějaké zkušenosti. Cestu už jsem jednou absolvoval na kole a také tam i zpátky, celkem 5860 km. Součástí mé cesty bylo i 380 km pěšky z Prahy k nám domů, což už byla součást Jakubské cesty. Tentokrát půjdu sám, bez doprovodu pouze a výhradně pěšky, s co nejmenšími náklady. Start předpokládám začátkem dubna příštího roku, aby bylo dost času na přípravu. Letos uskutečním nějakou menší propagační cestu.
    Hlavním cílem cesty bude, aby se lidi dali dohromady, probudili z letargie a začali pro sebe něco dělat. Nikdo to za nás neudělá.
    Jiří Dytrych, Cheb, /fotodytrych@centrum.cz/
    Květen 2011

    OdpovědětVymazat
  25. To je dobrý nápad ! Stvořitel jistě čeká, až se něco takového mezi lidmi zrealizuje, aby dal pak průchod své moci nad těmi, kteří ničí Jeho dílo. I Izraelci, když jim šlo o vyhlazení z povrchu Země, prováděli podobná procesí k Bohu, a vzývali jej za svou záchranu. A vždy se pak karta v jejich prospěch obrátila, a byli z otroctví jiných vlád nebo mocností osvobozeni. Násilníci a ničemníci byli svrženi, zavražděni nebo bídně a krutě umírali. Když to pomáhá židům, proč by to nemohlo pomoci i jiným národům. Vždyť mají svých zastánců "na druhé straně" dost. Oni však mohou působit jen v případě, že je o to požádáme nebo poprosíme !!! Jinak nemají svolení se do pozemských záležitostí vkládat !!! Stejně tak jsou podřízeny přátelské mimozemské entity !!!

    OdpovědětVymazat
  26. Ak chce človek pomoc od boha, mal by najskôr sám spraviť to, čo je v jeho silách a čo je jeho povinnosťou. Lebo inak by to mohlo skĺnuť do "najímania" si boha na naše úlohy. Toľko všeobecne.

    Konkrétne: každý máme možnosť zmeniť a napraviť aspoň malé či stredné veci vo svojom okolí, doma, v práci... A kto to skúsil vie, že ak ich spravil, potom prišli nové a väčšie výzvy. Chceme pohnúť zemou? Pohnime najprv sami so sebou. Lamentovať nepomôže. Na to bude ešte času dosť :-)...

    OdpovědětVymazat
  27. čr,nejhnusnější stát.

    OdpovědětVymazat
  28. Kouká jak to tu jede, doufám, že teda podpoříte jednu z revolucí, které se konají teď v březnu.
    Nebo tu taky jen kecáte. A čekáte, že se to samo stane:-). Já teda jdu na Prahu!!!

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.