13. června 2011

Nejezte houby z lesa, jsou kontaminované (Dodatek: hoax?)

Mail od čtenáře:

Přeposílám od známého. Bavil se totiž nedávno s člověkem, který už dlouhou dobu pracuje pro Akademii věd CR jako biochemik a podrobně se zabývá zejmena výzkumem nezávadnosti potravin. Právě dělali výzkum, jak fukušimská katastrofa ovlivňuje složeni hub, které si lidi můžou normálně nasbírat v lese. A výsledky byly tak špatné, že jim úplně zakázali je zveřejnit !

Ten známý mě proto prosil, abych to nikomu neříkal, ale já si myslím, že by to měl vědět každý !!

Houby jsou totiž známé tim, ze v sobe akumulují těžké kovy a jsou schopné nahromadit v sobě až 100-krát vyšší koncentraci než je v okolním prostředí. To značí všechno z okolní půdy, vzduchu, půdní i vzdušní vlhkosti a z deště! Radioaktivní težké kovy velmi snadno pronikají pres myceliová vlákna podhoubi do nitra buněk a tam zůstávají. Jde zejména o cezium s poločasem rozpadu až 30 let (to je doba, než se rozpadne pouha polovina jeho radioaktivních jader). Míra zamoření u nás je velmi intenzivně sledovaná už od Černobylské katastrofy ! Radioaktivní cezium také dokáže velmi snadno putovat krví a ostatními tělovými tekutinami člověka a ozařovat jej potom velmi dlouho právě zevnitř z bezprostřední a právě proto o to nebezpečnější blizkosti!!!

Nejvyšší koncentrace radiace bývá bohužel nameřena právě v oblíbených hřibovitych houbách (napr. praváci nebo křemenáče ), protože maji ze vsech hub nejvice pigmentu. Ti vědci otestovali první letošni houby a zjistili, ze skoro všechny několikanásobně překročily limity kontaminace, které jsou ješte zejména pro mladého člověka zcela bezpečné.

Jsou přesvědčeni, že za to může práve havárie ve Fukušimě, protože výsledky z předchozích let byly ještě zcela v pořádku !!!!!!

Nechápu, proč nás naše vláda neinformovala, že i na území ČR dopadla, a stále ještě dlouhodobě dopadá dosti silná japonská radiace, která se bohužel nebezpečně zkoncentruje právě v oblíbených houbách !

Pošlete prosím tento mail všem svým známým, aby se dozvěděli, jaké nebezpečí jim hrozi. A pokud náhodou budete posílat děti na tábor, tak jim a jejich vedoucim zakažte, aby jedly letos nasbírané houby. Jde totiž velmi silně o jejich budoucí zdravi!

P.S. Právě mi přišel další mail, že tento text je na stránce hoaxů, tak nevím. http://www.hoax.cz/hoax/radioaktivni-houby/ 
Na idnes: (tady už mám spíš podezření, že na té radioaktivitě něco bude.) http://borovicka.blog.idnes.cz/c/195341/Jsou-houby-radioaktivni.html

Vyjádření odborníka nebo zainteresované osoby


Houby rostoucí na území České republiky obsahují přirozeně se vyskytující radioaktivní prvky, zejména izotopy draslíku, uranu, thoria a produktů jejich přeměny. Některé druhy hub vykázaly vysokou schopnost akumulovat radioizotopy cesia (134 a 137) z jaderného spadu po havárii reaktoru v Černobylu. Vzhledem k poločasu rozpadu obou izotopů dnes 134Cs prakticky vymřelo a aktivita izotopu 137Cs významně poklesla. Již v 90. letech 20. století bylo prokázáno, že konzumace 10 kg běžných hub ročně nepředstavuje pro houbaře prakticky žádné riziko.
Vzhledem k tomu, že na území ČR nebyl po havárii v Japonsku v tomto roce - vzhledem k velké vzdálenosti a vzdušnému proudění - zaznamenán prakticky žádný radioaktivní spad, nehrozí ani žádné zvýšení radioaktivity hub. Kromě toho je třeba zdůraznit, že i v případě významného radioaktivního spadu by se radioaktivita hub zvyšovala postupně - tedy nikoli skokově, ale v průběhu několika let v závislosti na postupné migraci radioaktivních izotopů do hlubších vrstev půdy.

RNDr. Jan Borovička, Ph.D.
Ústav jaderné fyziky AV ČR 
Geologický ústav AV ČR

24 komentářů:

  1. http://www.suro.cz/cz/rms/ovzdusi/tyden
    Týdenní hodnoty objemové aktivity 137Cs, 7Be a 210Pb v aerosolu naměřené v lokalitě SÚRO Praha

    i znečištění z Černobylu padalo v pásech podle vzdušných proudů, rozpočítáno na celou plochu státu jsou hodnoty nízké, ale abych to přiblížil např. jedno Šumavský údolí mělo smůlu, druhý ne..

    OdpovědětVymazat
  2. To je pěkné, u nás již lidi nosí první hříbky a chlubí se jaký jsou pěkný.

    OdpovědětVymazat
  3. Nemáte někdo prosím odkaz na online měření radiace zde v ČR? Instaloval jsem komp a nemam to tu :) Děkuji

    s láskou sv.

    OdpovědětVymazat
  4. Houby jsou velmi dobrým indikátorem čistého(zamořeného) prostředí a jejich konzumenti včetně zvířat budou mít potíže.
    Vláda ČR nás již dlouho odmítá informovat o zásadních věcech! Je to na nás.

    Obyvatelé Austrálie ví kdo manipuluje s "klimatem Země"!

    Rozhněvaly je publikace a články, v nichž experti varují(=vyhrožují), že pokud Austrálie rychle nezmění svůj přístup k životnímu prostředí, může v brzké době utrpět škody až 226 miliard amerických dolarů.(Nostradamus je proti této předpovědi "školák")
    Právě proto chce vláda premiérky Jullie Gillardové od 1. července 2012 zavést daň na emise skleníkových plynů, především na oxid uhličitý.
    Její záměry však rozdělily australskou veřejnost na dva nesmiřitelné tábory. Odpůrci chystané daně si vybíjejí svůj hněv mimo jiné na vědcích, které považují za hlavní stoupence a tiché organizátory tohoto plánu.
    Situace je tak vážná, že Australská národní univerzita (ANU) v Canbeře přestěhovala tým svých špičkových klimatologů do nových bezpečnějších prostor poté, co tato kampaň v posledních týdnech ještě zesílila...
    Zdroj
    http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/clanek.phtml?id=703321

    P.S.
    Vybírat povodňové, hurikánové, tajfunové, tornádové,klimatické aj. daně, je do očí bijící
    vykořisťování obyvatel Země.

    SkaFin

    OdpovědětVymazat
  5. pan lysohlavička borovička reaguje:
    http://borovicka.blog.idnes.cz/c/195341/Jsou-houby-radioaktivni.html

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že není problém, na hodně čtené blogy, občas podstrčit poplašnou zprávu, která se ukáže jako neopodstatněná, aby se zpochybnil tento zdroj informací. Ale není často možné tomu předejít. Je to diskuse a téma k zamyšlení. Každý si musí informace vyhodnocovat, porovnávat, ověřovat. Samozřejmě budu více věřit názoru, zprávě, která je podepsaná a je za tím odpovědnost toho, kdo ji píše a stojí si za tím.
    Ota

    OdpovědětVymazat
  7. kamarádka, pracující v nemocnici mi napsala toto :
    Šéf plicního hovořil o houbách, přesně říkal, že houby pohlcují těžký kovy a kdyby to šlo - budou klidně svítit Prostě je nejedl.

    Bylo by k zamyšlení - v souvislosti s výskytem těžkých kovů z chemtrails - udělat rozbory na tyto kovy v houbách, pokud je tak dobře přijímají.

    Ota

    OdpovědětVymazat
  8. Proč mapa Norského institutu pro vzdušný výzkum již delší dobu nejede?

    http://transport.nilu.no/browser/fpv_fuku?fpp=conccol_Xe-133_;region=NH

    Někdo se bojí, že ukáže pravdivý stav?
    Odpovím si sám:
    Není žádoucí, aby se lidi dozvěděli pravdu o aktuálním radiačním zamoření.

    Plánovaná likvidace elektrárny...
    zdroj:
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Hav%C3%A1rie_elektr%C3%A1rny_Fuku%C5%A1ima_I

    Japonský premiér Naoto Kan prohlásil, že elektrárnu bude potřeba odstranit.

    (Odvezou ji někam jinam?? Nebudou dělat betonový sarkofág jak v Černobylu??)

    Japonsko již požádalo o pomoc s odstraňováním důsledků havárie francouzské jaderné korporace Areva a EDF a je možné, že do prací budou zapojeni i odborníci z jiných států.
    Poradce premiéra Keniči Macumoto sdělil 13. dubna médiím, že podle odhadu bude 20 let nejbližší okolí elektrárny neobyvatelné. Japonská vláda však toto prohlášení záhy dementovala(jak jinak)

    Japonci jsou od 11.3. v nezáviděníhodné situaci. Zabetonovat reaktory bude trvat hodně dlouho a o zdraví přijde nespočet lidí.
    Nejsem odborník, ale tam je to a bude mnohokrát horší jak na Ukrajině.

    To jak o událostech v Japonsku informují je jen k pláči.

    B.

    OdpovědětVymazat
  9. A to přetřásáme jen houby !!! A co ovoce a zelenina v zahrádkách a zahradách ? ONI opravdu chtějí chemtrailsováním, umělým zemětřesením, umělým drážděním sopek a radioaktivitou úplně zničit potravní lidský řetězec až do té míry, že budeme moci jíst jen jídlo koupené v JEJICH supermarketech, na které (diverzní zamořování, GMO a další)stejně budeme pomalu a jistě chcípat tak jako tak. Prostě těch 5 miliard lidí chtějí vyhubit za každou cenu !!!

    OdpovědětVymazat
  10. Tady snad už pomůžou jen filtrované a izolované skleníky nebo jiná forma uzavřeného pěstování a chovu. Poněvadž i krávy, co sežerou na pastvách, přemístí do svých těl, a my za to draze zaplatíme, a ještě nám reklamy budou vtloukat do hlavy,jak je to masíčko červeňoučké, čerstvoučké a křehoučké ... velebnosti, už abych bli.la.

    OdpovědětVymazat
  11. Pro Anonymní 13. června 2011 13:33 :
    Na filtrované skleníky a podobné teroristické aktivity zapomeňte. Takovéto počínání bude trestné.

    OdpovědětVymazat
  12. user kozma wrote on orgo.cz :
    Kdo umí anglicky, přečtěte si pozorně tenhle odstavec od Josepha H. Cartera. Je zde návod na orgonový vzduchový filtr, jenž jsem zmínil výše. http://i.nyx.cz/files/00/00/05/87/587831_dbf7d05d10acd0f8bf53.pdf

    OdpovědětVymazat
  13. ....hm sklaniky,
    A ako tam dostaneme fotony ? - nijako.

    Bo

    OdpovědětVymazat
  14. Problém těchto a podobných stránek je ,že kromě bezvadných námětů a informací taky plešej a jsou hidterický a to značně znehodnocuje jejich význam.

    Podal jsem dotaz na jaderný výzkumák spadu na našem území a odpověděli přeposílám:
    Dobrý den,

    uvádíme některé informace o aktivitách Cs-137 v houbách a ve spadu v České republice:

    - Je pravda, že ve vzorcích lesního ekosystému jsou dodnes díky velmi citlivé měřící technice poměrně dobře měřitelné hodnoty aktivity Cs137 a to jak v houbách, tak i například ve zvěři.
    - Nařízení EU 2218/89 z 18.7.1989 uvádí limitní hodnotu pro Cs137, nad kterou se potravina nesmí uvádět na trh, 1250 Bq/kg (přirozená hmotnost, nesušené).
    - "Biologický poločas Cs" v lidském těle je cca 100 dnů, tj. za 100 dnů odejde z těla člověka přibližně 1/2 přijatého Cs, za dalších 100 dnů polovina ze zbylé poloviny atd.
    - Rozsah aktivity Cs137 v houbách je velmi široký - až 5 řádů, tj. některý vzorek může mít 10 000x více než jiný. Výskyt vyšších hodnot aktivit je však výjimečný. V roce 2010 byly zjištěny hodnoty v rozpětí 0,045 – 460 Bq/kg, tj. ani jeden vzorek nepřekročil uvedený limit. Ani však pozření několika kilogramů hub nad uvedeným limitem by pro člověka nemělo žádné pozorovatelné zdravotní následky. Aby člověk dosáhl stejného ozáření 3,5 mSv, které průměrný jedinec ČR obdrží od přírodního ozáření každý rok, tak by musel sníst 215 kg hub o aktivitě Cs137 1250 Bq/kg.
    - Spad na území ČR v důsledku havárie JE Fukushima byl velice nízký, v řádu jednotky Bq/m2, spad po havárii JE Černobyl byl více než 1000x vyšší a obdobně vysoký byl i v 60. letech minulého století jako důsledek testů jaderných zbraní v atmosféře.
    - Případné zvýšení aktivity Cs 137 v houbách jako následek havárie ve Fukushimě zřejmě nebude na pozadí fluktuacemi aktivity Cs137 pocházejícího z dřívější doby (Černobyl, zkoušky jaderných zbraní v ovzduší)rozlišitelné. Aktivita Cs134, které se v ovzduší objevilo rovněž v důsledku havárie ve Fukushimě, bude zřejmě pod prahem detekce, nicméně se na něj zaměříme až získáme první vzorky hub. Rozhodně však bude řádově pod uvedeným limitem EU.

    Co se týče další problematiky, kterou uvádíte (...a taky těžkých kovech barium... oxidy stříbra na našem území..dále možný posyp z chemtrails letadel "čáry na obloze" (nepotvrzené-ilegální) práškování planety v důsledku ozonových děr a zvýšené aktivity slunce...), nejsou tyto obory předmětem naší činnosti, nemůžeme Vám proto požadované informace poskytnout.

    S pozdravem

    Petr Kuča
    Styčné místo SÚRO

    OdpovědětVymazat
  15. orgonitmi rozmiestneními na velkom území... ;)

    OdpovědětVymazat
  16. Víte někdo více o tzv.orgonometu rakouského vědce Wilhelma Reicha ? Mělo jít o poměrně jednoduché a finančně nenáročné zařízení na rozhánění mraků nebo naopak na jejich vzniku s následným deštěm. Tom by bylo proti chemtrails terno !!! Orgonometoval bych od rána do večera !!!

    OdpovědětVymazat
  17. Limit EU? Tak to se musím smát... To je skoro to samé jako když by mi doktor řekl, že mám jaterní testy v normě:) V jaký normě? Normě, která byla vytvořená podle stavu této nemocné společnosti? Tak to pardon. ..:) Ale to mám játra úplně v háji:)...
    No, takže houby sbírám, ale už loni mi nechutnaly a letos asi taky nebudou:)... Hoax připouštím, ale rozhodnu se dle své intuice:)
    Coccinelle

    OdpovědětVymazat
  18. Vzpomněl jsem si, že loňské houby podivně zapáchaly, a měly takovou "kovovou" pachuť. Proto jsem je, ač mi byly darovány, raději vyhodil. A už je nesbírám.

    OdpovědětVymazat
  19. Správný výber húb veľmi zjednodušuje rozvodové formality

    OdpovědětVymazat
  20. Hlavným šíriteľom exhalátov je vzduch. Z neho nečistoty klesajú na zem. Pokiaľ klesnú do voľnej prírody, dažde nečistoty zmyjú a vsiaknu do zeme. Odtiaľ sa z nich niečo dostane do rastlín, lebo ich koreňový systém dokáže čosi odfiltrovať. Niečo sa dostane do pitnej vody, lebo zem tiež filtruje. Iná situácia nastane keď exhaláty spadnú na zastavané plochy, hlavne na cesty. Milióny áut to okamžite zdvihnú do ovzdušia. Len si spomeňte ako auto ktoré ide po vlhkej ceste pred vami okamžite zapráši kvapkami vody vaše auto. A to je voda, tá má podstatne vyššiu adhéziu k ceste, než jemný prach! Ak ste z lietadla pozorovali nejaké mesto, bol nad ním špinavý opar, ktorý spôsobujú hlavne autá. Okrem toho autá sami produkujú exhaláty a prehrievajú ovzdušie. Ak k tomu pridáme všetko čo súvisí s motorizmom, teda aj výrobu a prevádzku auta, od vyťaženia rudy až po likvidáciu vraku, je to hlavný škodca životného prostredia.
    Stále hľadáme chybu v potravinách, aj v tých nešťastných hubách, ale nevidíme hlavného vinníka. Denne skonzumujeme cca 2 kg potravín, aj s vodou. Nadýchneme však 17 až 20 kg vzduchu, so všetkým tým sajrajtom, ktorý autá stále zdvíhajú z ciest. Nielen spady z atmosféry, ale aj obrúsené pneumatiky a brzdové obloženia, splodiny z výfukov, oleje, vysušené fekálie psov a holubov, pľuvance, sadze z komínov... Aj keby sme všetko pestovali len pod fóliami, nepomohli by sme si. Neklameme sa, keď z alergií obviňujeme trávy a topole?
    Skrátka, záchrana spočíva v čistote ovzdušia. Ako na to? Sú tri možnosti: 1. používať vlastné nohy, 3. bicykel, 3. elektrifikované a dostatočne husté prostriedky hromadnej dopravy. Čo tomu bráni? Egoizmus. Keby stúpla cena chleba na dvojnásobok, ľudia by to ešte zvládli. Ale skúste ich presvedčiť, aby zakaždým starostlivo uvažovali, či nevyhnutné musia auto naštartovať! Kšeft s liekmi a kšeft s motorizmom, to sú podobné pliagy. V oboch prípadoch sa zarába na zdraví ľudí, aj na ich hlúposti. Lenže v prípade motoholizmu to chce ešte poriadnu príučku! A nenechajme sa klamať tým, že však máme katalyzátory výfukových plynov. To je to najmenej, čo spôsobujú autá. Aj keby sme mali len elektromobily alebo autá na vodu, všetky ostatné spomenuté škodlivé účinky tu ostanú. Budeme dýchať to, čo je na cestách, aj keď to nevidíme.
    Nuž, dnes stretnúť pešieho bojovníka za trvale udržateľný život, ochrancu prírody, ekológa, lesníka, policajta, rybára..., to je mimoriadny zážitok. Človek si všetko vie zdôvodniť tak, aby mu to vyhovovalo. Najhorší klam je sebaklam.
    Fero Trefulka zo zaprášenej Bratislavy

    OdpovědětVymazat
  21. V čase černobyľského výbuchu sme o ničom nevedeli, naše územie bolo zamorené. Chodili sme na huby, chodíme dodnes, a žijeme. Zdá sa, že pri chorobe z rádioaktívnych častíc sa musí zapojiť niekoľko faktorov. Nazýva sa to synergia. Preto doteraz žijú ľudia ktorí prežili aj Hirošimu aj Nagasaki. Prežili aj niektorí ľudia z okolia Černobyľu. Zbytočné je skúmať prečo ja, a prečo nie on? Zákon karmy nemožno obísť, je presný. Najlepšie je nevŕtať sa vo veciach, ktoré už nemôžeme zmeniť. Najlepšie je žiť tu a teraz podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, a nepokúšať sa súdiť čosi, čo nás presahuje, nazvite si to ako chcete. Smrť stále obchádza toho, kto sa stále pred ňou trasie.

    OdpovědětVymazat
  22. Medzi nami žijú ľudia, ktorí sa nikdy nezaujímali o vegetariánstvo, makrobiotiku, vegánstvo, mazdaznan, mesačné fázy, krvné skupiny a kadejaké "osvedčené" rady. Napriek tomu sa dožívajú v zdraví vysokého veku. Ako to robia? Nevozia sa všade na aute, miľujú pobyty v prírode, zbierajú tie "kontaminované" bylinky a riadia sa svojou intuíciou. A hlavne, majú stále k dispozícii dvoch vynikajúcich lekárov: pravú a ľavú nohu.

    OdpovědětVymazat
  23. To Haník : Moc se mi líbí váš příspěvek. Nesmíme podléhat přílišným obavám o své zdraví. Překáží nám to v žití. Zdravím.:))

    OdpovědětVymazat
  24. Vpodstatě v každém organizmu (člověk,zvíře)nebo rostlině (ovoce, zelenina nebo ty vaše houby)se kumulují látky jako těžké kovy apod. Ze zemědělské výroby (pesticidy, hormony, antibiotika), z průmyslu (dioxiny) a z dopravy.A víte, že kůra citronů je karcinogenní? A přitom se používá při pečení. Kianyd je v peckách-hořké mandle, meruňky, broskve a i fazole. Strumigeny- v tuřínu, květáku, kapustě. Ale přitom je zelenina zdravá....Ale doufám že všem je jasné, že pokud se vše jí v přiměřených dávkách, je to neškodné. Ale to je se vším. (malinkaté dávky arzenu podporují chuť). VŠE MŮŽE BÝT JED- ZÁLEŽÍ JEN NA DÁVCE.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.