13. listopadu 2013

Film: Na Hromnice o den více

V televizi nedávno opět dávali americkou komedii z r. 1993 Na Hromnice o den více (Groundhog Day, Den sviště). Je to můj oblíbený film, na který se občas kouknu. Tentokrát mě to ale posadilo na zadek: vždyť ono je tam všechno tak, jak to učí Ivanka!  Došlo mi, že ten film dokonale symbolizuje průběh našeho duchovního vývoje v mnoha životech - postupné odkládání egoismů až k přijetí všeho a přechodu do nové reality.


Obsah, jak to vidím z duchovního hlediska: velmi schopný, avšak znuděný a cynický (čili stále nespokojený) televizní meteorolog Phil je již počtvrté vyslán na reportáž na "meteorologickou" lidovou slavnost Den sviště v malém městečku Punxatowney. (To městečko a ta slavnost skutečně existují.) Přespí tam v hotelu, ráno se vydá na reportáž, je naštvaný a vším a všemi pohrdá, potkává různé lidí a situace, všude se chová agresívně, reportáž odflákne.

Večer nemohou odjet kvůli sněhové bouři. Přespí tedy další noc. A kupodivu, další den je opět 2. února a vše se opakuje: slavnost, reportáž, lidi, situace. Prostě, vždy, když se ráno probudí, je stejný den.  Když tomu nemůže uniknout, zlobí se, schválně ubližuje lidem, které potkává. Zjistí, že někoho/se může i zabít, ale stejně se vždycky ráno probudí do téhož dne a vše musí absolvovat znovu.

Mnoho dní na to jde agresivitou, pak toho zkouší využívat ve svůj prospěch. Pak zkouší, co v těch situacích udělá zdvořilost. Každý den se posune k lepšímu třeba jen o pár slov v jedné situaci, až dospěje k soucitu. Pak začne i pomáhat lidem, a nakonec tu pomoc i vnucuje. Snaží se třeba mnohokrát zachránit život bezdomovce, ale ten pokaždé umírá - dokud Phil nepochopí, že to nezáleží na jeho vůli.

Postupně po mnoha a mnoha opakováních stále více přijímá svůj úděl, je stále více spokojený, začne využívat času, aby se něco nového naučil, takže se naučí francouzsky, na klavír, a sochat z ledu. To už je jeho ego téměř pryč. Přestane doufat, že může jeho úděl změnit, poddá se, je spokojený, nic neočekává.

Jednoho dne se probudí v obzvlášť výtečné náladě, chová se ke všem lidem přirozeně soucitně a s láskou, a na slavnosti pronese do televize tak nádherný a dojemný projev, že jsou všichni úplně paf z té lásky, která z něho proudí. Další zkoušky celého dne (situace s lidmi) dopadnou rovněž na jedničku. Není to z vypočítavosti, prostě se Phil už umí chovat s pokorou, aniž by něco za to očekával. Z duchovního hlediska už vše splatil, napravil.

Další den ráno zazvoní budík, Phil se automaticky domnívá, že začíná nový stejný den, ale ne, den se posunul ...

Scénárista toho filmu musel být velice vědoucí. Určitě věděl o duši, která za mnoho životů dospěje od velkých egoismů k dobru, k lásce, přijetí všeho a k pokoře, a nakonec přechází do jiné dimenze.

Je to výborná komedie, i když se na ni budete dívat jen "normálně" pro zábavu.

Film ke shlédnutí online: http://podivejse.wgz.cz/rubriky/filmy/komedie/na-hromnice-o-den-vice
Najdete ho jistě i ke stažení. Doporučuji.

19 komentářů:

  1. http://www.novoucestou.cz/?p=34455

    OdpovědětVymazat
  2. Ppozrel som si práve teraz v plnej kvalite a s titulkami. Veľmi sa mi to páčilo. Keď už pozerám film tak raz za 3 mesiace, tak ten najbližší by ma mohol tiež tak chytiť. =)

    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat
  3. Nazdar... Souhlasim a film doporučuji všem kdo ho neznají. Rozhodně k zamyšlení a Bill Muray, prostě klasik, no pecka Papiboy

    OdpovědětVymazat
  4. Breaking news, usa pod snehom - v TV štúdiu sa rehlia, že vraj to budú len 2 dni :-Z)

    OdpovědětVymazat
  5. Já tento film miluju už několik let a mám z něj úplně stejný pocit. :) Zdenka.

    OdpovědětVymazat
  6. Česká televize se vyprsila s dílkem,zvaným Na ostří nože...The razor edge s tímto Bill Murray v hlavní roli.Děj je podle skvělého románu Williama Somerset Maughama...Duchovní vývoj hrdiny s peripetiemi první světové války,zasvěcení v Indii,návrat,rozčarování z intrik smetánky..Urval jsem to ještě na VHS a přesmažil na DVD...Vizuálně nic moc do kvality,ale dějově skvělé...Omlouvám se,ale skoro v 66letech jsem nestihl se našprtat english...takže chybka se vloudí...

    OdpovědětVymazat
  7. 50 rokov od vraždy JFK


    http://www.sott.net/article/124960-JFK-The-Bushes-and-the-Lost-King

    OdpovědětVymazat
  8. Predpúoveď-Forecaster
    Pýtajú sa meterorológa aká bude zima. "Poviem, len si overím".
    Odíde k Indiánom a pýta sa staršinu "Aká bude tohtoročná zima?"
    "Tuhá, tuhá, muži už chystajú mesiac drevo".
    Vráti sa a vraví "Nuž zima bude tuhá, tuhá , indiáni chystajú už 2 mesiace drevo". :-XX Hi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějak Ti utekla půlka vtipu s pointou.A celý jsi to překroutil.Pýtali se indiání šamana-ten si vravel-když řeknu,že bude mírná nadělají málo dřeva,budou mrznout a vyženou mně.Tak řekl,že bude tuhá.No a chlapi dělali dřevo,až byly vigvamy zaskládaný kolem dokola.Šaman si řekl,že co když bude zima mírná.V nejistotě zajel do Washingtonu a tam mu meteorologové řekli,že zima bude tuhá,protože indiání už dva měsíce dělají dřevo.Ale to nic-i herec Vojta byl známý překrucováním vtipů.Mír v duši.

      Vymazat
  9. JEJDA... to jsou nám noviny... další probuzený - sice je to JASNÉ od prvního shlédnutí filmu - kterému to konečně došlo... ;) Jen by ještě potřebovalo ,,do cvaknout", že NEPOTŘEBUJETE, aby Vás to někdo učil... víte...? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Načo tá pichľavosť ?

      Vymazat
    2. Někdo rád píchá, ale o sexu to v jeho případě rozhodně nebude.

      Vymazat
  10. http://www.2012rok.sk/wp/channeling-2/19805-%E2%80%9Epripravme-sa-od-tejto-chvile-je-mozne-vsetko%E2%80%9C

    toto je pěkné SMLOUVA U VTĚLENÍ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dal si odkaz na blog s názvom "Eugenika"........ Mám z toho zmiešané pocity........ sám mám doma knihy od vydavateľstva Eugenika, a to knihy o zdravom životnom štýle, ale aj o duchovne (zopár).... Lenže čo vlastne znamená slovo či pojem EUGENIKA ? : Eugenika je sociálně-filosofický směr zaměřený na studium metod, které povedou k dosažení co nejlepšího genetického fondu člověka. Pojem eugenika byl poprvé použit v 19. století britským matematikem a vědcem Francisem Galtonem.

      Logo Druhého mezinárodního kongresu eugeniky (1921)

      Ačkoli již Platón vyslovil základní myšlenku pozitivní eugeniky, kdy ideální potomstvo vzejde z „nejlepších“ mužů a žen, vešla eugenika do lidské historie spíše kvůli své negativní formě v ideologii nacistického Německa, ale i v nedobrovolných sterilizacích mentálně postižených, epileptiků a vězňů coby nositelů „defektních“ a nežádoucích dědičných znaků v USA mezi lety 1902 až 1964 (přibližně 63 000 sterilizací) a dalších státech.

      Kritikům eugeniky se nelíbí představa cílevědomého šlechtění lidského genofondu. Předně z politických a hodnotových důvodů, ale i proto, že souvislost mezi genotypem a fenotypem není — až na určité výjimky — tak přímočará a jednoznačná, jak se dříve soudilo. Není též jasné, kdo by měl určovat, jaké lidské vlastnosti jsou ty nejlepší.

      Etické otázky v souvislosti s eugenikou se v současnosti objevují především ve vztahu k in vitro fertilizaci, preimplantačnímu genetickému testování embryí a možnému rozvoji genové terapie.


      Z akého dôvodu sa teda takto pomenovali ??? NEROZUMIEM TOMU, to nevedeli, čo akože nevedeli, čo "eugenika" značí ??? Veď to je číre barbarstvo.....

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. O Eugeniku se velice zajimali predchudci i rodice nam velmi znameho Billa Gatese. A podivejte se, co jim to vyrostlo z jejich synacka!!!Prachsprosty psychopaticky vrah. Podivejte se na jeho oci...... opravdovy uchylak!! Mimochodem dneska obdrzi oceneni, i s tou jeho Melindou, v Beline za to, jak se srdecne angazuje ve vecech vzdelani, v boji proti chudobe, nemocech, ockovani apo.. Proste lide dneska budou vstavat ze sedacek a ohromne mu tleskat za to, jak vyvrazduje celou planetu!!!
      Nejradeji bych tam jela a .................ho...(asi bych nemohla). Darovala bych mu od srdce krasny orgonit, opravdu!
      Mirca

      Vymazat
    3. Globalističtí barbaři vždycky mluví řečí symbolů a brisur. To jen my "kmáni" tomu často nerozumíme, a patří nám to, že se o to nezajímáme zevrubně a do hloubky.

      Vymazat
    4. Vyvsětlete mi už někdo konečně, co furt máte s těma smlouvama. Vy snad už i s dušema lichvaříte ?

      Vymazat
    5. Ako to vidíme my vo vydavateľstve Eugenika:
      http://www.2012rok.sk/wp/ludia/15532-ako-to-ze-sa-vase-vydavatelstvo-vola-eugenika

      Vymazat
  11. Tam nešlo o eugeniku jako takovou, ale o článek Smlouva o vtělení, ten je pěkný...

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.