5. listopadu 2013

Nasycené tuky nezpůsobují srdeční choroby 1.

Toto je první část slíbeného překladu z webu dr. Mercoly na téma Cukr je horší než tuk, viz včerejší rezumé jeho článku.

Informace, které tam naleznete, nejsou nové, kolují po alternativních webech již dávno. Nové je to, že se o tom poprvé konečně zmiňuje prestižní (možná nejprestižnější) lékařský časopis British Medical Journal, a v důsledku toho se o tom začalo hovořit i v masových médiích (viz rozhovor na CNN: Co je horší, tuk nebo cukr?)!

Osvícení lékaři a badatelé se tyto informace snažili šířit už dávno. U nás podobné informace přináší např. dr. Margit Slimáková.

Ovšem, tato fakta byla, stále jsou a zřejmě nadále ještě budou přehlušována konzervativním konvenčním lékařským přístupem. A také jde o výrobce umělých tuků a olejů a veškerý potravinářský průmysl, který nám rutinně bude nadále nabízet svá krabicovaná a plechovkovaná a vakuovaná nejídla plná těchto přísad.

Mimochodem, pokud se týče fruktózy, u nás je běžně "výživovými poradci" a "zdravými obchody" prezentována jako zdravá varianta cukru, vždyť je to přece z ovoce, že ... Dokázáno však bylo, že fruktóza činí v našem těle největší paseku ze všech cukrů. To sice platí hlavně v Americe, kde ji přidávají úplně do všeho, u nás zatím tolik ne, ale rychle se naši potravináři učí ...


Kardiolog vyzývá k přehodnocení stanoviska k nasyceným tukům, neboť NEZPŮSOBUJÍ srdeční choroby

Dr. Mercola, 4. 11. 2013
Zdroj: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/04/saturated-fat-intake.aspx
Překlad: OrgoNet

Předmluva 
V předchozích 60 letech nás konvenční lékařské autority varovaly, že nasycené živočišné tuky způsobují srdeční choroby a ve zdravé stravě by měly být přísně omezeny.

Doporučení amerického ministerstva zemědělství pro rok 2010 vyzývá k omezení příjmu nasyceného tuku na pouhých 10% celkového příjmu kalorií, či méně. To je udivující, vzhledem k faktu, že mnozí odborníci na zdraví se nyní domnívají, že pro optimální zdraví pravděpodobně potřebujete 50-70% zdravých tuků http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/28/what-you-dont-know-about-fats.aspx !
Je skutečně nemožné odhadnout, jak mnoho lidí bylo předčasně zabito neustálým šířením tohoto mýtu, který vzešel z chybné studie publikované více než před půl stoletím, a která byla od té doby postavena do správného světla mnoha následujícími publikovanými studiemi.
Nedávno vyšel v British Medical Journal úvodník s názvem Pro srdce není hlavním problémem nasycený tuk http://www.bmj.com/content/347/bmj.f6340 , který přitáhl pozornost médií, protože vysílá zcela opačné poselství, neboť praví, že je nejvyšší čas odstranit mýtus, že konzumace nasyceného tuku způsobuje srdeční choroby.

Nasycené tuky nezpůsobují srdeční choroby

Tato zcela zastaralá a nebezpečná rada, abychom se vyhnuli nasyceným tuků, působí chatrné zdraví a zdravotní rizika v mnoha směrech. Jak řekl autor článku dr. Aseem Malhotra, kardiologický specialista a tajemník Croydonovy univerzitní nemocnice v Londýně:

„Téměř po čtyři desetiletí dominovala ve výživových doporučeních mantra, že je třeba odstranit ze stravy nasycené tuky, aby bylo sníženo riziko kardiovaskulárních onemocnění. Avšak vědecké důkazy paradoxně ukazují, že toto doporučení zvýšilo naše riziko těchto chorob …
Soudilo se, že nasycený tuk ve stravě je kardiovaskulárně rizikový, protože má vysokou koncentraci LDL cholesterolu (s nízkou hustotou lipoproteinu - low density lipoprotein cholesterol).
Avšak i když snížením příjmu nasycenéhu tuku dochází ke snížení velkých plovoucích částic LDL cholesterolu (typ A), ve skutečnosti jsou za kardiovaskulární choroby odpovědné malé husté částice typu B, které reagují na příjem sacharidů.
Nedávné skupinové studie neprokázaly žádné významné spojení mezi příjmem nasyceného tuku a kardiovaskulárním rizikem. Namísto toho se ukázalo, že nasycený tuk před nimi chrání.“

Již dlouho uznáváme, že západní strava je spjata s narůstajícím množství obezity, diabetu, srdečních chorob, vysokého tlaku a rakoviny. A přesto se konvenční lékařské paradigma nesmírně brání přijmout fakt, že primárním viníkem je obsah cukrů v naší stravě.

Navíc bylo nezvratně prokázáno, že tím pravým viníkem, pokud jde o srdeční choroby, jsou právě trans mastné tuky, které se nacházejí v margarínu, rostlinných tucích do pečiva a částečně hydrogenovaných rostlinných olejích, protože zvyšují úroveň „zlého“ LDL cholesterolu. Trans tuky (Česky o nich http://www.margit.cz/margariny-versus-maslo/) také přispívají k cukrovce 2. typu a dalším závažným zdravotním problémům.

Příčinou srdečních chorob jsou sacharidy, nikoliv tuk

Bohužel, mnozí lékaři a zdravotničtí pracovníci se stále snaží vás přesvědčit, že se můžete bezpečně oddávat sladkostem, pokud je to s mírou. Toto uvažování je naprosto mimo, jestliže se vaše strava skládá převážně z průmyslově zpracovaných potravin, protože skutečně všechny z nich jsou nabity zpracovanými sacharidy a fruktózou.

Když vynecháte pár desertů či omezíte cukr do kávy či čaje, nebude to mít žádný účinek, pokud konzumujete množství předzpracovaných potravin a nápojů navíc k čisté filtrované vodě.

Již jsem dříve psal o tom, že různá nenápadná jídla a nápoje obsahují mnohem více cukru než koblihy s cukrovou polevou. Například malá lahvička nápoje Vitamin Water obsahuje 33g cukru, právě tolik co tři koblihy s cukrovou polevou!

Jedním z důvodů nadbytku cukru v průmyslově zpracovaných potravinách je fakt, že když odstraníte tuk, potravina ztratí chuť.

Potravinářské společnosti kompenzují omezení tuku přídavkem fruktózy, soli a dalších příchutí. Ještě horší je to, že rafinované cukry jsou vysoce adiktivní – vyvolávající závislost, a způsobují metabolickou dysfunkci, která vede k přejídání a úpornému narůstání váhy.

Strava s vysokým obsahem cukru zvyšuje vaše riziko cukrovky typu 2 a srdečních chorob, protože podporuje vznik metabolického syndromu, což je svazek následujích zdravotních faktorů:

  • Vysoký krevní tlak
  • Inzulínová a leptinová rezistence
  • Zvýšené triglyceridy (hladina krevního cukru)
  • Hromadění vnitřního tuku
Zkrátka, když snížíte příjem nasyceného tuku a zvýšíte příjem rafinovaných sacharidů, vede to nakonec k obezitě, cukrovce a srdeční chorobě. Toto je dokonalý příklad, jak může konvenčnímu medicínském establishmentu trvat několik desetiletí, než zjistí skutečnou pravdu, a jsem rád, že tomuto problému se konečně začíná dostávat zasloužené pozornosti v médiích.

Přesto se obávám, že může trvat ještě mnoho let, než konvenční medicínské vědění plně ocení hodnotu nasycených tuků. Pokud jde o působení cukru vyvolávající nemoci, jsou zde dva vynikající badatelé v této oblasti, dr. Robert Lustig a dr. Richard Johnson, s nimž oběma jsem již mnohokrát dělal rozhovory. Dr. Lustig:

"Problémem u cukru není jen to, že zvyšuje váhu … Narůstá množství věděckých důkazů, že fruktóza může vyvolat procesy, které vedou k jaterní toxicitě a mnoha dalším chronickým nemocem. Malé množství není problém, ale velké množství zabíjí – pomalu.“

Pád mýtu o kaloriích

Dalším mýtem je to, že požívání tuku způsobuje nárůst váhy a s tím spojené zdravotní problémy. I toto bylo jasně vyvráceno (viz odkaz níže). Když jíte zdravý tuk, neztloustnete. Když jíte rafinované sacharidy, trans mastné tuky a vysoce zpracované rostlinné oleje, ztloustnete. Dr. Johnson ve své práci ukazuje, že i když nadbytek cukru je škodlivý v jakékoli formě, nejhorší z nich je fruktóza. Dosavadní vědecké studie ji spojují se 78 různými nemocemi a zdravotními problémy. http://www.greenmedinfo.com/toxic-ingredient/fructose

Fruktóza zvedá hladinu kyseliny močové, je typické, že tato kyselina se vytvoří již za několik minut po požití, což vyvolává chaos ve vašem krevním tlaku, produkci inzulínu a funkci ledvin. Zvýšená kyslina močová také vede ke chronickým drobným zánětům, které mají dalekosáhlé následky pro vaše zdraví. Například chronický zánět žil vede k srdečním infarktům a mozkovým mrtvicím.

Dalším důležitým faktem, proč je fruktóza horší než ostatní cukry, je to, že je „izokalorická, avšak ne izometabolická“. To znamená, že můžete sníst stejné množství kalorií ve fruktóze či glukóze, ve fruktóze či proteinu, či ve fruktóze či tuku, ale metabolický efekt na vaše tělo bude zcela jiný, navzdory tomu, že množství kalorií bude stejné. Ve výše uvedeném úvodníku se o tom zmiňuje i dr. Malhotra:

„Je známo, že tuk má větší obsah energie na gram, ve srovnání s bílkovinami a sacharidy. Avšak práce biochemika Richarda Feinmana a jaderného fyzika Eugena Fina o termodynamice a metabolických výhodách různého složení stravy ukázaly, že tělo nematabolizuje všechny makronutrienty stejným způsobem.

Kelwick a Pawan provedli v r. 1956 jeden z nejranějších výzkumů obezity, který byl publikován v lékařském časopise Lancet. Porovnali skupiny konzumující stravu s 90% tuku, nebo 90% bílkovin, či 90% sacharidů. Ukázali, že k největší ztrátě váhy došlo u skupiny konzumující tuk. Autoři učinili závěr, že „složení diety zřejmě vyvažuje význam přijmu kalorií.“


„Není kalorie jako kalorie“, to je teorie, která byla podpořena nedávnou studií JAMA, kde se prokázalo, že dieta „s nízkým obsahem tuku“ měla za následek nejvyšší snížení energie, nezdravé hladiny tuku a zvýšení inzulínové rezistence, ve srovnání s dietou „s nízkým obsahem sacharidů“ a dietou s „nízkým glykemickým indexem“.

Musíte prostě hledět na zdroj kalorií. Tuk je daleko více sytící než sacharidy, a tím nahrazuje rafinované sacharidy zdravými tuky, které automaticky snižují hlad. Navíc, když se vaše tělo přesune ze spalování sacharidů na spalování tuků jako svého primárního paliva, významně se zmenší vaše touha po jídle. Jakmile budete plně adaptováni na tuk, chutě a hlady budou vzdálenou minulostí. Tento poznatek můžete využít pro stanovení své individuální potřeby tuku. Pokud snížíte příjem sacharidů a nahradíte ho zdravým tukem, ale pořád máte pocity hladu, je to znamení, že do své stravy máte přidat více tuku. 

44 komentářů:

  1. super článek a informace, troufám si říct, revoluční v oblasti výživy, díky za něj orgonete a těším se na další .)
    -vlk-

    OdpovědětVymazat
  2. Super clanek,velice s nim souznim.Mam s takovym to typem stravovani dalekosahle zkusenosti,vyzkousel sem vitarianstvi a to me celkem znicilo,na nizkosacharidove diete se vse zmenilo a ja ze svych 62 kg/190 cm yza rok pribral na 89 kg/190 cm a citim se uzasne,mohu klidne uverejnit fotky.Stravou se zabzvam cca neco malo pres 3 roky a mercola je jeden z uplne tech nejlepsich doktoru co znam.Ma vyborne clanky a sam osobne pouzivam radu jeho vyrobku,ted zrovna mam objednany velky balik a mohu nabidnout nejake vyrobky jako je Krill oil,chlorella atd. Pro pripadny zajem se ozvete na Stibaljan@seznam.cz,prosim toto neni reklama....S uctou Stibal....

    OdpovědětVymazat
  3. Fajn, takže když sním svoje 100% BIO jablko ze zahrádky, tak se zabíjím kulivá fruktóze. Divím se, že všichni vegani a vegetariáni a vitariáni nejsou už dávno mrtví. Jinak souhlasím s tím, že živočišný tuk je O.K.. Rostlinný je K.O. pokud tedy neberu ořechy a pod.

    Viktor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ho budeš zajídat bůčkem, je to OK (-)

      Vymazat
    2. A co dextróza - hroznový cukr? Nedávno jsem ho koupila ve velkém do zásoby pro naše malé děti na přislazování čaje a pod., jakožto údajně nejlépe stravitelný a přijímatelný bezpečný, cukr. Prosím poraďte jsem z toho zmatená.
      Je bezpečný v malých dávkách? Majka

      Vymazat
    3. Když budeš často jídat bůček, bude z tebe brzy tučný tůček

      Vymazat
    4. Orechy sú v skutočnost itiež ONIČOM =) .... Priveľa omega6........... Ak neveríš že sú oničom, tak jedz denne 100g orechov....a najlepšie - zjedz ich na 1 krát. Každý deň. Alebo skús 200g...BUDE TI RIADNE ZLE... Prečo asi ? Lebo sú nepriateľké pre naše trávenie, ŽIAĽ, TAKÁ JE REALITA. A vajec môžem zjesť za deň 15 (v troch jedlách - kebyže si dám "vaječný deň)), k tomu 300g tuku (maslo či maslo a masť), a - NIE JE MI ZLE. Prečo ? No hádam nemusím písať, že prečo =)... Mimochodom, "kakám" každý deň, a často aj dva krát denne. A pritom mám brutálne minimum vlákniny....Och, žeby ďalšie klamstvo s vlákninou ? =)....

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    5. Tam se jedná o RAFINOVANÉ cukry, to v jablku nemáš!

      Rafinace je technologický postup, kterým se čistí vstupní surovina. V praxi se může jednat o aplikaci destilace, krakování, odstředění nebo dalších postupů.

      Vymazat
    6. Jím para ořechy...doporučuje se max. 10 denně...no já jich sním denně tak 30 už hodně hodně dlouho a cítím se parádně. A Co se týče toho rafinovaného sukru. O.K. Takže přírodní fruktóza je v pořádku. Ještě že domů kupujeme třtinový nerafinovaný cukr z Mauricia. Sice 60Kč za půl kila ale v poho.

      Viktor

      Vymazat
    7. preboha marek, preco kakas 2x denne? to mas v crevach tolko hnijuceho nestravitelneho odpadu? ja kakam, ked sa uz bavime o kakani, raz za den niekolko malych zajacich bobkov, ked som na cistej zelenej strave, ktoru moje telo stravi a vyuzije takmer bez odpadu. kakat 2x za den, jezisi, to by som mal pocit, ze hnijem zvnutra! ak toto ma byt argument, nuz neviem. vysvetli mi prosim, co je pozitivne na tak castom vyprazdnovani. bud si robot a mas plechove creva, alebo nie, ale potom by som nechcel byt v tvojom tele v dobe, ked sa naplno prejavia dosledky tak casteho napchavania sa masom, ktore praktizujes.. mat prakticky denne a permanentne plne creva hnijucich zvyskov a vykalov.. och.. to je ako ziva chodiaca kadibudka.. oh god!
      ďuro

      Vymazat
    8. Ďurko, väčšinou "kakám" raz denne, to "často" bolo "podružné", a znamenalo to, že dva krát mi netreba raz za mesiac, ale raz či dva krát týždenne. Ďuro, moje "hovienko" absolútne nezapácha, a netrpím plynatosťou (dve "pšouknutí" denne sú myslím v pohode, či ?). Proste veríš bludu, že mäso hnije v črevách... A konzumuješ "zelenú stravu" s vierou, aká je pre teba prospešná... Áno, kakaj si bobky ako ovečka, nech sa páči. Ale zabudni na zdravie. Mimochodom, rád by som videl tvoje telo a celého teba, ako vyzeráš.
      PS : plné črevá hnijúcich zvyškov = zapáchajúce hovienko. Ďuro, povedz mi, prečo moje nezapácha ? Idem na WC, a keď ide niekto po mne po minútke (lebo nebudeme si hovoriť, že "hovienko" nijak necítiť, všetko má svoj "pach"), ani nevie, že som tam vykonával veľkú potrebu.... Mimochodom, žiadne zápchy nemám, do pár sekúnd to zo mňa vyjde von. Z teba asi nemá čo, lebo to tvoje "zelené" je väčšinou nejaká šťava, že ? Alebo ješ listy ? ....Uff....to absolútne nestráviš, ale nech sa páči, keď si myslíš, že máš vo svojom tele KNIHU, ako má krava, vôl či býk....;-) ..alebo keď si príbuzný s ovečkami...

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    9. 21:37: Přírodní fruktóza konzumovaná v ovoci zřejmě uškodí méně než přírodní fruktóza z pytlíku z obchodu "zdravé výživy". Myslím, že je to individuální, někdo už po jednom kousku ovoce (třeba jablko) poctiťuje rychlý nával nadbytku cukru a následuje rychlá nepříjemná hypoglykémie, někomu to zase vůbec nevadí.

      Vymazat
    10. Marek+Marek zřejmě žere neustále maso jako rosomák. Ten se dokonce musí prodírat v křoví nebo v mlází, a násilně masírovat střeva, aby rychle vypustil, a mohl znovu dál chutě žrát a hltat.

      Vymazat
  4. Brokolice v páře, posolit himalajskou solí a omastit husím sádlem - to je ono!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. áno, je to "ono", ale len ako príloha k napr. mäsu, a husie sádlo bude vždy horšie pre človeka, než bravčová masť či maslo =)...
      Lebo nezabúdaj, v brokolici sú len "stopy bielkovín", a sádlo ich neobsahuje žiadne.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. Zásadní poznatek o prospěšné soli je ze solných dolů v severním Mali. Jedná se o sůl z bývalých solných jezer v poušti. V rámci nedávných nepokojů ty doly obsadila francouzská armáda.

      Vymazat
  5. Hmm, to je dobry namet na anketu!
    Ted, kdyz jsme si ujasnili, ze verime na chemtrails, by nebylo spatne zjistit, zda ma byt spravny chemobijec vice masozravec, vegetarian nebo stredni cestou jdouci :) Breathariany asi tady nenajdem nebo ano?

    Me osobne by nejvice nastvalo, kdyby mi nekdo, svym negativnim postojem k zivocisnym produktum, chtel odeprit zkusenost velkovykrmoveho prasete ... to se prece nedela! Jaxe jinak clovek ma sanci zkusenostma "prozit" k vegetarianstv, ze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám za sebou půl roku breta. Hodně mi to ukázalo jak je jídlo především společenská událost a taky časovej předěl. A proč znovu jím? Souhlasím s tím, že jídlo,peníze a sex jsou tři záležitosti,kvůli nimž se Duše nejraději inkarnuje :-D Je pravda,že od té doby mám k jídlu naprosto jinej postoj. Dopředu hlásím,že celibát držet nemíním a ani zbavit se všech peněz a pozemských statků kvůli dalšímu "poznání" nemám v plánu :-D J

      Vymazat
    2. Však jsi tu taky na Zemi naposled, takže není co řešit.

      Vymazat
    3. Když má někdo půl roku a více breta, měl by s tím jít k doktorovi.

      Vymazat
  6. http://www.miroslav-zelenka.cz/cz/clanky/vhodnost-konkretni-stravy-pro-konkretniho-cloveka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to blud..... Je to len O EMOCIONÁLNEJ VIERE, o ničom inom. A prečo ? ABY SA KAŽDÝ CÍTIL JEDINEČNÝ (hoci sme jedinečný, ale neplatí to o výživových potrebách organizmu), aby výživový špecialisti zarábali na tom, že "POZOR ĽUDIA, MY VÁM MUSÍME ZISTIŤ A ZMERAŤ, ČO JE PRE VÁS VHODNÉ, TAKŹE PRÍĎTE, LEBO NEEXISTUJE UNIVERZÁLNA POTRAVA PRE VÁS VHODNÁ, KAŽDÝ STE INÝ".............To je taký blud, že až... =) AKURÁT MÁME INÚ POTREBU V MNOŽSTVE POTRAVY, ALE ROVNAKÚ POTREBU V POMEROCH TUKY : BIELKOVINY : SACHARIDY. Samozreme, bábätká z toho porovnania vynechávam.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. Koukám, že je to tu samý bludimír a bludimíra. Někdo normální by se tady nenašel ?

      Vymazat
  7. Já jsem více jak 1 rok na přerušovaném půstu (IF-Intermittent Fasting) jím jedno jídlo denně které se skládá jen z tuků+bilkovin,je to ta nejlepší věc kterou jsem kdy vyzkoušel,někdy v sobotu zařadím žrací den(sacharidový-superkompenzace) den a papám v tom jednom jídle vše na co mám chuť (převážná část sach.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...nemyslím, že je to dobrá cesta.............=)..............TVOJ ORGANIZMUS MÁ CHAOS....6 dní nedostáva sacharidy, a 7. deň ich dostane kopu.............. Veď to je pre telo ŠOK...........Bunky si zvykajú pracovať len na tukoch ako energii, a ty im siedmy deň narveš kopu sacharidov. A jedno jedlo denne ? No neviem.... Možno tak v zime, keď si dáš prvé jedlo o 12tej hodine, a o 17-tej ideš spať... Alebo v akom množstve je to jedno jedlo ? Ja osobne neuznávam len jedno jedlo denne, ale je to na tebe....

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. marku nemarkůůůůůůůůj pořád

      Vymazat
    3. Co to je za zločin, přerušovaný půst ?

      Vymazat
  8. no skušenost jitrnice nebo poctiva tlačenka zažene hlad ale tyhle jogurty nebo rohlíky jablko musím sníst hromadu jídla jineho- pro pocit sytosti se sní daleko více a kaloricky- tělo ma praci na spalovaní tuku po mastnem a nechce další jídlo -nevím u každeho to pusobí jinak a tabulkove kaloricky to není hrozne

    OdpovědětVymazat
  9. Uz se tesim na ten seznam, co vlastne smime jist. A pak pujdu na poradny nakup.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, po přečtení toho seznamu se možná nic kupovat nebude :-)

      Vymazat
    2. Ten seznam asi nebude na poradny nakup to by se mijelo ucinkem

      Vymazat
  10. Jak jiz drive rikavali Indiani svym blyzkym: Nikdy si neberte od Bileho cloveka dary jako jsou bily cukr a bila mouka. Nejhorsi zloba na svete.
    A je to pravda. Kdyz jsem jeste chodila na zakladku, tak mi jeden moudry deda rekl, ze nejnebezpecnejsi droga na svete je Bily cukr, a ze to lide jednou poznaji.

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem vystudovaná dietní sestra ( dneska se tomu říká nutriční referent nebo poradce) a po roce 1989 jsem šla raději na volnou nohu než bych hlásala i jiné pitomosti, takže se v oblasti stravování je na co těšit (myslím tím co všechno ještě doktoři budou muset přehodnotit) Pár let mi šli zdravotníci slušně po krku (myslím tím "přátelské" dopisy bez podpisu na finančák apod) až jsem nakonec skončila -pro jistotu- s živnosťákem kde je napsáno obecně -poradenství.
    Přitom by jim stačilo si lehce pročíst něco málo z čínské idické nebo jiné východní mediciny. Tam je takových zajímavostí ohledně stravování ..... ale asi by pak museli trochu zabřednout do "duchovna". Musí to být ale vnoitřní boj než vyjde takovýhle článek :-D J

    OdpovědětVymazat
  12. díky za článek.. těším se na další
    objevila jsem tohle a myslím, že by se to tady pak mohlo vyvěsit
    http://www.czechfreepress.cz/podoteky/obcanske-vysilani-televize-od-lidi-pro-lidi.html
    veronika

    OdpovědětVymazat
  13. Nemohu jěště zdaleka bilancovat svůj život, jsem ročník 1965 a celý svůj život se cpu tukem.Nadevše miluji chleba se sádlem o pečeném bůčku nemluvě, pochopitelně v chladném období, v létě převážně zelenina, ovoce , tučné sýry,tučné jogurty.Když peču kuře s manželem se poperem o kůžičku.Nijak nesportuji,ale denně si dáme s pejskem tak hodinu procházky ostřejší chůzí.Jsem štíhlá, ale ne hubená a za těch 30let co pracuji jsem marodila deset dnů.Možná je to trochu i o osudu, nejen o tuku, ale ....
    Danuše

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavne je to asi o spokojnosti... =) Lebo vhodná strava je len doplnkom slúžiacim na skvelé zdravie. Bez dobrej psychiky, bez spokojnosti a bez radosti zo života sa človek môže aj roztrhať, nepomôžu mu ani jogínske očisty organizmu, ani tá najsprávnejšia strava (živ. tuky + živ. bielkoviny).

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  14. Pozor na doktora Mercolu, klasický pripad amerického doktora co vymyslí nejakú teóriu a tvrdí, ze vsetci zomrú, ak si nebudú kupovať jeho produkty. Zároveň je to klasický "cukrofób" Sacharidy nie su vždy zlé a nie vždy je.dobré low carb stravovanie. Treba to vyskúšať a riadiť sa reakciou tela. Fruktóza v prirodzených zdrojoch je ok...šíri sa o nej veľa bludov. To co škodí je glukozovo fruktozovy sirup, ktorý sa pridáva už do väčšiny sladkostí.

    OdpovědětVymazat
  15. Aspartam a dalsi umela sladidla jsou horsi, nez cukr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud jenom čtete a nemáte vlastní zkušenost, pak - opravdu !

      Vymazat
  16. Úžasné, jak jednoduché, láska pro všechny... !!!! :-))
    Samozřejmě posíláme vélikou náruč lásky i pro všechny Marky & Marky G. :-)
    Proč jsme vegani (50 důvodů)
    http://www.youtube.com/watch?v=k7vpRU3RPSg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anonym 0:43 : aj ja si môžem sadnúť na pol dňa za PC, a napísať 50 dôvodov, prečo konzumujem to, čo mi V STRÁVITEĽNEJ PODOBNE dá les a lúka (dnešná obdoba obchodu či farmy so živočíšnymi produktami - samozrejme ten najvyššej kvality, aké sa dajú zohnať v mojom okolí).
      A vitariáni môžu napísať 50 dôvodov, prečo sú vitariáni.
      Makrobiotici tak isto, vegetariáni tak isto........ A nejaký chlebopapač môže napísať 50 dôvodov prospešnosti domáceho chleba (je to menšie zlo ako kupovaný, ale stále je to zlo)...... Ja neviem anonym 0:43, ale je to presne to isté, sú to LEN A LEN SLOVÁ, POETIZÁCIA vašich dôvodov pre ten a ten výživový smer. Nič viac.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
    2. Tak nám konečně řekni vo co ti vlastně de pořád tu jen štěkáš a ostatní jsou už z toho dost nervozní

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.