6. listopadu 2013

Nasycené tuky nezpůsobují srdeční choroby 2.


Jak státní výživová doporučení podporují obezitu a chronické nemoci

Je důležité si uvědomit, že státní výživová doporučení jsou z velké části ovlivněna zemědělskými dotacem. Nejsou vytvořena na základě vědy o výživě. Zkrátka, důvodem, proč se vám říká, že základem vaší stravy mají být obilniny, je to, že za obilniny jsou farmáři státem placeni. Je jich hodně, a jsou levné, ve srovnání se zdravějšími potravinami jako je zelenina, na kterou je poskytováno málo dotací. 

Výživově nemístná potravinová pyramida z roku 1992 má v nejširší základně obilniny, a radí vám, abyste snědli denně 6 – 11 porcí chleba, obilovin, rýže a těstovin. Tento nadbytek sacharidů, většinou rafinovaných, je přesně ta strava, která podporuje hromadění tuku a vytváří inzulínovou rezistenci a s ní spjaté nemoci, jako jsou cukrovka, srdeční choroby a rakovina. Na vrcholku pyramidy jsou tuky a cukr. Zatímco cukr tam bezpochyby patří, tuky ne. 




Jak bylo výše zmíněno, většině lidí bude prospěšné, když budou přijímat 60-70% svého celkového příjmu kalorií ze zdravých tuků. Nasycené tuky z živočišných a rostlinných zdrojů mohou poskytnout řadu zdravotních výhod, a vaše tělo je vyžaduje, aby správně fungovaly: buněčné membrány, srdce, játra, kosti, plíce, hormony, imunitní systém, pocit sytosti a genetická regulace. 

Potravinová pyramida byla v r. 2011 nahrazena grafem MyPlate (Můj talíř), kde již obilniny hrají mírně nižší úlohu, a jako nejvýznamnější složka stravy zde figuruje zelenina. Jedním z největších problémů tohoto grafu je, že odstranil z talíře veškeré tuky! S výjimkou malé porce mléčného výrobku, který má být bez tuku či nízkotučný, jinak tam tuky zcela chybí. 


Není zde ani zmínky o významu tuků ve stravě, i ty „politicky korektní“ jako jednonenasycené tuky v olivovém oleji a ořechách, například v pekanech. (Do této kategorie patří i řepkový olej, ale já radím se mu vyhnout a místo toho používat kokosový olej.) Na talíři chybí i jeden z nejvýznamnějších tuků, a to omega-3 z živočišných zdrojů. Nedostatek tohoto důležitého tuku může způsobit nebo podílet se na velmi závažných zdravotních problémech, jak fyzických, tak mentálních. Právě to může být významným faktorem, který stojí za více než 96 000 předčasnými úmrtími každý rok. (Pro více informací o tuku omega-3 a jeho nejlepších zdrojích viz náš dřívější článek (anglicky) http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/03/are-you-getting-the-right-type-of-omega3-fats.aspx) Ve snaze pomoci v této hrozné situaci jsem vytvořil svou vlastní Pyramidu pro optimální zdraví, kterou si můžete vytisknout a sdílet se svými přáteli a rodinou.


Studie prokazují, že nasycený tuk není spjat se srdečními chorobami
Jak bylo řečeno výše, narůstají vědecké důkazy, že nasycený tuk je nezbytnou součástí stravy, a stavějí do správného světla mýtus, že nasycené tuky podporují srdeční choroby.
Například:

V r. 1992 publikoval tyto vědecké poznatky v časopise „Archives of Ingernal Medicine“ dr. William Castelli, vedoucí tehdejší studie o srdečních chorobách prováděné ve Framighamu  :
„Ve Framinghamu, Massachusetts, čím více lidé jedí nasyceného tuku a cholesterou, a čím více jedí kalorií, tím méně cholesterolu mají v krevním séru. To je pravý opak toho, co … bychom se mohli domnívat. Zjistili jsme také, že lidé, kteří jedí nejvíce cholesterolu a nasyceného tuku a nejvíce kalorií, mají nejnižší váhu a jsou nejvíce fyzicky aktivní.“

V roce 2010 byla provedena metaanalýza, která srovnávala výsledky z 21 studií, týkajících se 348 000 dospělých osob. Nezjistila žádné rozdíly v riziku srdečního infarktu a mrtvice mezi lidmi s nejnižším a nejvyšším příjmem nasyceného tuku.

Další studie z r. 2010 publikovaná v American Journal of Clinical Nutritrion  zjistila, že redukce příjmu nasyceného tuku musí být hodnocena v kontextu jeho nahrazení jinými makronutrienty, jako jsou karbohydráty.

Když nahradíte nasycený tuk vyšším příjmem karbohydrátů, zejména rafinovaných, zhoršujete svou inzulínovou rezistenci a obezitu, nárůst triglyceridů (krevního tuku) a malých částic LDL cholesterolu, a snižujete svůj prospěšný HDL cholesterol. Autoři konstatují, že snažíte-li se snížit své riziko kardiovaskulárních chorob, měli byste zjeména dbát na omezení příjmu rafinovaných karbohydrátů a na omezení váhy.

Jak znovu nabýt zdraví a vyhnout se srdečním chorobám

Uvědomte si, že kořenem většiny chronických chorob je inzulínová a leptinová rezistence. Abyste se jí bezpečně zbavili, musíte činit toto:
  • vyhnout se cukru, fruktóze, obilninám a průmyslově zpracovaným potravinám 
  • jíst zdravou stravu skládající se ze skutečných, nezpracovaných potravin, ideálně organických, a nahradit karbohydráty z obilnin takto: 
  • jíst velké množství zeleniny
  • mít nízký až střední příjem vysoce kvalitních proteinů (od organicky chovaných, pasených zvířat)
  • jíst tolik vysoce kvalitního tuku, kolik chcete (nasyceného a mononasyceného). Většina lidí potřebuje pro své zdraví získávat 50-70% kalorií z tohoto tuku.
Zdravé tuky obsahuje:
  • avokádo
  • kokosové ořechy a kokosový olej 
  • máslo vyrobené z mléka pasených krav
  • nezahřáté oleje z ořechů
  • mléčné výrobky ze syrového mléka
  • syrové ořechy - mandle, pekany, makadamy, a semínka
  • žloutky vajec organicky chovaných slepic
  • maso paseného dobytka
Nejúčinnější je strava středomořského typu

Jak bylo dnes sděleno v Medical News Today„Dr. Malhotra naléhavě žádá lékaře, aby se ujali prevence i léčby. Léky mohou zmírnit symptomy, ale nemohou změnit patofyziologii. Je čas zbavit se mýtu o roli nasyceného tuku v srdečních chorobách a stáhnout škodlivá stravovací doporuční, která přispívají k obezitě.“

Nejúčinnější preventivní strategií, kterou můžete použít, je vaše strava – potraviny, které jíte a nejíte každý den. Dr. Malhotra doporučuje stravu středomořského typu, která se ukazuje být pro snižování úmrtnosti na kardiovaskulární choroby třikrát efektivnější než statinové léky.

Středomořská strava je v zásadě strava založená na nezpracovaných potravinách. A to je klíčem každé zdravé stravy. Jak zdůrazňuje dr. Sanjay Gupta v úvodním videu, odpovědí je jíst skutečné potraviny. To samo o sobě dramaticky sníží příjem rafinovaného cukru a fruktózy ve vaší stravě. Věřte mi, měli byste hodně práce, abyste našli jakoukoli průmyslově zpracovanou potravinu obsahující zdravý tuk … A spolu s vyloučením polotovarů byste měli dodržovat následující tipy, abyste si zajistili dostatek správných tuků pro vaše zdraví.
  • Používejte organické máslo vyrobené z mléka pasených krav místo margarinů a pomazánek z rostlinných tuků.
  • Používejte na vaření kokosový olej. Je daleko lepší než všechny ostatní oleje a má spoustu dobrých zdravotních účinků. 
  • Používejte ve studené kuchyni olivový olej, například na saláty nebo ryby. Není ideální na vaření, protože se snadno poškodí teplem. 
  • Sledujte můj výživový plán http://www.mercola.com/nutritionplan/index.htm , kde se naučíte volit zdravé průmyslově nezpracované potraviny namísto průmyslových polotovarů – odpadní stravy.
  • Jezte syrové tuky, které jsou obsaženy například v avokádu, v syrových mléčných výrobcích a olivovém oleji, a také si najděte vysoce kvalitní zdroj živočišného tuku omega-3, jako například krilový olej http://www.krilovy-olej.cz/ .
Odkazy a reference:

22 komentářů:

  1. Vyjadrím sa k článku........... Autor článku (nemyslím prekladateľa) si neuvedomuje, že orechy sú plné fytátov (ktoré odoberajú z ľudského tela vápnik, železo, zinok...), orechové oleje sú už z princípu zoxidované a pre človeka neprospešné (veď len skúste si dať s jedlom 100g takého oleja, bude vám ZLE, a keď si dáte 100g v praženici z 5 vajec, či k 5 vajíčkam malé maslo, zle vám NEBUDE).
    Ďalej si autor neuvedomuje, že zelenina je tu možno 300-600 rokov, a predtým tu NEBOLA, no aj tak jej tam prikladá ten najväčší význam.
    Takže s článkom súhlasím len ČIASTOČNE. ALE - potešilo by, keby ľudia prešli aspoň na tento systém stravovania, ktorý je v tomto článku. Je to totiž omnoho lepšie ako "živá strava", "makrobiotika", "bežne odporúčaná delená strava s nedostatkom tukov", "vegánstvo", "vegetariánstvo"....................A TO POTEŠÍ......=)

    Marek & Marek G.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nemáte pravdu
      když jsem před časem posiloval tak jsem jedl misku vlašáků každý večer (určitě víc než 100g) a nikdy mi zle nebylo spíš naopak omega-6 obasuje i mák setý a tam to mám stejně miluji mák makové buchty těstoviny s makem a cukrem apod a když si dám k večeři těstoviny s makem tak si dám na talíř víc maku něž těstovin opět zcela určitě víc než 100g a nikdy mi z toho zle není (jediné co občas zanaříká je žlučník ale to bude zřejmě tím že v něm mám kamínky)
      a k dalšímu vašemu příkladu s máslem ano máslo v pevném stavu mi nevadí ale když si smažím vejce s cibulí tak vždy po usmažení cibule musím vylít olej s pánve a vejce usmažit nasucho protože by mi pak z toho těžko bylo (ale to bude těžkým slunečnicovým olejem)
      v souvislosti s vajíčky je zajímavé že mi vejce vařené natvrdo nedělá dobře ale když sním vejce syrové nebo polosyrové (tzv naměkko) tak mi to nevadí
      osobně jsem pro pestrost stravy a pro snižování poměru masa ve stravě (ale ne až na 0 pochopitelně)
      dále jen dodám že tvrzení že zelenina zde před 600 lety nebyla je zavádějící byla zde v plané nešlechtěné podobě

      Vymazat
    2. Anonym 11:14 : Vlašské orechy ti dodávajú omega6, čo je NEVHODNÉ. Navyše obsahujú fytáty a inhibítor trypsínu, a môžeš sa postaviť aj na hlavu, no tieto veci človeku ŠKODIA, uberajú mu minerály. Mak obsahuje veľké množstvo fytátov tak isto (kyselina fytová), uberá ti vápnik, drahý priateľu, či mi veríš, alebo nie.
      Zelenina tu bola, v planej podobe, ale bola NÍZKOSACHARIDOVÁ, a boli to len HĽUZY a LISTY....Nebola žiadna mrkva, žiaden zeler, žiadna cvikla, žiaden karfiol, brokolica a podobne........Taká zelenina dodávala maximálne 5-10g sacharidov denne + nejaké lesné nízkosacharidové ovocie v malom množstve ,AK BOLA SEZÓNA. Obilniny sú svinstvo, to vedia aj vitariáni rovnako, ako napr. ja, mäsojedlík. Takže vidíš, škrtni obilniny, škrtni strukoviny, "tony" ovocia a zeleniny, a ostane.......MäSO A TUK.......VAJÍĆKA A TUK.........a miminum zeleniny a ovocia.
      ĽUDIA, STÁLE NECHÁPETE, ŽE PRIRODZENÉ PROSTEDIE ČLOVEKA SÚ LESY A LÚKY, A TAM NERASTÚ ANI JABLKÁ (sú v prírode málo rozšírené), ANI INÉ OVOCIE (až na trochu bobúľ), ČI ZELENINA, A NERASTÚ TAM ANI OBILNINY, ANI STRUKOVINY.... ??? .... Zaslepeným ťažko vysvetľovať...

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  2. Zdravím Orgo, i všechny ostatní, podařilo se ti rozpoutat snad největší názorovou bitvu v dějinách tvého blogu. Nějak se nám to sjednocování duší zvrhlo. Ale teď vážně, nějak zapadl můj přízpěvek níže o krevních skupinách a stylu stravování. Možná by bylo zajímavé v rámci objektivity zjistit, kdo ze stravovacích extremistů má jakou krev. skupinu a možná se pohnem dál. Tipuju, že urputní dva Markové budou 0, a Lída A. Vážení diskutující, zkuste přizpět relevantní info. a zveřejněte své krev. skupiny-díky Vašek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám B - Markéta :-)

      Vymazat
    2. Zveřejňovat takové informace na netu je osobní nezodpovědnost !

      Vymazat
    3. Přesně tak, klidně mě grilujte mikrovlnama, práškujte nanočásticema, HAARPunujte, rozhoďte imunitu očkováním, vymývejte mozek médii, ale .... na bůček/pránu mi NESAHEJTE!!!! :)))) To se nám to tady polarizuje, teprve teď je vidět na čem vše stojí, přestože tady panovala zdánlivá názorová jednota, poletujícím hliníkem tvrzená .... i takový geniální vědec Orfanik pak dokáže pronést: "Karbonizujte koksohydráty! Termujte nukleáty! Akcelerujte moderáty! Ohřejte mi párek!"

      Ta anketa by byla hodně zajímavá, kombinace krevní skupiny(0+-,A+-,B+-,AB+-, ostatní) v kombinaci s preferencí stravy.
      Skupina A+, jídlo prosté s preferencí bezmasého, ale ne striktně.
      B.T.

      Vymazat
    4. A k tomu parku jeste plnotucnou horcici a nastrohany kren a kus chleba, nejlepe patky.., mnaaam ;-))

      Vymazat
    5. Aha, tak si vyberáte, čo sa vám hodí.... Ak nefunguje vegánstvo či vitariánstov, tak tu vytiahnete "krvné skupiny".... Netušil som, že osoba s rovnakým telom, rovnakými bunkami, rovnakými telesnými potrebami a rovnakou mozgovou kapacitou, atď...ako mám napríklad ja, musí kvôli tomu že má inú krvnú skupinu než 0, konzumovať niečo úplne iné než mäso a živočíšne potraviny, pretože vďaka/kvôli inej krvnej skupine než je krvná skupina "0", jej celý organizmus potrebuje INÚ výživu ako môj, jej mozog potrebuje sacharidy miesto nasýtených tukov, rovnako aj jej cievy, žily, tkanivá nepotrebujú nasýtený tuk, ale ovocie, zeleninu a obilniny.... Preboha ľudia, takým hlúpostiam s krvnými skupinami veríte ??? Máte rovnako dlhé črevá ako ja, rovnaký žalúdok ako ja.........tak prosím vás, nerobme zo seba prostredníctvom rozličných krvných skupín také rozdiely, akoby sme boli niekto z nás pes, a iný ovca, s totálne odlišnou tráviacou sústavou......
      Mimochodom, mal som knihu o stravovaní a krvných skupinách. Jedného dňa som ju vyhodil (od jednej ruskej autorky, už nepamätám meno), darovať by ju bolo nezodpovedné...

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  3. Ha...zajímavé je, že je ČR dlouhodobě vytýkáno, že stravovací návyky jsou zde šílené. Samá tučné jídla ! Pravdou také je, že lidé, kteří mají dobrý potravinový základ, z dob totality ( kvalitní potraviny oproti dnešní době ), se dožívají požehnaného věku. Problémem bude a již je brzká úmrtnost dnešní mladé generace a generací dalších s vyjímkou generací rodičů uvědomělých a né zblbnutých. ( rozuměj potraviny + léky ) :-((

    Viktor

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neplatí to asi všeobecně, ale příkladem je moje tchyně 90 let, žijící a tchán, zemřel jako 97-letý, oba vitální, báječní lidé, skromní, laskaví, rádi se bavili, žili pro svou velkou rodinu, každý víkend na trampské osadě na Šumavě,
      harmonika, zpívání, legrace...tchán byl i velmi statečný, za války projevil velkou odvahu, chytlo ho Gestapo, vyšetřování, ale nepovolil, díky své laskavé povaze měl z mého pohledu báječný život...a co si pamatuju, tak jedli pořád MASO, buřty, houby na všechny způsoby, vše pěkně na tuku...vejce...z mého pohledu tehdejšího a vlastně i dnešního nezdravé věci...ale snědli to s chutí, láskou, zapili pivem a brnkačka....je vidět, že nejdůležitějším atributem je SPOKOJENOST, jak říká Ivanka, a proto s ní souzním....Kety

      Vymazat
    2. Anonym 8:09
      Jedli proste to, čo vyživovalo ich mozog, cievy a srdce. ČO VIAC DODAŤ ? Robili to takmer (TAKMER) ukážkovo.

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  4. K tématu doporučuji tento článek, včetně videa:
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2960-jake-nemoci-se-daji-vylecit-sklenici-vody

    OdpovědětVymazat
  5. MUDr Karel Erben, Biochemické zdraví 2. díl

    K informacím o biochemickém zdraví přibyla důležitá novinka a proč tak málo lidí využívá tyto poznatky.

    http://www.cestyksobe.cz/biochemicke-zdravi-2.-dil-ad3038/ -

    OdpovědětVymazat
  6. Vysoká kvalita | Nízká kvalita
    MUDr Karel Erben, Biochemické zdraví

    Umožní široké veřejnosti zbavit se hrozby civlizačních chorob. www.karelerben.cz

    http://www.cestyksobe.cz/karel-erben-biochemicke-zdravi-ab2760/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zní to dobře, ale už před pár lety se pro ten objev homocysteinu pár nás holek z jógy nadchlo, některé si daly udělat testy v Praze, některé dodržovaly ty vitamíny jen tak zkusmo podomácku, ale nefungovalo to nikomu z nás. Myslela jsem, že už homocystein vyšel z módy?

      Vymazat
  7. Neni nic snadnejsiho nez neco vyzkouset.
    Protoze jsem si vzdycky myslela, ze profylaktika je lepsi, nez lecba, jedla jsem zdrave a nemela jsem zadne problemy. Coz zahrnuje to, ze jsem si vybirala dobre zkombinovanou stravu, jedla urcite mnozstvi ovesnych vlocek-syrovych, vyhybala se piti mleka, ovoce jedla jen rano apod. Pekla si sama celozrny chleb - obili jsem si sama mlela. Vsechno to dobre fungovalo do predlonskeho roku, kdy se mi zacal zvedat tlak a tep. (45 let veku) Z neznamych me pricin. Protoze se mi po lecich na upravu tohoto problemu nastesti udelalo spatne, tak jsem zacala hledat.
    Nasla jsem tento preklad v polstine http://nowadebata.pl/2011/10/13/buszujacy-w-pszenicy/
    a posleze tyto stranky: http://www.wheatbellyblog.com/.
    Precetla jsem knihu Optimalni dieta a podle techto zasad jsem tedy hlavne vyloucila i med a pomale sacharidy a ovoce.
    Vsechny ostatni zasady jsem dodrzovala uz pred tim.
    Do tri mesicu mi klesl tlak a tep.
    Zhubla jsem okamzite 7 kg.
    Jsem krevni skupina A.
    A orechy jsem nejedla rada cely zivot.
    Proste to telo nechtelo, tak jsem mu je nedavala.
    Takze pokud jste zdravi a verite, ze jite dobre, klidne jezte tak jak jste zvykli, hlavne budte spokojeni a vyrovnani.
    Pokud mate jakykoliv i maly zdravotni problem, tak to vyzkousejte.
    Z meho pohledu Marek & Marek pise pravdu.
    Ja to potvrzuji take.
    I jini.
    I lekari se svym stylem stravovani, treba na tech strankach co tu uvadim.
    Nebo Dr. Kwasniewski se svou Optimalni dietou. (I kdyz pravda ty salamy a uzeniny z masokombinatu, to pro mne neni a nebylo, ale je to pochopitelne, ze je nezavrhuje, kdyz vite kde a jake uzeniny si muzete koupit v Polsku. Coz je osobni zkusenost).
    To neni treba mluvit jen o Polsku, ale to stejne plati treba pro Francouze, kteri si kvalitu potravin nedaji vzit. Nastesti.
    Takze s klidme jsem zacala pit mleko a vyrobky z neho. Mam jedinou zasadu ne homogenizovane.
    To je to co nam zpusobuje usedani tuku na nasich cevach......
    Tara Seleste

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Ahoj, Tara. Ja tiež nepochopím, ako niekto môže chrúmať tak nechutné orechy ako sú vlašské či madle (všetko plné fytátov a blblé na trávenie), a drobné "somarinky" typu slnečnica a sézam, ktoré jasne ukazujú, ako sú človeku VZDIALENÉ, keďže sú také MALIČKÉ, a pracne sa získavajú, pričom nás len naplnia omega6, fytátmi a inhibítorom trypsínu. Orechu naozaj nie sú zdravé, orgoneťáci...... Ale sú zdravšie, ako slnečnicový olej, či olej kukuričný a sójový. Navyše majú aspoň "aké-také" bielkoviny. Lenže mäso ich mnohonásobne predčí. TIEŽ SOM TOMU NEVERIL, keď som bol vegán. Kupoval som si bio orechy a sušené ovocie z nemenovanej bio stránky, vo väčších baleniach typu "gastro" za dobrú cenu.......A veril tomu, že je to zdravé....
      Prajem vám každému, aby ste si zameditovali, predtavili si seba v lese a na lúke, a ......predstavili si, že v jednej ruke máte tanier, a druhú použijete na zaobstaranie si potravy..... Chcel by som vidieť zloženie potravín na vašom tanieri, keby ste odmietali naň položiť mäso.... ;-)

      Marek & Marek G.

      Vymazat
  8. Marku, mohl byste popsat Vaši snídani, oběd, večeři...předpokládám, že máte 3 chody...jíte mezi jídly, nebo dodržujete striktně časový odstup ? Když jíte maso, děláte k němu nějakou omáčku ? Zaujalo mě to...zítra udělám segedin, ale bez knedlíků, je to OK ? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fuj, segedín bez knedlíků, to je jako lízat zmrzlinu přes sklo !

      Vymazat
  9. Jsem víceméně všežravec, v létě omezuji maso celkem přirozeně a přidávám ovoce, teď na podzim si mé tělo žádá masa víc...abych mohla uspokojivě fungovat...jsem tak trochu akční typ, nesedím celý den v kanceláři, ale jsem v pohybu. Zkusila jsem omezovat maso i teď, ale jsem pak taková "mouchysněztesimě" a to mi dalo zamyslet se nad tím, jestli se to někomu třeba nehodí...celé to tzv.zvyšování vibrací mně přijde poplatné někomu...stádo se pak pěkně vede, nebéká...co vidím na různých videích vegetariány, tak mně přijdou takoví bez života...nevím...jak to vidíte ? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marek + Marek by napsal asi toto : Jsem víceméně masožravec, v létě omezuji maso celkem přirozeně a zato přidávám ovce...

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.