2. listopadu 2013

Šmejdi

http://vimeo.com/70143457

Šmejdi -dokument (www.SLOVENSKO.co.uk) from proxykazaa on Vimeo.

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých nuzných důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. Co je žene? Zvědavost? Samota? Nebo závislost? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby.

31 komentářů:

  1. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti (1x ze zvědavosti doprovod babičky - není nad přímý zážitek (:-))), že prezentace firmy Beck takto nějak probíhala. Sice u nás bez extrému fyzického násilí, i když jednu chvíli byl hlavní růžovokošiláč hodně rozčílený, že nikdo nenakupuje, a dost na nás křičel. Mě arogantně seřval jiný mladý růžovokošiláč za příliš všetečný dotaz ohledně formuláře, který chtěli vyplnit, takže se slušným jednáním si určitě starost nedělají. To jen chvilku na začátku ... Na oběd nás nechali hodně dlouho čekat, ale naschvál jsme tam s babičkou vydrželi a neodešli (:-))). Babička díky mně naštěstí nic nenakoupila, ale už jí to cukalo ...
    Byla to nechutná podívaná na manipulativní divadýlko, i když pro mě to byla celkem zábava (+soucit), pozorovat ta suverénní mladistvá ega, bohužel netušící, že jak se do pekla volá, tak se z pekla ozývá, ...
    Prodejci zneužívají faktu, že ti staří lidé jsou bohužel ovlivnitelní jako malé děti. Mnozí z nich přišli už s odhodláním radostně cvakat prachy, a měli radost z fingované výhry čili předražené koupě hnusného plyšáka, o jakého by v obchodě ani nezakopli, i z dalších nepotřebných nesmyslů ...
    Ten dokument byl publikován už na jaře, a vzbudil v médiích hodně emocí, a údajně firma Beck díky tomu v Česku skončila, a dle průzkumů si lidé teď dávají více pozor na různé podobné prodejce. Takže, vzácný příklad, kdy díky médiím došlo k jakémusi zlepšení situace pro obyčejné lidi ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Růžokošiláč" :-)))
      V tomto státu už to dospělo tak daleko, že když vidím někde na zastávce ráno nějaké mladíky v oblecích, tak jsem automaticky ostražitý.
      Na druhé straně, co mají tito mladí jiného dělat? Práce není a jíst se chce. Tady už platí jen surový princip, že silnější vyhrává. Normální džungle se vším všudy.

      Vymazat
    2. Bola som nedávno na jednej akcii, kde ma presviedčali podľa nejakého prístroja, že mám vyšší medziorgánový tuk ?? Ani môj doktor nevie, kde by sa tento tuk vo mne našiel, veď vážim 50 kíl :-D
      Nevadí, chcem len podotknúť, že samota u starších je spúšťačom takých to aktivít. keby boli iné, nonprofitové, treťosektorové, chodili by možno tam. Je tiež pravdou, že starší človek má nazbierané peniažteky v " matraci" , a také vecné shopingovanie má aj keď na chvíľu pre neho význam. Človek sa cíti, že na to má, že si môže dovoliť a ešte aj zvedavosť tu je. ...všetko ide ako má :-) ako vraví Iva... B

      Vymazat
    3. Ono je to s těmi seniory ještě trochu složitější, často jiné aktivity pohřbívají sami sobě navzájem. Kdysi tady u nás existoval klub důchodců - a když šla mamka do penze, říkala si, že tam třeba občas zajde, s ostatními babkami poklábosí o vnučatech, o nemocech, o pletení... Joo - túúúúdle!!! Přišla tam prvně, sedla si, kde bylo volné místo, a než se vůbec začalo něco dít, přišla k ní po chvilce jiná "moc milá" baběnka a seřvala ji tam na tři doby, že si dovolila sednout na její místo. Mamka se zvedla, odešla a víckrát se tam neukázala. Řekla, že podobné výstupy nemá zapotřebí.
      Nicméně náhradu v poletování po předváděčkách nehledala - ještě jí fungoval rozum natolik (až do smrti), že jí bylo jasné, že se tam nabízí jen předražený šmejd, a že tolik peněz, aby cosi takového kupovala, opravdu nemá. Takže tím spíš nechápu lidi, kteří třeba už jednou zažili, jak tam s nimi zacházeli, a lezou na tu předváděčku znovu.

      Vymazat
    4. to presne nechápem, že tam lezú znova a znova

      Vymazat
    5. Asi potřebují zažívat od někoho "világoš", jako když feťáci potřebují znovu další dávku drogy.

      Vymazat
    6. Přesně...taky si to říkám...pořád se o tom mluví, píše...řadu let...a pořád tam lezou !!!!!

      Vymazat
    7. Orgonete, Orgonete...zase posuzování situací, odsuzování lidí, zloba ......co dělají čakry ?
      Slyšel jste jen pár tonů z celé skladby a děláte posudky...každý má, co zaslouží, neboť vše je dobré...

      Vymazat
    8. Čakrám to je úplně fuk. :-)

      Vymazat
    9. Pro Anonymní 4. listopadu 2013 16:50
      Pak jistě budete bezvýhradně souhlasit s tím, že až vás vykradou, dají vám pořádně na budku, až z toho skončíte na vozíčku, nebo vám někdo na přechodu přejede děti nebo vnoučata, že je to také dobré (když je podle vás vše dobré), a tudíž je všechno v pořádku.Protože za všechny tyto případné události můžete vlastně vy, a tak si nemáte potom nač stěžovat.

      Vymazat
  2. http://ekonomika.idnes.cz/primy-prodej-trapi-krize-i-film-d30-/ekonomika.aspx?c=A131101_203007_ekonomika_zt

    OdpovědětVymazat
  3. to je jedno jestli beck nebo fleck nebo jiný shit prostě je to o lidech a většina je opravdu zlých a pořád si kladu otázku když nás ti nahoře geneticky šlechtili kde udělali chybu a proč jsem tak zlí v nátuře. Většina dozorců v Osvětimi by v civilním životě neublížili kuřeti a měli spořádané rodiny dle výpovědí svědku v Norimberku. Je třeba proti tomu bojovat a musí být vždy někdo kdo se tomu zlu postaví jako například fenomén dnešní doby poslankyně NRSR paní Helena Mezenská. Na vojně jsem byl u Hradní Stráže a venčil jsem psy Havlové ale i ona jako herečka celý život v iluzi i Havel illuminátská loutka mě zklamali ale v té malé ženě ze Slovenska vidím velkou naději na změnu. Jako bývalý voják bych za tuto křehkou odvážnou dámu položil život ale nikdy za Havla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Havel a Klaus to jsou loutky USA. Oblbli čechy s Havlovým humanismem jako to dělají s Obamou. Vybereš sympatické ochočené loutky a zase si budeš dělat v zákulisí co chceš....

      Vymazat
    2. loutka Anonymní2. listopadu 2013 19:51 nazývá ostatní loutkami...zvláštní

      Vymazat
    3. IGNORE SYSTEM2. listopadu 2013 17:24 ty budeš dítě pořád bez vlastního úsudku

      Vymazat
    4. To bylo přesné - Vybereš SYMPATICKÉ OCHOČENÉ LOUTKY a zase si budeš dělat v zákulisí CO CHCEŠ. Je vidět, že je tu stále neuvěřitelně velký prostor pro některé z nás, že si mohou beztrestně hrát na bohy.

      Vymazat
    5. Hlavně ten SHIT ! To je dnes úplně všude a ve všem !

      Vymazat
  4. Vidíš Orgonete-jsem senior a protože nevěřím ani takovým ptákovinám,který tady šíříš Ty(při veškeré úctě k Tvojí osobě),tak se těmto hajzlům nikdy nepodařilo mne na nějakou takovou akci vylákat.
    S veškerou úctou a láskou k Tobě i ostaním "věřícím".Ale jen nevím, jestli demokracie je právo na blbost a jestli by stát neměl chránit svoje méně vzdělané,čí důvěřivé občany před takovými pitomostmi. Tvůj vděčný čtenář-jeden se nějak musí ujistit,že na tom zase není tak špatně,jako ostatní.Vím,že díky svojí nedemokratické cenzuře to nezveřejníš,ale aspoň si to přečteš a pokud nejsi agent těch opravdu "temných",tak se aspoň zamyslíš.

    OdpovědětVymazat
  5. Anonyme 17:29, slibuju, že se zamyslím, až mi řekneš nad čím, mám toho víc na svědomí (:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No-třeba nad tím, že E = m . c -to celé na druhou. A přijmi moji omluvu-tentokrát jsi se zachoval demokraticky.

      Vymazat
    2. "...a přijmi PROSÍM moji omluvu..." :-))

      Vymazat
  6. Milý Orgonete, co ti teď napíšu se ti nebude líbit, jsem zastáncem moderní formy Ezoteriky. A je to druhá úroveň New Age. Málo se propaguje a jde až za horizont našeho třírozměrného matrixu a defacto je to pro spoustu lidí nepřijatelné a když by se to mělo natočit jako film, tak by se dalo klasifikovat jako film z jiné planety.
    Oč jde ? V jistém sektoru vesmíru existují bytosti, kteří mají zájem na Zemi v plánu provést a uskutečnit speciální etický a morální kodex člověka 3 tisíciletí. Jak bych ti to Orgonete mohl vysvětlit pozemsky neb moudrost myšlenky je obsažena v subabstraktnu Zkrátka lidé se nesmí dopustit subjektivní intolerance a nesmí ve svých větách subjektivizovat a nálepkovat.
    Jo, pro pochopení uvádím konkrétní příklad. Řekněme, že mi někdo ze sousedů provedl lumpárnu a v první úrovni New Age říkám, soused Novák je lump a poškodil mi majetek, já jsem sice zodpovědný za to co se v mém životě odehrává tudíž on je mým zrcadlem a tudíž problém je na mé straně.
    Jenže ve druhé úrovni New Age tedy to co hlásí moderní forma Ezoteriky je to, že se musím vystřihnout v hodnocení a nálepkování a subjektivizování. Tedy pokud mi někdo v životě ublížil, nesmím ani omylem vyřknout slova ve věte, že subjekt Pavel Novák provedl nějakou lumpárnu. V tu chvíli bych se stal netolerantním člověkem, který vytváří negativní elementární částice ve vesmíru a ty narušují biopole nejen mé ale i toho daného člověka. Pokud samozřejmě řeknete, že " Pavel Novák je darebák " tak způsobíte invazivní implozivní torzní pole a stáváte se tzv. padlým andělem čili démonem. Tohle si bytosti žijící na vyšší úrovni ( pro nás scifi ) nemohou dovolit a pro nás těžko představitelný pojem.
    Pokud bych to tedy měl říci pozemskými slovy, jinými slovy, je ve vesmíru pro bytosti všehomírou zakázané řešit a hovořit o druhých lidech, jmenovat je, a charakterizovat je a říkat že něco dělají. Dokonce je nepřípustné klasifikaci činností subjektů. Tyto věty v kosmu prý narušují celistvost a já to teď nejsem schopen pozemsky vysvětlit, protože je to šíleně vysoký level 7.dimenze. A já bych musel použít slovník 6.dimenze :-)
    Tedy dokonce se nesmí ani nálepkovat. Pokud řeknete že je něco teplé nebo studené, je to to samé, jako kdybyste řekli " černý pasažér " automaticky jste označen za rasistu a xenofoba a vysoce netolerantního člověka.Proto tedy je přínosné nešířit informace a nehovořit o šmejdech ani o tom kdo koho okradl, protože ve vyšších sférách dimenzí tohle narušuje celistvost a harmonii universa. Jinými slovy, máme řešit jen sami sebe a v diskuzích nesmíme citovat ani jmenovat autory bytostí či samotné charakteristické vlastnosti bytostí a dokonce nesmíme ani slovně se dotýkat druhých bytostí. Proto tedy moderní forma ezoteriky druhé vývojové stupně New Age učí lidi aby cokoliv co se v jejich životech stane přisoudili vše sami k sobě a nemluvili o vinících neřešili druhé lidi a dokonce neukazovali na bytosti, protože bytosti mimo nás vně ( nás ) jsou jen částice vesmíru, které nám funguje jako ZRCADLO a Feedback.
    Takže můj názor k tomuto článku byl vyčerpávající leč z pohledu úrovně bytí moderního ezoterika druhého vývojového stupně New Age ( celkem 12 stupňů ) je to, že na druhé lidi nesmíme ukazovat prstem, ani je jmenovat ani o nich hovořit co dělají či nedělají, jak vypadají, co nosí, a dokonce nesmíme na ně zaměřit pozornost protože tyto bytosti jsou ve své podstatě projevem manifestací subquarkových a subkvantových částic Universa. Dokonce i vaši rodiče jsou jen to co se těžko pozemsky vysvětluje :-) My jsme duše, které si je přitahují a proto jsme zodpovědni za to že nám druzí lidé způsobují peklo a nebo ráj. Pro pozemsky uvažujícího člověka je velmi těžké příjmout nehmotné myšlení druhé úrovně New Age natožto vykročit na třetí úroveň, která je velmi těžká a musíte dozrát a dospět. Tam už je silný level a tam už končí vešerá sranda, která se jmenuje " svobodná vůle ".Na vše musíme dozrát. S láskou Ing. Radoslav Kramný člen klubu NEW AGE 3rd. Spirituality Prague

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. UF, to ste mi dali , pane Kramný. .... to ani po estetickej stránke nemôžem hodnotiť - "ajajaj, ta má ale ránu" keď je totálne nevkusne oblečená ? :-/ Ako sa "zbavím parazita estetiky" keď je to moja nativita ? Všetko zosúladené, harmonické a tak..... B

      Vymazat
    2. Hľadala som , hľadala pražský klub -nenašla. Môžete pan Kramný dať contact.? Hm možno nemôžete :-) ... aj tak ďakujem, lebo článok ma posunul, B

      Vymazat
    3. Myšlení New Age je ohavné a zavrženíhodné už jen na prvním stupni. A to nemluvím o těch dalších ! Když vám dělá dobře globalistický brainwashing, je to vaše věc, ale nehustěte to do hlav jiným lidem, parazite !

      Vymazat
    4. Každá informácia je dobrá, nie ?

      Vymazat
    5. Ne, jsou jen dobré a zlé informace. A mezi těmi se musí dost jasně rozlišovat, aby v tom měli i lidi jasno !

      Vymazat
    6. Nejste nahodou kamarad Charlese Mansona?? Ten za mlada rozdaval do postovnich schranek infoletaky o NEW AGE.
      A co potom bylo s tim panem Novakem?????

      Vymazat
    7. Myslíte p. Nováka, Nová duchovná cesta ?

      Vymazat
    8. Ne,m yslim toho lumpa Novaka, co mu poskodil jeho majetek

      Vymazat
    9. Myslím všechny chabrusáky, co si z toho udělali ohavný byznys.

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.