22. prosince 2015

Čína zavádí "kreditní skóre", které měří občanskou poslušnost

Zajímavé informace: Čína provedla velmi chytrý tah, využívající k výchově občanů k poslušnosti toho, že většina lidí miluje počítačovou soutěživost a získávání různých skóre, levelů a pořadí ... propaganda hrou neboli "gamifikace" propagandy... =Orgonet=


Čína zavádí "kreditní skóre", které je ovlivněno i politickými názory a názory vašich přítel
Zdroj: https://www.privateinternetaccess.com/blog/2015/10/in-china-your-credit-score-is-now-affected-by-your-political-opinions-and-your-friends-political-opinions/
3. 10. 2015
Překlad: Orgonet


Čína právě zavedla univerzální kreditní skóre pro všechny občany, které je vyjádřeno v číslech od 350 do 950. Ale toto skóre není ovlivněno jen tím, jak dobře spravujete finance – odráží také to, nakolik jsou vaše politické názory shodné s čínskými oficiálními názory, a zda jsou shodné i názory vašich přítel.

Na Západě se sledovací agentury snaží být tak neviditelné, jak je to jen možné, když vás odposlouchávají či sledují. Čína přišla s odlišným přístupem: sledování je nyní zcela otevřené, a dokonce permanentně vede lidi k tomu, aby se dobrovolně srovnali do správné linie.

Toto čínské kreditní skóre, které se nejprve zdálo nevinné, bylo zavedeno letos v létě. Přesněji, bylo zavedeno ve společnostech Alibaba a Tencent, což jsou čínské IT giganty, provozující čínské ekvivalenty sociálních sítí, a tím pádem mají o vás všechny údaje. Lidé si mohou stáhnout ze sítě Alibaba aplikaci zvanou „Sesame Credit“, a skóre se stává soutěžením o body a levely, které lze interpretovat jako „občanský status“. Již asi 100 000 lidí si vystavilo svůj „status“ online na Weibo, což je čínský ekvivalent Twitteru. 





Na Západě máme kreditní skóre jednoduché: je to schopnost platit. Je měřeno z vašeho majetku a vašich příjmů, a dle toho, zda jsme v minulosti řádně spláceli úvěry za věci, které jste si koupili. To je vše. V Číně je situace více nuancovaná. Nejde o to, zda jste si koupili věci, ale také jaké věci jste si koupili, a to přispívá k vašemu kreditnímu skóre v obou směrech. Jestliže si kupujete věci, které režim oceňuje, jako myčky nádobí a potřeby pro kojence, vaše kreditní skóre se zvyšuje. Když si kupujete videohry, vaše skóre zaznamená negativní pokles.

Teoreticky je Sesame Credit (a jeho benefity) dobrovolný. Prozatím. Pro budoucnost Čína již oznámila, že tento systém, nebo velmi podobný, se od roku 2020 stane povinným. Také oznámila, že zatímco dnes poslušní lidé získávají pouze benefity, v budoucnosti budou zavedeny různé sankce pro lidi, kteří se nechovají správně, jako například omezený přístup na Internet. Tito lidé také nebudou smět pracovat v jistých vysokých a vlivných pozicích, jako vládní úředníci, reportéři, statistikové CEO a podobně.

Věci, které budou snižovat vaše skóre, zahrnují: zveřejňování politických názorů bez předběžného povolení, mluvení nebo psaní o událostech jinak, než zní oficiální verze, nebo publikování přesných aktuálních zpráv z kolapsu Šanghajské burzy (což je a bylo pro čínský režim nepříjemné).

Nevýhodou je, že pokud toto udělá někdo z vašich přátel – bude publikovat názory bez povolení, nebo oznamovat přesné,, avšak nepříjemné zprávy – i vaše skóre zaznamená pokles. A tato věc bude mít přímý dopad na váš život. .
„Sesame Credit používá i jiné údaje, aby vypočítal vaše skóre, jako osobní koníčky, interakce s přáteli, nákupní zvyklosti a životní styl.“ (Citace z China Daily Asia.)
Metody KGB a Stasi k prevenci dissentu spočívaly v v tom, že mezi běžnou populací byli nasazeni provokatéři, kteří se snažili, aby lidé souhlasili s dissentem, a jakmile se to stalo, dali je zatknout. Výsledek byl ten, že se nikdo neodvážil říci, že vláda udělala něco špatného, a bylo to velmi účinné opatření, které zabraňovalo vzniku rozsáhlejšího odporu. Čínská verze je mnohem rafinovanější, a pravděpodobně i mnohem efektivnější.

Toto schéma je ještě mnohem hrozivější, než to vypadá na první pohled, protože na základě svého kreditního skóre získáváte okamžitá privilegia:
Příkladů je mnoho – toto je jenom pro illustraci.

Dnes si může kdokoli ověřit kreditní skóre kteréhokoli Číňana na webu Credit China, což pomáhá – bez donucování – přerušit kontakty s kýmkoli z přátel a známých, který vaše vlastní skóre významně snižuje pouze tím, že je s vámi asociován: je tam jejich seznam. Všech 869 582. Tento Credit China je zatím čistě fiskální (ale skóre vašich přátel přesto ovlivňuje vaše vlastní skóre), ale všeobecná myšlenka se rozšíří podle oficiální směrnice i na „sociální kreditní skóre“ již v roce 2020,

Chápete, co to tu probíhá? To znamená, že lidé si budou muset vybrat mezi kýženou dovolenou v Evropě a kontaktu se svými starými přáteli, kteří otevřeně nesouhlasí s názory režimu. Znamená to, že zůstat ve styku s dissidenty způsobí vaší rodině ztrátu sociálních výhod. Ve výsledku to bude efektivně izolovat a neutralizovat každého, kdo bude publikovat neoficiální politické názory nebo neoficiální historická fakta. Tito lidé budou účinně posláni do sociálního exilu, založeného na tom, co dělají, co si myslí a o čem diskutují online.

To, co Čína zde dělá, je selektivní šlechtění své populace proti rysům kritického a nezávislého myšlení. Možná to není cílem, vlastně pochybuji, že je to primárním cílem, nicméně ovlivní to fakt, že to dá společenskou schopnost mít děti pouze poslušným lidem.

Lidé se někdy smějí myšlence, že bychom byli na úrovni sledování v románu 1984, ale snad si uvědomí, že takový stav přichází postupně.

Za své soukromí si odpovídáme sami.




5 komentářů:

  1. Na co je občanská poslušnost? Aby se lidem mohlo více a více lhát a nemuselo se to tolik skrývat? To snad není starovnová civilizační výsada - stále více a více lží vůkol? Co dnes zveřejnil Aeronet (jedna z mála webovek v čj, které se dají číst): "Tajný dokument norského ministerstva zahraničí odhalil, že norská vláda a NATO věděly o tureckém kšeftování s ropou Islámského státu už počátkem léta. Nikdo tehdy nijak nezasáhl, NATO hrálo mrtvého brouka. Teprve po vstupu Ruska do Sýrie se tato odporná špína začala dostávat na povrch." Více zde:
    http://aeronet.cz/news/skandal-video-norsko-vedelo-uz-v-cervenci-ze-turecko-kupuje-ropu-od-isil-nato-se-rozhodlo-tyto-ksefty-kryt-boji-se-odchodu-turecka-z-nato-cz-titulky/
    Faktem je, že Čína je spojenec Indie, Ruska, Brazílie a Jihoafrické republiky v uskupení BRICS. Nedávno byla čínská měna zařazena do koše hlavních světových měn a Šanghaj je již delší dobu jedno z finančních center světa. Také se píše o tom, že zde jsou tlaky, aby americký dolar, který již po desítky let není krytý zlatem, přestal být výsadní měnou v zahraničně-obchodních transakcích. Snad jeden africký stát už přestupuje na měnu krytou zlatem http://www.theeventchronicle.com/news/africa/zimbabwe-prints-new-currency-issued-moments-notice-backed-gold/... Zvláštní je, že více zemí do BRICS nevstupuje a drží se starých pořádků, ale tyto staré pořádky jsou pro budoucnost světa sotva lepší.

    OdpovědětVymazat
  2. To je opruz, kdyz vime, ze to prijde i sem, v jine podobe, az za nekolik dlouhych let ale musime cele ty dlouhe roky trpet to trapne pomale plizeni. At se to zavede rychleji, aspon to rychleji vse zkolabuje a budeme tu mit jaro driv.

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli se nepletu tak v 50 letech J. Bush Senior pomáhal v Číně se zaváděním určitých kontrolních parametrů pro ovládání davu, např. omezení 1 dítě na rodinu apod. Jestli se nepletu tak nacistická elita co utekla po válce do USA a poté získala nové řídící posty či funkce, tu dělají po zemi dost zla dodnes. Jak je vidět z Číny se stává takřka koncentrační tábor a zřejmě tak i z USA, v tom smyslu že lidé nakonec i za tento systém budou rádi aby přežily, či jej ani nebudou vnímat. Dodnes jak je vidět neskončila tato neskonalá a zvrácená touha ovládat dav. Určitá kontrola davu je naprosto nutná, ovšem nesmí přesahovat rámec demokracie, nebo pak se ze skutečné demokracie stává iluze. Jak asi dost lidí tuší, Merklová není oproti USA v opozici díky odposlechům které měly zřejmě jen zajistit čistou komunikaci a vytvořit iluzi opozice vůči USA, naopak bych se nedivil kdyby přímo nespolupracovala s bývalou (post) nacistickou elitou v USA které jen rozdmýchávají války ve světě a teď poslaly do EU trojského koně, což je jejich největší trumf, destabilizace EU, spolupráce s Merklovou na NWO, eliminace střední třídy, 1 desetina lidí vládne 90% penězům, oni si nepřejí střední třídu, oni si přejí vládnout. Ovšem jsou i dobré elity díky Bohu které mají zájem o mír na zemi. Díky Bohu i Dr. Steven Greer má podporu mocných lidí i Vatikánu aby lidem na zemi ukázal lepší dynamičtější systém, pak se starý systém bude schopen transformovat vcelku rychle. Není třeba systém ničit, dá se transformovat a už se tak děje. Díky webům s podobnou tématikou je to velmi rychlé. Dokud máme internet namísto intranetu tak se dá na transformaci davu pracovat alespoň podobných způsobem, psát články, sdílet, mluvit, protože jak přestaneme mluvit a sdílet a psát, pak tu propásnem tu významnou chvíly, to proč jsme zde, na zemi. Díky OrgoneT, za to že je. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Vědí jak "stabilizovat" společnost. Musíme se od nich učit podle Miloša.

    OdpovědětVymazat
  5. To už delší dobu pozoruji, že ta tzv.světová elita jsou ve skutečnosti na konci války dobře uklizení nacisti, fašisti a kolaboranti z celé Evropy. Zvláště alarmující je informace, že na konci 2WW z Německa zmizelo beze stop na MILION prominentních Němců sloužících hitlerovu režimu. A stopy vedou přes NORSKO (dobře si tu nacistickou zemi zapamatujte pro současnost !) do severní a jižní Ameriky. Tam si zbudovali nové "základny", odkud dodnes terorizují celý svět. Teď,když jsou konečně odhaleni, musí jejich bestiální řádění provždy skončit, a musejí být souzeni a potrestáni !

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.