27. května 2009

Vysoká radiace z úsporných žárovek

Další varování z Next-up: napíšu zde stručně obsah videa týkajícího se úsporných žárovek.

Francouzská novinářka Annie Lobé varuje před užíváním úsporných žárovek

http://videos.next-up.org/EhsTvNews/Annie_Lobe_LFC_la_verite/26_05_2009.html

Obsah videa (nejde otitulkovat):

Mnohé státy uzákonily nebo se chystají uzákonit zákaz obyčejných žárovek a přikázat užívání tzv. úsporných žárovek/zářivek, a to kvůli úspoře elektrické energie.

Dokumenty na stránkách Next-up dokazují, že s úsporou to nebude tak slavné: lidé sice zaplatí méně za elektřinu, ale ve svém důsledku zaplatí dvakrát více za jiné druhy energie užívané k vytápění. Samozřejmě to jde z jejich kapsy ...

Annie Lobé se zabývá otázkou zdravotní nezávadnosti úsporných žárovek. Uvádí, že na Novém Zélandu právě nový ministr pro energetiku zrušil zákon o povinném užívání těchto "úsporek". Proč asi?

Annie ve videu ukazuje měření elektromagnetické radiace Gaussovým měřidlem na obyčejné a úsporné žárovce. Rozsvícená běžná žárovka nevydává žádné záření. Úsporná žárovka vydává záření 25 mG.

Annie provedla měření mnoha úsporných žárovek, s výsledky od 10 do 200 mG. Ukazuje, že dle zprávy WHO (Světová zdravotnická organizace) patří elektromagnetické záření mezi možné karcinogeny.

V těchto žárovkách je obsažena rtuť, toxický kov, který může uniknout při náhodném rozbití. S těmito žárovkami by se mělo zacházet jako s toxickým odpadem, což mnozí lidé nevědí.

Dále tyto žárovky vyzařují i radiofrekvence, a to až 200 V/m. Uzákoněná norma ve Francii je přitom 27 V/m, Takže tyto žárovky vlastně nesplňují zákon. (Požadavek vědecké studie Bioinitiative je pouhých 0,6 V/m.)

Annie uvádí příklad z ostrova Guadeloupe, kde v rámci úspory energie byla v roce 2000 provedena rozsáhlá kampaň, na jejímž základě se téměř všechny domácnosti vybavily úspornými žárovkami. Dnes, v roce 2009, má Guadeloupe nejvyšší výskyt rakoviny prostaty na celém světě. Annie vyslovuje hypotézu, že na tom mají vinu právě ony žárovky... Proto radí jediné: NEPOUŽÍVAT!

Vliv na zdraví mládeže

Video obsahuje dále informace o tzv. mikrovlnném syndromu - ozáření postihuje prakticky všechny tělesné systémy, zejména mozek. Statistiky sice odhadují, že průměrná délka života bude nadále růst, ale to je možná jen iluze: tyto statistiky jsou založeny na lidech, kteří většinu svého života žili ve zdravém prostředí. To ale neplatí o naší mládeži, která je permanentně ozařována.

Ve Francii má mobil 6,3% dětí mezi 8-10 rokem a 25% dětí mezi 10-13 rokem. (Obávám se, že u nás ta procenta jsou daleko větší, podle toho, co vidím mezi dětmi.) 90% mládeže se nikdy neodlučuje od svého mobilu, ani v noci. Mládež nedodržuje zdravotní pravidla o užívání mobilů (ve Francii se doporučuje telefonovat nejdéle 6 minut, celkem denně 20 minut.)

Závěrečná hypotéza zní, že ZDRAVOTNÍ POTENCIÁL MNOHÝCH MLADÝCH LIDÍ BUDE V 35 LETECH ZCELA VYČERPÁN.

21 komentářů:

  1. otázka potom je, jestli tenhle problém s úsporkama pořeší orgonitem obložený byt, nebo bude nutné se jich zbavit

    OdpovědětVymazat
  2. jinak díky moc za překlad, skvělý a důležitý článek

    OdpovědětVymazat
  3. Tech radiovych vln se asi nezbavime, a pred UV se chranit umime. mozna by pomohlo dat na ty usporne zarivky nejaky povlak UV filtru a lehce pokovit, pro mozny unik radiovych vln, coz nevim, jetsli se takhle da resit, nejsem zadny odbornik. Alternativou by mohly byt LED svitidla, ktere by mely byt zdravi neskodne

    OdpovědětVymazat
  4. orgonit EM nezastaví, ale opravuje škody páchané na těle, hlavně energetické. je ale nutný ho nosit na těle. Nejlépe jako přívěšek ještě se skorylem a tak.
    Jo, natřít to UV filtrem:)
    LED svítidla jsou nechutně předražený, nechápu ty ceny jako...
    O.

    OdpovědětVymazat
  5. Jestli to nařízení vydrží, nechci vidět, co to s naším už tak chabým zrakem udělá. Ono není bílé světlo jako bílé světlo. Bohužel, o tom už nějak EU jaksi ... mlčí ... Úsporky, stejně jako ledky, nemají spojíté spektrum, ale jen bílé světlo poskládané z úseků jiných barev... To je pro mne hlavní důvod, proč nakoupit hromadu žárovek, dokud je čas. A taky neutratím v zimě tolik za topení...

    OdpovědětVymazat
  6. Hele, jako je kravina zakazovat normální žárovky, to je bez debaty. Ale co to tady píšete za srance o těch rádiových vlnách je neskutečné... I kdyby na vás zářilo 100 žárovek z bezprostřední blízkosti, je to myslím 100x menší dávka, než dostanete z vysílače, ať už telefoního, televizního, nebo rádiového, který máte na nejbližším kopci... Vysílá se ve velkém již od 50. let a jak jde vidět, žádné zdravotní problémy to nepřineslo. Elektronika je prostě na záření, vlnění a podobných věcech založená, pokud s tím máte problém, odstěhujte se do pralesa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, je mi 40let. Mluvim z mobilu od roku 1996, kdy se u nas zacaly byt k dispozici vic nez hodinu denne a rozhodne nepocituji, ze by byl muj zivotni potencial vycerpan.
      Znamena to tedy, ze by se meli s okamzitou platnosti zavrit vsechny restaurace na TV vysilacich? A co ten personal, ktery tam pracuje? Dostava nejake priplatky za ozareni?

      Pokud se nepletu bylo jiz mnoho studii, ktere zkoumali vlivl EM zareni na lidsky organismus. Zatim zadny pruzkum neprokazal, xze by to vliv na cloveka melo, ale take neprokazali, ze to vliv nema. Proto sy myslim, ze je to hodne pritazene za vlasy.
      Osobne si myslim, ze nejvetsi problem je ten, ze usporne zarivky vetsina lidi zahodi do popelnice a tim zpusobi za nekolik desitek let ekologickou katastrofu.

      Na druhou stranu, alespon mi usporky v lete neprehrivaji byt. Myslim, ze jiz zacinaji byt LEDky tak dokonale, ze usporne zarizvky skonci velice rychle. Cena LED je nizka, pouze ji zvysuje fakt, ze jsou LEDky dnes in.

      Myslim, ze treba do komory je klasicka zarovka nejlepsi reseni a vzdycky bude.

      Vymazat
  7. Měření je neoběktivní francouzka u žárovky měří v oblasti baňky a je vidět že i u ní při zapnutí vylítne indukce za hranici stupnice akorát rafička je pomalejsší než impulz. U zářivky měří v oblasti trafa kde je indukce nejvyšší. Málokdo si uvědomuje že když žárovka veme 4x víc energie jsou také 4x vyšší ztráty na vedení a na trafu před žárovkou, tak se stejné emag. vyzáří do prostoru vedením, proto při zapnutí měřáku hned vyhupne rafička na stupnici. Měří také něčím co nezohled%nuje frekvenci doporučil bych spíš širokospektrální měřák, kde by bylo vidět že 40% produkce je z prostoru i po odpojení se od sítě.
    Paní by měla i přestat jezdit v autě protože tam měničů na stejném principu v rozsahu 80-2000w podle stáří vozu. Zářivky mají vyšši ekologický dopad ve výrobě, ale v budoucnu kdy se bude dimenzovat vedení i jen po bytě pro světelné rozvody bude ekologie vyrovnána nižšimi náklady na měď v rozvodech. Se divím že nesrovná LCD TV s klasikou každý školák ví že CRT vyzařuje alfa částice a nikomu to 50let nevadilo. Stejně tak trafo stejné jak v zářivce akorát s 10x vyšší frekvencí a výkonem.

    OdpovědětVymazat
  8. Nahodou som sa dostal k tomuto clanku. Pripajam moj "kratky" komentar. Kedze pracujem v elektrotechnickom priemysle, trochu sa v elektronike vyznam. (Aspom ja si to myslim.)Doteraz, co som sa stretol s okolim, takmer kazdi mi potvrdil, ze "uspornych" ziariviek si musel zapnut viac aby poriadne videl (je pravda, subjektivny dojem). Kto ale spocita ekologicke straty vo vyrobe jednej ekologickej ziarivky. Priznam farbu - stara neonka je mmi blizsie (myslim, ze aj ekologickejsie) ako tie moderne predrazene. A to vraj sa klasicke maju prestat vyrabat!!! Pracoval som aj na jednom ministerstve a viem o pripade, kedy uplatenie (lobovanie) poslancov za oddialenie, neschvaleni ev presadenie zaujmu vyrobnej splocnosti je lacnejsie, ako nechat "konkurenciu". Hovori sa tomu, ze dobry marketingovy tah. Na vyrobu mojho auta (ev edisonovej ziarovky) sa isto "pouzilo" menej ecologickych "faktorov" ako pri vyrobe vsetkych plastov a polovodcov v modernych autach ("uspornych" ziaroviek). A ze este zakazu auta bez katalyzatorov! Preco ludia menia auta po 4-5 rokoch? To tie spolocnosti robia take smejdy, co nevydrzia viac? Aki su to hospodari, ti majitelia aut, ktorym to auto vydrzi iba tolko? To je ale dlha debata a je to len v ludoch a ich vychove. Dik za moznost vyjadrit sa.

    OdpovědětVymazat
  9. Nehnevajte sa na mňa no ten článok je riadna konšpirácia, ktorá nemá nič spoločné s pravdou. Nič nemá odborne doložené a tie merania sú riadna blbosť. Takych vám viem vyrobiť až by ste sa čudovali. Skrátka špekulovať sa dá nekonečne dlho, no len relevantné fakty (vedecké dôkazy) to môžu vyvrátiť alebo dokázať. A tá pani si tam len vymýšla domáce video, ktorému čuduj sa svete aj niekto verí.

    OdpovědětVymazat
  10. Hm,komu mám veriť?Samotní odborníci sa nevyjadruju
    presvedčivo a jednoznačne.Prečo by pani Anna Lobé zavádzala,a za akým účelom? Kto pomôže laikom v elektronike sa správne zorientovať?

    OdpovědětVymazat
  11. Ta paní je nebetyčná kráva, pochybuji, že má vůbec nějaké vzdělání.
    Jako člověka s elektrotechnickým vzděláním mě rozčiluje, že takový kretén může cokoliv publikovat a ještě má své posluchače. Lidská blbost je prostě nekonečná.

    OdpovědětVymazat
  12. Anna nakupila žiarovky na vagony ktore sa uz prestali vyrabat a vypusti do sveta poplasnu spravu o skodlivosti uspornych ziaroviek a biznis je na svete...

    OdpovědětVymazat
  13. No, já nemám žádné elektotechnické vzdělání, ale co vím naprosto jistě, že NESNÁŠÍM ÚSPORNÉ ŽÁROVKY!!!!!!!!! vůbec při nich není vidět. Miluju světlo a to,co ty úsporné žárovky produkují se tomu blíží jen velmi vzdáleně.
    A pokud je pravda, že obsahují spoustu rtuťi, pak nechápu, proč zakázali rtuťové teploměry. Elektronický nefungujou.
    Achjo.

    OdpovědětVymazat
  14. hoax, ale nad blbostí vědkyně jsem se pobavil:-)

    OdpovědětVymazat
  15. Nakupte si žárovky,dokud jsou a připravte se peněžně na to,až budete muset koupit za čas ty dražší. Možná že do té doby zjistíme,že nemusíme někdy svítit tak moc a třeba se trošku zvedne i kvalita výrobků. A nechte si pár žárovek jako relikvie pro pozdější časy,aby jste si porovnali,jaký rozdíl je ve světle mezi klasickou žárovkou,která má vlákno a mezi těmi zdroji,které za pár let budou.

    OdpovědětVymazat
  16. Nesnáším úsporné žárovky!

    OdpovědětVymazat
  17. Hello there! I really enjoy reading your blog! If you keep making great posts I will come back every day to keep reading!

    OdpovědětVymazat
  18. Já řikala že svítí nějak divně... EU je asi slepá a kdo ví co ještě k tomu. Zlaté edisonky!

    OdpovědětVymazat
  19. Úsporky se mi líbí jen rozmanitostí svých tvarů (jsem sběratelka žárovek), takže si občas posháním nějaké nefunkční. A taky tím, že jsou li funkční, jdou rozsvítit o plazma kouli. Vždycky, jak tento trik ukazuji přátelům, nevěří vlastním očím. Jako zdroj světla je ale neuznávám, do většiny mých lamp je nedostanu a některé ani oproti klasickým nesvítí. A pokud ano, svítí hnusně modře. Vyrábějí se sice i teplé bílé, ale úsporčí teplá bíla je jakási parodie na tu žárovkovou a taky má fialový odstín. To radši zapálím tradiční svíčku. Nebo ledky.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.