29. října 2009

Umějí to vůbec testovat?

Chřipka je těsně za patami, vzhledem k tomu, že k oné potrefené škole v ČB mám jakýsi vztah. Teď už lze spoléhat jen na svou imunitu. Jestli jsme něco udělali pro ni, ona udělá něco pro nás...

Kolem záležitosti se okamžitě vytvořila mediální skrumáž, v níž někteří herci od začátku prohlašují jednoznačně, že se jedná o prasečí chřipku (vedoucí protiepidemického oddělení Luňáčková z KHS). Paní to tvrdila na netu již v hodinu, kdy školní publikum dostalo oficiální informaci, že je prokázán virus A, prasečí ne.

Pan Kotrba z KHS se zdál zdrženlivější. Obratně vedle sebe řadil pojmy "prasečí", "neprokázán", "virus", "prokázan". Musel si to člověk pořádně přečíst, aby pochopil, že se zatím neví. Teprve dnes s určitostí řekl (českénoviny): testy dnes potvrdily prasečí chřipku u dalších šesti studentů. Zajímavé, že ještě včera večer v rozhlase/televizi se nevyjádřil jasně ani k těm předešlým případům.

Asi se do dnešního rána vše vyjasnilo, protože dnes už média hlaholí jednohlasně - prasečí. Nebo hygienici podlehli tlaku, ono je to vlastně jedno, jaký virus. Musí se to nějak přežít. Škola má prázdniny, děti se uzdravují a doufejme, že se na to bude brzy moct zapomenout. Ostatně, co jsme toho slyšeli o zavírání škol ve světě - a taky to přešlo.

Jestli náhodou není s těmi testy nějaký problém. Nejen u nás, ale třeba i v USA. Tam totiž taky podle studie rádia CBS onálepkovali prasečí nálepkou kdeco, jenom proto, že v blízkosti ten virus byl. Jejich ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že většina nákaz je způsobena prasečím virem. Přitom se ukázalo, že šlo o jiné nákazy, a to v 83 - 97% případů. Co když ty testy fungují nejasně? Nebylo by divu, při rychlosti, s jakou musely být pořízeny.

Z budějického případu jest vidno, že virus A byl prokázán prakticky ihned. Na prasečí se jaksi muselo čekat, a pořád v tom cosi "kulhá", i když noviny měly už dávno jasno, že. A řediteli té školy taky zatím nikdo nesdělil, jak to vlastně je, což je patrné z jeho dnešního vyjádření v Budějovických listech.

Možná nedorozumění vzniká takhle: virus A je v každém případě virus běžné prasečí chřipky, která se občas pustí i do lidí. Nikdo se jí nikdy nijak zvlášť nebál. A ten byl hladce prokázán. Nová uměle laboratorně vyrobená variace A(H1N1) tu není možná tak docela jistá, ale nevadí. Nenechte si budějičáci vzít mediální slávu, máte určitě prasečí.

3 komentáře:

  1. to není náhoda, ale osud. A nebo záměr??
    myslím místo výskytu v ČB ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Osud to je určitě, záměr nevím, tak důležitý zase nejsme ... Možná jen nejsem dost paranoidní... (Jak říká někdo na netu, už nevím kdo: Není otázka, jestli jsme paranoidní, ale jestli jsme paranoidní dost... a kolikrát se už ukázalo, že nejsem dost...

    OdpovědětVymazat
  3. http://dotsub.com/view/b0fb7146-8477-4851-910d-d68fc90b6f6d

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.