2. prosince 2015

Reflexivní kontrola: ruská ultimátní zbraň

Stručné doplnění ke zmínce o reflexivní kontrole v dnešním článku Sorcha Faal. Podrobnější informace v angličtině možno získat vyhledáním reflexive control.  =Orgonet=


Reflexivní kontrola: Ruská ultimátní zbraň:

Zdroj: Reflexive Control: Ultimate Weapon , publikováno 30. 11. 2015
Překlad: Orgonet


Desinformace, kamufláž a lsti jsou některé ze způsobů, kterými lze ovlivnit výsledek války. Rusové dovedli toto staré umění na nový stupeň použitím teorie reflexivní kontroly (RC).



Reflexivní kontrola byla vyvinuta ruskými vojenskými stratégy v 60. letech; jejím cílem je předat protivníkovi informaci, která ho ovlivní tak, aby dobrovolně provedl rozhodnutí požadované iniciátorem akce. Může být užita proti lidem i procesorům činícím rozhodnutí na počítačové bázi. Rusko ji používá nejen na strategické a taktické úrovni ve válce, ale i v geopolitické sféře.

Generálmajor ruské armády M. F. Ionov patřil k prvním propagátorům RC, kterou se zabýval od 70. let. V roce 1995 napsal článek, kde řekl, že cílem reflexivní kontroly je donutit nepřítele učinit rozhodnutí, které vede k jeho porážce, tím, že ovlivní a ovládne jeho rozhodovací proces.

Ionov toto pokoádá za formu vysokého umění, založenou na nutnosti intimní znalosti lidského myšlení a psychologie, vojenské historie, kořenů konkrétního konfliktu a schopností soupeřících protivníků.

Timothy L. Thomas napsal v Journal of Slavic Studies: „Ve válce, v níž je použita reflexivní kontrola, bude mít největší šanci na vítězství strana s nejvyšším stupněm reflexe (strana, která je nejlépe schopna imitovat myšlenky druhé strany či předvídat její chování). Stupeň reflexe závisí na mnoha faktorech, z nichž největší je analytická schopnost, všobecná erudice a zkušenost, a rozsah znalostí o nepříteli.

Pokud je účinně uplatněna, reflexivní kontrola nad nepřítelem umožňuje ovlivnit jeho bojové plány, jeho vidění situace, a jak bojuje. Metody RC jsou různé a zahrnují kamufláž (na všech stupních), desinformaci, podněcování, násilné vydírání, kompromitování různých představitelů a důstojníků.

Podle Roberta C. Rasmussena z Centra pro mezinárodní námořní bezpečnost, „je to přesně ten typ aplikace reflexivní kontroly, kterou se Vladimír Putin naučil ve raném stádiu svého vývoj na 401. škole KGB a v jeho kariéře jako důstojník KGB /FSB.

Protože každá bitva se nejprve bojuje v hlavě, dříve než se vystřelí kulka na zemi, ruská dlouhodobá zkušenost s reflexní kontrolou by mohla být klíčovým faktorem v jeho existenciálním boji s USA.

6 komentářů:

  1. "Stupeň reflexe závisí na mnoha faktorech, z nichž největší je analytická schopnost, všobecná erudice a zkušenost, a rozsah znalostí o nepříteli.“
    jajaja, tak toto USA nezvládnu, majú to much nepriateľov !

    OdpovědětVymazat
  2. Amerika jede před světem v nebetyčné pýše. A pýcha, jak už z historie víme, vždy předchází pád.

    OdpovědětVymazat
  3. Breaking News z dnešního dne: Německý Bundestag posílá pomoc do boje proti Islámskému státu a někdo tam hned do komentářů napsal: A je to ten stejný Bundestag, co zároveň podporuje temné živly, které rozvracejí (tak těžce po staletí zkoušenou) Ukrajinu???
    Najednou se budou všichni chtít na Putinových vítězstvích přiživit...Přiživit a přiživit.
    https://www.rt.com/news/324721-germany-syria-mission-bundestag/

    OdpovědětVymazat
  4. MMF nyní zařadil čínský chuan jako rezervní měnu do koše tvořícího SDR. Čínská měna se ve světě dostává více a více na scénu, zatímco americká měna nikoliv a objevují se články, že Amerika ztrácí fiskální kontrolu, její zadlužení rozhodně roste rychleji než reálný ekonomický výkon a že dny dolaru jsou zřejmě sečteny? Zdroj: http://www.prisonplanet.com/the-yuan-ascends-to-world-reserve-status-dollar-system-being-done-away-with.html http://earth-liberation-movement.blogspot.cz/2015/12/america-is-losing-fiscal-control.html .
    Už někdy loni nebo předloni začala burza ve Franfurktu nad Mohanem obchodovat cennými papíry v chuanech...

    OdpovědětVymazat
  5. Chuan jede!
    http://www.theeventchronicle.com/finanace/the-imf-sdr-rights-and-the-global-currency-markets-impacts-of-the-elevation-of-the-chinese-yuan/

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.