22. ledna 2010

Ozvali se opravdoví meteorologové - díky!

Dnes mi přišly komentáře od našich profesionálních meteorologů. To je velká událost pro tento blog, a myslím to vážně. Děkuji jim, že se nechali vyprovokovat popichováním tohoto celkem bezvýznamného blogu a dali si námahu napsat. Přece jen je vidět, že zájem lidí o podivné jevy v počasí narůstá a toto hnutí možná přestává být zanedbatelné.

Pánové, nemám nic proti vám, vím, že toho víte daleko a daleko víc než já. Závidím vám, že tento úžasně zajímavý obor máte jako povolání.

Ale přece jenom zatím zůstanu na straně těch "fanatiků", co za vším vidí "spiknutí". Víte, připusťme, že by to s manipulacemi počasí případně mohlo být podobné jako s tou prasečí chřipkou. Nejprve státy věřily odborníkům, řídily se oficiálními údaji Světové zdravotnické organizace, vyhlašovaly pandemie, vydávaly sumy za vakcínu, uzákoňovaly očkování, atd. A po roce je všechno jinak, státy žalují WHO za falešné údaje, všichni lidé náhle statečně chápou, že se jedná o mediální bublinu a nenechali by se zanic očkovat ... 
To jsou ta tři stádia pravdy: 1) popírána 2) zesměšňována 3) přijata jako něco naprosto samozřejmého.  Podobně možná i chemtrails: až dospějeme k 3. stádiu, myslím, že nakonec všichni řeknou: vždyť jsme to přece už dávno věděli ...

Tak si zůstaňme zatím každý na své straně, ono je to třeba kvůli rovnováze. Přeju hodně úspěchů a dělejte dál hezké fotky. A ještě jednou dík, že jste se ozvali.

20. 1. 2010

Přestože mě nemáte zrovna v oblibě, přesto přeji dobrý den. Nebudu zde polemizovat s Vašimi názory, pouze se vyjádřím ke dvěma poznámkám, které výše zazněly, a které se mě bezprostředně týkají.

1) Nemám ve zvyku říkat věci, kterým nevěřím, o nichž nejsem přesvědčen. A pokud něčemu nerozumím nebo neznám odpověď (ať již z důvodu vlastní neznalosti problematiky, nebo nedostatku podkladů), nebojím se to dát najevo. Takže za svými na různých místech deklarovaných názory na Vaše "chemtrails" si stojím.

2) Snímky z družic NOAA a MetOp nikdo cíleně neumazává či neretušuje, jak je výše zmiňováno. Celý systém funguje zcela automaticky - počínaje příjmem, zpracováním, přesunem aktuálních snímků na www servery ČHMÚ, archivací, až po automatické umazávání starých snímků přibližně po týdnu (z důvodu místa na www serverech). Na to, aby někdo ručně kontroloval a cenzuroval snímky, nemáme čas a ani sebemenší důvod. Navíc některé z družic s přístrojem AVHRR automaticky přepínají mezi dvěma kanály (3A - 3,7 mikronu, a 3B - 1,6 mikronu), přičemž náš systém neumí mezi nimi přepínat zpracování - proto oblasti snímané přístrojem AVHRR v kanálu 3B nejsou zobrazeny. Takže žádná "cílená cenzura"...

Závěrem bych jen doplnil, že pokusy o umělé zásahy do počasí (realizované různou formou) nepopírám, avšak spojovat je s kondenzačními stopami za civilními dopravními letadly nebo dokonce se vzhledem konvektivních bouří na družicových snímcích považuji za naprostý nesmysl. V tomto ohledu opravdu nejsem "Váš člověk".

S pozdravem,
Martin Setvák

20. 1. 2010
Pracoval jsem vedle Martina Setváka osm let a musím říct, že tolik toho o bouřkách a různých extrémních jevech ví u nás asi málokdo. A protože už pár let nejsem zaměstnancem ČHMÚ, nemusím se bát o práci, a nemusíte mi to podsouvat. Za těch osm let při zpracování družicových obrázků jsem zažil dobu, kdy se dělaly papírové fotky online z dat právě přenášených družicí, tak jak letěla nad Zemí. Pak jsme používali ručně zbastlenou kartu do PC, která nám umožnila družicová data nahrávat digitálně pro další zpracování. Dělal jsem tehdy veškerý zpracovatelský software. Pak jsme koupili německý systém VCS, který hodně mechanických věcí udělal za nás. Prováděli jsme s těmi daty, co se dalo, abychom z nich dostali co nejvíc informací, které by meteorologům k něčemu byly. Ale nikdy jsme nic neretušovali a nikdy jsme žádné informace nefiltrovali. Tak hluboko bychom nikdy neklesli a nevím jak Martina Setváka, ale mě Vaše poznámky hrubě uráží.
A pokud jde o Vaše konspirační teorie, tak se domnívám, že nikdo z meteorologického ústavu, kdo pracuje s družicovými daty, nemá zapotřebí se těmi vašimi chemickými pásy zabývat, leda z donucení, když ho vyprovokujete. Vždycky jsme se snažili dostat z těch dat CO NEJVÍC informací a ne nějaké zatajovat. Všichni ti lidé se snaží pochopit, jak příroda funguje, a jak jim v tom můžou pomoct v tomto případě družicové obrázky. To, co se děje přirozeně v atmosféře, je už tak dost složité a úžasné a poznávat to je pro nás všechny velké dobrodružství. Kdybyste nebyli tak úzce zaměření na ty svoje "chemtrails" a na dokazování toho, že máte pravdu, taky byste si to dobrodružství mohli užít. Ale vy jenom hledáte podporu pro svoji pravdu a vůbec vás nezajímají ty úžasné a nádherné věci (někdy i hrozné), kterých je příroda schopna.

Přeju pěkný bezpásý den.
Pavel Hampl, pavel_hampl@post.cz

14 komentářů:

  1. Plně podporuji prohlášení Martina Setváka a Pavla Hampla. Jsou to poctiví lidé a výborní odborníci. Milan Šálek

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný vysvělení,jen nevím,že se ty super contrails nedělaly já nevím,třeba před 20 lety,myslím u nás.Já sem je zaregistrovala někdy kolem roku 2000,asi,chvíli to trvá,než si toho člověk všimne.

    OdpovědětVymazat
  3. škoda,že sem nejde nahrát jeden krásný aktuální snímek z Polska,zajímalo by mě,jestli by pan Setvák tvrdil,že takto opravdu vedou letecké koridory,může se ale podívat,20.1.13.11hod.

    OdpovědětVymazat
  4. Pan Setvák je pravděpodobně v oboru kapacita, nicméně tento jeho dopis i čestné svědectví kolegy má váhu asi jako tvrzení Bushe jr. o tom, že v Iraqu jsou atomové bomby. Nic víc, nic míň.

    OdpovědětVymazat
  5. súdruhovia Setvák a Hampl by mali občas pozrieť aj na oblohu nie len na monitor.Chemtrails mi tiež pred dvoma rokmi pripadali ako žvást,neskôr som si o každej stope za lietadlom myslel že je chemtrails,ale teraz po dlhších pozorovaniach viem určite že sa na oblohe dejú nekalé veci.Ak si mr.Hampl myslí že to je len konšpirácia,nech mi vysvetlí prečo najneskôr dva dni po vyjasnení začnú oblohu križovať vysokoletiace lietadlá za ktorými ostáva hustý biely pás ktorý nezmizne ale roztiahne sa a pospája s inými pásmi.Posledných pár mesiacov mi podľa pozorovaní tohoto typu chemtrails vychádza predpoveď omnoho presnejšie ako dr.Iľkovi zo SHMÚ.Pripomínam že tieto lietadlá vytvárajú zásadne kosoštvorcovú mriežku.To určite nie sú komerčné lety.Som letecký modelár a poznám typy lietadiel.Tie "sprejovacie" majú typickú siluetu ťažkých vojenských lietadiel.Tak neviem prečo tomu páni meteorológovia odmietajú veriť

    OdpovědětVymazat
  6. 1) Nad naším městem vede jedna jediná letecká linka, přesto není problém napočítat přes 100 (!) přeletů sprayerů v jednom dni.
    2) C-trails se vždy roztáhnou do přetrvávajících pásů ze kterých se dělá oblačnost. V létě bylo neustále dusno, teď v zimě je vysoká vlhkost.
    3) Většina lidí trpí najednou respiračními problémy (zahlenění, dušnost, únava)
    4) Šmouhy na satelitních snímcích jsou nad slunce jasným důkazem. Navíc - vždy, když sprejují, snímky jsou buď rozostřené nebo překryté barevnou plochou.
    5)Slunce téměř neuvidíte. Všimli jste si toho? Je neustále tma, zataženo, hliníkový opar s narůžovělým halo efektem kolem Slunce nebo Měsíce.
    6)Kdo má oči otevřené, MUSÍ vidět, že chemtrails jsou skutečné a že se na obloze něco děje. No a když k tomu připočteme HAARP.... 1+1=2. Meteorologové, kteří popírají chemtrails buď lžou nebo jsou ve svém oboru naprosté nuly.

    Hlavy vzhůru


    Guess

    OdpovědětVymazat
  7. Druhému meteorologovi, panu Hamplovi jsem poslal e-mail. Uvidíme, jestli mi odpoví. Svůj e-mail a jeho odpověď potom zveřejním na svém webu a sem hodím odkaz.

    Ladislav Kopecký

    OdpovědětVymazat
  8. U nás nesvietilo Slnko kvôli chemtrails skoro mesiac.Začínalo mi to tu pripadať ako v zlom sci-fi.Ak si niekto pamätá Highlandera,myslím že to bola trojka?išlo tam o to že nejaká korporácia v boji proti UV žiareniu zahalila celú Zem do nejakej vrstvy oblačnosti,takže vo filme bola celý čas pochmúrna tma a skoro v kuse lialo.Highlander (Christopher Lambert) na to prišiel a vybral sa na nejakú vysokú horu.Už si to nepamätám presne.Ale prišiel na to že ozónová vrstva sa dávno zacelila,len korporácia to tajila a ďalej hrabala od všetkých štátov peniaze za "ochranu" pred UV žiarením.Samozrejme že hrdina vyhral.Tak dúfam že aj nám sa to podarí,lebo sa mi zdá že sa to prenieslo až podozrivo presne do reality.

    OdpovědětVymazat
  9. Když jsem ten fenomém chemtrails zaznamenal poprvé,dlouho jsem to též považoval za ptákovinu. Pozorováním jsem ale došel k doměnce,že se nahoře často něco takového děje. Vše začalo po roce 1999,když letadla USAF dostala povolení od vlády + zkorumpovaného presidenta Havla létat přes naše území bez omezení kvůli napadnutí Srbska. Rád bych někdy viděl sken toho vládního dokumentu,na jak dlouho to povolení bylo vystaveno. Bez omezení? Podle toho,co se děje již 10 roků v českém vzdušném prostoru to tak vypadá. Nezbývá než se modlit,aby imperiální moloch USA skončil co nejdřív. Ňáký čas to ještě asi potrvá ale snad toho dožijeme v relativním zdraví.

    OdpovědětVymazat
  10. cloudbuster z orgonitu chemtrails spolehlivě rozpouští, na internetu je toho spousta
    http://www.google.com/search?hl=cs&safe=off&client=opera&rls=cs&hs=7SQ&q=cb+chemtrails&btnG=Hledat&lr=lang_cs&aq=f&oq=

    OdpovědětVymazat
  11. Tak pan Hampl mi už odpověděl velmi dlouhým mailem, ale nic nového jsem se nedozvěděl. Byl ale velmi vstřícný. Můžu Vám to přeposlat, když mi dáte e-mailovou adresu.

    Ladislav Kopecký

    OdpovědětVymazat
  12. toto se mi "vytvořilo" nad hlavou asi během půl hodiny. to se tu jen tak nevidí.
    http://www.flickr.com/photos/potravina/4171148729/

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, tyto fotky jsem si dnes stáhla z webových kamer http://portalh.chmi.cz/http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/meteo/kam/
    Je tam velmi pěkně vidět, jak to v jedné z lokalit od rána probíhalo. Dala jsem do prezentace jen Liberec, ale velmi podobné je to i u jiných, třeba Jizerka, Maruška atd.
    www.presssecretary.sweb.cz/CHEM/25.1.2010.pps
    Otevírání PowerPointu může trvat i několik minut
    Posečkejte prosím a pusťte si zvuk !
    Klikněte na PREZENTACE - OD ZAČÁTKU (vlevo nahoře)

    A toto je pár fotek z loňského léta, je to jen zlomek z toho, co jsem téměř denně fotila.
    www.presssecretary.sweb.cz/CHEM/NEBE.pps

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.