8. srpna 2010

Dokument CIA z r. 1974 o globálním ochlazování

Dokument CIA z r. 1974 o globálním ochlazování

Tento dokument (v angličtině, 37 stran, jako PDF možno stáhnout zde) vyšel na světlo před několika málo lety a naznačuje, kdy a proč se  státní rozvědka začala zajímat o klimatologii, vědu, která byla tenkrát v plenkách. Naznačuje také, jak pomíjivá jsou "vědecká fakta", která jsou ve službách politiky.

Tu je z něho pár zajímavých údajů (a mých comments).

Jak se tehdy vědci shodli, meteorologické události  do r. 1974 naznačovaly, že Země po 80letém období ideálním pro růst zemědělských plodin i zemské populace přichází do období, kdy v některých oblastech světa dochází k ochlazení a tím i snižování úrody a schopnosti uživit lidi. "Ochlazovací alarmismus" například tvrdil, že hektar půdy v Evropě dosud uživil 3 lidi, po ochlazení o 1 stupeň by uživil pouze 2 lidi. V Číně hektar uživil 9 lidí, po ochlazení by uživil jenom 7. Některé země jako Kanada by mohly být pokryty sněhem a ledem a přijít o zemědělství, jiné země dosud pouštní by se naopak mohly stát pěstiteli ... prostě světová potravinová rovnováha se mohla úplně změnit.

Schopnost pěstování plodin se tedy měla stát politickou a strategickou záležitostí – a výzvědná služba CIA cítila nutnost pomoci národu udržet potravinovou soběstačnost či nadvládu a chránit ho před zásahy jiných států, například před modifikacemi počasí prováděnými jinými státy ve svůj prospěch, předcházet politickým nepokojům a migraci, které by byly pravděpodobně následkem nedostatku potravy, atd. Takže se začala zajímat, jak by se ty klimatické faktory daly předvídat a ovlivňovat.

Meteorologické události připisované tehdy příchodu malé doby ledové (neoboreální) se dost podobají těm dnešním, připisovaným globálnímu oteplování, (a které my konspirátoři házíme na klimatické zbraně.) Vede to i k zamyšlení, že by snad současné klimatické zbraně nemusely mít prsty ve všem... A nebo že by už tehdy v r. 74 manipulovali? Hm, kdoví. Matthew taky říkal, že klima na Zemi se změní, že postupně bude všude mírné a ideální pro život i pěstování úrody ...

Takže ty extrémy počasí před 36 lety byly:

  • Barma 1973: velké sucho – neschopnost exportu rýže.
  • Severní Korea 1973: nedostatečná sklizeň rýže, nutnost velkého dovozu.
  • Kostarika a Honduras 1973: největší sucho za 50 let.
  • USA 1973: záplavy století u Velkých jezer.
  • Japonsko 1973: velké chladno vážně poškodilo úrodu.
  • Pákistán 1973: velké sucho, dovoz obilí z USA.
  • Pákistán 1973: nejhorší záplavy za 20 let postihly 2,8 miliónu akrů.
  • Severní Vietnam 1973: velká část úrody zničena dešti.
  • Manila 1974: kritický nedostatek rýže postihl milióny lidí v Asii.
  • Ecuador 1974: kritický nedostatek rýže, politické ohlasy ohrozily stabilitu.
  • SSSR 1974: špatné počasí ohrozilo úrodu obilí.
  • Čína 1974: velké sucho a záplavy.
  • Indie 1974: monzuny přišly pozdě.
  • USA 1974: silné deště a sucha způsobily rekordní ztráty na obilí.

Vědci konstatovali, že nejkratší doba takového malého zemského ochlazení v minulosti trvala 70 let, nejdelší 180 let. Při těchto vyhlídkách bylo jasné, že by bylo dobré něco s tím udělat - nejprve rozvíjet klimatologii jako vědu, která bude schopna předvídat změny počasí.

Dokument velmi dobře a přehledně vysvětluje přírodní faktory, která mají vliv vytváření tepelné rovnováhy Země, jako energie dodávaná sluncem, její absorbce a odraz, vypařování a srážky, atd. 

Takže zřejmě tehdy byl iniciován intenzívní výzkum za účelem ovlivnění těchto faktorů zemské termoregulace a řízení klimatu. Možná že v počátcích byl tento výzkum motivován snahou pomoci lidstvu přežít, či spíše uchovat potravní hegemonii USA, ale jako všechny výzkumy byl zneužit státem a armádou pro získání moci nad lidstvem. 

Výsledkem je dnešní tajný totální a globální systém kontroly počasí i podnebí, ovládaný vojensko průmyslovým komplexem, který se snaží ovlivňovat počasí na celé planetě. Nejraději vytváří katastrofy, ale nepochybně je používán i k vytváření příhodného počasí pro prominenty nebo ty, kteří si ho pro různé účely zaplatí. 

Nu což. Vládci světa mají už dávno pod kontrolou naši potravu a vodu, kterou nám krabicují, plechovkují, lahvují, které platíme cestu kolem světa. Nenápadně nás přiměli pod vidinou "slev" jezdit pro ni lán světa vlastními auty do ohyzdných skladišť a trávit v nich mnoho času. S tím jsme smířeni, ba někteří nadšeni, a většinu nenapadne, že to může být jinak. 

Pak asi taky dokážeme pokládat za normální, že nám někdo vytváří počasí. Že žijeme, jak to nazvat, v něčem jako akvárium, ale to je umělá vodní nádrž, kam se neustále musí přilévat chemikálie, aby se  udržela životní rovnováha pro rybky. Tak tomu našemu umělému prostředí můžeme říkat třeba klimatárium (to je blbý, snad přijdu na něco lepšího), taky nám do něj dodávají hodně chemie, abychom se měli dobře.

P.S. Slovo klimatárium už existuje, je to norsky pergola.

Jiný komentář k dokumentu anglicky zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.