18. prosince 2015

Tajný katalog vybavení americké vlády pro špionáž na mobilních telefonech

Tajný katalog vybavení americké vlády pro špionáž na mobilních telefonech

Zdroj:
https://theintercept.com/2015/12/17/a-secret-catalogue-of-government-gear-for-spying-on-your-cellphone/
Jeremy Scahill, Margot Williams
17. 12. 2015
Překlad: Orgonet
Odkazy vedou na články v angličtině.


The Intercept získal tajný interní katalog několika desítek sledovacích přístrojů používaných americkou armádou a výzvědnými službami. Dokument, obsahující dosud nezveřejněné informace, nabízí rovněž vzácný pohled na špionážní možnosti státní i místní policie uvnitř Spojených států.

Katalog obsahuje detaily o dobře známé značce sledovacího vybavení "Stingray", i o "špinavých krabičkách" Boeingu, a tucty dalších obskurních přístrojů, které mohou být namontovány na vozidlech, dronech a pilotovaných letadlech. Některé jsou určeny k použití na statických lokacích, jiné mohou být diskrétně nošeny člověkem. Jsou pojmenovány například Cyberhawk, Yellowstone, Blackfin, Maximus, Cyclone, Spartacus. Jako prodejce je uvedena u některých přístroju FSA, některé byly vyvinuty pro použití CIA, a jiné pro požadavky speciálních jednotek. Téměř třetina položek je vybavení, které zřejmě dosud na veřejnosti nebylo popsáno.


The Intercept získal katalog z výzvědné komunity od zdroje, který je znepokojen militarizací domácích policejních sil. (Originál je zde.) 

Některé přístroje mohou obsahovat "cílový seznam" až 10 000 jednotlivých uživatelů telefonů. Většina může být použita pro geolokaci lidí, ale dokumenty naznačují, že některé mají ještě vyšší možnosti, jako tajné odposlouchávání hovorů a sledování textových zpráv. Dva systémy jsou zjevně určeny k použití na zabavených telefonech, a jsou nabízeny pro schopnost extrahovat mediální dokumenty, adresáře, poznámky i smazané textové zprávy.



Katalog především představuje objevení detailů o sledovacích přístrojích vyvinutých pro armádu a výzvědné účely, ale tyto přístroje jsou stále více používány policejními orgány ke špehování lidí a usvědčování ze zločinů. Nedávná masová střelba v San Bernardinu v Kalifornii, kterou president Barack Obama nazval "teroristickým činem", vyvolala výzvy, aby státní a místní policejní síly posílily své schopnosti v boji proti terorismu, a tento proces historicky obsahuje adaptaci vojenských technologií na civilní užití. Obhájci občanských svobod i další jsou však stále více znepokojeni rostoucím užíváním státních prostředků na sledování mobilních telefonů a volají po otevřenější a informované debatě o poměru mezi bezpečností a soukromím - navzdory tomu, že vláda neposkytuje naprosto žádné informace o konkrétních schopnostech sledovacího vybavení.



"Od 9/11 jsme svědky trendu vývoje sofistikovaných sledovacích technologií, které byly původně určeny pro vojenské užití - jako Stingraye, drony či biometrie - pro domácí použití ve Spojených státech," řekla Jennifer Lynch, státní zástupkyně nadace Elektronická hranice, která vede boj o zákony ohledně používání přístrojů pro sledování mobilních telefonů v USA. "Ale používání těchto technologií pro účely státní policie vyvolává množství problémů, které se ve vojenském kontextu nevyskytují."

Mnohé z přístrojů v katalogu včetně Stingrayů a dirt boxů jsou simulátory mobilních vysílačů, které fungují tak, že napodobují věže významných radiokomunikačních společností jako Verizon, AT&T, aT-Mobile. Když se něčí telefon napojí na falešnou síť, předá jí jedinečný identifikační kód a skrze charakteristiku jeho radiosignálů je možno dosáhnout příjemce a informace o jeho lokaci. Jsou také náznaky, že simulátory mobilních vysílačů mohou být schopny monitorovat hovory a textové zprávy.

V katalogu má každý přístroj návod, jak jeho činnost musí být schválena. Odpověď je většinou "přes Ground Force Commander", nebo přes jeden či dva tituly amerického kódu pro řízení vojenských a výzvědných operací, včetně tajných akcí.

Ale kritikové jako Lynchová říkají, že vnitrostátně mohou být tyto přístroje užity způsobem, který porušuje ústavní práva občanů, včetně čtvrtého článku ústavy, který zakazuje nelegální vyšetřování a zadržení. Jsou často používány bez výstrahy, nebo s výstrahami, které kritikové nazývají příliš obecné. Soudci i skupiny ochrany občanských práv si stěžují, že tyto přístroje jsou používány, aniž je plně známo, jak fungují, a to i pro účely soudních procesů.

"Pokaždé, když policie projede ulicemi se Stingrayem, tyto zátahové přístroje mohou identifikovat a lokalizovat tucty až stovky nevinných telefonů "v pohotovosti", " řekl Nathan Wessler, advokát Americké unie občanských svobod pro projev, soukromí a technologie.

“Every time police drive the streets with a Stingray, these dragnet devices can identify and locate dozens or hundreds of innocent bystanders’ phones,” said Nathan Wessler, a staff attorney with the Speech, Privacy, and Technology Project of the American Civil Liberties Union.

Nejtypičtější simulátor mobilního vysílače, Stingray, dostal značku Harris Corp. v roce 2003 a zpočátku byl užíván vojskem, rozvědkami a federální policií. Jiná společnost, Digital Receiver Technology, nyní vlastněná Boeingem, vyvinula "špinavé skříňky" - výkonnější simulátory mobilních vysílačů - které si získaly oblibu v NSA, CIA a americké armádě jako dobré nástroje pro hon na podezřelé teroristy. Tyto přístroje mohou údajně sledovat více než 200 telefonů v širším rozsahu než Stingray.

Uprostřed války s terorismem společnosti prodávající simulátory mobilních vysílačů federální vládě vzkvétaly. Vedle velkých korporací jako Boeing a Harris, které v minulém roce získaly federální kontrakty za 2,6 miliardy dolarů, zahrnuje katalog i výrobky méně známých výrobců jako Ventis z Nevady, který byl zřejmě rozpuštěn, a SR Technologies z Davie na Floridě, na jehož webu je varování: "Z důvodu citlivé povahy tohoto byznysu žádáme, aby se všichni návštěvníci nejprve registrovali." Katalog získaný Interceptem není datovaný, ale obsahuje informace o události, která se stala v roce 2012.)

Americká vláda užívá tyto simulátory k zacílení lidí pro vraždy pomocí dronových útoků, jak již Intercept informoval. Ale CIA používá tuto technologii i doma. Již více než deset let agentura spolupracuje s U.S. Marshalls Service pro umisťování "špinavých skříněk" připojených na mobilní telefony po celých Spojených státech, jak odhalil Wall Street Journal.

Poté, několikaletém používání mobilního sledování výzvědnými agenturami si začaly tyto prostředky razit cestu do malého počtu místních policejních agentur. V roce 2007 Harris požádal Federální komisi pro komunikace o povolení k širokému prodeji svých výrobků místní policii, a policie zaplavila FCC dopisy na podporu této žádosti. "Text všech dopisů byl stejný, jen měly jiné logo na začátku," řekl Chris Soghoian, hlavní technolog v ACLU, který dostal kopie dopisů od FCC na žádost dle Zákona o svobodě informací.

Lobovací kampaň byla úspěšná. Dnes je ve 23 státech téměř 60 policejních agentur, o nichž je známo, že vlastní Stingray nebo nějakou formu simulátoru mobilního vysílače, ale experti se domnívají, že toto číslo pravděpodobně podceňuje skutečnost. V některých jurisdikcích policie používá tyto simulátory pravidelně. Například Policejní department v Baltimoru použil Stingraye od roku 2007 více než 4 300x.

Policie nákup těchto systémů často zdůvodňuje válkou s terorismem. Michiganská státní policie prohlásila, že jejich Stingraye "umožní státu sledovat fyzické umístění podezřelých z terorismu," i když ACLU později zjistila, že ze 128 případů použití v loňském roce jejich použití nebyl žádný spjatý s terorismem. V Tacomě, Washingtron, policie prohlašovala, že Stingraye zabrání útokům s použitím improvizovaných výbušných prostředků - bomb kolem silnic, které mořily vojáky v Iráku. "Nevím ani o jednom případu, kdy by policejní agentura použila simulátor mobilního vysílače pro nalezení teroristy," řekla Lynchová. Namísto toho, "policejní agentury používají simulátory k řešení i nejméně závažných místních trestných činů."

The Intercept nepublikuje informace o přístrojích v katalogu, kde odhalení není relevantní k debatě o rozsahu vnitrostátního sledování.

Úřad ředitele státní rozvědky odmítl komentovat tento článek. FBI, NSA a americká armáda neodpověděly na psané žádosti o komentáře. Ministerstvo spravedlnosti "používá technologii způsobem, který je v souladu s požadavky na ochranu Ústavy, včetně Článku 4 a aplikovaných statutárních pravomocí," řekl Marc Raimondi, mluvčí Ministerstva spravedlnosti, který šest let před svou prací na ministerstvu pracoval pro Harris Corp., výrobce Stingraye.

(Orgonet: Toto jsou asi 2/3 článku, v případě zájmu dopřeložím.)

Překlad byl poprvé zveřejněn na http://orgo-net.blogspot.cz/2015/12/tajny-katalog-vybaveni-americke-vlady.html

4 komentáře:

  1. Pro vice podobnych informaci doporucuji zaridit poradny firewally a podobne VPN atd, pote co budete mi alespon par firewallu a alespon jedno VPN muzete skoro bezestrachu navstivit "deep web" podobnych veci je tam pozehnane...

    OdpovědětVymazat
  2. TOR brouser (cibulový server) - pro bezpečné brouzdání na internetu. Podrobnosti popisu v EN.
    https://www.torproject.org/download/download-easy.html.en

    OdpovědětVymazat
  3. Ani cibuľa nepomôže.http://anonhq.com/tor-browser-hacked-not-longer-safe-and-anonymous/

    OdpovědětVymazat
  4. http://www.infowars.com/whistleblower-leaks-secret-catalog-of-cell-phone-surveillance-devices/

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.