11. prosince 2008

US patenty na modifikaci počasí

Na tomto odkazu si můžete přečíst (v angličtině) různé US patenty na výrobu počasí z posledních let.

Jako příklad alespoň překlad resumé jednoho z nich: United States Patent No. 6 315 213 B1, 13. listopadu 2001.

Proti dešti: Metoda modifikace počasí superabsorbčními polymery (resumé).

Metoda pro umělou modifikaci počasí pomocí zasévání vhodných provázaných vodních polymerů do bouřkových mraků. Polymer je rozptýlen do mraků a bouřkový vítr promíchá směs, způsobující absorbci deště polymerem. Tato reakce vytvoří želatinovou substanci, která padá dolů a zmenšuje tak schopnost mraků produkovat déšť.

Tento vynález se vztahuje k modifikaci počasí a zejména k užití polymerů k absorbci vodních roztoků schopných modifikovat meteorologický systém.

Do dešťových mraků je rozptýlen suberabsorpční polymer v dostatečném množství pro velkou absorbci vody.

Superabsorbční polymer je pryskyřice schopná absorbovat vodu až v násobku několika tisíc své váhy. Tyto superabsorbční polymery se připravují z polymerů rozpustných ve vodě, ale mají provázané struktury, které je činí nerozpustnými.

Superabsorbční polymery mohou být dehydrovány na prášek. Když se prášek přidá k vodnímu roztoku a promísí, polymer je schopen absorbovat molekuly vody v několikanásobku své váhy a vytváří se jakýsi gel.

V tomto vynálezu se zavádí do bouřkových mraků pevná forma superabsorbčního polymeru jako prášek, například letadlem, které jej při průletu nad mrakem vypustí.

No vida, nic na tom není. Myslí to s námi vynálezci dobře, chtějí nás ochránit před bouřkou a hurikánem. Jiní zase umějí namíchat směsi, které letadla sypou do mraků a na nás, aby pršelo, viz:

Metoda na vyvolání atmosférických srážek

Vybírám aspoň složení směsi na vyvolání srážek, která obsahuje: jodid stříbrný, jodidy, jodáty a perijodáty alkalických kovů, olovo, měď, barium, amonium, chromát baria a vybrané oxidanty, jako poly-p-phenylen, fenol-formaldehydová pryskyřice, epoxidová pryskyřice, šelak. Při spalování se vytvoří aerosol účinný k vyvolání vodních atmosférických srážek.

Takže některý den na nás padají polymery, jindy zas tato chutná směs.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.