2. října 2009

Podruhé a naposled "orografické vlnění"

(Snímek: I dnes večer nad nám stojí ta zcela přirozená nehybná "orografická oblačnost".)

Super, že na tento amatérský blog přišly i ohlasy odborníků na včerejší článek o zvláštním vlnění. (Viz komentáře.) Sice mě obviňují z nepochopení orografické oblačnosti a z neznalosti angličtiny, ale když už do toho kibicuju, tak toho jen tak nenechám.

Včera uváděná stránka z wikipedie jako příklad webových publikací týkajících se orografické oblačnosti možná nebyla tím nejlepším příkladem, protože pojednávala o těchto jevech obecně, a nikoli jen o vlnění. U wikipedických příkladů výskytu orografických jevů taky nejde jen o vlnění, ale o místa, kde jsou srážky tímto jevem způsobené nebo jím zadržené. To se omlouvám za přehlédnutí.

Ale mohli bychom zkusili jiné heslo, které se jmenuje přímo Wave clouds. http://en.wikipedia.org/wiki/Wave_cloud. (Ono je podobných hesel jenom na wikipedii více, jsou vzájemně propojená, a stejné jevy mohou mít různá označení.) Tak co nám ukážou za příklady?
Tohle nalevo, tomu říkají na wikipedii "Extenzívní vlnění v Austrálii." Konečně něco důvěrně známého, to mi připomíná něco, co máme nad hlavou často. To vlnění napravo je nad budějovickým náměstím. A zajímavé, vlny jsou tam dokonce do různých směrů ...




Na této fotce jsou "Neobvyklé vlny nad Aralským jezerem" z wikipedie. (Tipuju, že vznikly buď při nějakém šíleném pokusu, anebo zcela prostě dostal "ovládač" do ruky nějaký začátečník či neumětel, a vyrobil tuhle hrůzu. Jinak se totiž ti výrobci vln spíš snaží, aby to nebylo moc nápadné, ale někdy jim to přece ulítne ...)

Takže ani toto heslo wikipedie nepovažuje za nutné zdokumentovat ten nejběžnější příklad vlnění, každodenně se objevující nad různými částmi světa? Proč?




Jestli mé dosavadní řeči vyzněly tak, že zpochybňuju, že orografická oblačnost je přirozený jev, tak pravím, že to nikterak nezpochybňuju. Orografická oblačnost je přírodním jevem.

Ale stále si myslím, že současné denně pozorovatelné vlnění (viz dnešní satelitní snímek ČR výše, i pozemský snímek budějovického náměstí) nad různými oblastmi světa nelze za přirozený jev považovat. A za orografický těžko, protože jak vidno, hor k němu není vůbec potřeba.

Na otázku, proč a jak by někdo tak zuřivě a nákladně manipuloval atmosférou, bohužel neumím odpovědět. Podobně jako na otázku, proč lidé vyrábějí umělé viry a choroby a rozšiřují mezi lidstvo. Proč vyrábějí superzbraně superhromadného ničení. Proč vynakládají tak nesmírné finanční prostředky na co nejdokonalejší způsoby likvidace jiných lidí. Snad kvůli moci - a cílem moci není nic jiného než pouze moc. (To řekl někdo mnohem chytřejší než já, bohužel nevím kdo.) To my s normálními mozky nemůžeme chápat. Ale pokud si připustíme, že s námi někdo manipuluje, i když nevíme proč, budeme s tím třeba moci něco udělat.

5 komentářů:

  1. Kritické myšlení, nezávislé, odvážné, s přiměřenou mírou rizika omylu... jen tak dál. Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Připojuji ještě video takového vlnění http://www.youtube.com/watch?v=eU4pVxvUQGw

    OdpovědětVymazat
  3. Poslední komentář k "haarpové" oblačnosti (což nevylučuje komentáře k jiným meteorologickým tématům, jako například "šlehání" bouřek).

    Vlnovitá oblačnost se dnes opravdu vyskytovala nad většinou území ČR (já osobně jsem ji však díky nižší oblačnosti neviděl). Na satelitních snímcích je zřetelně patrný její pohyb od severozápadu z Německa (+ zesílení nad Krušnými horami). Jsou tam vidět i deformované vlny na jižními Čechami, způsobené změnou směru a rychlosti proudění (výška vrstev oblačnosti se zdá stejná).

    K Aralskému jezeru: Již z obrázku je patrné, že pod oblačností se něco skrývá (bohužel mi sem nejde vložit odkaz na bezoblačný snímek oblasti). To, co způsobuje vlnění, je přes 200 metrů vysoký "útes" na zapadním pobřeží jezera (jeho sráznost dokumentuje i to, že přes pokles hladiny zde pobřežní čára takřka nemění polohu). Na tomto srázu dochází k turbulenci proudění a následnému vlnění oblačnosti. K narušení proudění stačí i podstatně menší odchylky reliéfu.
    Zatímco vy věříte v antropogenní původ těchto jevů, já je mám a budu mít za krásnou ukázku síly a proměnlivosti přírody, kterou člověk doufejme nikdy zcela neovládne.

    OdpovědětVymazat
  4. "Ale stále si myslím, že současné denně pozorovatelné vlnění (viz dnešní satelitní snímek ČR výše, i pozemský snímek budějovického náměstí) nad různými oblastmi světa nelze za přirozený jev považovat. A za orografický těžko, protože jak vidno, hor k němu není vůbec potřeba."

    Jen pár maličkostí:
    1) chtělo by to zde doplnit význam termínu orografie, jelikož pak byste tuto větu nenapsal.
    Orografický neznamená, že v ČR musíme mít velehory.
    K tvorbě takových oblaků stačí i "mírně zvlněný reliéf" a vytvoří se stacionární vlny.
    Tyto vlny mají svůj počátek u překážky a pokračování i kilometry za překážkou ( směrem po větru ), většinou v pravidelných intervalech.
    Stačí zadat do googlu "undulatus" a zjistíte, že to není nic neobvyklého.

    Mimojiné děkuji, že mě nazýváte odborníkem, ale tím bude spíš kolega co psal první příspěvek.
    Mně k těmto vědomostem stačí základy meteorologie. Taky vám doporučuji něco si o počasí přečíst ( musíte uznat, že to co dokáže příroda je někdy opravdu úžasné :-)

    OdpovědětVymazat
  5. > Podobně jako na otázku, proč lidé vyrábějí umělé viry...

    Odpověď najdete ve filmu V jako Vendeta

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.