16. března 2010

Ještě k vitamínu D: vitamín A snižuje jeho účinnost

Myslím, že někteří už se pídíte po co nejlepším zdroji vitamínu D, když je tak zdravý. Tak abyste měli přesnější představu o aktuálním stavu vědeckých poznatků - právě dnes vyšel článek dr. Mercoly se závažnou informací o vitamínu D a jeho interakci s vitamínem A. Nemám čas to celé překládat, tak sem napíšu aspoň stručný obsah. 

Lékařské studie ukazují, že současné užívaní vitamínu A a vitamínu D snižuje účinnost vitamínu D, nebo ji dokonce blokuje. 

Toto přichází v úvahu zejména při užívání dosud široce doporučovaného oleje z tresčích jater, k němuž různí výrobci přidávají různě velká množství vitamínu A (retinolu). Vitamín A je od určité koncentrace pro tělo toxický. Dr. Mercola, který po celá léta propaguje užívání vitamínu D, tímto ustupuje od doporučování oleje z tresčích jater jako jeho zdroje.

Podobná nežádoucí interakce může nastat u multivitamínových přípravků, které obsahují současně vitamín A i D.

Toto upozornění se netýká betakarotenu - to je provitamín A, z kterého si tělo teprve potřebný retinol vyrábí, takže betakaroten nemá nežádoucí interakci s vitamínem D.

Západní populace má údajně díky konzumaci barevné zeleniny a ovoce vcelku dostatek vitamínu A, ale zásadní až katastrofální deficit vitamínu D. Proto je záhodno nesnižovat si jeho účinnost nevhodnými přípravky.

Toto upozornění se také netýká výrobků označených jako rybí olej. Ty jsou údajně OK.

Nejvhodnější způsob, jak mít dostatek obou vitamínů v přirozené a harmonické podobě:
  • D: vystavovat se rozumně slunci (to ovšem není u nás možné nejméně 6 měsíců v roce)
  • A: jíst barevnou (červenou) zeleninu a ovoce. 

(Pozn. Orgonet: Z tohoto hlediska by měl být v pořádku třeba náš Epavit, v němž je, jak uvádí výrobce, rybí olej a betakaroten.

Tip na samotný vitamín D zakoupený dnes v lékárně: Biomin - Vitamín D3, vyrobený na Slovensku, 60 kapslí, za pouhých 79 Kč. Jiný než D3 se prý nemá užívat - je syntetický, neúčinný.)


Celý článek dr. Mercoly v angličtině a zdroj pro mnoho dalších odkazů:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/16/warning-new-proof-confirms-if-you-take-this-supplement-vitamin-d-will-not-work-as-well.aspx

21 komentářů:

  1. Zdravím, na imunitu opravdu užívat jen D3. Rozhodující je ale výška IU v 1 tabletě. V ČR je možno bez předpisu koupit max. 400 IU a to je velmi málo. Arthur Neumann-H.Deakon doporučuje jíst denně na prevenci 2000 IU,přes zimu nebo pokud se ten den nedostanu na slunce vůbec max. 5000 IU denně. Dělají se i 10.000 IU,ale to bych nezkoušel. Za dobrou cenu je k sehnání u mnoha prodejců na eBay.com a eBay.co.uk,stačí tam zadat vitamin D3 a vypadne to. Za pár stokorun máte na celou zimu klid od všeho včetně rýmy. Jím to denně od října 09,asi 3 měsíce v kuse i 5000 IU denně a byla pouze jedna slaboučká rýma. Do té doby pravidelně každou zimu 4-5 viróz v trvání a mezi tím pernamentní chronická rýma.
    Tende vitamím je opravdový zázrak a nedivím se že z něj má farmaceutická okultní elita vítr. Ale jen do nich,sviní! Ještě tak získat ten zdroj levné energie pro každýho a z jejich moci nad lidmi jim zbydou jen vzpomínky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenapsal bych to lepe, mam naprosto stejnou osobni zkusenost. Nastesti dnes se jiz i u nas v lekarnach daji sehnat doplnky s 2000 IU za rozumnou cenu.

      Vymazat
  2. Biomin H

    KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ:

    1 sáček (3 g prášku) obsahuje Calcium 1110 mg (ve formě Calcium carbonicum), Magnesium 15 mg , Phosphorus 1,8 mg a jiné stopové prvky.

    O vitamínu D ani slovo.

    OdpovědětVymazat
  3. Alternativa od finské firmy:
    http://www.lekarna.cz/calci-strong-horcik-vit-d3-tbl-200-vitabalans/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je hezký že tam cpou i hořčík, ale k tomu aby se hořčík v těle využil je třeba zase vitamínu B6, takže myslet na to. Celkem dobrej přípravek na hořčík + B6 je Magnex, samotnej B6 nevím - kdyžtak doporučte.

      Vymazat
  4. tento D3 od Jamieson je tiež za dobrú cenu
    http://www.superlekaren.sk/index.cfm?module=Catalog&page=Product&ProductID=68090

    OdpovědětVymazat
  5. Cituji: "D: vystavovat se rozumně slunci (to ovšem není u nás možné nejméně 6 měsíců v roce)"

    To v Čechách 6 měsíců v roce nesvítí slunce?
    :DDD
    To jsem se fakt pobavila.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja jsem sehnal tento pripravek ale nejsem si jistej jestli je dobrej.
    calcichew-D3 Forte - a je to spojeno s vapnikem a tam si opravdu nejsem jistej jestli je to dobra kombinace.

    http://www.multipharmacy.com/shop/customer/calcichew-D3-Forte-pid-8715.html

    Pokud to nekdo zna at poradi jestli jo nebo ne.
    THX

    OdpovědětVymazat
  7. jo a můžete mi napsat na logo23@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  8. dobrý den
    jednou asi před 1/2 roku jsem psal že jsem giftoval ve strakonicích no a vy taky . Dělám obchodního zástupce a teď zase jedu do jižních čech a mám nějaký orgonity z loňska tak by mě zajímalo kam jste se nedostalaa. jedu z brna přes telč jindřichův hradec, moravský krumlov ,strakonice no a pak se uvidí. Tady se můžete podívat co nabízím www.hobbymoment.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Pro THX: Od Jihlavy k Jižním Čechám (Telč, JH, až po Strakonice) je to celkem hotový. Ale přidat neuškodí kdekoli. Možná by bylo dobře někde od Brna na Jihlavu nebo přes Třebíč na Telč, tam myslím ještě nikdo nebyl, zkus to zjistit na orgo.cz. Nebo vysočina na sever od D1 ...
    Díky za pomoc!
    Pastelky jsou super, kde se to dá koupit?

    OdpovědětVymazat
  10. dají se koupit že stačí napsat do emailu požadované zboží a + 90 kč poštovné a to je vše

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem po přečtení hned běžela k doktorovy a nechala si napsat VIGANTOL kapky je to vit.D3 rozpuštěný v oleji.Jsou to ty co se dávájí novorozencům a co je ještě lepší že se doplácí jen 30kč za recept..

    OdpovědětVymazat
  12. http://www.vseprozdravi.cz/leky/vigantol-kapky.html tady je odkaz na vigantol a jeho dávkování

    OdpovědětVymazat
  13. A ještě něco,užíváme to celá rodina a ještě DOLOGRAN je velmi čistý, přírodně získaný minerál hořčíku a vápníku, technologicky upravený do granulátové podoby....

    OdpovědětVymazat
  14. vitamin D3 2000 IU lze zakoupit v ČR tady:
    http://www.swanson.cz/vitamin-d3-250pcs-2000iu

    pár kousků jsem si už objednal. Jinak v lékarně nabízejí kombinaci vitamínu A (5000 IU) + D (400 IU) za cca 110 Kč. Silnější se prý nesmí prodávat, jelikož hrozí předávkování, tolik slova lékárnice... :-)

    hezký den

    OdpovědětVymazat
  15. Nieco k VIGANTOLU: http://www.badatel.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=87&Itemid=42

    OdpovědětVymazat
  16. vitamín D účinek: absorpce vápníku. Zvyšuje odolnost vůči infekcím. Nezbytný pro tvorbu zubů a kostí.Nejvhodnější zdroje:Naklíčená semena, vojtěška, houby, slunečnicová semena, pšeničné klíčky, sluneční záření.

    OdpovědětVymazat
  17. No nevím jestli bych používal Dologran. Rozemletou skálu bych fakt jíst nechtěl :D

    OdpovědětVymazat
  18. http://www.nafwa.org/vitamind.php
    Propocitejte si davku ... jsou royd9lz pro kayd7 vitam mezi IU a UG

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den,

    za pár minut se chystám do nákupního centra Nové Butovice (Praha) a poslední dny/týdny zkoumám, jaký vitamin D3 si koupit a jelikož je tam pouze lékárna Dr.Max, tak jsem našel, že tam mají:

    http://www.drmax-lekarna.cz/vitamin-d3-400-i-u-generica-cps-30.html

    Tak snad bude OK, nic negativního jsem prozatím k tomu nenašel,
    přeji hezký den všem.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.