19. října 2015

Uprchlíci jsou jako my

Uprchlíci jsou jako my


http://blisty.cz/art/79454.html
16. 10. 2015 / Tomasz Oryński


Navzdory tomu, že už několik let se snažíme udržet si přesvědčení, že tragédie v Sýrii je „problém někoho jiného“, dnes ji už ignorovat nemůžeme – oni „jiní“ jsou už tady, oni jsou na našich hranicích, táboří na hranici se Slovenskem nebo se pokoušejí ve vratkých člunech přeplout Středozemní moře. Už nemůžeme strkat hlavu do písku: je teď čas na přemýšlení, jak se s tou krizí vyrovnat.

Naneštěstí v Polsku a ve Velké Británii diskusi dominují malicherní lidé, kteří se snaží vyvolávat strach ostatních zneužíváním lidových falešných představ a idiotských generalizací. Mnozí Poláci sledují xenofobní demonstrace v České republice nebo agresivní politiku Orbánovy vlády v Maďarsku. Diskusím na internetu dominují copy-paste verze xenofobních textů, protože je jednodušší kliknout na „sdílet“ než něco prozkoumat, a pak si o tom vytvořit vlastní názor. Facebook nabízí jen předem připravená řešení, která nikdo nezpochybňuje. „Důkazy“, které tito lidé používají, jsou populární YouTube videa, která zobrazují migranty jako divochy...

Celá věc je ale příliš důležitá, než aby se šířila mezi kamarády na sociálních sítích: chceme opravdu věřit materiálům, které nám posílá někdo, kdo po nás nedávno chtěl, abychom přeposílali spam, aby on pak dostal iPhone zadarmo? Pokusme se podívat na nejpopulárnější argumenty hysterických xenofobů a pak dát prostor opravdové a důležité diskusi.

1. „Můj švagr jednou potkal imigranta a nelíbilo se mu, co viděl“


Důvěryhodnost takového tvrzení se obvykle podporuje argumentem typu „Mám rodinu na řeckém ostrově“, „Můj kamarád žije v Calais“, „Pracoval jsem s muslimy“. Takové historky nejsou pro celou muslimskou populaci reprezentativní. Přece jenom každý z nás potkal členy vlastního národa, kteří podváděli, zneužívali sociální dávky, zná opilce nebo neotesance, kteří věří, že svět je jim za všechno zavázán. Ale jsme daleko od toho, abychom tvrdili, že to je norma pro celý národ, že ano? Děje se to, protože všichni si volí příklady, které podporují už existující přesvědčení. Myslíme si jen to všechno nejlepší o vlastním národě ve srovnání s cizími národy, o kterých nic nevíme. Bojíme se cizinců, a proto hledáme příklady, které podporují naše obavy a náš názor, že mají zůstat daleko od nás.

Východoevropané nic nevědí o islámu. Naše zdejší muslimská menšina je zanedbatelná a dá se říct, že průměrný Polák nikdy v životě nepotkal jediného muslima. Jediné „skutečné příběhy“ o muslimech do Polska přinášejí migranti, kteří je potkali v západní Evropě nebo na dovolené v severní Africe. Otázka je, zda to představuje spravedlivý portrét muslimů. Většina Poláků ve Velké Británii pracuje tam, kde jejich práce nevyžaduje žádné vzdělání, tito Poláci se setkávaji jen s lidmi z nižších sociálních vrstev. Často hledají levnější ubytování a bydli v obecních bytech nebo v horších částech města. Je to stejné s turisty: na cestě do Tuniska potkávají lokální prodejce nebo číšníky, nikdy politiky a univerzitní profesory. To znamená že, i kdyby to bylo pozorování tisíců Poláků, jejich zobrazení muslimů není reprezentativní pro celou populaci.

2. „Jsou to divní uprchlíci, většinou jsou to mladí muži. Kde jsou ženy a děti?“

To obvinění vychází z faktu, že většina uprchlíků, které vidíme v televizi, jsou mladí muži. Ano, to je pravda. Proč?

Podívejme se na polskou komunitu ve Velké Británii. Na začátku většinou přicházeli muži. Byli to stavbaři, instalatéři, řidiči náklaďáků. Hlavy rodin přicházely jako první, aby našly práci, a potom, až zajistily základní podmínky, by přivezly ženy a děti. Neznám případ, že by ženy s dětmi přijely jako první, a pak by za nimi přijel manžel. Pro Poláky do Londýna stačí letět jen dvě hodiny Ryanairem, nebo v nejhorším případě dva dny jet autobusem na autobusové nádraží Victoria Station v Londýně. Nikdo neriskuje vlastní život, nikdo nemusí bojovat o přežití, za cestu se nemusí prodat celý rodinný majetek, všechno jde legálně a civilizovaně. Je ještě někdo překvapen, že většinou muži podnikají nebezpečnou cestu, která je bude stát celé jmění a že mnozí na té cestě umírají, často v rukou zločinců, kteří je vydírají a slibují, že je převedou přes hranicí?

V pořádku, někdy se chovají agresivně a někdy vypadají jako divoká zvířata. Ale otázka je, jestli je to důvod, abychom vytvářeli generalizace o islámské kultuře? Není na tom nic divného. Internet je přeplněn záznamy ze supermarketů z celého světa, které se podobají tomuto:

https://youtu.be/Oq7vQzss_rg



A ted‘ přemýšlejte: tito lidé, na rozdíl od uprchlíků, nejsou zoufalými obětmi děsivé války, ve které přišli o všechno a teď bojují o šanci na nový začátek a život. Jsou to jenom lidé, kteří si chtějí koupit levnou plochou obrazovku. Nějak se mi zdá, že nikdo neříká „ano, takové agresivní chování je typické pro bílé lidi. Je to kvůli jejich křesťanské výchově...“. Na takových filmech nikdy nevidíme „normální lidi“. Protože normální lidé se takového nákupu vzdají a koupí si své obrazovky někde jinde za stovku dolarů navíc.

S uprchlíky je to stejné. Ti, kteří jsou méně agresivní, méně zoufalí nebo ti, kteří důvěřují mezinárodním zákonům, čekají na naší pomoc v uprchlických táborech v Libanonu, Turecku nebo v Jordánsku. Uprchlíci, které vidíme na YouTube záznamech z Maďarska, jsou ti, kteří vědí, že země, jako jsou Německo nebo Velká Británie přijímají jen omezený počet a chtějí vyhrát loterií a dostat se tam za cenu těch, kteří jsou ve větší nouzi. Opakují: nezapomeňme: není to o slevě o padesát dolarů za plochou obrazovkou. Je to o lidských životech a o budoucnosti jejich dětí.

3. „Nám nepomohl nikdo, když jsme pomoc potřebovali“

Opravdu, vážně? Zvlášť když toto tvrzení pochází od Poláků, zní opravdu komicky. Ze šedesáti miliónů Poláků, žije třetina mimo Polsko. Jak to často zdůrazňují pravicoví publicisté, byly to světové mocnosti, které se rozhodly, že půjdou během druhé světové války polští uprchlíci do Íránu. I když je to pravda, Poláci se tam cítili vítaní. Nikdo nepálil jejich byty, nikdo na ně neútočil na ulicích protože se lišili barvou pletI, nikdo nepsal v nejčtenějších novinách že „nechceme tyto primitivy tady, jsou to katolíci, a všichni víme, že katolíci jsou pedofilové, kteří znásilní naše děti!“

Po druhé světové válce byli Poláci byli už všude po světě. Některé země, například Mexiko, jim umožnily zůstat jen na určitou dobu. Ostatní, jako Nový Zéland, se od prvního dne chovaly k Polákům jako k starousedlíkům. Ale i v situacích, když nebyli vítaní s otevřenou náručí, například v poválečné Británii, nikdo na hranicích nestavěl ploty, aby jim zabránil přicházet.

Druhá světová válka nebyla jedinou dobou, když byli Poláci byli vítáni spolu s ostatními národy. Od doby Velkého stěhování v 19. století až do roku 1980. Poláci emigrovali – nejen aby si zachránili životy, ale aby dostali šanci na lepší život. Dva chlapci, kteří se v osmdesátých letech 20. století dostali do Švédska pod vlečkou nákladního auta, byli uvítaní s otevřenou náručí, a dostali byt, kapesné a nejlepší možné vzdělání. Je opravdu rozdíl mezi nimi a lidmi, kteří se snaží dostat do kamionů z Calais na cestě do Velké Británie?

Je to Polsko, národ, který po staletí bojoval o přežití, země, která představovala válečné pole pro největší válečné konflikty nedávných dějin lidského rodu. Zároveň míří do zahraničí za lepším životem i mnozí Britové . Jakou výmluvu mají oni?

4. „Ale jsou to mladí muži. Neměli by bojovat za svobodu vlastní země“?

Situace na Blízkém východě dnes není tak jednoduchá, jako byla situace Polska, když na ně v roce 1939 zaútočily tři sousední země (i tehdy měly různé partyzánské organizace různé cíle, i když všechny bojovaly proti stejnému nepříteli).

Hranice severní Afriky nemají nic společného se skutečnými etnickými hranicemi: reflektují jenom smlouvy mezi koloniálními mocnostmi v 19. století. Zároveň je tento region v ohnisku zájmů všech vládnoucích sil dnešní doby. Nejedná se jen o ropu. Různé skupiny bojují za vlastní zájmy. Jsou tam partyzánské skupiny, které se identifikují s různými kmeny. Jsou tam islamistické skupiny sponzorovány bohatými arabskými státy. Jsou tam i prodemokratické skupiny, které podporuje Západ. Jsou tam ještě vojáci loajální Asadově režimu, podporovaní Ruskem. Jsou tam i ozbrojené bandy, které chtějí získat peníze a význam. Do které této skupiny by měl vstoupit syrský student, který do nynějška studoval na univerzitě a doufal, že se stane lékařem? Která z těch skupin přinese klid a normální stav věci? I když by se některá skupina o to opravdu snažila, jaké šance by měla v takovém komplikovaném boji?

Polská martyrologie, obdivující oběti, které padly v beznadějném boji je spíš výjimkou než normou. Většině lidi by se nelíbilo prožit život v zákopech, kdyby měli i pak sebemenší šanci žít normálně. V neposlední řadě, je jistě zajímavou otázkou zda by se Čechům nebo Polákům líbilo, kdyby v době komunismu všichni uprchlíci ze zemí za Železnou oponou byli odmítnuti z důvodu, že nejsou v přímém nebezpečí, a jestliže chtějí lepší život, měli by se ozbrojit a bojovat proti režimu namísto toho aby paraziticky využívali sociální systém v západních zemích?

5. „Ale co si s nimi máme počít? Nemáme pro ně práci, nemáme ani tlumočníky!“

Je to argument, který mě nejvíce popuzuje. Uprchlíci nejsou koťátka nebo děti, o které se někdo má starat a kterým se „něco má dát“. Jestli milióny lidi opouští Sýrii, to znamená, že mezi uprchlíky jsou přítomné různé třídy. Budou tam farmáři, dělníci, ale také holiči, učitelé, lékaři a architekti. Když se během druhé světové války Poláci octli v Íránu nebo v Mexiku, vytvořili v kempech plně funkční komunity, měli tam dokonce divadla, noviny a zubní ordinace. Syřané se také budou schopni postarat sami o sebe. Vezmeme syrského lékaře, a ten nebude jen cenným přínosem našemu zdravotnímu systému, ale také zredukuje potřebu tlumočníků, protože se postará o zdravotní potřeby ostatních Syřanů.

Tento argument jen zrcadlí to, co ve Velké Británii říká Nigel Farage o Polácích: „Nemáme pracovní příležitosti ani pro naše vlastní lidi, naše sociální služby jsou přetížené“, a tak dále. Ale navzdory dvěma miliónům migrantů z Východní Evropy, kteří se usadili ve Velké Británii během minulého desetiletí a navzdory faktu, že se teď migrace ustálila na 300 000 migrantů ročně, tato země ještě stále dobře funguje. Britské státní zdravotnictví je financováno nejen z daní, které platí Poláci nebo Pákistánci, ale bylo také výrazně posíleno lékaři, kteří získali své vzdělání mimo Velkou Británii. To znamená, že britské státní zdravotnictví získalo vysoce vzdělané odborníky, aniž by britský daňový poplatník dal halíř za jejich vzdělání. Migranti soutěží s místními lidmi, ale také zaplňují mezery na trhu práce a často umožňují i otevírání nových pracovišť. Jestli jsou na jedné ulici ve městě Slough jenom tři polské supermarkety a jeden polský restaurant, jistě to mnohým Polákům zajistí práci. Většina zákazníků také budou Poláci, kteří nechají svoje peníze v Británii, a díky nim britský státní rozpočet ještě vydělá na daních, které zaplatí jejich podniky a zaměstnance...

Jestli se podíváte do archivu britského bulvárního deníku Daily Mail z doby před padesáti léty, najdete tam proroctví, že příjezd Indů a Pákistánců do Británie skončí špatně. Přesto je Velká Británie ještě stále silná a má z jejich kultury prospěch – nejoblíbenější britské jídlo je karí.

Na trhu práce Polsko i Británie nabízejí místa, o která se místní lidé nebudou ucházet. Mnozí lidé se vyjadřují na internetu: „Nechtělo by se mi kvůli takové práci ráno vstávat z postele, i kdybych měl jíst papír“. Je to právě důvod, proč mnozí uprchlíci zoufale chtějí do Evropy, protože „jíst papír“ v jejich zemích není jen metaforou. Jsou vědomí že sklízení zeleniny ve Skotsku nebo v Maďarsku je v porovnání s tím, co mají doma, opravdový ráj.

6. „Ale migranti nepracují, součástí jejich kultury je lenost!“

Tento argument se obvykle podporuje grafem, který ukazuje na statistické údaje z Holandska. Ale je potřeba umět statistické údaje interpretovat, než se začnou dělat závěry.

Podle statistiky využívá v Holandsku sociálních dávek více Syřanů než například Poláků. Je to proto, že Poláci začali jezdit do Holandska před deseti lety, když EU otevřela hranice polským dělníkům, nebo ještě předtím, a když nemohli najít práci, jako EU občané měli možnost jet do jiné evropské země nebo se vrátit domů. Syřané, kteří se octnou v Holandsku, jsou uprchlíci a nemají možnost tak jednoduše odjet někam jinam. A kvůli tomu, že tam tak dlouho nežili, neměli možnost naučit se lokální jazyk. Stačí podívat se na Poláky ve Velké Británii: mnozí z nich ještě zápasí s základní angličtinou, i když v zemi bydlí už desetiletí. Proč bychom tedy očekávali od uprchlíků z válečné zóny, kteří často trpí traumatem a zármutkem po mrtvých členech rodiny nebo posttraumatickou chorobou, že sem přijedou s lepšími výsledky?

Stačí podívat se na migranty, kteří bydlí ve své nové zemi už delší dobu. Když po druhé světové válce přijala Velká Británie migranty z Jamajky, z Pákistánu a z Indie, argumenty „ochránců západní civilizace“ se podobaly těm, které slyšíme dnes. Po padesáti letech, když se procházíte britskou ulicí, uvidíte hodně pákistánských obchůdků, indických restaurací a servisů mobilních telefonů, které vlastní černoch z Jamajky. Ti migranti jsou nejen integrováni do britské společnosti, ale jsou také přínosem britské kultuře. Karí je dnes oblíbenější jídlo v Británii než smažená ryba s hranolky.

Kromě toho, tito lidé za všechno, co mají, vděčí své těžké práci. Majitelé pákistánských obchodů jsou tam od rána až do večera. Mnozí z nich tráví 70 nebo více hodin za pultem. Chtěl bych vidět ty všechny Evropany, kteří křičí, že migranti jsou leniví, že nepracují…

7. „Nemůžeme si uprchlíky dovolit“

Vážně? Polsko utrácí více než miliardu polských zlotých na náboženskou výchovu ve veřejných školách, navzdory tomu, že taková praxe nemá základ v polském právu a konkordát ji také nedefinuje jako povinnost. Západní svět organizuje drahé sportovní akce a většina profitu patří zkorumpovaným organizacím jaká je například Fifa. Nemohli bychom opravdu najít nějaké peníze pro lidi v tísni?

Představme si, že našim sousedům vyhořel dům. Myslím, že by žádný z nás neváhal umístit nafukovací postel do obýváku. Jestli řekneme „nemůžeme si to dovolit, nemáme žádné peníze, mám ještě osm měsíčních splátek za svůj nový kabriolet a ještě k tomu mám jenom jednu plochou obrazovku, na které se dívám na Star Dance... Obávám se, že se moji sousedé zároveň budou chtít dívat na něco jiného a pak dojde ke konfliktu... Musíme si vymyslet něco jiného, co kdybychom ji dali nějaký igelit, aby si z toho vystavěli úkryt v zničeném domě?“... Zatímco budeme takto přemýšlet, naši sousedé se svými dětmi budou sedět na okraji chodníku a budou se dívat s nadějí na do našich oken...

Papež František vyjádřil nadějí, že každá farnost přijme jednu uprchlickou rodinu. V Polsku je více než 10 000 katolických farností. Kdyby polská katolická církev skutečně sledovala to, co papež říká, poskytla by útočiště většině migrantů, které by Polsko podle evropských smluv mělo přijmout (a musíme ještě připomenout, že Evropská unie poskytuje podstatnou finanční pomoc na pokrytí nákladů). Jestli optimisticky předpokládáme, že každý druhý Polák je katolík, to znamená, že by 1900 lidí pomohlo každé syrské rodině... Je opravdu nemožné pro 2000 lidí, s pomocí z EU, se postarat o jednu rodinu?

Katoličtí kněží by tady mohli uvést příklad, který by potvrdil, že jejich kázání nejsou jenom slova. Kněžím, kteří žijí v relativním pohodlí, by nehrozilo žádné nebezpečí, kdyby přijali uprchlíky pod svou střechu. Neublížilo by nikomu, kdyby se vepřové řízky vyměnily za kebaby, které by připravili hosté a hospodyně, osvobozená od povinnosti vařit pro kněze, by mohla Syřanům pomoci, aby našli nový domov...

Není ale ani důležité umístit uprchlíky na faru. Protože se v Polsku náboženství vyučuje ve školách, v mnohých farnostech jsou budovy, které se předtím používaly na náboženskou výuku, prázdné a v nich by mohlo bydlet hodně migrantů. Kvůli reformách školství a kvůli demografickému poklesu je prázdných hodně vesnických škol a děti stejně jezdí autobusy do větších škol. Jistě by bylo možné ubytovat uprchlíky v takových budovách a umožnit jim, aby takovými autobusy jezdili do větších měst za prací?

Podobně, co se týká vzdělání a zdravotní péče: mezi uprchlíky nejsou jen nevzdělaní pastýři, ale také lékaři a učitelé. Poláci, kteří se zachránili v uprchlických kempech během druhé světové války, vytvořili tam plně funkční komunity. Proč by se Syřané také nepostarali o sebe, kdyby měli tu možnost?

A co se týká financí: Polsko se rádo porovnává se zeměmi Západní Evropy a zjišťuje, jak je chudší. Jestli se ale díváme na celý svět, Polsko je jednou z nejbohatších zemí. Je bohatší, než bylo v padesátých letech dvacátého století, kdy naše skoro úplně zničená země byla ještě vykořisťována Sovětským svazem. Tehdy ale přijala více než 10 000 uprchlíků z Řecka a ještě k tomu děti prchající z korejské války…

8. „Ale to jsou leniví lidé a mezi uprchlíky jsou islamisté!“

Samozřejmě, že jsou. Jsou tam i lenoši a islamisté. Jsou tam nemocní, postižení a zločinci. Protože celá společnost se snaží zachránit si život.

Ale jsou mezi nimi i aktivisté za lidská práva. Různé typy nadšenců. Matematičtí géniové. Budoucí úspěšní podnikatelé, laureáti Nobelovy ceny, vynálezci. Idol všech hipsterů, Steve Jobs z firmy Apple, byl také syn syrského uprchlíka...

Není spravedlivé odmítnout přístup někomu na základě toho, že se některým islamistům může podařit dostat se do Evropy (zvláště vzhledem k tomu, že i Británie i Polsko se jako první připojili k Američanům při „vytváření demokracie“ v Iráku, musíme přijmout zodpovědnost za neúspěch tohoto projektu, jehož důsledkem byla totální destabilizace regionu. Jestli to odmítneme, posílíme mezi muslimy protizápadní nálady).

Samozřejmě otázku terorismu nelze ignorovat. Ale je to jenom důvod, abychom přijali uprchlíky podle našich podmínek a až po řádné bezpečnostní prověrce. Stejně sem přijedou, takže bychom měli něco říct o tom, kdo by měl být přijat?

Pravicoví prorokové katastrofy uvádějí jako příklad některé země Západní Evropy, ve kterých se vyskytuje islamistický fundamentalismus. Je to pravda, ale mělo by se vysvětlit, proč se to děje? Není to chyba idiotů, kteří všechno podřizují svojí vizi politické korektnosti? K islámu se chovají jako k svaté krávě , a to je důvod výbušné směsi.

Nejlegračnější je, že pravicoví publicisté, kteří se snaží zastrašit společnost islámským fundamentalismem, nevidí, že se v Polsku děje právě to, čeho se bojí. Plán muslimů ovládnout školy v Birminghamu, je malichernost v porovnání s tím, co provádí katolická církev se školstvím v Polsku...

Možná by právě uprchlická vlna měla být inspirací, abychom si doma uklidili? Nechcete, aby vám islamističtí kazatelé přikazovali, jak máte žít ve své zemi? Odejměte tedy privilegia náboženství v Polsku, a tím nejenom zachráníte svůj vlastní domov od islámských extremistů, ale také budete mít prospěch z toho, že už moc nebude v rukou katolické církve. A peníze, které takové parazitické organizace vysávají ze státního rozpočtu, postačí pak na pomoc tisícům uprchlíků.

9. „Hlavním problémem jsou kulturní rozdíly!“

Navzdory tomu, že vůbec nesouhlasím s problematickým způsobem, jakým multikulturalismus vnímají milovníci politické korektností, totiž že si přistěhovalci de facto můžou dělat co chtějí a my musíme sedět potichu, aby nás neobvinili z rasismu, vřele podporují mísení kultur. Už jsem se zmínil o tom, jak monotónní a nezajímavé britské kuchyni byly ku prospěchu vlny migrantů z indického subkontinentu. Podobné příklady se můžou najít v Polsku. Například polská rocková hudba by nebyla tak dobrá bez hudebníků, kteří pocházejí z řeckých uprchlických rodin, jako například Mila Kurtise, Mikise Cupasa nebo Kostka Joriadise. Zlatá doba polských dějin představují období, kdy byli v Polsku vítaní všichni. Polsko představovalo útočiště pro lidi, kteří byli perzekvování v jiných částech Evropy – od Árijců, přes Židy, Husity a Tatary až po Skoty. Nevěřím, že ten rozkvět byl jen náhoda.

Ano, musíme to říct hlasitě a jasně, že naše zákony jsou platné a nadřazené cizím zvyklostem a jestli se neslučují s něčím náboženským přesvědčením, takové osoby by měly požádat o azyl v Saúdské Arábii. Ale staletí bezproblémového soužití Poláků a Tatarů ukazují, že i muslimové, kteří v době svého usídlení v Polsku byli vnímáni jako primitivní, neměli s integrací žádný problém. A nesmíme zapomenout, že nejsou všichni muslimové extremisté, a že všichni uprchlíci nejsou muslimové.

Ano, je to pravda. V Koránu najdeme verše, které vyhlašují zabíjení nevěřících a výroky, které nejsou slučitelné s civilizací 21. století. Ale existují podobné verše i v Bibli, například jako kamenování manželek nevěřících, zákaz použití nábytku, který používala žena během menstruace, nebo zákaz nošení oděvu, který je udělán z dvou typu látek... I v Novém zákonu Ježíš říká, že sebou nese meč a ne mír...

Ale kdo je mentálně v pořádku, nebere Bibli doslovně. Papež neměl problém požehnat postižené lidi a děti narozené mimo manželství, navzdory tomu, že Bible zakazuje i deváté generaci jejich potomků spoluúčast na životě Církve .

Jak to? Tradice je silná, ale i věřící lidé jsou si vědom, že bible obsahuje absurdity a rozpornosti. Navzdory tomu, že je většina odmítá, přijímá a pozměňuje pravidla, která se hodí naší době, a přitom ignoruje nebo mění interpretaci pravidel, která se jen těžce aplikují na moderní život.

Muslimové jsou lidé jako my. Většina se v každodenním životě chová úplně stejně jako my. Lidé, kteří se narodili a vyrostli v kultuře islámu, si přejí normální život místo toho, aby se snažili dosáhnout nemožného a žít podle pravidel pastýřů stanovených před 15 stoletími. Jako všichni jiní věřící, i muslimové také žonglují mezi úctou k tradici, přesvědčením a skutečnosti moderního světa. Ano, někteří z nich Korán čtou doslovně a organizují státy na základě zákona šaría, ale právě z takových států pocházejí uprchlíci.

Ale samozřejmě, že kulturní rozdíly se netýkají jenom náboženství. Jeden z mých muslimských kamarádů vystudoval a dostal opravdu dobrou práci jako internetový technik. V této chvíli jeho rodiče přestali pracovat a začali od něho očekávat, že je bude finančně podporovat. Je to šokující, ale opravdu se to tak liší od našeho způsobu života?

Takže přijměme tuto šanci a naučme se jak zacházet s krizí, kterou vyprodukovala masová migrace. Spolupracujme na tom, jak integrovat tyto lidi do naších společností a zároveň zachránit náš způsob života a demokratické standardy. Stavení plotů na hranicích jenom odsune problém do blízkého budoucna. A dlouhodobě se ukáže jako dražší řešení. I dnes si myslí mnoho lidí ze Slezska, že je ponižující, pokud horníkova manželka musí chodit do práce. Přitom po celé Evropě žije v domě u rodičů celá generace lidí starších třiceti let, aniž by jakkoliv přispívali na náklady provozu té domácnosti. Je situace, kdy syn musí podporovat svého otce, opravdu tak odlišná od situace, kdy se syn rozhodl žít na náklady svých rodičů?

10. "Nemáme žádnou povinnost pomáhat, nedlužíme nikomu nic!"

No, to je docela riskantní, když taková reakce přichází od Poláků, pokud si uvědomíme, že ve světě žije šedesát milionů Poláků a z toho méně než čtyřicet milionů jich žije v Polsku. A to si ještě musíme zapamatovat, jak hrdí byli polští nacionalisté na to, jak "dobrou práci udělali naši hoši v Iráku a v Afghánistánu":

Samozřejmě, v první řadě by měly pomáhat země jako Velká Británie. Současné problémy na Blízkém východě a v mnoha jiných částech světa mají své kořeny v koloniální éře. Existující stabilitu v regionu zničila také Blairova a Bushova invaze do Iráku, uskutečněná pod falešnou záminkou. Ale jestliže někdo očekává, že přijedou Američané a "zachrání svět", asi se díval na příliš mnoho populárních hollywoodských filmů. Američané se nebudou podílet na žádném podniku, který není především v jejich prospěch. Británie jedná podobně. Jak se praví ve starém pořekadle: "Británie nemá žádné přátele - jen partnery při podnikání". My, Poláci, rádi Britům připomínáme, jak nás zradili na Jaltě a jak nás v roce 1920 opustili, takže jsme museli proti bolševikům bojovat sami. Ale když nadejde čas, abychom, projevili solidaritu my, najednou se ukáže, že solidarity je zapotřebí pouze, když mezinárodní pomoc potřebuje Polsko...

* * *

Je zapotřebí, aby vznikla diskuse o uprchlících a migrantech z Afriky. Bohužel, jak v Británii, tak v Polsku, se ukázalo, že je to bitva radikálů. Pravicoví extremisté s pěnou u huby se svými xenofobními hesly kontra naivní levicoví hippies, kteří reagují hystericky na každou nejmenší zmínku o tom, že přijmout uprchlíky je trochu komplikovanější než zakliknout "like" pod nějakým levicovým heslem na Facebooku.

Proto musíme tuto diskusi zvěcnit a držet se faktů. A musí to být diskuse nikoliv o tom, ZDA máme přijmout uprchlíky, ale JAK to máme udělat. Protože neexistuje jiná alternativa, tak to musíme udělat dobře a za našich vlastních podmínek.

Samozřejmě to nebude lehké. Nikdo neříká, že to lehké bude. Tisíce migrantů, kteří přijdou do našich zemí, vytvoří mnoho problémů - od základních logistických otázek až po kulturní problémy. Avšak to, že něco není lehké, neznamená, že to nemáme povinnost udělat. Taky není lehké poskytnout první pomoc oběti nehody, člověk se při tom ušpiní, někteří lidé dokonce ve snaze pomoci druhým umírají. Ale kdyby všichni zůstali stát stranou a očekávali, že pomůže někdo jiný, oběť by nakonec nedostala vůbec žádnou pomoc...

Zatlouci prkny dveře a okna a čekat, až se problém "vyřeší sám", to také není alternativa. On se nevyřeší sám. I kdyby nebylo války v Sýrii, migrace ze severní Afriky do Evropy by brzo začala stejně. Nejde jen o politické problémy, ale také o globální oteplování. Pozemky, které byly před několika desetiletími úrodné, jsou nyní jen písčitou pouští. Nynější vlna imigrantů je teprve předehrou k tomu, čemu budou čelit naše děti.

Tak využijme této příležitosti a naučme se na ní, jak řešit krize způsobované masovou migrací. Vypracujme si systém, jak tyto lidi začlenit do našich společností a jak si při tom zachovat svůj způsob života a demokratické principy. Stavět ploty na hranicích, to jen problém odsune o několik málo let. A později nás to bude stát daleko víc.

- See more at: http://blisty.cz/art/79454.html#sthash.L6RFbUX9.dpuf

69 komentářů:

  1. Jen tak dál sluníčková orgonetko! Už jsi víc a víc odepsaná, tvoje rozlišování se totálně rozpadlo. Sharia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Falešná opozice jak o ní psaly Protokoly sionských mudrců už na konci 19.stol.

      Vymazat
  2. Z Orgoneta se nám nakonec stal neomarxista..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no né a kde ho vystavujou v které galerii

      Vymazat
  3. Udělal jsem takový výlet německým autobusem ze Železné Rudy do Bavor.Zaplatil jsem jízdné v EUR a sám s řidičem vyrazili na čáru.Česko JEŠTĚ nebylo v SCHENGENU a jelikož jsem si zapomněl občanský prukaz,německá policistka,přesto,že jsem německy protestoval,mě vyhodila z autobusu...Proto prohlašuji s OKAMUROU JASNĚ..Nechci zde ilegální diverzanty...I když se prý potichu tisknou prukazy,opravnující ke vstupu do Schengenu..Zločinná sebevražda neomarxistu je JASNÁ..https://www.youtube.com/watch?v=Uj7DeJtw9Tg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jen čr zabezpečuje výrobu na 150 tisíc takových průkazů a z našich daní k tomu. Takže imigrant dostane vše zadáčo a my si každou sr.čku musíme draze kupovat. Neskutečné svinstvo ta naše politická garnitura. Těm by musulmani měli řezat krky jako první.

      Vymazat
  4. každý by mal mať možnosť slobodne si vybrať, kde chce žiť a každý by mal mať možnosť slobodne si vybrať, koho bude zo svojich prostriedkov (vrátane svojich daní) podporovať, čiže ako bude nakladať so svojim majetkom. keď o tom rozhoduje štát, nemôže sa nikto čudovať, že je obrovské množstvo ľudí nespokojných. väčšina ľudí sa asi na to takto nepozerá, ale keby neboli príspevky, neboli by ani imigranti.
    to, či si ľudia myslia dobre alebo zle o islame, je zas druhá vec, ktorá by inak bola nepodstatná. takto sa ale stáva podstatnou a ja si myslím, že baviť sa iba o tom, že sú to ľudia, ktorí potrebujú našu pomoc a ignorovať všetky fakty, ktoré môžu vyplývať z ich hojného počtu v našej spoločnosti, je prejavom iracionálnej dobrosrdečnosti. ja nemám problém s islamom, pokým nijak nezasahuje do mojej osobnej slobody, ale ak táto situácia spôsobí, že za 50 rokov bude v európe islam povinným náboženstvom, pretože bude dostatok islamských voličov, ktorí samozrejme nebudú voliť ani "demokratov," ani komunistov, ale islamistov, presne tak, ako u nás maďari volia maďarov, tak s tým už problém mám. rovnako, ako by som nechcela žiť v európe v stredoveku, kedy tu bol rovnaký problém s kresťanstvom, tak by som nechcela žiť v európe v možnej budúcnosti, ak tu bude problém s islamom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Češi nejsou xenofobní (žije zde 450 000 cizinců). Oni jsou Islámorealističtí!!!

      Vymazat
  5. Orgonet totálně zblbnul. Vymazávám ho ze záložek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná nezblbnul , možná má jen málo informací :-)

      Každá bytost se rodí do podmínek , které odpovídají jejímu stupni zralosti . Cikán mezi cikány ... Zvíře mezi zvířaty ... "Andělský" člověk do vynikajících podmínek kde nemá moc utrpení ... Vědec do vědeckého prostředí , rodiny .... Vrah do prostředí kde se vraždí atd.atd.

      Prostě zákon karmy ... Patříš-li mezi Bohy , zrodíš se mezi nimi . Patříš-li mezi démony , pak jistě přijdeš do pekla .

      Státy na zemi jsou taky karmicky rozděleny . Jedny mají nadbytek a druhé nedostatek (zjednodušuji) , dle "zásluh" ... A bytosti se dle karmy rodí tam (do té které země) kam si zaslouží ... Jasně ! Soucit či altruismus je potřebný , ale jistě ne soucit bez rozumu , bezhlavý soucit ... Neporozumění karmickým zákonům , úmyslné porušování karmických zákonů , chaos , debilita ... vítězství Satana ?

      Je to úplně stejné jako kdybych měl soucit se všemi zvířátky a žádnému z nich bych nechtěl ublížit . Vybral bych si jedno (žádná diskriminace) třeba krysu ! Tu bych krmil , rozmazloval , vytvářel bych jí maximálně dobré prostředi (je to přece boží stvoření ) . Za nějakou dobu bych jistě na svou blbost (soucit) jistě doplatil ... Krysy by se nějak domákly , že u mne se maj krysy dobře a bylo by "vymalováno" .... Sežráno , nakáleno , přemnoženo , překrysováno atd.

      Vymazat
  6. Opravdu jsou jako my? Tak si počti: http://diversitymachtfrei.blogspot.co.uk/2015/10/italy-invader-tries-to-molest-13-year.html

    OdpovědětVymazat
  7. zpráva radia Jerevan: v uprchlickém táboře v Německu napadl gang dětských lékařů s železnými tyčemi tlupu samozvaných architektů z Albánie, kteří vybírali vstupné na WC a bránili se pouze nohama od židlí a stolů.

    OdpovědětVymazat
  8. Orgonet už stráca zrak, už vidí len to, čo sám chce vidieť, nie to, čo naozaj je. Smutné, ako niekto môže razom oslepnúť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Orgoneta navštívil židozednářský Lucifer!

      Vymazat
  9. Ivan Vítězný o Rusech v Sýrii, uprchlících v Evropě a nesmyslech v médiích - https://www.youtube.com/watch?v=p_PJAzJ9Fi4#t=101

    OdpovědětVymazat
  10. Orgo, nastavuješ zrcadlo - chybně. Byl bych rád, kdyby jsi nám sem dal SVOJI OSOBNÍ ZKUŠENOST, jak jsi pomáhal a ubytoval u sebe své muslimské bližní v tísni. Co TY jsi pro ně udělal, narozdíl od nás, většiny. To se pak zamyslím nad sebou, kdeže mám rezervy. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vy ste u seba ubytovali imigrantov ? Máte vlastné skúsenosti, alebo opakujete skúsenosti "väčšiny".

      Vymazat
    2. Ste na osobnom blogu priatelia. Snáď sa ďakujete, že tu môžete hovoriť nahlas. Kto garantuje túto možnosť, nik iný ako super človek. Orgo-net, či Orgo-netka, šumafuk.
      Inde takú možnosť nemáte, prosím zachovajte úctu a slušnosť voči ľuďom ktorí konajú, alebo aspoň nezavadzajte.

      Vymazat
    3. tak je to.....

      Vymazat
    4. správné hodnocení - nezavadzajte.

      Vymazat
  11. Velice se mylis, priteli Orgonete. Ti lide sem jednoduse nepatri. Jsou do hloubky jini, celou svoji podstatou. Pracoval jsem chvili ve firme v Nemecku, sefoval jsem jim, vim o cem mluvim. V Cesku jsem je potkal ve vlaku, obtezovali nase dospivajici holky, pak si jeden zacal fotit 6-ti letou holcicku, pres nesouhlas jeji zhrozene babicky. Nedivej se tolik na "nase" srackomety typu CT, nebo NOVA, ti jedou agendu, ktera je nadrazena pravdivosti jejich vypovedi. Patrne jses jejich obeti. Ve chvili, kdy tito lide opusti prvni stat, ve kterem jim nejde o zivot, jsou z nich hospodarsti migranti. Navic ze sve podstaty vychcani, lini, v pocetne prevaze, castokrat s bojovou zkusenosti. Nevime si rady s cikany, ted jeste tahle pohroma...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom že jsou líní proto nic neumí díky čemuž nic nemají káravě mluvil jeden islámský duchovní přímo na kameru !!!

      Vymazat
  12. Rano ses probudil a ruka v nočníku,takovou propagandu už jsem dlouho neviděl,pro tebe jsou Bohnice málo!

    OdpovědětVymazat
  13. Drahý Orgonet
    Keby ste mali riešenie ako začleniť nevzdelaných a ťažko prispôsobivých jedincov tak už nám tu behajú hordy vzdelaných a zamestnaných rómov a nemuseli by sme ich šatiť a živiť v nápravných zariadeniach a cez sociálne dávky. A som zvedavý odkiaľ chcete na to zobrať peniaze. Keď Európa začína bojovať z tzv. technologickou nezamestnanosťou.Odhadom v roku 2050 bude na spotrebu obyvateľstva stačiť len 5 percent pracovnej sily.
    Možno v nedeľu v kostole Vám to čo tu píšete znie v hlave dobre, ale len utekáte od jedného problému k druhému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzrušujete sa nad článkom nezávislého anglikána, ktorý za to čo a ako napíše nesie zodpovednosť len pred sebou a elitami USA , VB Pán Tomasz Oryński Profil Články autora Kontakt Autor žije ve Velké Británii, je nezávislým novinářem, publikujícím na serveru orynski.eu. Je absolventem českých a středoevropských studií na univerzitě v Glasgow. Kliknite sa kto je kto a od koho články hodnotíte Orgonet Vám ponúka možnosť na názor a nie riešenia a hodnotenia sú to len informácie od rôznych ľudí a z rôznych zdrojov.

      Vymazat
  14. Sakra sakra, co to tady sdílíš za články? Občas jsem tu i chodil a pravidelně našel zajímavý obsah. Ale po tomto se musím ptát: "Koupili tě?? ... "Nebo jsi jenom dostal strach?" :(((

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky o tom přemýšlím...už delší dobu. Možná oboje. Možná chce Orgonet ukončit svoji aktivitu blogu a nejdříve snížit návštěvnost a pak v tichosti odejít.Tyhle jeho příspěvky o migrantech jsou hozenou rukavicí po nás :-))))
      Druhá možnost, dle teorie Vítězslava K. o energiích - je napaden aliens :-)
      Obojího je škoda, ale je to JEHO blog a JEHO názory :-) Já je respektuji. (jen žasnu)
      Hezkký den všem.

      Vymazat
    2. Návštěvnost se při článcích na téma uprchlictví bohužel nesnižuje, naopak exponenciálně zvyšuje, až mi to nahání strach, (ačkoli mnozí se mnou nesouhlasící vyhrožují, že pokud budu vyvěšovat takové věci, už nikdy na Orgonet nepáchnou (:-)))

      Můj pocit z té vysoké čtenosti je asi podobný tomu, co zažil Igor Chaun, když vyvěsil svoje protiuprchlické video. Možná těmi články zvyšuji společenskou hladinu nenávisti, čili šířím temnotu, protože vidím v komentářích, že nejde jen o zášť k uprchlíkům, ale je směrována rovněž na ty, co tu zášť nemají (:-)))

      Ono je to už teď asi jedno, jestli vyvěsím článek pro nebo proti uprchlictví, obojí články si vyhledávají ti, co si chtějí potvrdit svou protiuprchlickou pravdu a hlavně někoho obvinit, že když není proti uprchlíkům, tak má na svědomi budoucnost světa/Česka/jeho osobní (:-))) Taky tady může skoro každy (kdo není vulgární) napsat svůj komentář, což se hodí těm, co třeba nemají účet na novinkách (:-))) Mně už je to jedno, co si kdo píše. Každý se s tím musí vyrovnat sám, jak umí, a slovy se nikdo stejně přesvědčit nedá, a každý má osudem dáno, co pochopí a co ne. Mě vlastně jenom baví provokovat...

      Mimochodem, mnozí si pletou xenofobii a rasismus. Xenofobie (z řečtiny) je strach z cizinců. (Viz notoricky známé slovo klaustrofobie - strach z uzavřeného prostoru.) Rasismus obsahuje kromě strachu i nenávist, popřípadě výzvy k likvidaci či práci na likvidaci jiné rasy. Tak se podle toho zkuste zařadit. Legrační je, když to nerozlišuje politik (co taky čekat od politiků, vzdělanost rozhodně ne), a napíše článek s titulem Češi nejsou xenofobní, oni se jenom bojí cizinců (:DDDDD)

      Spolehlivě snižují návštěvnost články o počasí. Ty čte jen pár stovek lidí, vlastně jsou nejmíň navštěvované ze všech témat. Uprchlické články mají tisíce návštěv, i když jsou vyvěšené i jinde na webu...

      Pokud jde o uprchlíky, můj názor je, že těch pár set tisíc se v Německu za rok úplně ztratí. a že hodně jich taky pojede zase domů/do teplých krajin, protože v Evropě je po většinu roku zima, tma a nuda, což jim jejich verbíři neřekli, když jim slibovali německý ráj...

      Jak by řekl můj oblíbený dobrý voják Švejk, který byl vždy a za všech okolností spokojen, (čili Eckhart Tolle by se od něj mohl učit žití v přítomnosti (:-)) ) "To chce klid". (On to Švejk snad ani neřekl, ale v hospodách se to dříve tradovalo). Škoda že Češi zapomněli na tento moudrý výrok...

      Vymazat
    3. Přes 90% lidí se bojí ZNÁMÉHO, tedy nemohou být xenofobové. Už se všichni co nálepkujete, chcete vychovávat a poučovat dospělé občany této republiky, potažmo Evropy, VZPAMATUJTE!!! Včetně provokatérů.

      Vymazat
    4. a proč ty orgo tady vlastně provokuješ svoje čtenáře. Co tím sleduješ nebo se sleduje zájem někoho jiného prostřednictvím tebe ?

      Vymazat
  15. "Tisíce migrantů, kteří přijdou do našich zemí, vytvoří mnoho problémů - od základních logistických otázek až po kulturní problémy. Avšak to, že něco není lehké, neznamená, že to nemáme povinnost udělat " ...
    A statisice?Je to jen otazka casu kdy jich bude milion a co potom?Porad se bude rikat jak jsme povinni pomahat?A jak pomuzou oni nam (polakum)?Nechce se mi verit ze se pro najednou otevre pracovni trh s tisici desetitisici prac misty po kterych ihned skoci a zacnou se integrovat do beznyho zivota zeme ktera jim nabidla pomoc.Pokud by se jednalo o stovky lidi -mozna bych tomu jeste veril ale uz ne pokud se jich do Evropy vali desetitisice a to je jen zacatek.Verim tomu ze jsou mezi nima lide kteri prichazeji s dobrymi umysly,ochotni pracovat,zacit novy zivot,zaclenit se..jen se obavam ze se nejedna o vetsinu.Ono to stejne nakonec vse ukaze cas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až to ukáže čas, budeme z Evropy zase prchat my. Jen nevím kam. Budou nás tlačit na Východ přes Ukrajinu k Rusku. A tam nás budou na hranicích střílet jako škodnou. Satanský plán, což ?

      Vymazat
  16. KAŽDÝ z uvedených argumentů lze snadno vyvrátit. Nicméně to v případě "blicích listů" nemá žádný význam. Já bych hledal spíše řešení na hlavní otázky: Zlepší se tento svět, když se naše civilizace rituálně sebeobětuje, otevře své hranice celému chudému rozvojovému světu (cca 6 miliard lidí! a všude jsou nějaké problémy či konflikty...) a podělí se s ním o veškeré své bohatství zde ležící, včetně bezpečných ulic, sociálních systémů atd.? Já myslím, že ne. Nedopustíme se takhle náhodou další velké křivdy na tzv. třetím světě, když sem přijmeme ty, co měli na cestu sem (finančně, schopnostmi i fyzicky), a pak ostatním zavřeme dveře? Já myslím, že ano. Řešení potíží tohoto světa je třeba hledat jinde než v bezhlavém přijímání imigrantů do Evropy. Stejně je diskuse o tom to jen alibismus pokrytců a zbytečnost hloupých lidí, kteří se nechali zmanipulovat k neplodné diskusi o imigraci, místo toho, aby hledali a požadovali skutečná řešení pro potíže, kterými lidstvo dnes trpí.

    OdpovědětVymazat
  17. "Vypracujme si systém, jak tyto lidi začlenit do našich společností a jak si při tom zachovat svůj způsob života a demokratické principy" - nemožné!
    Jirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veskrze hloupá myšlenka. Je zřejmé, že se zlem takového rozsahu se nedá bojovat, jen od něj odejít. Ale kam ? Kromě Ruska už není kam. Všude to již obšancovali islamističtí nebo fašističtí pekelníci s demokratickou a liberální nálepkou.

      Vymazat
  18. To jsou kecy. Do Evropy je směrována armáda z IS, Albánie a pod. Ti mladíci vybavení drahými mobilními telefony a plnou peněženkou neutíkají před žádnou válkou.

    OdpovědětVymazat
  19. ...akurát nami opovrhuju a paradoxne najviac opovrhuju tym čo im umožnilo sem prisť-europskym multikulti liberalnym ateistickym zasadam...U nas na slovensku je cca 400uprchlikov v ubytovni v Gabcikove v podmienkach ktore im zavidi aj vela slovakov a zrovna dneska sa tam stazovali na stravu...Inak v Turecku bolo zacatkom minulého stoleti 98% krestanov,viete kolko je ich dneska?ani 1%

    OdpovědětVymazat
  20. Je mi jasné, že se svým příspěvkem zařadím pouze mezi desítky dalších Orgoneťáčků, kteří jsou naprosto proti tomu, aby na Evropský kontinent putovalo přes milion vyznavačů jjiných morálních hodnot, než jaké vyznávají všichni Evropané. Argumentů, proč tu lidé cizince z dálných východů nechtějí, už bylo také dost. Ti, co píší sluníčkové ódy na uprchlíky ,neznají ani v malíčku zákon sociologie. Vidí jen "lásku k bližnímu svému" . Jenže my Evropané přeci neoprašujeme kalašnikovy, nebrousíme mačety a nechystáme se jakkoliv naše "ubohé tuláky bez domova linčovat"! .To je našim morálním hodnotám cizí. My jen vyjadřujeme slovně nesouhlas . A vlastní rodáci , Češi jako my ,nás nesouhlasící, označují za těchto pár slov nesouhlasu: krvežízniví, rasističtí, morálně zkažení apod.! A nutí nás být pokrytci, kteří sluníčkově září, když cizinci dupou v tisících a už i v milionech po našich zemích, třebaže při pohledu na jakéhokoliv cizince člověk zákonitě cítí strach. Toť též ten princip sociologie ! Nu, nechme toho.
    Já bych svůj trvalý protest vyjádřila ještě sluníčkověji: První, nechť máme vládu a prezidenta se silnými pravomocemi, kterým bychom mohli důvěřovat, spoléhat se na ně v nouzi, kteří by s pevností hájili zájmy každého občana našeho státu a pak , nechť si sem přivedou třeba milion muslimů....a já nebudu remcat, protože budu věřit, že kdyby bylo s novými spouobčany nejhůře, postarali by se o nápravu ! Ale, my Evropané jsme už dvě desetiletí zvyklí na to, že naše vlády nám pravidelně vráží kudlu do zad a dovolání se spravedlnosti a nápravy není ! Říkám tedy, STOP migrační politice, která je největší šmelinou na lidském utrpení, jakou kdy Evropa zažila !

    dan.

    OdpovědětVymazat
  21. Drobná poznámka je to třeba vidět v souvislostech a pokud tedy tam za ty prostředky co se tu vyloží na ně by doma mohli pomoct 6-7 tam reálně znamená že tady se živí banksternictví a kdo je přinutí dělat víc než doma je mi záhadou pro děda vševěda. A koneckonců oni si zaměstnání nesou s sebou. https://www.youtube.com/watch?v=1Bxj1r7BbJg Faktem je že na ně evropské sociální systémy doplácí třeba v případě turků v němec a ani v 3. generaci se do společnosti nezačlení s pražádným zájmem navíc. Ale asi nechtějte vědět utajované věci protože plán NWO je přeci nepokrytě depopulace. Za sebe od 2B (Biderbergů Bruselonů podpindostanu ussraele) nečekám prostředí pro květinové děti. https://www.youtube.com/watch?v=wxogkCO6haA

    OdpovědětVymazat
  22. Odpovědi
    1. Satanská propaganda!

      Vymazat
    2. Chudák ten Děd Vševěd, ten si to pěkně odskáče

      Vymazat
  23. Ahoj Orgonete, dnes som mailom od sestry dostala veľmi, veľmi zaujímavé video, ktoré by mohlo obohatiť Tvoje stránky a tak aj ich návštevníkov, ktorých tu je každý deň požehnane. Posielam na neho odkaz a pokiaľ môžeš a uznáš za vhodné, tak ho zverejni. Ja som si ho vypočula hneď dvakrát ... málokedy môžme počuť takéto slová naplnené pravdou.
    Ďakujem Orgonete, za to, že tu si ... prajem Ti veľa šťastia a spokojnosti :-).
    Věra

    https://www.youtube.com/watch?v=MwRYpmWolWQ

    OdpovědětVymazat
  24. Možná to stojí za zhlédnutí
    http://cestyksobe.cz/petr-chobot-informace-ze-kterych-az-mrazi-prvni-dil/11024#
    http://cestyksobe.cz/petr-chobot-informace-ze-kterych-az-mrazi-2-dil/11041

    OdpovědětVymazat
  25. Proč si nekdo davá takovou práci, přesvědčit nás o tom, že jsme sakra xenofobni. Me snad již ani nebavi argumentovat na výše uvedené...proste a jasne...Kostky jsou vrženy....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. xenofobní neznamená nic jiného než obavajici se cizincu. A co jineho delame nez se jich bojime. Mozna ze si xenofobii nekteri pletou se slovem rasismus. v tom je krome strachu jeste navic nenavist. a to taky projevuje skoro kazdy cech. tak proc si to nepriznat.

      Vymazat
  26. Hm, že blisty používajú výrazy ako "pena u huby" ? ..

    OdpovědětVymazat
  27. To je perfektní... konečně měl někdo odvahu o tom mluvit i na kameru... FAKT DŮLEŽITÉ INFORMACE
    první díl:
    https://vimeo.com/142351587

    druhej díl:
    https://vimeo.com/142645891

    OdpovědětVymazat
  28. ZDRAVÍM, POSLEDNÍ DVA VAŠE PŘÍSPĚVKY DĚLAJÍ DOJEM, ŽE CE CHCETE ZAVDĚČIT VŠEM PRAŠIVCŮM CO ROZPOUZALI 3 SV. VÁLKU. NA POLITIKU SE VYKAŠLETE TÉ VŮBEC NEROZUMÍTE, AČ SE O TO SNAŽÍTE. TAKOVÉ BLAFY SE OPRAVDU NEDAJÍ ČÍST, A ANI DOMYSLET KAM MÍŘÍTE. VĚNUJTE SE POČASÍ, TAM JSTE OPRAVDU DOBRÝ!!!!!!!!!!!!!!!!!! KRÁSNÝ DEN A JASNOU MYSL ALEX

    OdpovědětVymazat
  29. Ja s vami absolutne nesuhlasim, a neviem preco cely clanok riesite Poliakov, ked problem sa tyka primarne Ciech a Slovenska, lebo tento web je venovany hlavne Cecho-Slovakom. Ak by sa riesila len Syrska otazka, lenze Syrcania su zneuzivani, lebo kazdy migrant je zrazu Syrcan, a velky brat to len podporuje, tak aspon niekto sa tomu musi postavit. A ten niekto su obycajni ludia, ak chcete pomahat tak pomahajte, ale velmi dobre si vyberte komu budete pomahat. Chcete pomahat Africanom, Pakistancom, len preto, ze sa chcu mat ako zapadni ludia?

    OdpovědětVymazat
  30. To je zbytečné to takhle okecávat. Tahle migrace není totiž přirozená, tedy spíše spontánní, ale řízená. Ti lidé donedávna pomalu nevěděli, kde je Německo a najednou se jich velké množství sebere a jde? Nechtějte nikomu namluvit, že si všechno zajistili samy, Kdo jim řekl, že v Německu a v Evropě vůbec se budou mít fajn? Kdo jim řekl, jak se tam dostanou? Žádný stát nemusí dělat to, že když do něj proudí takhle velké množství lidí, aby se o ně postaral. I za cenu, že to zničí vlastní kulturu a různě to postihne domorodé obyvatelstvo. Ono se totiž nikde nepíše o následcích. A ty budou zničující, to se prostě okecat nedá. A domorodí lidé cítí, že je s nimi manipulováno pro něčí úmysly. Protože tyhle migrace jsou účelové a jen blázen to nechce vidět.

    OdpovědětVymazat
  31. Skoro tři roky staré video hovoří jasně..https://www.youtube.com/watch?v=Uj7DeJtw9Tg

    OdpovědětVymazat
  32. https://www.youtube.com/watch?v=9wP5VWMLd-c&feature=youtu.be

    OdpovědětVymazat
  33. To je nešťastný nadpis, nie oni nie sú ako my. Sú ľudia, to áno, ako človeka ich akceptujem, a súcitím s jeho postavením. Lenže, to je predsa jeho karma ! On si zvolil naplánoval, i ja som si zvolila naplánovala.

    OdpovědětVymazat
  34. Priteli, mam na Tebe otazku: Zamykas si svuj byt? Kdyz ano, proc??! Ten, kdo by do nej chtel vniknout, ma urcite nejaky duvod, nejspis materialni nedostatek. Nemel bys odstranit zamek, polozit cennosti na stul, at to nema tak tezke? Pujdu jeste dal. Dovolim si Ti to imperativne naridit, odedneska mas tuto povinnost. Stejna kravina, jako kdyz Ty narizujes disponovat nasima danema ve prospech bezencu... Jak vidis, my to NECHCEME. Nenech si vyplachnout mozek ruznymi Ivankami tak, aby Te opustil pud sebezachovy... Vlastne muzes. Ale nas, kdyz vidis ten nesouhlas, do toho netahej...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano do svého multi kulti nás netahej nám to nic neříká a nemáme o to zájem

      Vymazat
  35. Jednoduchá odpověd´ – až mne zase bude někdo školit o xenofobii českého národa,
    http://www.novarepublika.cz/2015/10/ve-svycarsku-jako-v-rakousku.html#more

    OdpovědětVymazat
  36. Je zde dalsi vlna co potrebuje pomoc.Filipiny velke zaplavy.Kdo jim tam poslal tajfun ?
    Chce to rychlou pomoc a ukazat jim kde je Nemecko.Slunickari to nestihaji .....
    Tito lide narozdil od ekonomickych cestovatelu pomoc potrebuji.Deti se topi v bahne .
    Pomahat na miste je vetsi pomoc , nez vykorenovat cele narody.
    Lituji spis deti, jak hloupe maji rodice , kteri nevedi , ze je zde pul roku zima a obcas snih.A dum se za den nepostavi .

    OdpovědětVymazat
  37. Milý Orgo, rád provokuješ :-) a my Ti Tvé názory zkoušíme vyvrátit. Myslím, že je to marné, plýtváme energií. Dávám si voraz a v příštích volbách budu volit Okamuru a za prezidenta opět Zemana. A bude nás víc. Jen jestli už nebude pozdě. Mějte se Češi moc pěkně. Zdraví Alena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, máme stejný názor. Pokud někdo tady manipuluje fašizujícími tendencemi, tak já je vidím spíše na straně těch "sluníčkářu" a jim podobných, včetně Čulíka.
      Někdo hrozně potřebuje, aby se to tu všechno popralo.
      Všiml jsem si toho poprve, když jsem jel 300 km na demonstraci proti průjezdu amerických okupantů naší zemí ze severu do Německa. Myslel jsem si, že se zůčasním samostatné demonstrace řádně nahlášené na Václavském náměstí. A najednou vidí, že jen o pár metrů dáje je demonstace příznivců amerických okupantů. Jak je toto možné? Proč se nacházejí dvě demonstrace ve stejný čas na prakticky steném místě? A pak tam postaví pár policajtů z antikonfliktního týmu. Směšné.
      A totéž se teď dělo v Drážďanech. Povolí demonstraci Pegidě na náměstí a ve stejný čás povolí protidemonstrace v okolních uličkách. A takto to bude pravděpodobně pokračovat každý další týden! Jak dlouho bude trvat, než se to pořádně popere?
      Někdo prostě chce vyvolat rozvrat v Evropě a každá bitka, každý imigrant je mu k tomu dobrý.

      Vymazat
  38. Orgonete, proboha, proč se dáváš dohromady s tím manipulátorem Čulíkem? Kolik ti je let? Kdysi jsem mu také věřil. Dnes už naproto ne. Je to člověk, který se dal do služeb někoho nebo něčeho, co vůbec nemá zájem se starat o naše dobro. Chtějí nás použít jen jako materiál pro získání hegemonie nad světem. Ty to opravdu nevidíš? Nezlob se, ale takovou naivitu jsem od tebe opravdu nečekal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady není Čulík, ale jeho článek, s kterým prostě souhlasím. S Čulíkem souhlasím málokdy, ani ho nesleduju, ale je to každopádně člověk, který vidí na Česko a jeho úlety z nadhledu, z pohledu zahraniční veřejnosti. A v tomto článku má pravdu. Oni nás tak opravdu vidí a opravdu jsme se tím shodili. Našim sportovcům bude trvat, než to zase vyžehlí, protože naši politici pověst Česka jenom hnojí. To je něco, co lidi v zahraničí nechápou, jak můžeme mít tak dobré sportovce na světové úrovni, když jinak se naši politikové a velvyslanci chovají skoro vždy trapně a narrow-minded.Trapným projevům politiků jsem byl coby tlumočník v zahraničí občas přítomen.
      Obdivují nesmírně tlumočníky ve Strasbourgu, kteří úzkoprsé projevy (nejen našich) politiků umějí simultánně! formulovat tak, aby se ten člověk co nejméně veřejně ztrapnil...
      Pověst Česka v zahraničí dle mých osobních poznatků vydatně hnojil i Havel, který tam byl velké části veřejnosti pro smích jako šašek. To mi v cizině lidi sdělovali, když si mě oťukali a viděli, že se neurazím... To jen americká propaganda nám namlouvala, jak je světový, a skoro všichni tady tomu věřili (:-)))

      Vymazat
    2. Orgonete, co se týká tvého názoru na vystupování hlavně Havla, tak naprostý souhlas.
      Nemohu ale souhlasit s tou tvou obavou z toho, jak se na nás budou v zahraničí koukat. Jsme přece samostatný národ. Tak se chovejme tak, aby jsme se nemuseli stydět hlavně před sebou a před svými dětmi a vnuky. Abychom se nemuseli stydět za to, že jsme kdysi naletěli na líbivé řečičky a rozvrátili jsme nebo si nechali rozvrátit svým potomkům i ten zbytek toho, co nám po Plyšáku ještě zbylo.
      Jsi zcela jistě lépe jazykově vybavený než já. Já se zmohl akorát na sledování německého tisku. Sleduji i diskuze ke článkům (kde je ještě prakticky nezarazili, jako například v Frankfurter Algemeine Zeitung). A zjišťuji, že Němci jsou zmanipulováni daleko, daleko více než jsme my. Taková ta autocenzůra je u nich daleko, daleko větší. Teprve záplava imigrantů a vývoj kolem Ukrajiny se souvisejícími sankcemi je donutily více přemýšlet o tom, co se ve světě děje. A jejich názory se od našich kupodivu nevzdalují, ale naopak se těm našim většinnovým přibližují!

      Vymazat
    3. To není obava, jak se budou koukat. To je konstatování, že se tak už koukají, pokud je vůbec zajímáme. Česko ve světě nikoho nezajímá, když se zrovna nehodí někomu jako odstrašující přiklad, nebo některý prezident neudělá zrovna někde ostudu.

      Vymazat
    4. Perfektní, nezajímáme je! Tak my na ně budeme kašlat také. Nic dobrého od nich už ostatně ani neplyne. Jen zmar a zabíjení.

      Vymazat
  39. Turci uprchlíky používají jako kanonenfutter na Evropu. Chtějí bezvýzový styk s EU např. Pak to zastaví. Prý, ale věřte Otomanům.
    Země s uprchlíky požádaly před x měsíci EU o pomoc 500 mil Eur: Nedali jim nic, tak je vypustili dál.
    r.m.

    OdpovědětVymazat
  40. Nikdo není dokonalý, takže tzv. dobrá pověst u nékoho, kdo rovněž není dokonalý, vlastně ani neexistuje.




    OdpovědětVymazat
  41. Omyl, lidé u nás se nebojí cizinců, ale toho co sebou nesou a čeho se nechtějí vzdát! Kdybychom se báli cizinců, tak nejezdíme ani na dovolené...a to Češi fakt jezdí.....a tam nám nevadí jak si žijí....je nám to tam fuk, protože víme, že se vrátíme do Kotlinky.......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale oni nám tu kotlinku chtějí vyvrátit z kořenů, co bude pak ?

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.