25. února 2011

Ještě k magnetickým částicím ze vzduchu

Další sledování magnetických částic ve vzduchu od čtenáře V. (Viz předchozí článek http://orgo-net.blogspot.com/2011/02/kovove-castice-v-destove-vode-snehu.html)
21. 2. 2011
"Napadla mne další místa sběru "běžných částic " ze vzduchu a sice   - kdekoliv -.    Dneska Slunce vysušilo různá zákoutí a magnetický prach se dá získat všude. Zkusil jsem několikrát "projet" spáru u baráku a chodníku. Délka 2 m, šířka 2 cm. Během 10 minut jsem získal cca 7g silně magnetického materiálu - viz foto. Nejjemnější prach je magnetický nejvíce, musí se stírat z magnetu rovnou do sáčku. Z magnetu jde odstranit pouze pomocí isolepy, která je potom také magnetická-viz foto. Vlhký prach jeví znaky změny odporu (v rozmezí 1 až desítek MOhm), suchý se zdá být izolant. Vyšší napětí-100 V a více časem zkusím. Feritický původ (kotouče,bubny a obložení brzd) se mi nezdá pravděpodobný, na sebraných vzorcích chybí jakýkoliv náznak koroze. Vyloučit lze i palivo a materiál katalyzátorů. Množství 7g magnet.částic z asi 1 kg písku je dosti zarážející. Kromě jiného tento materiál při vysušení neustále víří vítr a auta. Zítra posílám tyto vzorky do laboratoří, bude-li zájem, pošlu info (není to zrovna "zadara").!

V.


5 komentářů:

  1. zdravím tě,tak jsem udělal mikroskopický pokus se sněhem a našel jsem to tedy nevim co přesně ale reaguje to na magnety.Při příblížení kolem 800x jasně můžu manipulovat s tím vzorkem magnetama mazec..

    OdpovědětVymazat
  2. chtělo by to nabrat vzorek daleko od civilizace a velkých továren
    takto to lze svést na vliv průmyslu

    z jakého kovu se dělají třecí části brzd, to nevím, ale nezdá se mi, že by to bylo obyčejné rezavějící železo

    OdpovědětVymazat
  3. V podstatě existují jen 4 magnetické kovy - železo, ocel, nikl, kobalt (a pak slitiny). Sama jsem zvědavá, co z toho vyleze.

    OdpovědětVymazat
  4. Slovo odborníka:

    Ještě bych si dovolil drobnou poznámku.
    V jednom příspěvku psala čtenářka-magnetické materiály jsou železo,ocel,nikl a cobalt.Správně je: železo-Fe- je prvek.Ocel je slitina železa a legujících materiálů-prvků.
    Aolian píše o zaměření se na feromagnetické materiály.Já si myslím(ale mohu se plést),že vzorky z feromag. materiálů nejsou.Myslím,že jsou na bázi AlNiCo,což jsou poměrně výkonné a dostupné permanentní magnety např v reproduktorech.Permanentní magnetismus se spolehlivě zničí teplotou přes "C" bod.Difuzory na chemii jsou v ose výstupu proudových motorů.Teplota mezi 800-1100 st.bohatě stačí.
    Pořád mi chybí na vzorcích klasická rez,která je charakteristická pro většinu ferit.materíálů.
    Zdraví Vás V.

    OdpovědětVymazat
  5. Pokracuje tohle jeste nekde dal?

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.