14. května 2013

Freeconomy: Jak žít bez peněz

Díky čtenáři za upozornění na následující zajímavý článek a zajímavou osobnost Marka Boyla. 
Článek je sice v duchu idnes laděn mainstreamově senzačně a vykresluje ho jako podivína a exota, ale tak to není. Mark je známým britským aktivistou za trvale udržitelný život, pořádá přednášky, píše knihy. 
K jeho alternativní ekonomii, které říká freeconomy, k jeho motivaci a názorům se jistě ještě vrátím.

Mýdlo z býlí a zubní pasta z kostí. Brit žil dva a půl roku bez peněz
12. května 2013 4:01
Převzato z idnes, některé údaje oproti originálu zkreslené doplnil OrgoNet.

Mark Boyle se v roce 2008 vzdal peněz a zkusil žít více než dva roky mimo peněžní systém. Pěstoval si jídlo, jako doprava mu sloužily nohy a bicykl a místo splachovacího záchodu měl kadibudku. Teď vydal knihu a vydělal na ní slušné peníze, ale k volnému způsobu života se chce zase vrátit.


Rozhodnutí osvobodit se od mamonu nepřišlo ze dne na den. Boyleovi začalo například vadit, jak firmy v rozvojovém světě vykořisťují obyvatele.


"Když jsem se díval na velké problémy světa, jako je odlesňování nebo manufaktury, uvědomil jsem si, že to jsou jen symptomy, které mají hlubší příčiny, a jsme naprosto oddělení od toho, co konzumujeme," vysvětloval Boyle radikální změnu serveru The Telegraph.

"Nejsilnější nástroj, který máme v rámci separace a iluze svobody, jsou peníze. Chtěl jsem zjistit, jestli je možné žít bez peněz a jaký to na mě bude mít dopad." Boyle proto v listopadu roku 2008 odešel z firmy na biopotraviny, sehnal zadarmo karavan, koupil si do něj solární panel a usadil se na farmě v Somersetu.

Tam až do roku 2011 pracoval jako dobrovolník, pěstoval si vlastní jídlo a vytápěl kamínky na dřevo. Koupelnu obstarala nedaleká řeka, mýdlo a šampón vyráběl z rostliny mydlice a zubní pastu vyrobil z rozdrcené sépiové kosti a fenyklových semínek.

První měsíce byly nejtěžší

Nejdřív se setkával s kritikou a mnoho lidí ho považovalo za blázna. "Jsem si jistý, že pár lidí si stále myslí, že to byl jen vtip," říká a přiznává, že právě prvních pár měsíců bylo na celém experimentu nejtěžší. Pozitivní ohlasy přišly hlavně v době, kdy naplno propukla hospodářská krize. Několik jedinců se k jeho poustevnictví chtělo přidat, ale většinu lidí prostě začalo zajímat, jak by se dalo ušetřit.

Informace, jak žít co nejsoběstačněji, zveřejňoval na blogu FreeconomyCommunity, který založil pro sdílení informací mezi podobně založenými lidmi. Tam například píšou, že kdybychom si museli vyrábět vlastní nábytek, tak bychom ho nevyhazovali po pár letech. Nebo že by lidé nesplachovali vodou, kterou si museli sami vyčistit.

Boyle vydal v v r. 2010 knihu The Moneyless Mann (Muž bez peněz), kde popisuje své zkušenosti. Kniha je již přeložena do 12 jazyků (česky ne).

V listopadu 2012 vydal knihu The Moneyless Manifesto (Manifest bez peněz), což je, jak jinak, návod na život bez peněz, a můžete si ji přečíst anglicky zdarma online http://www.moneylessmanifesto.org/why-free/ .



Na dům vydělal životem bez peněz

Boyle nyní pracuje jako lektor kurzů biodynamického zemědělství na univerzitě v Emersonu a plánuje stavbu pasivního domu ze slámy. Ironií je, že prostředky získal díky prodeji své knihy, Boyle však říká, že všechny peníze stejně použije na svůj dům.

"Nikdy jsem nebyl zdravější ani šťastnější než po dobu, co jsem žil bez peněz. Má to své výhody i nevýhody, ale byl to úplně nový styl bytí na tomto světě. Chci se k tomu vrátit, jak jen to bude možné," říká Boyle.

Původně vystudovaný ekonom radí, aby lidé zbytečně nekupovali nový nábytek nebo oblečení, ale pořádali bleší trhy, kde se dá vše vyměnit. A pro velké nadšence má Boyle radu na závěr: místo splachovacího si pořiďte suchý záchod. "Šetří to peníze, vodu i životní prostředí," říká.






16 komentářů:

  1. Ľudia pojedia svinstvá vo forme "liečby" od doktorov alebo z (p)otravín zo supermarketu, a potom to čo z človeka výjde je lepšie poslať do kanalizácie ako si zamoriť vlastný pozemok suchým záchodom. Človek sa očistiť vie, pôda nie.

    OdpovědětVymazat
  2. někde jsem přečetl zprávičku,že prý panu Duškovi ten jeho domek nechal zbourat uřední předpis...trochu jsem mailem komunikal s www.bydlina.cz...a posléze zjistil,že levá ruka neví,co dělá pravá...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to by mě zajímalo jak platil zdravotní pojištění.U nás by na něj nastoupil exekutor za neuhrazený dluh u zdravotní pojištovny.Jak to vlastně je? Když se rozhodnu dobrovolně bydlet v lese, tak mám možnost se odhlasit z placení zdravotního pojištění,nebo se přihlasím na úřad a stát bude po dobu co budu žít v lese platit za mě sociální a zdravotní pojištění?Zdraví Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ze zákona si povinen platit takže pokud odejdeš do lesa , staneš se dlužníkem :

      Vymazat
    2. nejsem povinen.. kdo mne donuti?? kdyz budu mit .. hov.., kdo mne donuti platit?? A proc bych byl dluznikem kdyz nebudu platit ZP? Ja jsem zadnuz smlouvu se ZP nepodepsal a ze za to rozhodli nejaci poslanci ci nekdo jiny mne nezajima.. Ja nikoho nad sebou nemam, ja se nikomu nemusim zpovidat, ja nikomu nic nedluzim a tudiz, nenecham se zatlacit do rohu, ani pohruzkami exekutoru ani mne nikdo v tomto Kurvystánu nenazene strach.. Je to jenom o strachu.. Ehmm. V silenem Kurvystánu to žijem..
      Mrknete sem:
      https://www.youtube.com/watch?v=iRZPlH0-Sc4

      Vymazat
    3. Tak v tom případě to z tebe nikdo nedostate, ale odsoudil ses žít bez majetku navždy a nebo dokud nezaplatíš. Asi by nebylo od věci, zavést možnost zrušení pojištění a případně léčebné výlohy platit ze svého.

      Vymazat
  4. To je sice hezké, co tu píšete v článku, ale pořád platí - bez peněz do hospody nelez !

    OdpovědětVymazat
  5. v UK zdravotne poistenie nie je povinne. Takze ked sa clovek rozhodne nepracovat, alebo ist na 10 rokov do sveta, tak ani pes po nom nestekne. U nas by ho urady hnali...

    OdpovědětVymazat
  6. joe ;mam otazku.Kolik stoji karavan, kdyz nemam penize ?

    OdpovědětVymazat
  7. V čechách žije bez peněz každý druhý

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez peněz úplně ne, a přesto do huby kolikrát není co dát. Jeden známý, který to tak má, vaří ze všeho, co mu kde kdo dá, a co kde najde. A jedině tak přežívá i s rodinou. Paradoxně to sociálku prý vůbec nezajímá.

      Vymazat
    2. Ale miliardářů a milionářů tu máme na počet obyvatel nejvíce snad na celém světě !

      Vymazat
    3. Než v Itálii zrušili liru, bylo tam milionářů mnohem víc.

      Vymazat
  8. Je hezké být ve všem soběstačný, ale jsou věci, které nějaký specialista udělá lépe/s menším úsilím/levněji - nemá smysl např. těžit železnou rudu, abych si mohl vyrobit motyku. Takže nakonec k nějakému obchodování dojde. A barterové obchody mají nevýhodu v tom, že musí jít o zboží s řádově porovnatelnou hodnotou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že u barteru samotné zboží nemusí mít podobnou hodnotu, spíš záleží, jak kdo to které zboží potřebuje, potřeba dělá hodnotu..

      Vymazat
    2. Když jde o potřebu, tak tu vykonám, i kdyby čert na koze jezdil, a nekoukám přitom na její hodnotu !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.