6. listopadu 2009

Programy řízení počasí ve světě


(Obrázek: Programy modifikací počasí na západě USA a v Kanadě pro rok 2009. Je to z konference amerických států o modifikacích. Škoda že mi to nejde zvětšit.)

O modifikacích počasí se málo mluví veřejně. Pokud ano, je to prezentováno tak, že cosi tak směšného a bláhového mohou provádět leda tak v Číně nebo v Rusku. A kdo si myslí, že se něco takového dá seriózně provádět, musí být jedině cvok.

A přitom modifikace v celém světě čile probíhají. Internet je plný informací o této činnosti. Stačí zagooglovat. Wikipedie má rozsáhlé heslo, kde je spousta dokumentů.

Modifikátoři mají i svou světovou organizaci.
Inzerují, že se zabývají bohulibou činností, jako výzkumem, jak do suchých krajů přivést déšť, do mokrých sucho, zabránit krupobití a tak. Můžete se u nich zapsat ke studiu a získat diplom modifikátora.

Existuje samozřejmě i legislativa zabývající se touto oblastí (např. dohoda mezi USA a Kanadou, aby si vzájemně nepřekáželi. Najdete ji z hesla wikipedie.) Americký zákon o modifikacích počasí zde.

Svoje služby v tomto oboru nabízejí i podnikatelské společnosti, například zde. nebo zde. Můžete si u nich objednat déšť, nebo sucho, sníh, nebo jak je libo dle nabídky.

Různé státy světa (skoro všechny) mají své programy modifikací počasí, které oficiálně přiznávají, a informace o nich jsou rovněž k dispozici na netu. Zde je program Oklahomy, ale stačí zagooglovat, a najdete je pro spoustu států Ameriky, ale i Evropy (např. Řecko, ale v tom mají prsty taky Američané). Příspěvky z konference Mezistátní organizace amerických států pro modifikace počasí jsou zde.

Na normální vědecké či praktické modifikátorské činnosti nemusí být v zásadě nic moc závadného. Ale mluvit o tom veřejně je nevhodné. Kdyby se o tom normálně mluvilo, lidé by mohli přivyknout myšlence, že počasí se dá ovládat, a pak by si mohli všimnout, že nad jejich hlavami probíhají denodenně ty vůbec největší existující programy kontroly počasí, ty přísně utajené vojenské a vojensko státně průmyslové. Ty nás nepřetržitě postřikují chemikáliemi. Nenechají v klidu ani centimetr atmosféry, neustále do ní pumpují chemikálie a různé radiace, přemisťují obrovské vzdušné masy, a to vše 24 hodin denně, den co den, ...


Na závěr by tu byla prezentace s názornými obrázky (v angličtině) z webu NCAR (National Center for Atmospheric Research), která shrnuje informace (ne úplně nejnovější) o probíhajících programech modifikace počasí ve světě (kromě vojenských, samozřejmě.)
http://www.rap.ucar.edu/general/press/presentations/wxmod_overview/index.html

4 komentáře:

  1. Zjistil jsem, jak to přiblížit!

    Největší přiblížení obrázku: http://www.naiwmc.org/4dcgi/GetContentImage/PB-111/Preview/4096

    PS: proč nemůžu používat schránku (ctrl+c, ctrl+v) a posunovací klávesy (šipky, home, end) v těchle blogospotových komentářích? Tu adresu jsem tu musel opsat ručně... Je chyba na mém přijímači (v tuto chvilku Firefox 3.0, WinXP)?

    Díky za tvůj blog, je užasnej.

    OdpovědětVymazat
  2. Dík za uznání.
    Co se týče funkcí blogspotu, nemůžu moc radit, ledacos pořád ještě neovládám. S komentáři toho pravda moc dělat nejde. Dále by mě zajímalo například, jak to udělat, aby se na hlavní stránce nemusel zobrazit celej dlouhej článek, ale jenom začátek.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju za svou osobu moderátorům,programátorům za dodávané informace.Jelikož neumím anglicky, s radostí se dozvídám nové informace. Velké díky.
    Jindřich

    OdpovědětVymazat
  4. jelikož neznám svou ip adresu, tak musím jako neznámý - Jindřich - krajin@email.cz

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.