27. listopadu 2009

Jak zlepšit zdraví? Nejíst průmyslově zpracovanou potravu.


Žijeme v umělém světě, ve kterém nám umělé počasí škodí asi tak nejmíň ze všech škodlivých vlivů, co nás obklopují. Nejvíce si škodíme a otravujeme se každý sám nevhodnou stravou. Vkládám malý článek o tom, jak nám prospěje pouhé vynechání průmyslově zpracovaných a smažených jídel. Nic nového, to vám řekne každý léčitel, i vlastní zdravý rozum, ale třeba to někdo raději přijme od vědců ...

Přestaňte jíst průmyslově zpracovaná a smažená jídla; 
obnovíte přirozenou obranyschopnost svého těla


http://www.naturalnews.com/027589_processed_foods_health.html

S. L. Baker, Natural News

Existuje přirozená cesta, jak bez léků a vedlejších účinků redukovat záněty v těle a obnovit systém přirozené obranyschopnosti těla, ztratit nadbytečnou váhu, zřejmě i prodloužit život a zlepšit či předejít problémům s cukrovkou, kardiovaskulárními nemocemi a onemocněním ledvin. A co více, při této zdravotní strategii nezáleží při na věku či na tom, zda již trpíte vážným onemocněním. Co se tedy skrývá za tímto prohlášením? Není to ani značka potravinových doplňků ani žádná skupina hlásající přírodní zdraví. Toto prohlášení přichází z běžného vědeckého výzkumu – od vědců z Lékařské školy Mont Sinai.

Tyto závěry byly publikovány v říjnovém/listopadovém vydání časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a vyplývá z nich, že se jedná o jednoduchý a finančně nenáročný zásah, který vám umožní mít pod kontrolou svou váhu, aniž byste snížili příjem kalorií a stali se v mnoha ohledech zdravějšími. Co je klíčem? Přestaňte jíst průmyslově zpracovanou a smaženou potravu.

Podle studie z Mont Sinai je tato běžná západní strava plná škodlivých toxinů, které se nazývají Advanced Glycation End products (AGE). AGE vznikají, když je jídlo zahříváno, pasterizováno, sušeno, uzeno, smaženo či grilováno. Jakmile jsou tyto toxiny zkonzumovány, uvnitř těla se přilepí na tkáně a oxidují je, což působí záněty, které mohou vyústit v různé nemoci. Profesorka Helen Vlassara se svým týmem z Mount Sinai již dříve provedla řadu studií na zvířatech, které přesvědčivě dokázaly poškození vzniklé AGE. Oxidační stres z vysokých úrovní oxidantů a záněty spojené s dlouhodobým vystavením AGE zvyšují riziko cukrovky, srdečních a ledninových onemocnění a dalších chronických nemocí.

Nová klinická studie provedená ve spolupráci s Národním institutem stárnutí (NIA), stavěná na předchozím výzkumu na zvířatech, se tentokrát zabývala tím, co jedí lidé a jak to ovlivňuje jejich těla. Vědci studovali 325 zdravých dospělých a 66 dospělých s chronickým onemocněním ledvin. Podskupina 40 zdravých účastníků a 8 účastníků s onemocněním ledvin byla náhodně rozdělena na ty, kteří budou jíst běžnou západní stravu plnou AGE, a ty, kteří budou dodržovat dietu obsahující pouze poloviční množství AGE, než je v běžném americkém stravovacím stylu. Skupině „s polovičním AGE“ bylo doporučeno vyhnout se grilování, smažení či pečení své potravy. Místo toho jim bylo doporučeno jíst stravu dušenou či připravenou v páře. Během doby studie nebyla nijak snížena kalorická nebo nutriční hodnota přijímané potravy.

Po čtyřech měsících stravování bez AGE zkontolovali vědci krev lidí ze zdravé zkušební skupiny. Zjistili, že úroveň AGE, lipidových peroxidů, zánětlivých markerů a biomarkerů vaskularních funkcí se snížila až o 60%. A co více, k podobnému snížení došlo i u lidí s ledvinovým onemocněním již po měsíci stravy neobsahující AGE.

Navíc výzkumný tým zjistil pozitivní efekt na buněčný receptor pro AGE zvaný AGER1. To je zásadní zjištění, protože tento receptor je potřebný pro odstraňování toxického AGE z těla.  I po krátkém období nejezení jídel smažených a průmyslově zpracovaných jídel plných AGE byl počet genových kopií AGER1 u pacientů s ledvinovým onemocněním obnoven na normální úroveň. To znamená, že prostou úpravou stravy, při níž se vyhneme smažené a průmyslově zpracované potravě, si tělo obnoví zdravý obranný systém.
„Na našich zjištěních je pozoruhodné to, že snížení příjmu AGE se ukázalo jako účinné na všechny účastníky studie, na zdravé osoby i osoby trpící ledvinovým onemocněním,“ řekla dr. Vlassara, vedoucí studie, v tiskovém sdělení.

„To napovídá, že oxidanty asi hrají v obranném systému těla větší roli než genetika, a to je důležité pro boj s nemocemi. Jak se říká, že příroda drží sílu, ale prostředí mačká na kohoutek. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od genetiky můžeme úroveň oxidantů kontrolovat.“
Více informací:
http://jcem.endojournals.org/cgi/content/abstract/94/11/4483

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.