2. března 2010

Zase online a Travian

Vracím se na blog po zimní dovolené, kdy se opět ukázalo, jak se člověk může klidně vykašlat se na svět a jeho "důležité informace" a jak mu to udělá dobře... Proč by se musel pořád pídit po šílenostech světa?
Pak se ta pauza ještě protáhla o (pra)rodičovské povinnosti a účast v epidemii rotavirů... dosti nepříjemné. Všechny "závažné" informace a "záchrana světa" v jakémkoli ohledu musely jít stranou.
Delší přestávka způsobila, že se mi ani nechtělo k blogováni vracet. Však ty informace jsou stejně pořád dokola... zase udělali umělé zemětřesení, umělé povodně, a lidi pořád nic nechtějí vidět, atd. atd.
Před pár lety byla podobnou zimní pauzou ukončena moje závislost na on-line hře Travian, která mi dost šla. Na několika serverech. Taky to stálo spoustu času. Ale pak přišel odjezd na hory, předání skvěle rozehraných účtů kolegům v aliancích, a po návratu už to hraní najednou nebylo akutní a nebylo třeba se k tomu vracet ... velká úleva. Ovšem Travian byl fakt ztráta času - i když to bylo taky poučné. V čem?
V Travianu stavíte vesnice, různé stavby, čím častěji hrajete, tím se vám rozmnožují možnosti a zdroje. Pak ale vám najednou ty zdroje přebývají a nedá se s nimi nic jiného dělat než válku - stavět armádu, válečné stroje, kradete suroviny, útočíte, zabíjíte vojáky, rozbíjíte cizí vesnice - prostě chováte se hnusně.
To mi bylo dost proti srsti, a tak vznikl pokus o mírovou hru - za žádnou cenu nebudu dělat nic pro válku. Jenom mírové účely. Všechno věnuju na zakládání nových vesnic. Ale nefungovalo to. Jak říkám, jak vznikne přebytek zdrojů, nemáte co jiného stavět, a chcete se udržet na špici nebo obstát mezi agresívními sousedy, tak si řeknete, tak armádu udělám, ale nebudu útočit. Pak to nevydržíte, když po vás jdou ... každopádně by vás zlikvidovali ... prostě mi to sáhlo do svědomí, že jsem vlastně taky agresívní, ale zase člověk si říká, že je to jenom hra... Je a není.
Ještě zajímavost, jak záleží na mentalitě národnosti hracího serveru. Češi hrajou hodně svinsky a agresívně, ale to nic není proti rumunským aliančním mafiím, které ovládají anglofonní servery - komunikují rumunsky, takže nikdo neví, co mají za lubem - ty jsou naprosto krvelačné. Naproti tomu Francouzi praktikovali ten můj mírový systém, kdy soutěžili v množství kolonií, nebojovali, a nechápali, když se na ně někdo (já) pokusil zaútočit (jen tak, aby se něco dělo) a psali vyčítavé dopisy. Prostě nejlépe bylo se toho pitomého návykového hraní zbavit.
Nicméně z Travianu plyne poučení: jak má někdo (stát) trochu více peněz, jejich nejlepším zhodnocením pro ty, kteří z nich něco mají, se stane válka. Stát to zdůvodňuje tím, že by ho jiní obrali. Zájmy občanů, jako aby měli co jíst, kde bydlet a tak, to není důležité ... V Travianu se zdroje generují automaticky, ale stát může získat prachy pouze tak, že okrade své vlastní občany, hlavně ty nejchudší, odebere sociální almužny ... a nakoupí si transportérky a letadýlka ... .
A tak trčíme v pasti té hry mocných.
Těší mě, že mnohé zaujal francouzský dopis s posíláním energie, doufám, že už je naše účast znát...

5 komentářů:

  1. To je pravda, jak to poučení tak že Travian žere čas. Já se teď snažím omezit i internet celý, pak jsem dnem prosvištěla a nic ze života neměla :) barchett

    OdpovědětVymazat
  2. Super človíčku.

    Podobné je to v carcassonne, člověk může druhým kazit, čekat až někdo něco vybuduje a "přitivit" se bez namáhy.., ale pak se moc nenehraje...

    Nebo může hledět svého, ale nemusí vyloženě kazit.... a všichni nahrají plus-mínus stejně (pokud nedělají blbosti)

    Nebo může člověk spolupracovat bez ohledu na svůj prospěch... a to se vytvoří nejvíc.... ať už to získá na svou stranu kdokoliv

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno má svůj začátek i konec.

    OdpovědětVymazat
  4. Travian bola aj moja zavislost - cz 10. Je pravda, ze ceske servery su, co sa tyka kvality hry, na vyssej urovni, no travian je na druhu stranu aj o ludoch a kontaktoch. Dokonca by som povedal, ze clovek si tam moze vyskusat, odsledovat a naucit za mnozstvo veci z oblasti psychologie a chapania ludi ako celku.
    Kazda minca ma dve strany a pokial by svet nebol len o peniazoch, tak by tieto online hry mali uplne iny rozmer a vyuzitie.

    Jean Luck

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem 2 roky hrál Tribal Wars a tam je to dost podobné. Nicméně to beru jako šachy. Tam také vyřazujete figurky protivníka a nikomu to nepřijde krvelačné.
    Je také pravda, že lidi tam o sobě dost prozradí svým stylem hry. Bohužel se mi potvrzuje to, co vidím i v reálu - aktivních lidí je pár, ostatní jen hledají s kým by se svezli.

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.