10. října 2013

Chemická oblačnost nad Bratislavou a vytáčky SHMÚ

Dobrý, v júni 2013 som napísal blog o mojom pozorovaní, kedy na modrej oblohe nad Bratislavou 100% oblačnosti vytvorili lietadlá.:

Súčasťou blogu je aj komunikácia s riaditeľom SHMU k tejto konkrétnej situácii.
With respect
domino  svetík


Lietadlá, ktoré včera vytvorili súvislú oblačnosť nad Bratislavou

Nepamätám si z minulých rokov, aby oblačnosť vytvárali lietadlá. V detstve sme sa tiež niečo naležali a pozorovali ,,stíhačky". Ťahala sa za nimi kondenzačná stopa, ktorá prakticky ihneď mizla. Dnes samozrejme tiež môžeme vidieť tento typ stopy. Ale často, veľmi často, je tu iný typ stopy. Lietadlo preletí a po celej jeho dráhe na oblohe stopa zostáva. Po niekoľkých minútach sa začína riasiť, rozťahovať do šírky a vytvárať súvislý závoj, ktorý už na oblohe zostane niekoľko hodín.



Včera v podvečer bola obloha nad Bratislavou modrá. Preletelo lietadlo a vytvorilo nemiznúcu stopu.


Vzápätí ďalšie preletelo tak, že na oblohe sa vytvorilo veľké ,,X".

Vtedy lietadiel pribudlo a v priebehu hodiny a pol urobili asi dvadsať čiar, niektoré vytvárali ,,X" a niektoré veľké obdĺžniky, ktoré sa postupne rozriasili, spojili a nad západnou časťou Bratislavy, v smere vetra vytvorili súvislú oblačnosť, ktorá stmavla a sčernala.

Po 20:30 hod. lietadlá prestali robiť čiary. Lietali, ale čiary za nimi nezostávali.

Keď som od 18:00, do 20:30 počítal prelietavajúce lietadlá pomocou flightradar24.com, za ten čas ich prešlo 14. Pozorovaním oblohy som ich napočítal 48. Áno, časť lietadiel plus vojenské, nemá transpondér a tak v programe nefigurujú. Čo však robilo toľko vojenských lietadiel na oblohe nad centrom Bratislavy?

V minulosti oblačnosť vznikala takto: na horizonte sa zjavili oblaky, plávali v smere vetra, spájali sa a kopili.

Dnes sa na modrej oblohe zjaví lietadlo a spraví pás. Po ňom druhé, tretie, pásy sa množia a z nich sa vytvárajú oblaky.

Oficiálne takáto oblačnosť neexistuje.

P.S.

SHMÚ sa na môj dotaz k včerajšku vyjadril tak, že 5/8 oblačnosti nad Bratislavou bolo vytvorené kondenzačnými stopami, ktoré pri vyššej nasýtenosti vzduchu vodou, vytvoria ľadové kryštály.

P.S. 2

Nezabúdajme, že takúto oblačnosť nevytvorilo iba teplo, ale hlavne spaliny kerozínu v prúdových motoroch.

Moja komunikácia s riaditeľom SHMÚ, p. Martinom Benkom:

...pán riaditeľ.V piatok v podvečerných hodinách bola časť oblačnosti nad Bratislavou vytvorenákondenzačnými stopami po lietadlách.Moja otázka znie: Prečo SHMÚ nezverejňuje takto vytvorenú oblačnosť? Ak poznáme pôvod pomaly každej prirodzene vytvorenej oblačnosti, myslím si, že verejnosť má byť informovaná aj o tej umelej. Kondenzačné stopy po lietadlách predsa nie sú iba čistá para, ale aj splodiny spaľovania kerozínu. Na takúto oblačnosť, hlavne keď sa rozprestiera nad niekoľkými km2 územia, by verejnosť mala byť upozorňovaná, trebárs aj spätne.
Teším sa na Vašu odpoveď.
S úctou
Domino Svetík

Dobrý deň pán Svetík,
podľa pozorovania na našej meteorologickej stanici Bratislava - letisko bolo v piatok podvečer, konkrétne o 20.00 hod nášho letného času 5/8 oblačnosti, čo bolo aj zverejnené na našej internetovej stránke. Konkrétne išlo o 1/8 oblakov typu Altocumulus a 5/8 typu Cirrus. Išlo o bežne sa vyskytujúcu sa situáciu, ktorá nastáva na prednej strane frontálneho rozhrania, keď vláknité riasovité oblaky zasahujú pomerne ďaleko pred samotné frontálne rozranie. Vzhľadom na vhodné vlhkostné pomery vo vyšších výškach sa mohli aj kondenzačné pruhy od lietadiel zachovávať na oblohe dlhšiu dobu. Nie je to však nič mimoriadne, na čo by mala byť verejnosť špeciálne upozorňovaná.
Kondenzačné stopy po lietadlách skutočne nie sú para, ale ľadové kryštáliky, ktoré vznikajú za vhodných vlhkostných pomerov na časticiach, ktoré sú produktom horenia v leteckých motoroch. Tieto kryštáliky buď pomerne rýchlo sublimujú a kondenzačný pruh sa stráca, alebo - v prípade vyššej vlhkosti vzduchu nedochádza k rýchlej sublimácii a kryštáliky existujú dlhšiu dobu, podobne ako kryštáliky v oblaku.
S pozdravom
Martin Benko

Dobrý, pán riaditeľ.Vďaka za odpoveď, aj za osvetlenie situácie zo 14.6.2013. Negatívny vplyv splodín z leteckej dopravy na ŽP stále nie je celkom dobre preskúmaný, ničmenej oxidy uhlíka a dusíka sa v kondenzačných stopách a z nich vytvorenej oblačnosti nachádzajú. Ak takáto oblačnosť nesúca vyšie spomenuté oxidy pokryje územie niekoľko desiatok km2 nad hlavným mestom, verejnosť by, tak ako v prípade exhalátov z továrenských komínov, alebo z požiarov, mohla byť informovaná a upozornená na zdravotné riziká. Spomínané oxidy vytvárajú vo vzduchu ďalšie chemické zlúčeniny, ktoré prispievajú k enviromentálnej záťaži. Keď som si robil vlastný prieskum, tak 8 z 10 ľudí neverí, že kondenzačná stopa môže vytvoriť oblačnosť. Pravdou tiež asi je, že kým k nám doputujú oblaky trebárs od Atlantiku, môžu byť oveľa viac nasýtené chemickými zlúčeninami, ako keď ich sýtia spaliny kerozínu priamo u nás.
Vďaka ešte raz, za Váš čas a Vašu odpoveď.
S úctou dominik svetík

Dobrý deň,
ďakujem za reakciu, ešte je asi potrebné zvážiť jeden fakt, že splodiny z leteckej dopravy sú zrejme v rovnakom objeme v ovzduší bez ohľadu na to, či sa kondenzačná stopa za lietadlom vytvorí alebo nie, alebo zostáva viditeľná počas dlhšej doby...
S pozdravom
Martin Benko

Dominik Svetík, sobota 15. júna 2013 10:10


25 komentářů:

  1. Takže, když už se tedy vytvoří ledové krystalky, předpokládám správně, že se postupně roztáhnou do stran/y ze stopy a současně se začnou vytrácet (třeba ne hned, ale průběžně časem), bo jejich hustota s rostoucí šířkou klesá (musí klesat, bo už není nic, z čeho by se další krystalky tvořily).
    JENOMŽE, ono nejen, že se to netrácí, ale množství krystalů se zvětšuje a roste s rozšiřováním stopy.

    Tak kde je sakra chyba? Že by v dnešní době platily jiné fyz. zákony a principy? Nahoru hledím hromadu let, ale totok tam nikdy nebylo, co se děje teď.... Nikdo nic nevysvětlí, jen každý opakuje fráze .... jenže v literatuře to je nějak, ale děje se to jinak. Na přímou otázku nedostanu přímou odpověď, jen citaci .... neplatíme si je za citace, ale za používáni mozku, za přemýšlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro an. 1:08, Ano, přesně tak. Každá kondenzační stopa se musí ztratit, i když je vlhkost vzduchu různá, protože pokud by jsme se bavili o ledových krystalcích, tak zcela jasně nezůstanou v letové výšce letadla, ale jak je správně uvedeno, musí klesat a tím pádem i roztát, protože letadla se nenachází v beztížném stavu.

      Vymazat
    2. A proč jsme ty chytrolíne nic podobného na obloze neviděli dejme tomu tak před 20-30 lety. Já ještě pamatuju 70. a 80.léta 20.stol. už jako dospělý, a nic podobného mě na obloze jako dnes neobtěžovalo ! Jaro bylo jarem, léto létem, podzim podzimem a zima zimou. Žádné půlroční chemodeky nad krajinou, žádné stínění slunce atd.atd. Já nemohu za to, že jste mladičcí vochcápkové narození po r.1990 nebo ještě mladší, a o předchozí době z vlastní zkušenosti NIC nevíte ! Tak tu prosím vás neplkejte kraviny, když nevíte "vo co go" !

      Vymazat
    3. Je jasné, že kdo se narodil do éry řízeného klimatu, nemůže znát ten předchozí přirozený, který byl od toho současného diametrálně odlišný. Posypte si hlavu popelem a zpytujte svědomí vy později narození, a neobhajujte tu pořád dokola, že chemtrails je přirozený jev !

      Vymazat
    4. konečne má niekto otvorené oči a vidí, že tu funguje chemtrails! že je to obyčajné svinstvo a chémia!

      Vymazat
  2. Dominik to ste morálne vybojovali, dík. B

    OdpovědětVymazat
  3. Nedá mi to a musím reagovat - i když se budu asi jen opakovat...

    Pán Martin Benko je asi "mladšího data" a jemu asi babička nikdy neříkala, že prádlo venku uschne i v zimě - pokud je venku mráz...
    Každý průměrně vzdělaný člověk ví, že kde je mráz - tam je i sucho... Pán Benko do této skupiny asi nepatří - o to víc je zarážející, co pohledává na takovém místě... Asi ho platí za hlásání hovadin...

    Správně napsal jen to - že kondenzační stopy mohou vzniknout za "vhodných vlhkostných pomerov " - jen jaksi zapomněl dodat, že v letových hladinách kolem 10 kilometrů nad zemí žádné teplo není - to ví snad každý, kdo alespoń jednou letěl letadlem a poslouchal informace z pilotní kabinky během letu....

    Pán Benko asi nikde nelétá - jen jaksi "létá v oblacích" - jinak by přirozeně věděl, že i v parném létě dosahují teploty v těchto výškách běžně i mínus dvaceti stupňů...
    A jeho babička by mu asi řekla (kdyby se jí zeptal) - že by se tam dobře sušilo prádlo - protože je tam SUCHO a "kryštáliky pomerne rýchlo sublimujú a kondenzačný pruh sa stráca" - ta druhá možnost je ÚPLNÁ HOVEDZINA... hezký den Boban

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, prádlo uschne za jakékoliv teploty, ale okolní relativní vlhkost musí být pod 100%! Pokud je vzduch už nasycen, tak vám nic neuschne (třeba za mlhy). Pokud je tedy v dané letové hladině už vlhkost vzduchu blízká 100%, pak jakákoliv další vnesená v vlhkost (produkt spalování paliva) nemá šanci se odpařit resp. vysublimovat. Voda zkondenzuje do kapiček, případně krystalků (pokud je pod 0°C) a v této (viditelné) podobě zůstává libovolnou dobu, dokud okolní vlhkost zase neklesne pod 100%.

      Vymazat
    2. Koukám, že ČHMÚ tu má své skalní zastánce nebo spíš kolaboranty. Strkejte dál hlavu do písku, až budete na smrtelné posteli před 50.rokem věku, vzpomeňte si na účinky spadů z chemtrails, jak vám vždy náramně chutnaly.

      Vymazat
    3. Co se prádla týče, rozhodně schne venku líp v zimě, když mrzne, než na podzim, kdy je vysoká vlhkost okolního vzduchu. To ví každá hospodyně, která prádlo venku suší. Taky proto nemám ráda takové ty podmračené, vlhké a sychravé listopadové dny, protože je v podstatě nemožné prádlo venku usušit.
      Obloha mého dětství a mládí vypadala rozhodně jinak, než vypadá dnes - kondenzační čáry za letadly mizely, nikdy se z nich nevytvářely rozplizlé pruhy šedé jakobyoblačnosti, jakou je běžné pozorovat dnes. Pamatuji se na letní dny s bílými mráčky, kdy jsme leželi na zádech v trávě a vymýšleli si, čemu je který mrak podobný. To už dnes taky skoro nejde...

      Vymazat
    4. ...no koukám, že někdo z ČHMÚ mi tu dělá přednášku o vlhkosti vzduchu...

      Souhlasím, že tam, kde je vzduch přesycen vodními parami ( například v mlze) prádlo asi neuschne a to ví snad každá hospodyně - stejně jako i to, že 100% vlhkost je spíše už stav - kdy se ze vzduchu stává čirá voda...

      Svého času Váš ústav zveřejňoval tabulky - kdysi to hlásili každé ráno v rádiu - možná si to ještě pamatujete - ono známé : " výška, teplota, rosný bod..."
      Vsadím se, že nějaký ten meteo-balón vypouštíte dodnes i několikrát denně...Co takhle mrknout na údaje o vlhkosti vzduchu v těchto výškách...?

      Možná by to chtělo ještě hospodyňkám "vysvětlit" , jak je možné dosáhnout vlhkosti vzduchu blízké 100% v teplotách pod mínus 20...

      A jako perličku bychom se mohli od vás dozvědět i to - jak je možné, že v letové hladině o pouhých 300 metrů níže (přesně tolik je minimální rozdíl v hladinách pro letadla letící stejným směrem) je vlhkost již tak zásadně rozdílná, že kondenzační stopy mizí téměř okamžitě...?
      Případně pokud budete chvíli sledovat provoz na radaru a máte to "štěstí", že bydlíte v místě, kde je/jsou koridor/y viditelný/é (pokud vůbec) - jistě Vám neunikne, že ve stejné letové hladině se tvoří "nekonečné kondenzační stopy" jen za některými letadly...

      No a pak by možná stálo ještě za "odborné" vysvětlení - jak je možné, že u třímotorových letadel ta horní stopa - pocházející z motoru na "ocase" - umístěném jen asi 5 metrů výše, než ty pod křídlem - má úplně jiný charakter a téměř bez vyjímky mizí okamžitě...

      ...jsem jedno velké ucho... Boban

      Vymazat
    5. Koukám, že se tu už víc pere prádlo, než chemtrajluje:-)

      Vymazat
  4. zevraj kondenzacne stopy, CHEMTREILS je to , pytajte sa kompetentnych, preco to povoluju, preco????????????????
    travit narod za ziva, vyrabat kriplov z nasich deti, podplateni sluhovia diabla, ano to ste, za vas blahobyt obetujete zdravie slovakov, to sa deje aj v usa, taliansku, anglicku, proste vsade, je to strasny pocit , ked je proti tomu clovak bezmocny, dakujem ti vlasa slovenskej republiky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk není bezmocný.Stačí octovat a mít hodně orgonitů.Nejlepší je nosit orgonit pořád u sebe.Kdyby octovalo dost lidí tak by neměli s těma jejich sračkama šanci.Já teď vyrábím Chembuster a tím jím pěkně zavařím.Už se na to těším.Tomáš

      Vymazat
    2. Tak ho udělej mobilní, a měň pozice. Aktivuj jen krátkodobě a s plnou silou, výkonem. Nebo si tě zaměří, a budou tě na dálku ozařovat, až chytneš nějakou schizoidní depku nebo "raka", a zbaví se tě tak jako štěnice ! Takto už padlo vícero mohykánů, co jim to chtěli nandat ! Mohou dokonce to tvé zařízení spálit lasery ze satelitů !

      Vymazat
  5. Aktuální události v USA. Toto http://theviralpost.com/?p=623 stojí za pozornost i za zveřejnění zde, jako článek,za což se přimlouvám. Předem děkuji za zveřejnění a překlad pro ostatní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To napsal(a) Sorcha Faal už před několika dny http://www.whatdoesitmean.com/index1713.htm, ale tyhle její/jeho poplašné články mě nebaví, zatím se nikdy žádná její/jeho katastrofická varování nevyplnila (:-)))

      Vymazat
  6. Deset měsíců v roce máme zde olověnou chemtralsovou oblohu a věčnou tmu jako ve středověku- ale tihle prodejní kašpaři nám pořád dokola budou tvrdit: To je norrmáální paní Nováková, to je naprrrosto norrrmální. Prostě za jidášský groš a pěkné korýtko jsou ochotni zapřít vlastní babičku, nebo nos mezi očima, či ničit budoucnost i svých vlastních dětí, neboť i na ně padají ty sr.čky. Popíšu, čeho jsem si všimla v létě. Když panovaly u nás ty nepřirozená vedra a delší dobu bylo sucho, tak jsem si všimla, že tam kde jsem na chodníku polila plevel octem aby zaschnul, že tam byl vysrážený mezi dlaždicemi nějaký bílý prášek. Domnívala jsem se, že to byla nějaká reakce s tím octem, ale pak jsem se podívala všude jinam a zjistila jsem, že ten bílý poprašek je všudypřítomný a je vysrážený všude i mezi dlaždicovými kostkami na ulici. Seškrábla jsem trochu toho bílého prášku a přemýšlela, co to tak může být (hliník?). Když jsem se o tom zmínila na Zvědavci, setkala jsem se s posměchem. Sedí tam totiž trvale pár placených diskutérů, kteří mají za úkol vyvracet všechno, co se týká chemtrailsu a jiných jevů, které si panstvo nepřeje vidět ani slyšet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdo ich plati? Prednes nam tu celu teoriu..

      Vymazat
    2. Pravděpodobně vláda spojených států.Odkud fouká chemtrails http://www.youtube.com/watch?v=vkyO-h9axxc

      Kdo hledá najde jenom chtít.Tomáš

      Vymazat
    3. Daňoví poplatníci.:) Znáte ten vtip, který se ptá, kdo je nejbohatší na světě? No přece daňoví poplatníci! To oni jsou přímo bezedná studna pro financování čehokoliv.

      Vymazat
    4. No kdo asi ?! Úřad práce to asi nebude, že ?

      Vymazat
    5. Já na tom nechápu jediné: padá to na hlavy nám všem, dokonce i těm, kdo to celé financují. Copak nemají žádný pud sebezáchovy?

      Vymazat
    6. A co když to nedělají lidé ? A teď "babo raď" !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.