10. dubna 2014

Jak radioaktivní je Tichý oceán?

Otázka Fukušimy je právě teď mimo pozornost hlavních médií, a zde byla čerstvě připomenuta v souvislosti s novou zprávou lékařského výboru OSN o tom, že výrazný nárůst rakovin se neočekává


Načež se vyrojila v komentářích zpochybnění a emotivní tvrzení, že jak by nenarostla rakovina v Japonsku, když radioaktivita z Fukušimy už pustoší západní pobřeží USA ... Tak to samozřejmě není pravda, zde sice již byla dříve ukázána neopodstatněnost tohoto tvrzení, ale informace z dalšího zdroje neuškodí.

Existuje Oceánografický institut ve Woods Hole, který má speciální Centrum pro mořskou a environmentální radiaci, a to provádí průběžná měření podél celého západního pobřeží, která je možno sledovat na mapě. Viz odkaz v článku.

Centrum provádí tato měření na základě požadavků a dotací místních skupin, které mají obavu z kontaminace  svých pláží, takže nejde o žádný státem či korporacemi pořádaný, dotovaný a ovlivněný výzkum, kde by mohlo jít o zakrývání faktů. 

Výsledky měření v tuto dobu žádné zvýšení radiace neukazují. Dle modelů a předpovědních map se sice předpokládá, že letos na jaře by mohl únik z Fukušimy dorazit a měřitelné výsledky by se mohly objevit, ale v tuto chvíli tam opravdu nejsou. Pláže jsou bezpečné. (Poslední měření ze 7. 4. 2014 ukazuje normální hodnoty přirozené radiace.)



Z webu Woods Hole Oceanografic Institute http://www.whoi.edu/cmer :
Jak radioaktivní je Tichý oceán?
28. ledna 2014
Zdroj: http://www.ourradioactiveocean.org/results.html
Překlad: OrgoNet


První výsledky rozboru vzorků mořské vody na Západním pobřeží USA v lednu 2014 byly z pláží La Jolla a Point Reyes v Kalifornii, a Grayland a Squium, Washington.Ve čtyřech vzorcích z těchto lokací nebylo cesium z Fukušimy naměřeno. Víme to proto, že Fukušima vypustila stejná množství dvou izotopů cesia: cesium-134 s krátkou životnosti (poločas rozpadu půl roku) a cesium 137 s delší životností (poločas rozpadu 30 let). Cesium-134 mělo ve vzorcích nižší než detekovatelnou hodnotu, a cesium-137 bylo zjištěno na úrovni 1,5 Bq na kubický metr vody. Tato hodnota však byla měřena již před únikem z Fukušimy, a toto cesium pochází zejména z testování jaderných zbraní v Pacifiku během 50. a 60. let.

Printscreen - ukázka z interaktivní mapy sledovaných lokalit v USA, zdroj http://www.ourradioactiveocean.org/results.html



Tento dá se říci „negativní“ výsledek má dvě bezprostřední implikace. Především, koupání v oceánu by nemělo být spojeno se zdravotními riziky z důvodu kontaminace z Fukušimy ani v případě obdržení jakékoli dodatečné radioaktivní dávky z existujících lidských a přírodních zdrojů radiace v oceánu (naměřené úrovně cesia-137 jsou o stonásobky nižší než dávka, kterou v mořské vodě poskytuje přirozeně se vyskytující draslík-40).

Tabulka:
7 400 Bq/m3: V USA povolená úroveň cesia-137 v pitné vodě: 
1 000: Nejvyšší kdy naměřená úroveň v moři (Baltické moře po Černobylu) 
12 000: úroveň ozáření z přírodně se vyskytujícího draslíku-40 v mořské vodě
10 000 000 a více: poškození reprodukce a úhyn ryb




Za druhé, což je z vědecké perspektivy právě tak významné, výsledky udávají klíčovou základní úroveň radioaktivity na Západním pobřeží ještě předtím, než tam dorazí únik z Fukušimy. Modely oceánských proudů a předpovědi přenosu cesia předpovídají, že únik dorazí do severních částí severoamerického pacifického pobřeží (Aljaška, sever Britské Kolumbie) někdy na jaře 2014 a postupně v následujících dvou letech dospěje na pobřeží Washingtonu, Oregonu a Kalifornie. Odhad času a vzorce rozptýlení zdůrazňují nutnost analýzy vzorků zejména na severu, a každých několik měsíců je pak třeba vyhodnocovat vzorky podél celého pobřeží.

Z tohoto důvodu jsme rádi, že můžeme oznámit, že máme již prostředky, abychom mohli průběžně provádět odběr vzorků, a děkujeme místním skupinám v La Jolla a Pont Reyes, které převzaly patronát nad těmito místy, za štědré dotace. Očekáváme, že úrovně cesia se v následujících měsících stanou měřitelnými, ale je pravděpodobné, že chování pobřežních proudů vytvoří složité výsledky, které nelze přesně předvídat dle modelů (výsledky se mohou měnit s časem, únik může dorazit jen do některých míst, ale do jiných ne). Proto je tak důležité podporovat dlouhodobé monitorování, nyní i v budoucnu.

Související články na OrgoNetu:

6 komentářů:

  1. Vodičku čistia priatelia zhora.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to su potom velmy divny, to ako ked lekar lieci symptom a nie diagnozu

      Vymazat
    2. Velmy, nevelmy - a my budeme robiť čo ?

      Vymazat
    3. no my máme udělat ten zbytek !! MY ! MY ! ..oni jen pomáhají aby to nezašlo moc daleko !

      Vymazat
    4. Docela se musím smát tomu, jak se tu blazeovaně vzájemně ujišťujete o tom, že všechno je O.K., že všechno zaříděj E.T.´s, a my že jen pasivně tomu přičumujem. Když tomu chcete věřit, tak si věřte, bič a výprask vás pak nemine. Ale to je každého věc, čemu chce nebo nechce věřit !

      Vymazat
  2. Dva články:
    http://news.e-republika.cz/article2535-Jaderna-energie-sluha-ktery-se-stal-teroristou
    http://aeronet.cz/forum/showthread.php?t=7529

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.