20. února 2016

Islámskému státu docházejí peníze: konec energetických nápojů a Snickers zdarma


ISIS přestává rozdávat tyčinky Snickers a energetické nápoje, protože peněžní krize se prohlubuje 
http://www.zerohedge.com/news/2016-02-17/isis-stops-handing-out-snickers-bars-gatorade-cash-crunch-deepens
Submitted by Tyler Durden on 02/17/2016 21:00 -0500
Překlad: Orgonet


Koncem minulého měsíce jsme informovali, že ISIS snížil platy bojovníků na polovinu vzhledem k „výjimečným okolnostem, jimž čelí kalifát.“ (Český překlad zde.)

Tyto „výjimečné okolnosti“ znamenají neúnavnou ruskou kampaň proti nezákonnému pašování ropy Islámským státem v Sýrii, „Koalice“ vedená USA by si ráda připsala body za pomoc při likvidaci tohoto byznysu s ropou, ale ve skutečnosti o tomto jevu poprvé svět informoval Vladimír Putin (a Zero Hedge) loni v listopadu. 



Teprve po Putinově projevu na Summitu G20 v Antalyi a při následném agresívním nátlaku ruských leteckých sil na oslabení schopnosti ISIS produkovat a transportovat ropu byly Spojené státy donuceny přidat se do hry. Na dotaz, proč Pentagon za 14 měsíců údajného amerického bombardování nezasáhl ropné cisterny ISIS, odpověděl Washington, že Amerika nechtěla riskovat s tím spojené možné škody. Jinými slovy: výmluva Washingtonu, proč nezacílil na obchod Islámského státu s ropou v hodnétě 450 miliónů dolarů ročně, je, že USA měly starost o řidiče cisteren.



V každém případě byl aschopnost IS financovat své aktivity přostřednictvím ukradené ropy oslabena, a bude trvat (nejméně) měsíce, než budou příjmy obnoveny tím, že se zmocní libyjske ropy. To znamená, je méně peněz pro bojovníky i pro civilní zaměstnance.

A také to znamená konec energetických nápojů zdarma.

I konec Snickers zdarma.

Jak píše AP:

„Extrémisté, kteří se kdysi chvástali, že budou vydávat svou vlastní měnu, mají teď problémy s běžnými výdaji, a to kvůli leteckým náletům koalice a dalším opatřením, která od podzimu odčerpala z jejich pokladnic milióny. Mezi bojovníky a zaměstnanci si získávali dříve loyalitu dobrými platy a různými bonusy, jako například u příležitosti svatby a narození dítěte. Ale nyní IS přestal poskytovat i ty nejmenší zaměstnanecké požitky, jako byly energetické nápoje a tyčinky Snickers zdarma.“



Jojo, už ani ty mizerný Snickers. A pokud jde o daně, chtějí teď jenom dolary. Opět z AP:

„Podle aktivisty, který požádal, aby z důvodu bezpečnosti byl označován jako Abu Ahmad, v posledních dvou týdnech extrémistická skupina začala přijímat jako „daně“ a platby za elektřinu a vodu pouze dolary. „Všechno se platí v dolarech,“ řekl. Jeho tvrzení je podpořeno i dalším bývalým obyvatelem Raqqy, který si udržuje spojení s rodinou a známými ve městě.“

To je obzvláštní ironie, protože loni v srpnu ISIS vydal propagandistické video oznamující návrat zlatého dináru, kterým stát „nahradí bezcenné kousky papíru, zvané dolarové bankovky Federálního rezervního fondu.“

A ještě z AP:

"Tyto okolností zahrnují dramatický pokles globálních cen ropy – kdysi klíčového zdroje příjmu, nálety zaměřené na ropnou infrastrukturu, přerušení linií dodávek, a zejména rozhodnutí irácké vlády přestat vyplácet platy civilním pracovníkům na území ovládaném extrémisty.

Bývalý obyvatel města Raqqa nyní žijící v Bejrútu řekl, že Syřané žijící v zahraničí posílají příspěvky v dolarech, aby přispěli na výdaje na raketově zdražující potraviny. Jeho žena a dítě jsou dosud ve městě, a kvůli jejich bezpečnosti nechtěl zveřejnit své jméno. Jiný bývalý obyvatel nyní žijící v Turecku řekl, že koncem loňského roku byla odříznuta silnice do Mosulu, a ceny okamžitě stouply – pohonné látky o 25%, maso o 70%, cena cukru se zdvojnásobila.
V Iráku, kde Islámský stát pomalu ztrácí půdu pod nohama, irácká vláda v září loňského roku přestala vyplácet platy státním zaměstnancům na území ovládaném extrémisty, po měsících nerozhodnosti ohledně humanitárních nákladů vyplácených těmto lidem;  ISIS si tyto platy zdaňoval od 20 do 50%, a tak má nyní ztrátu minimálně 10 miliónů dolarů měsíčně.
V iráckém městě Falúdža bojovníci, kteří předtím dostávali měsíčně 400 dolarů, nejsou placeni vůbec, a jejich dávky stravy byly sníženy na dvě jídla denně, jak řekl jeden obyvatel, který s námi hovořil pod podmínkou anonymity ze strachu ze smrti z rukou extrémistů. Byl podpořen slovy další rodiny uvízlé ve Falúdži, která řekla, že obyvatelé mohou opustit město jenom pokud zaplatí 1000 dolarů, kterážto suma je daleko za možnostmi většiny sunnitských obyvatel města, které jako první padlo do rukou Islámského státu v roce 2014.

ISIS také povoluje obyvatelům Falúdži zaplatit 500 dolarů za propuštění zadrženého. Rodina řekla, že tato nová politika byla zavedena zřejmě proto, aby pomohla státu získávat peníze – systém podobný kauci.
 Obyvatelé Mosulu kontaktovaní agenturou AP řekli, že ISIS začíná pokutovat občany, kteří nedodržují přísná pravidla oblečení, zatímco předtím je trestali bičováním. Obyvatelé říkají, že stát jim již zkonfiskoval všechny cennosti, zejména auta a další zboží, a pak je znovu prodává v Sýrii.“


Na okraj, Assadova vláda stále vyplácí platy civilním zaměstnancům v Raqqa. Tyto platy jsou rovněž zdaňovány vysokou daní, aby naplnily kapsy vysokých představitelů ISIS, a ironicky, aby bitva o destabilizaci Sýrie mohla dále pokračovat.

V každém případě je důležité, že rozsah, v němž ISIS docházejí finance, není důsledkem jednoho leteckého útoku na distribuční centrum peněz v Mosulu, jak píší AP a jiná západní média, a chtějí, abyste tomu věřili. Tady jde o organizaci, která vynáší ročně miliardu dolarů, takže zničení pár miliónů v hotovosti nezpůsobí žádný rozdíl.

Je to přímý výsledek úsilí Ruska zdecimovat pašerácký obchod, a k tomu patří i jeho snaha zviditelnit roli Turecka v mezinárodním světle.

Pro budoucnost je velkou otázkou, do jaké míry bude ISIS schopen zaplnit své mezery v rozpočtu tím, že ovládne zdroje v Libyi, kde Islámský stát není ohrožen ruskými nálety a kde vládní síly (pokud je tam nějaká vláda) nejsou podporovány velkým státem jako je Írán.

Nebo je možná lepší otázka: jak dlouho potrvá, než se Libye stane dalším jevištěm třetí světové války?


Pro ty, kteří to ještě neviděli, zde je autentický dokument ISIS oznamující snížení platů: (Zdroj.)



Překlad: 

Snížení platu bojovníků o 50%
Islámský stát
Bayt Mal al-Muslimen
Wilayat al-Raqqa
Rozhodnutí číslo: n/a
Měsíc Safr 1437 AH [listopad-prosinec 2015]


Ve jménu Boha milostivého a shovívavého

Všemocný Bůh řekl: „Jděte vpřed, lehce či těžce ozbrojeni. A veďte džihád svým majetkem a duší po cestě Boha. To je pro vás nejlepší, jak víte.“ (al Tawba 41), [Pozn. Orgonet: Korán 9:41] A citát z Anase [Pozn. Orgonet: jeden ze zakladatelů islámu] (kéž je mu Bůh milostiv), kterýžto prorok řekl: „Provádějte džihád proti nevěřícím svým jměním, duší i jazykem.“ Musnad Ahmad: Musnad Anas Malek (11798)

Džihád majetkem je zmiňován spolu s džihádem duší v Koránu v deseti případech, a v devíti z těchto případů je džihád majetkem kladen před džihád duše, a pouze v jednom případě je džihád duše kladen před džihád bohatstvím. A citát z Omara bin al-Khattaba (kéž je mu Bůh milostiv): „Posel Boží (SAWS)  [Pozn. Orgonet: "sallallahu alayhi wa salaam" "kéž je s ním Boží modlitba a mír"] nám přikázal dávat milodary, a to se shodovalo s dobou, kdy jsem měl majetek. Takže jsem řekl: „Dnes překonám Abú Bakra, pokud je možné ho překonat. A přišel jsem k němu s polovinou svého majetku, a Posel Boží (SAWS)  řekl: „Co jsi zanechal pro svou rodinu?“ Řekl jsem: „Stejnou sumu.“ A Abú Bakr přišel se vším, co měl, a řekl: „Oh Abú Bakře, co jsi ponechal pro svou rodinu?“ A pak řekl: "Nechal jsem pro ně Boha a jeho Posla.“ Řekl jsem: „Při Bohu, nedokážu ho překonat v ničem.“ 

A tak vzhledem k výjimečným okolnostem, jimž čelí Islámský stát, bylo rozhodnuto snížit platy vyplácené všem mudžahedinům o polovinu, a z tohoto rozhodnutí nemá výjimek, bez ohledu na postavení. Platy budou nadále vypláceny dvakrát v měsíci jako obvykle.

Bůh je zárukou úspěchu.

6 komentářů:

  1. Zdá se že záshy na ropné konvoje nesou své ovoce. Bohužel je smutné , že na celou tuhle šílenou situaci nejvíce doplatí ti, kteří chtějí jen žít svůj klidný život na tom kousíčku hroudy, který jim byl k životu předurčen.

    OdpovědětVymazat
  2. To že na tom Daeš nejsou dobře, je vidět na první pohled, zapojují čím dál víc dětí do bojů , a jejich brutalita se zvyšuje , ...protože chápou , že to už dlouho trvat nebude.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je hodně vypovídající: Horké !!! - Jak je známo, na summitu G-20 v australském Brisbane měl Putin čtyřhodinovou schůzku s Angelou Merkelovou, během které mu řekla: “Vladimíre, no tak, Vy jen blafujete, nemáte síly na to přetahovat se s Amerikou. Vaše rakety prostě do Ameriky nedoletí.” Na to ruský lídr, po tříminutové pauze s pohledem na kancléřku, vytáhl z aktovky v Pentagonu vytvořený a potvrzený hlavami hlavních evropských států – členů NATO – plán “Barbarossa-2” (naše rozvědka se vynasnažila).

    Podle plánu se Rusko dělí na zóny vlivu a okupuje se vojsky NATO v klíčových centrech. “Je to váš podpis?” – zeptal se merkantilního andílka. Rozčílená, zrudla a kývla. “Tak, tedy, může být, že do Ameriky nedoletí. Ale na základny USA na území Německa doletí přesně, to vám garantuji. No, možná se další desítka raket netrefí a místo na základny spadnou v Mnichově nebo ve Frankfurtu, podle toho jak to dopadne.”

    Tetičce se po těch slovech udělalo špatně a schůzka byla ukončena. Putin odletěl z Brisbane předčasně, po téhle schůzce ho nepozvali na společnou snídani. A tak problémy se zdravím kancléřky zůstávají. Stejně jako s jednotou vládnoucí koalice v Německu ..

    Zdroj: http://pavel-sviridov.livejournal.com/283997.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidem pracujícím pro Démona Kracu prostě docházejí peníze; hodně byli a jsou závislí na petrodolaru. Realita je ale taková, že petrodolar ztrácí na síle i na významu; Irán; Čína,Rusko,Indie a další země BRICS petrodolar nechtějí a ze svých ekonomik vytěsňují. Ceny ropy se snižují. Čína brzy obnoví zlatý standard. Vůči této výzvě petrodolar neobstojí. Porovnejme si finanční možnosti/potenciální vojenskou sílu Číny a Ruska na straně jedné a Států na straně druhé. Je to neporovnatelné a lživé věci to nezachrání. http://www.theeventchronicle.com/finanace/dr-jim-willie-the-quickening-the-economic-collapse-accelerating/
      http://www.theeventchronicle.com/finanace/ellen-brown-ford-was-right-if-people-knew-how-money-is-created-wed-have-revolution/
      http://www.theeventchronicle.com/intel/the-republic-military-moving-into-position-for-the-global-currency-reset/

      Vymazat
  4. Ano, peněžní krize se prohlubuje. Píše se o tom i v nové zprávě od B. Fulforda. Nastává odvracení od usdolaru; doslova se užívá termín blížící se kolaps. Fulford poukazuje na to, že oficiální propaganda lže, např. v tom, že usekonomika je ta nejsilnější na světě a že Čína je až druhá. Opak je pravdou. Toho jsme často svědky - pravdou bývá pravý opak a v tzv. konspiračních teoriích je možná více pravdy než v oficiálních zprávách a tvrzeních.

    OdpovědětVymazat
  5. http://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/charif-bahbouh-povedomi-o-arabskem-svete-je-na-urovni-16-stoleti-1210469?tryMobileVersion=2#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

    OdpovědětVymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.