13. května 2013

Něco hezkého: Papuánský kmen se poprvé setkává s bělochem

Díky čtenáři za odkaz na dojemné video. 

"V roce 1976 tým badatele Jean-Pierre Dutilleaux poprvé přišel do styku s primitivním kmenem Toulambis (Papua, Nová Guinea), jehož členové nemohli nikdy přijít do styku s okolním světem a ani neviděl lidi bílé kůže. Kamera zachytila reakci, vyděšenou a přeci plnou zvědavosti.
Naprosto nádherné.
Nenechte si to ujít. Toto setkání naštěstí natočil francouzský tým.
Velmi dojemné.
Sledujte reakci kmene, který objevil muže s bílou pletí a světlými vlasy, včetně různých "nástrojů moderního světa'', zvědavost smíšená se strachem....."


http://youtu.be/h6UWZnwBb-U



Komentář k videu z youtube:

Belgický antropolog Jean-Pierre Dutilleux objevil na Papui, Nová Guinea, v r. 1993 neznámý kmen zvaný Tulambi. Nikdy předtím neviděli bílé lidí a pokládali je za zombie, živé mrtvoly. Můžete zřetelně vidět jejich údiv a strach, když jim Jean-Pierre nabídl pomocnou ruku.
Dojímavé video s náladovou hudbou.
Po 14.30 můžete slyšet i jejich skutečné hlasy. Jean-Pierre dokonce nahrál i krátkou písničku a jejich konverzaci, a přehrál jim je. Můžete zřetelně vidět, jak nedůvěřují této "černé magii".
Od té doby byla jejich populace zdecimována v důsledku západních chorob.

25 komentářů:

  1. Ten názov že primitívny oni si najskôr o nás musia myslieť to isté.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to dojemné a smutné zároveň...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč jste podbarvili video indiánskou hudbou. Indiánů středozápadu? Smutné to je, protože se zase zopakovalo to, co s indiánskou populací. Obrovská genocida. Tady to objevitelé neudělali záměrně, ale důsledky zůstaly stejné.

      Vymazat
  3. Tak mě ještě napadlo jak se budeme chovat a tvářit, až přistanou naši příbuzní z hvězd :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mě napadlo, že se budeme podobně chovat a tvářit my, až přistanou naši příbuzní z hvězd.Dovedu si to živě představit.Jarmila

      Vymazat
    2. Panika, strach a hrůza, nic víc nic míň. To ti domorodci jsou přeci jenom statečnější !

      Vymazat
  4. Ano něco hezkého... ale jen do té doby, než tam vběhne běloch. Potom je to spíše smutné... A bílý člověk si může odškrtnout další zkázu úžasného bytí. I když to mělo působyt pozitivně - na mě to mělo úplně opačný dojem.
    Ondra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč musíme za každou cenu každého domorodce zcivilizovat, to mi hlava nebere. Nepotřebovali nás 1000ce let předtím, a nepotřebují nás ani dnes !!!

      Vymazat
  5. To jim tedy bílí francoužští "zombie" moc pomohli !

    OdpovědětVymazat
  6. Mám z toho smíšené pocity, možná pro ně lepší kdyby se s bílým člověkem nikdy nesetkali, mohli si v pohodě žít dál.

    OdpovědětVymazat
  7. Prisiel beloch, priviezol zo sebou nove bakterie a parazity a neznama populacia coskoro vymrela ...

    OdpovědětVymazat
  8. Není co dodat, je to naprosto Úchvatné, vehnalo mi to slzy do očí, úplně z toho člověka bolí u srdce...nejkrutější je fakt, že kontaktem s "civilizací" jejich krása zanikla...co je tohle za svět...Věra

    OdpovědětVymazat
  9. totok bolo krasne, uzasne a skutocne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tomto příkladě jasně vidíte, jaké negativní následky to má, když se jedna civilizace snaží pocivilizovat jinou !

      Vymazat
  10. Ti domorodci jsou krásní lidé - zejména děti... :-)

    OdpovědětVymazat
  11. O tom to je "Od té doby byla jejich populace zdecimována v důsledku západních chorob" Ak by aj sa stali odolnejsi voci zapadnym chorobam, znicili by sme ich o nieco neskor duchovne,socialne kulturne, je to len otazka casu... Nejako si myslime, ze sme lepsi, ze vsetko musi smerovat k nejakej "civilizovanosti"... Keby prisli mimozemstania a urobili to iste, branili by sme sa, lebo uz mame akotaku skusenost z toho co nasa EGO civilizacia robi inym civilizaciam... Napr. ked im ukazoval ohen a macetu, je nesporne,ze to je vyhodnejsie ako to co pouzivali doteraz, ale skutocne pre nich potrebne? Co je to kvalita zivota? Nemozme ich nechat tak? Myslim, ze ten antropolog je priamo zodpovedny za ich zanik... Tak ako napr. Kralovstvo Mustang a Barabas, uz aj tam uz vdaka nemu a jeho filmovaniu zacina chori turizmus a nicenie dalsej civilizacie alebo prirody... A tyka sa to aj inych miest,kde bol... Nakoniec sa dozvedame jedno, ze tieto strety koncia pre nich vzdy tragicky,ale mozno aj tak to ma byt... vsetko plynie, meni sa... ale nemusi sa mi to co sa deje pacit, aj ked tomu rozumiem...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, že by z to mohly Barabášovy úžasné dokumenty. Prostě doba se mění a tzv. "bílých míst" na mapě světa ubývá.

      Vymazat
    2. Je to tím, že běloši jsou veskrze militantní uzurpátorské plemeno ! Připomínají mi robotickou civilizaci Animus, která všechno musí změnit, předělat, jinak nejsou s daným nalezeným stavem nikdy spokojeni !

      Vymazat
  12. Je mi z toho smutno...

    OdpovědětVymazat
  13. Perfektní video. Něco takového jsem viděl poprvé v životě a nemá to chybu. Škoda jen, že tak, jako u jiných kmenů, které se postupně nacházeli a podle mě ještě nacházet budou, půjde vždy o katastrofu v podobě nemocí a chorob, který běžný civilizovaný člověk - a vůbec Evropan - přinese se sebou...

    OdpovědětVymazat
  14. úžasný .) ta láska a nevinnost .)

    OdpovědětVymazat
  15. Je to krásné. I když stále platí, že bílý člověk přináší jen zkázu.Ale velmi bych si přála, abychom se konečně naučili i my bílí se mezi sebou takto krásně setkávat. Plní údivu a takového toho srdečného respektu. Ne jen ke členům jiných států, ale i jen tak, mezi svými sousedy.

    dan.

    OdpovědětVymazat
  16. Od té doby byla jejich populace zdecimována v důsledku západních chorob. Tahle poslední věta možná dala za pravdu těm konzervativnějím společenstvím, které každého neznámého zombíka na ruhé straně potoka nejdřív preventivně odstřelí z křoví a pak si jdou najít jiný přechod.
    Jakmile posel z neznáma přinese domů zprávu, naskočí Gates do helikoptéry a přinese jim bezknkurenčně výhodný očkovací program pro celou rodinu.
    r.m.

    OdpovědětVymazat
  17. Nádhera, nádhera. A u slzení se mi vybavily dvě věci:
    Neverbální komunikace je největší síla!
    A za druhé:
    Kaczynský a jeho třicet let starý text, tady kousek: "Co nám dává POCIT jistoty není ani tak objektivní jistota, jako víra v naše schopnosti postarat se sami o sebe. Primitivní člověk, ohrožovaný nějakým divokým zvířetem či hladem, může v sebeobraně bojovat nebo se vydat na cestu za potravou. V tomto snažení nemá zaručen úspěch, ale v žádném případě není proti svému ohrožení bezmocný. Naopak moderní jedinec je ohrožován mnoha věcmi, proti kterým je bezmocný - jsou to jaderné katastrofy, karcinogeny v potravinách, zamoření životního prostředí, válka, stoupající daně, invaze velkých organizací do soukromí, celonárodní společenské či ekonomické fenomény, které mohou narušit jeho způsob života.

    Je pravda, že primitivní člověk je bezmocný proti některým z věcí, které ho ohrožují, například proti nemocem. Ale může přijímat riziko nemoci stoicky. Je to součást přírody, není to ničí vina, pokud to není vina nějakého imaginárního, neosobního démona. Ale hrozby moderního člověka bývají LIDSKÉHO původu. Nejsou výsledkem náhody, ale jsou na něj uvaleny jinými lidmi, jejichž rozhodnutí není schopen jako jedinec ovlivnit. Následkem toho se cítí frustrován, ponížen a vzteklý.
    Moderní společnost je v určitých aspektech neobyčejně tolerantní. V záležitostech, které jsou irelevantní pro fungování systému, si v podstatě můžeme dělat, co chceme. Můžeme vyznávat jakékoli náboženství (pokud nepodněcuje chování systému nebezpečné). Můžeme jít do postele s kým se nám zlíbí (pokud praktikujeme bezpečný sex). Můžeme si dělat, co chceme, dokud je to NEDŮLEŽITÉ. Ale ve všech DŮLEŽITÝCH věcech začne systém intenzivněji omezovat naše chování." - On to byl opravdu vizionář, ač jeho atentáty neschvaluji, ale stále více dochází na jeho slova: http://feuerteufel.blog.cz/1009/unabomber-manifest-1-cast-vypisky
    Cena, která lidstvo jednou zaplatí za celý technický pokrok a odklon od přírody, se zdá být stále hrozivější. Jako rakovinná buňka, která ve své nenažranosti nevidí, že zničí-li hostitele, zhyne s ním. Nemluvě o tom,jestli bílý člověk je šťastnější, než lidi z toho přírodního kmene!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo z bílých nemůže být šťastný ! Ti, co prachy k živobytí nemají, strádají jak prašiví psi, a ti, co prachy mají, se zase strachují před těmi, kteří jim je chtějí vyfouknout, vytunelovat, ukrást ! Takže podle Remarqueovy parafráze - Na žádné frontě klid !

      Vymazat

Komentáře prosím pouze věcné, k tématu, informačně přínosné, nikoliv pouze urážky autorů článků.
Komentáře moderuji podle svých časových možností.